Droomvoedingen

Droomvoedingen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Baby
 • Bericht reacties:2 Reacties

Een tijdje geleden liet ik vallen tijdens een Q&A op Instagram dan ik geen voorstander meer ben van droomvoedingen. Toen ik gestart ben als slaapcoach, raadde ik dit echter wel aan. Doorheen mijn opgebouwde ervaring, heb ik echter gemerkt dat ik droomvoedingen steeds minder vaak ging voorstellen totdat ik ze eigenlijk niet meer ging voorstellen tijdens mijn persoonlijke trajecten. Waarom dan juist? Ik leg het graag uit in deze blogpost.

Droomvoeding?

Allereerst, wat is nu juist een droomvoeding? Bij een droomvoeding ga je je reeds slapende baby op het moment dat je zelf gaat slapen, doorgaans rond 22-23u, uit zijn bedje nemen en half slapend de borst of een flesje aanbieden. Via zijn zuigreflex zal de baby doorgaans instinctief beginnen drinken en op die manier werd er alvast 1 nachtvoeding gegeven in de hoop dat de baby nog maar 1 keer of geen enkele keer meer zou wakker worden voor een voeding de rest van de nacht.

Wanneer starten/stoppen?

Met een droomvoeding kan gestart worden rond de leeftijd van 3 maanden, soms lukt het al eerder. Er wordt best gestopt met droomvoedingen na de leeftijd van 6 maanden aangezien we dan enkel nog voedingen op vraag willen aanmoedigen, bovendien kunnen droomvoedingen na die leeftijd een averechts effect hebben en nachtelijk wakker worden in de hand werken.

Waarom dan geen voorstander meer?

De reden waarom ik voornamelijk geen voorstander meer ben van droomvoedingen, is omdat ik merkte dat jonge baby’s alsnog 1-2u na de droomvoeding wakker werden voor een voeding. Gezien ze nog maar net een voeding hadden gehad en ik adviseer om nachtvoedingen toch met 3-4u te spreiden, dienden de ouders hun baby te troosten zodat ze terug verder zouden slapen, wat echter niet altijd eenvoudig bleek (we spreken hier over baby’s +4 maanden gezien baby’s tijdens onze persoonlijke trajecten steeds minimaal 4 maanden oud zijn). Maar waarom waren deze baby’s dan moeilijk te troosten zonder voeding, terwijl ze kort daarvoor een droomvoeding hadden gehad? De reden daarvoor is volgens mij de volgende; ze hebben die voeding niet helemaal geregistreerd! Net zoals wanneer jij en ik een hele zak chips kunnen leegeten voor een spannende film zonder dit echt te beseffen, beseft de baby niet dat hij recent nog een voeding heeft gehad gezien hij deze (half) slapend heeft gedronken. Ik werk voortaan dus met voedingen op vraag tijdens persoonlijke trajecten; de eerste keer dat de baby wakker wordt na 22/23u krijgt hij een voeding, volledig op vraag dus. Soms slaapt de baby nadien lekker door tot de ochtend, soms niet, dat hangt natuurlijk af van de leeftijd en in welke fase van het traject we juist zitten. Maar de baby is tevreden omdat hij een voeding kreeg en valt veel gemakkelijker terug in slaap aangezien hij net z’n buikje rond heeft gegeten.

Maar wat als ze werken?

Heb jij een droomvoeding bij jouw baby geprobeerd en werkt dit super? By all means, continue 😉 Als jouw baby het prima doet met een droomvoeding dan hoef je zeker niets aan te passen. Er zijn ouders die zeer te spreken zijn over droomvoedingen: de baby drinkt een goede voeding en slaapt nadien lekker door tot de ochtend. Je kan het natuurlijk pas weten als je het een paar keer geprobeerd hebt. Als je het graag een kans geeft, raad ik aan om het eens te proberen rond de leeftijd van 3 à 4 maanden gedurende enkele nachten en dan te evalueren of het voor jullie werkt of niet.

Krijg je graag meer tips rond nachtvoedingen? Check dan onze online cursussen die jou zullen helpen om je baby te leren doorslapen wanneer hij hier aan toe is!

Veel liefs,
Nathalie

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Marieke

  Dag Nathalie,

  Ik ben wel benieuwd wat jouw advies zou zijn wanneer een baby van 5 maand volledig wakker wordt bij een “droomvoeding” maar vervolgens wel weer makkelijk inslaapt en tot de volgende ochtend doorslaapt. Voor ons levert het dus geen probleem op maar we halen haar blijkbaar wel uit haar diepe slaap.

  Groetjes Marieke

  1. Nathalie

   Aan 5 maanden haal je haar nog niet uit haar diepe slaap, dat start pas rond 5 maanden. Momenteel verloopt alles goed dus hoef je zeker niets aan te passen 🙂

Geef een reactie