Je bekijkt nu Slaapregressies

Slaapregressies

Slaapregressies! Iets waar je zeker nog nooit over had gehoord voordat je mama of papa werd en je nu zeker al enkele keren als schuldige hebt aangewezen wanneer jouw oogappel plots slechter slaapt. Zijn slaapregressies echt de grote schuldige? Soms wel, soms niet. Vast staat wel dat slaapregressies telkens een minder grote impact zullen hebben, of zelfs geen, bij goede slapers. Hieronder kan je de belangrijkste slaapregressies terugvinden per leeftijd. Ik rond af met nog een woordje over de impact van sprongetjes en tandjes.

4 maanden slaapregressie

Dit is de grootste slaapregressie en is in tegenstelling tot alle andere regressies geen “fase” aangezien tijdens deze regressie de slaappatronen van je baby ’s nachts permanent wijzigen. Jouw newborn baby die voordien rukjes van 4 à 6u sliep ’s nachts, is plots om de 2u wakker ’s nachts. De slaapcycli van baby’s worden rond deze leeftijd meer gevormd en gaat dus meer en meer op dat van een volwassene lijken. Je zal deze slaapregressie vooral bewust meemaken indien je baby gewend is om hulp te krijgen om in slaap te vallen zoals met een speentje, aan de borst, wiegen, wandelen,… Telkens wanneer hij dan na het einde van een slaapcyclus wakker wordt ‘s nachts, heeft hij die hulp weer nodig om terug verder te kunnen slapen. Ook overdag kan je baby een echte “catnapper” worden en telkens maar korte dutjes van 30 à 45 minuten doen. Hierdoor zal je baby in een vicieuze cirkel geraken van oververmoeidheid wat de nachten nog zwaarder zullen impacteren. De oplossing? Werken aan die goede slaapbasis en je baby dus leren om zelfstandig (terug) in slaap te vallen zonder dat dat hij hier hulp van jou voor nodig heeft. Wakker worden ’s nachts is namelijk volkomen normaal, ook wij worden verschillende keren wakker ’s nachts! Enkel beseffen we dit niet omdat we dan halfslapend onze volgende slaapcyclus pakken. Voor baby’s geldt eigenlijk hetzelfde.

Wat kan je doen:

 • Je baby leren zelfstandig in slaap vallen is het allerbelangrijkste!
 • Valt jouw baby nu telkens met jouw hulp in slaap? Probeer elke dag minder en minder hulp te bieden totdat jouw baby het zelfstandig inslapen onder de knie krijgt.
 • Haal je baby niet meteen uit bed indien hij voor zijn middagdutje maar 45 minuten sliep en huilend wakker wordt, misschien valt jouw baby wel terug in slaap na een troostmoment.
 • Bekijk hier de mogelijkheden die ik aanbied om je hierin te helpen.
 • Gebruik je al witte ruis? Lees hier waarom ik witte ruis aanraad en check hier de mijn favoriete producten.

9/12 maanden slaapregressie

Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer. Zo ontstaat zijn verlatingsangst en wil hij het liefst zoveel mogelijk bij jou blijven. Je zal dit meestal merken door het feit dat je baby niet wil gaan slapen voor dutjes of bij bedtijd. En net door die minder goede dutjes, kunnen de nachten in het gedrang komen.  Denk ook niet dat jouw kleintje klaar is om naar 1 dutje over te gaan omdat hij niet wil gaan slapen, zo werkt het helaas niet en kan je er zelfs het slecht slapen mee in de hand werken. Ook fysieke sprongen zoals voor het eerst zitten, staan of zelfs eerste stapjes kunnen de nachtslaap verstoren doordat je kleintje zijn nieuwe kunstjes plots in zijn bedje oefent. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Het beste is om zo weinig mogelijk assistentie te bieden, jouw baby zal snel genoeg door hebben dat hij best weer kan gaan liggen als hij wil verder slapen. Uiteraard mag je je baby troosten wanneer hij huilt, maar probeer je baby niet (opnieuw) afhankelijk van jou te laten worden om weer verder te slapen.

Wat kan je doen:

 • Blijf het ochtenddutje en het middagdutje aanbieden en geef je baby 1u de kans om in slaap te vallen, annuleer dus niet te snel de dutjes wanneer je baby protesteert.
 • Speel veel kiekeboe en leer je baby dat je nooit ver weg bent.
 • Heeft je baby reeds een knuffeldoekje als troostobject? Het is een goed moment om hiermee te starten. Hier vind je terug welk knuffeldoekje ik aanraad.
 • Start niet met iets wat je baby voordien niet nodig had (nieuwe nachtvoedingen, bij hem blijven totdat hij slaapt, telkens weer neerleggen, handje vasthouden,…).
 • Als jouw baby nog nooit doorsliep, is het nu echt het moment om de koe bij de hoorns te vatten voordat hij een veel koppigere dreumes/peuter wordt! Kijk hier naar de mogelijkheden die ik aanbied.

15/18 maanden slaapregressie

Vaak zie ik rond deze leeftijd nog een laatste piek in verlatingsangst, die doorgaans veel feller is dan die rond 9/12 maanden. Jouw peuter wil plots écht niet gaan slapen en wil ook ’s nachts écht dat je naar hem toe komt voor een knuffel. Zo ontstaan er snel nieuwe slechte gewoontes waar je moeilijk terug van af geraakt. Doordat jouw peuter nu ook heeft geleerd dat hij door te brullen veel meer gedaan krijgt dan door gewoon te huilen, zal hij dit ook echt inzetten. Dit is de leeftijdscategorie waar de ouders het zeer moeilijk vinden om consequent te blijven. Belangrijk om te weten is dat je peuter vooral huilt omdat hij jouw assistentie wil om terug verder te slapen, niet omdat er fundamenteel iets scheelt. Nachtvoedingen zouden nu ook echt verleden tijd moeten zijn en je peuter zou dagelijks 11 à 12u slaap ’s nachts moeten pakken met 1 kwalitatief middagdutje.

Wat kan je doen:

 • Blijf consequent. Sliep jouw peuter voordien prima door en wordt hij nu telkens ‘s nachts wakker? Troost hem kort, maar blijf verder consequent.
 • Wissel af met je partner om je peuter in bed te stoppen, verlatingsangst wordt meestal erger wanneer telkens dezelfde persoon de peuter in bed stopt.
 • Doet jouw peuter nog 2 dutjes per dag? Ga dan over naar 1 kwalitatief middagdutje, anders zal hij de slaap die hij ’s nachts niet haalt overdag inhalen.
 • Het is een goed moment om een knuffeltje te introduceren aan je peuter als troostobject. Ook een knuffeldoekje kan goed werken. Check hier welk knuffeldoekje ik aanraad.
 • Bekijk hier de mogelijkheden die ik aanbied om je te helpen in deze leeftijdscategorie.

24 maanden slaapregressie

Rond deze leeftijd kan het gebeuren dat je peuter geen zin heeft om te gaan slapen, zomaar. Niet omdat hij verlatingsangst heeft of omdat hij niet moe is, hij vindt het gewoon leuk om zijn grenzen af te tasten. Sommige ouders denken hier dat dit te maken heeft met het feit dat hun peuter niet graag meer in een babybedje wil slapen en verhuizen hem dan naar een groot bed. Niet doen! Ik kan je garanderen dat de slaapprobblemen dan pas écht zullen ontstaan wanneer je peuter leert dat hij zélf uit zijn bedje kan. Op deze leeftijd is het echt mission impossible om je peuter te leren in bed te blijven. Ik raad de overgang naar een groot bed pas aan rond de leeftijd van 3 jaar (dit is een leuk verjaardagscadeau!).

Weet ook dat de meeste peuters minstens tot de leeftijd van 2,5 jaar een dutje nodig hebben. Het dutje kan pas opgegeven worden wanneer jouw peuter prima een volledige dag wakker kan blijven zonder meltdowns in de late namiddag/een dutje in de late namiddag. Ook hier geldt; geef je peuter 1u de tijd om voor zijn dutje in slaap te vallen alvorens je het dutje annuleert. Pas wanneer je peuter gedurende 10 dagen dagelijks niet meer in slaap valt voor zijn middagdutje, is hij klaar om zijn dutje op te geven. Als je te snel het dutje schrapt omwille van zijn protest, zal je met een oververmoeide peuter zitten wat de kans op een slechte nacht of een vroege vogel, zal vergroten. Zorg er ook voor de kamer van je peuter pikdonker is voor die dutjes.

Wat kan je doen:

 • Dutjes blijven aanbieden totdat je peuter consequent niet meer in slaap valt gedurende 1u
 • Niet te snel overgaan naar een groot bed
 • Het is heel normaal voor een peuter van 2 jaar om zijn grenzen af te tasten, hierdoor is een vast slaapritueel waar niet van wordt afgeweken extra belangrijk.
 • Je kan vanaf deze leeftijd starten met een slaaptrainer, lees hier waarom ik dit aanraad.
 • Ook een klein nachtlampje kan helpen vanaf deze leeftijd, hou het echter klein, check hier het nachtlampje dat ik aanraad.
 • Sliep jouw peuter nog nooit door? Dan raad ik voor deze leeftijdscategorie slaapcoaching mét begeleiding aan. Bekijk hier de mogelijkheden die ik aanbied voor peuters.

Sprongetjes

En hoe zit het dan met die sprongetjes? Veel mama’s en papa’s volgen de sprongetjes van hun kleintje op de voet. Er zijn echter zo veel sprongetjes dat je hier onmogelijk rekening mee kan houden om je baby goede slaapgewoontes aan te leren. Mijn gezinnen starten ook steeds met slaapcoaching met mij ongeacht in welke sprong hun kind dan juist wel of niet zit. De enige sprongetjes die in mijn ogen een impact kunnen veroorzaken in het slaapgedrag van je kind, zijn de fysieke sprongetjes zoals voor het eerst rollen, zitten, kruipen, staan,… Je zal merken dat wanneer je baby deze mijlpalen bereikt, er mogelijks enkele nachten verstoord kunnen geraken. De grootste storende factor is vooral het rollen aangezien je baby misschien al van rug naar buik kan rollen, maar nog niet andersom en dan ‘vast’ zit. Probeer je baby zo weinig mogelijk te helpen door hem terug te rollen of neer te leggen aangezien je baby dan afhankelijk zal worden van jouw hulp. Hoe sneller hij door zal hebben dat hij het zélf kan, hoe sneller de rustige nachten weer zullen weerkeren. Uiteraard mag je je kleintje wel gaan troosten als hij blijft huilen, maar probeer dus niet te veel hulp te bieden en hem dus (terug) afhankelijk van jou te maken om weer verder te slapen.

Tandjes

En hoe zit dat dan met die tandjes? Tandjes wordt aangewezen als zowat dé grootste boosdoener voor die slechte nachten. Ik moet je echter teleurstellen dat tandjes in de praktijk echt niet zo’n grote invloed hebben op die slechte nachten. Wanneer we slapen daalt onze bloeddruk namelijk en ervaren we minder snel pijn. Daarnaast is het ook niet zo dat jouw baby enkel ’s nachts last heeft van doorkomende tandjes. Enkel wanneer je baby overdag miserabel is van zijn tandjes, kan het gebeuren dat hij hier ook ’s nachts last van heeft. Geef in dat geval een pijnstiller! Het doorkomen van een tand duurt tevens maximaal 2 dagen, dus tenzij jouw baby al zijn tanden tegelijk krijgt, zal je hier maar maximaal 1 of 2 slechte nachten door ervaren. Een uitzondering hierop vormen kiezen en hoektanden, die zijn groter en kunnen iets meer onrust veroorzaken.

Zo, ik hoop dat je hiermee het een en het ander hebt bijgeleerd over die fameuze slaapregressies! Besef je nu dat je het tijdens een slaapregressie verkeerd hebt aangepakt of krijg je het al benauwd als je al die slaapregressies ziet en beseft dat jouw baby nu al zo slecht slaapt? Blijf niet bij de pakken zitten en schakel hulp in! Je kan zelfstandig aan de slag met 1 van de slaapgidsen, online cursussen een losse consultatie of schakel ons in voor slaapcoaching als je graag die dagelijks begeleiding krijgt.

Veel liefs,
Nathalie

Geef een antwoord