Waarom ik als slaapcoach geen babynestjes aanraad

Babynestje

Babynestjes… je hebt ze in alle kleuren en motiefjes, er zitten heel wat prachtige exemplaren tussen en ze zien er zo gezellig uit. En baby’s vinden ze ook heel gezellig! Maar zijn ze veilig? 🧐 In deze blogpost geef ik graag mijn (wetenschappelijk onderbouwde) mening over babynestjes.

In eerste instantie wil ik aangeven dat ik met deze blogpost niet met het vingertje wens te wijzen naar ouders die een babynestje hebben gebruikt of op dit moment aan het gebruiken zijn. Je ziet ze ook echt overal opduiken en op sociale media zie ik zelf ook continu influencers (tot zelfs slaapcoaches!) ze promoten.

Het is echter wel mijn taak als slaapcoach om jou te informeren over de veiligheid van babynestjes zodat je zelf je onderbouwde mening kan vormen en een geïnformeerde keuze kan maken om al dan niet een babynestje te gebruiken.

Doel van een nestje

Doorgaans is het doel van een nestje om de baby een geborgen gevoel te geven, om hem ‘veilig’ te laten slapen tussen de ouders in bed, in de woonkamer etc. Voor ouders die bijvoorbeeld niet wensen in te bakeren, kan het helpen om de baby toch dat knusse gevoel te geven en beter te doen slapen. Verder kan het nestje ook gebruikt worden tijdens de wakkertijd van een baby, om tummy time te oefenen bijvoorbeeld.

Zijn babynestjes veilig?

De adviezen voor veilig slapen zijn unaniem; vermijd het gebruik van bedbumpers, babynestjes, kussens, knuffels, borstvoedingskussens, … in bed tijdens het volledige eerste levensjaar (https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/safe-sleep/Pages/Safe-Sleep-Recommendations.aspx). Een baby dient te slapen op een harde matras, alleen in een bedje waarvan de lucht dient te kunnen circuleren. Bij een bedje waar de voor-en achterkant bijvoorbeeld niet uit spijlen bestaat, wordt er geadviseerd om de spijlenwanden niet tegen een muur te plaatsen om voldoende ventilatie te kunnen garanderen.

En waarom is die ventilatie zo belangrijk? Om het fenomeen ‘rebreathing’ te voorkomen. Wanneer we uitademen, komt er koolstofdioxide vrij. Wanneer deze onvoldoende kan ontsnappen, wordt deze telkens weer geïnhaleerd en kan de baby stikken. Daarnaast kan een baby ook fysiek stikken in items zoals bedbumpers en de randen van een babynestje.

Jonge baby’s zijn nog niet fysiek in staat om zich te bevrijden uit een benarde situatie waardoor dit dus effectief gevaarlijk kan zijn. Pas na de leeftijd van 1 jaar kunnen bedbumpers en kussens geïntroduceerd worden. Babynestjes zijn baby’s dan al lang ontgroeid en zou ik dan zeker niet meer introduceren gezien dit de bewegingsvrijheid van een baby kan beperken.

Maar verschillende fabrikanten claimen dat ze wel veilig zijn?

Er zijn inderdaad merken op de markt die claimen dat hun babynestjes veilig zijn. De bekendste speler hiervan is Sleepyhead die sinds eind 2020 verder gaat onder de naam Dockatot. Ik raad je aan om eens te surfen naar hun website om hun veiligheidsvoorschriften te lezen (https://eu.dockatot.com/pages/guidelines-and-warnings).

Wat ze afraden...

Zo raden ze bijvoorbeeld aan om het nestje NIET in een ledikantje, wiegje of speelbox te gebruiken. Ze raden daarnaast aan om het nestje enkel op een vlakke en stevige ondergrond te gebruiken, dus niet op zetels en consoorten, maar wel bijvoorbeeld op de grond… Ik vraag me af hoeveel ouders hun nestje effectief enkel op de grond zouden gebruiken? En ja hoor, op hun website zie je enkel foto’s waarbij het nestje op de grond wordt gebruikt, niet in een bedje.

Daarnaast raden ze ook af om het nestje te gebruiken om te co-sleepen in het ouderlijk bed, terwijl het nestje uiteraard vooral hiervoor wordt gebruikt. Om veilig te kunnen samen slapen in het ouderlijke bed dienen er heel wat voorzorgsmaatregelen genomen te worden en het gebruik van een babynestje hoort hier niet bij (voorbeelden zijn: de matras dient op de grond te liggen, er mogen geen dekens gebruikt worden, de baby mag niet tussen beide ouders slapen, …).

Wat ze aanraden...

Tot slot raden ze ook aan om steeds in de buurt te blijven wanneer je baby in zijn nestje ligt om de baby in de gaten te kunnen houden… Het is dus niet de bedoeling dat je zelf zou slapen wanneer je baby in zijn nestje ligt. Er blijft dus niet veel meer over om een (zeer duur!) babynestje veilig te kunnen gebruiken, he?

Verder claimen deze en andere fabrikanten steeds allerhande veiligheidscertificaten te hebben behaald met hun nestjes. Deze certificaten hebben echter niets te maken met veilig slapen voor een baby, maar wel met veilig slapen in het algemeen zoals het gebruik van stoffen die brandwerend zijn. Deze certificaten zijn dus op z’n minst misleidend.

Wat betreft het claimen dat de stof luchtdoorlatend is; geen enkele stof kan 100% verstikkingsgevaar voorkomen. Wellicht interessant om hieraan toe te voegen is dat, gezien babynestjes op heden al voor verschillende sterftegevallen hebben gezorgd, bepaalde landen zoals onder meer Canada, de verkoop ervan zelfs hebben verboden. (https://www.consumerreports.org/child-safety/more-infant-sleep-products-linked-to-deaths/ ).

En wat dan met het gebruik van een babynestje in combinatie met een veiligheidsmonitor?

Je kent ze wel, die babyfoons met detectoren om wiegendood tegen te gaan. Wat als je deze dan samen gebruikt, is het dan wel veilig? Dat is een beetje zoals een kaars laten branden wanneer je gaat slapen ’s avonds omdat je wel een branddetector hebt.

Dat klinkt niet logisch, toch? Daarnaast is het gebruik van technologie zoals een detector ook niet 100% veilig, het zou niet de eerste keer zijn dat een babyfoon het laat afweten. Geen enkel product kan momenteel garanderen dat het wiegendood kan voorkomen.

Mijn ervaring

Uiteraard heb ik al met heel veel ouders samengewerkt die een babynestje hebben gebruikt. Het probleem naast het feit dat ze dus niet veilig zijn, is dat ze ook heel verslavend zijn. Zo heb ik eens samengewerkt met een baby van 1 jaar die altijd in een babynestje had geslapen. Dit jongetje had nooit leren rollen in zijn eigen bedje en voelde zich helemaal verloren wanneer het babynestje werd weggenomen.

Het heeft toen verschillende dagen geduurd voordat dit jongetje leerde genieten van het rollen in zijn bedje en zonder traantjes in slaap leerde vallen. Ik weet dus zeker en vast dat het zeer moeilijk kan zijn om babynestjes zomaar weg te nemen wanneer je baby hierin goed heeft leren slapen! Maar toch is het beter om vroeger dan later het nestje weg te nemen en je baby te leren wennen aan de ruimte van zijn bedje.

Cold turkey wegnemen is de enige manier gezien je het gebruik van een babynestje niet kan afbouwen. Verwacht je dus wel aan traantjes indien je baby reeds ouder is dan 4 maanden en echt gewend is geraakt aan zijn nestje. Het is héél normaal dat je baby plots zijn nieuwe vrijheid dient te leren kennen en hiermee moet leren omgaan. Je baby goed troosten en er voor hem zijn is het enige wat je op dat moment kan doen totdat je baby gewend is om te slapen zonder het vertrouwde gevoel van zijn nestje.

Maar iedereen heeft ze...

I know, I know, heel veel ouders maken gebruik van babynestjes en ik word zelf ook regelmatig getagd in succesverhalen rond beter slapen dankzij mijn adviezen wanneer de baby in een bedje ligt met een nestje of dekens, knuffels,… het is allemaal zo gezellig en ik begrijp ook echt dat ouders niet altijd de risico’s juist inschatten.

Het is echter mijn taak om hier goed over te informeren en risico’s tot een minimum te beperken. Wanneer je een influencer of slaapcoach ze ziet promoten, kan je misschien eens verwijzen naar deze blogpost 😉. Een gewaarschuwd mens is er namelijk 2 waard!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze post. Nogmaals, het is absoluut niet mijn bedoeling om iemand een slecht gevoel te geven, het heeft geen enkele zin om je schuldig te voelen over iets wat je niet wist. Je bent nog altijd de allerbeste mama of papa voor je oogappel!

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kan de slaapgids of online cursus of een losse consultatie al fijn zijn. Ben je liever begeleidt, dan kan een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding ideaal zijn.

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Lena

  Hey Nathalie,

  Ikzelf ben uitgerekend voor 15/12. Heel binnenkort dus. Ik was zelf eens wat aan het opzoeken en kwam je artikel tegen. Nu vraag ik me het volgende af: een nestje is af te raden ten allen tijde. Maar hoe leg je haar dan te slapen in de dag? De vroedvrouw had gezegd dat we haar best in haar parkje leggen, maar dat lijkt me echt groot voor zo’n klein baby’tje. Als ze dutjes doet doorheen de dag (als ze nog zo klein is), doe je haar dan altijd een inbakerslaapzalje aan? Ik twijfel nu echt enorm over de aankoop van een nestje omdat ik natuurlijk wel wil dat alles (slaap)veilig is voor haar. Op de “wakkere” momenten wanneer je haar bij jou legt, waar leg je haar dan in? Of neem je ze dan best gewoon bij jou? Sorry voor de vele vragen. First time mommy here! Groetjes!

  1. Nathalie

   Hi Lena, voor ons lijkt het dat een baby verdrinkt in zijn parkje, maar je baby heeft daar geen besef van 🙂 Die weet niet beter. Een inbakerslaapzakje mag je zeker gebruiken om dat knusse gevoel na te bootsen moest dit nodig zijn. Een nestje kan je wel gebruiken onder supervisie trouwens overdag. Succes!

 2. Jolien

  Hallo! 🙂 Wij hebben een heel beweeglijke baby die soms na een paar uur in zijn slaapzakje verschoven is naar het uiteinde van het bed, in dwarsligging. Zijn voetjes liggen tegen de spijlen van het ledikantje en zijn hoofd aan de andere kant. Hij stampt heel veel met zijn voetjes en doet zichzelf ongetwijfeld pijn. Heb je tips om toch er voor te zorgen dat hij zijn hoofdje geen pijn doet in deze benarde situatie? We zien pas dat hij dwarsligt als hij wakker wordt en begint te wenen…

  1. Nathalie

   Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan je toch een bedomrander gebruiken, of vanaf 6 maanden eventueel eentje van aerosleep. Dat beweeglijke is verder wel heel normaal 🙂 Het slaapzakje niet te groot nemen kan ook wel helpen!

 3. Ellen

  Oh my, wij hebben toch een aantal dingen tegen de veiligheid gedaan, haha. Ook wij hadden een babynestje van doomoo, ik vind deze veel steviger dan al de rest, de rand van het nestje is echt super hard. Doet zelfs pijn als je er een tijdje met je kaak op ligt.
  Enfin wij hebben dat ook gebruikt tot haar 10 maanden, dan daarna de rol (nog steeds) als bedbumper, maar ondertussen is ze wel al 15 maand. Maar nu vroeg ik mij af waarom dat zo onveilig is? Als je met je neus daar tegen ligt kan je daar toch niet echt in stikken? Of gaat het echt omdat je je eigen adem terug in ademt?
  Ons kindje was altijd wel heel bewegelijk en stevig, dus dat gaf mij nooit een onveilig gevoel. Ze is ook heel laat beginnen rollen.
  Maar verder gebruikte ik naast de slaapzak ook altijd een laken en dekentje (in de winter) alsook tetra doeken (enkel overdag) omdat ze graag dat veilige gevoel had… Kortom ze was bijna helemaal ingepakt soms.
  Gelukkig is er nooit iets gebeurd.
  Ik vond het wel handig dat ik het babynestje kon gebruiken in het wiegje, want dat stond meer dan 25 graden omhoog omwille van reflux. En door de klittenband rond het middel zakte ze niet volledig tot beneden. Het is me toch wat zo een baby in leven houden! 😅
  En ow ja, ze lag vaak met haar babynestje (en refluxkussen) tussen onze hoofdkussen in het grote bed toen ze heel klein was, mistake number 132368039483. haha

  Mag ik dus de rol nog gebruiken in haar bedje als bedbumper? De matras is van aerosleep en ze ligt vaak met haar hoofdje op de bumper, soms er ook tegen als ze op haar buikje ligt met de poep omhoog.
  Wat is trouwens je visie op je kindje bij jou in bed nemen in je armen als je slaapt? Iets wat elke mama ooit wel doet wegens vermoeidheid. 🙂
  Groetjes Ellen

 4. Annelien

  Dag Nathalie, dit is de eerste maal dat ik hoor dat dit onveilig zou zijn en nu maak ik me toch wat ongerust omdat ons zoontje van 11 weken hier al ruime tijd in slaapt. Wij hebben er eentje van Doomoo met een klitband die over zijn buik toegedaan kan worden zodat hij minder bewegingsvrijheid heeft. Is deze klitband dan ook geen veilige optie? Leggen we ons kleintje dan best in bed met enkel zijn inbakerslaapzak (van Puckababy) aan? Is dit niet gevaarlijk om op zijn zij te rollen?

  1. Nathalie

   Hi, klopt idd in een inbakerslaapzakje in bed is prima. Ingebakerd rollen is moeilijk! Meestal is het vooral overdag dat je merkt dat het rollen gestart is en dan stop je met uitbakeren. Ik ben geen voorstander van items die de baby ‘op zijn plaats’ houden zoals klittenbanden ed. En verder niet mee inzitten hé, je wist het niet. Groetjes, Nathalie

 5. Petra

  Ik vraag me af of een rieten, gevlochten mozesmand wel voldoet? Mijn mand is ongeveer 40 cm breed, 75 cm lang en heeft een stevig matrasje van organische materialen, over een paar weekjes wordt onze tweede baby geboren. Het leek me fijn om een geborgen omgeving te creëren voor het slapen, omdat onze eerste dochter zich erg verloren voelde in haar wiegje met spijlen.

  1. Nathalie

   Dat weet ik niet meteen, er wordt steeds een typisch ledikantje met spijltjes aangeraden, maar co-sleepers hebben dit nu ook wel niet. Een nestje is echt knus rond de baby, met een mandje is er toch wat meer plaats – beetje zoals in een kinderwagen. Dus lijkt me wel ok maar durf dus geen officiële uitspraken te doen 🙂

   1. Petra

    Inderdaad lijkt het op een dichte co-sleeper. De wanden zijn ademend doordat het een gevlochten en natuurlijk materiaal is. We gaan hem gewoon gebruiken, en ook het wiegje met spijlen proberen. Mand is wat makkelijker mee te nemen als de baby niet thuis slaapt.

   2. Fiona

    Onze jongste van vier kids is bijna een jaar. We hebben veel gedoe gehad met zijn slapen maar gelukkig niet aan een baby nestje begonnen.

    Heel fijn en gedurfd deze blog en hopelijk kan het een hulp zijn voor velen!

    Dankjewel!

    Groeten Fiona.

 6. Elfi

  Heel interessante blogpost, ben blij dat ik dit lees, want ben nu 4 maanden zwanger (eerste keer) en was al aan het rondkijken voor zo een babynestje.
  Nu had ik ook een soort alternatief gezien, namelijk het nunki lakentje van Fedde &Kees. Hoe sta je hier tegenover als slaapcoach? Groetjes, Elfi

  1. Nathalie

   Hi Elfi, om eerlijk te zijn ken ik het niet zo goed. Het lakentje zit wel stevig vast, maar toch zijn de voorschriften rond wiegendood heel duidelijk; geen lakens. Ik ben eerder een voorstander van klassiek inbakeren en dit vervolgens afbouwen naar een slaapzakje. Een baby moet uiteindelijk echt leren omgaan met de vrijheid van zijn bedje. Met een strak ingestopt lakentje blijf je eigenlijk inbakeren.

  2. Laura

   Hey,
   Ik heb zo een nunki lakentje en vind het een geweldige uitvinding. Het is een alternatief voor inbakeren. Geeft geborgenheid maar milder. Het blijft ook veilig op plaats en houdt armen niet volledig vast. Het is een (dun katoen) laken ja maar inbakeren gebeurt toch ook met een laken/stof?

 7. Jolien

  Wauw, heel mooi geschreven! Onze dochter van 7maanden slaapt ook in haar bedje met een borstvoedingskussen rond. Ze wriemelt zo hard zonder het kussen, dat ze onrustig wordt. Daarom leggen wij het terug, om haar het vertrouwde gevoel te geven. Morgen toch maar weg halen en eventjes tandjes bijten :-).

 8. Julie

  Wat een interessant artikel! Zelf zwanger van ons eerste kindje en was aan het twijfelen of een babynestje een nuttige aankoop zou zijn. Maar nu toch helemaal overtuigd om het niet te doen! Bedankt voor de tips en uitleg.

 9. Anouk

  Dag Nathalie,

  Interessant om lezen. Zelf gebruiken wij voor onze 5 weken oude baby een baby nestje in het park. Ze is nu al veel gegroeid en we waren wel van plan dit binnenkort weg te nemen.
  In haar bed bedje gebruiken we een rugliggingsteun omdat we schrik hebben dat ze ‘s nachts zou omrollen en niet terug zou kunnen rollen. Haar armpjes zijn namelijk niet vrij (we gebruiken een inbakerslaapzak). Raad je dat ook af? Alvast bedankt voor je visie.

  1. Nathalie

   Hi Anoek, 5 weken zou toch erg jong zijn om al te kunnen rollen in een inbakerslaapzakje. In principe wordt er aangeraden om dus niets van extra’s in bed te hebben liggen. Ik denk natuurlijk niet dat ze hierin zou kunnen stikken of iets dergelijks, maar het is toch ook weer een hulpmiddel waar ze aan gehecht zou kunnen geraken en waar ze niet eeuwig in kan blijven slapen. Ik zou het dus niet adviseren al lijkt het me dus ook niet gevaarlijk te zijn. Groetjes, Nathalie

   1. Meryem

    Heey Nathalie.
    Als eerste bedankt voor deze blog!
    Ik heb mijn eerste zoontje een paar maanden er in laten slapen in de cosleeper en in de box en op de zetel en God zij dank was er niets gebeurt. Maar nu met mijn 2de (27 weken) wil ik het totaal vermijden. Maar hoe slapen ze dan het beste zo geborgen mogelijk en veilig in zo’n grote box en cosleeper? Ik zie echt niets anders dan inbakeren en een nestje maar wil ze nu beiden vermijden, ook het inbakeren misschien. Mvr meryem! En veeel succes met je 2de dochtertje xx

    1. Nathalie

     Hi Meryem, idd door in te bakeren ga je dat geborgen gevoel nabootsten. Verder is het vooral wij als ouders die vinden dat zo’n kleine baby er zielig en verloren uitziet in zo’n ‘groot’ bedje, maar de baby zelf heeft hier totaal geen besef van 🙂

    2. Laura

     Hey Meyrem,

     Ik vind het nunki lakentje van fedde en lees een topuitvinding en alternatief. Een lakentje dat blijft zitten!

     1. Laura

      *Fedde en Kees

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.