Witte ruis: 6 vragen beantwoord

Witte ruis helpt bij slapen

Witte ruis. Witte wat? Ruis? Diegenen die mij al een tijdje volgen op sociale media, weten dat ik als slaapcoach vol lof spreek over witte ruis. Steevast krijg ik dan tientallen berichtjes met vragen zoals “Wat is witte ruis?”, “Hoe maak ik het?” “Voor welke leeftijd raad je dit aan?”, “Welk toestel raad je aan?”,… Hierdoor besloot ik een blog te schrijven over witte ruis. Wat, waar, wanneer, waarom en hoe!

Wat is witte ruis?

Witte ruis is wat je hoort wanneer je radio geen zender vindt. In het algemeen is witte ruis een constante toon. Witte ruis wordt soms verward met baarmoedergeluiden of natuurgeluiden, dat is geen witte ruis. Het geluid van knetterende regen kan echter wel als witte ruis worden gebruikt aangezien dit ook heel constant is.

Waar gebruik je witte ruis?

Je kan witte ruis zowel thuis in de slaapkamer van je kind als op locatie gebruiken. Ik denk hiervoor aan dutjes die onderweg dienen plaats te vinden of op de opvang bijvoorbeeld. Je kan de ruis ook in de nachthal opzetten of voor de deur van een ouder kind zodat hij/zij niet wakker wordt van het eventuele gehuil van een jonger broertje of zusje, wat onvermijdbaar is de eerste weken na de geboorte of tijdens slaaptraining.

Wanneer gebruik je witte ruis?

Ik raad het gebruik van witte ruis aan vanaf de geboorte. Een newborn heeft namelijk net 9 maanden in een luidruchtige baarmoeder gezeten en is het niet gewend om in de stilte te moeten slapen. Jonge baby’s zullen met het geluid van ruis sneller rustig worden en beter slapen. Ooit al gemerkt dat je newborn spontaan in slaap viel toen je aan het stofzuigen was? Dat is dus daardoor!

Indien je nog nooit witte ruis hebt gebruikt en een ouder kindje hebt, kan de ruis ook af en toe van pas komen. Ik neem mijn draagbaar toestel steeds mee op vakantie en zal dit gebruiken tijdens dutjes of de start van een nacht wanneer er veel omgevingsgeluid is. Witte ruis wordt in dit geval gebruikt om externe geluiden te camoufleren. Ik gebruik dan steeds het geluid van regen.

Vroege vogels waarvan het biologisch klokje voornamelijk vroeg is geworden door bijvoorbeeld mama of papa die vroeg uit de veren moeten, kunnen ook baat hebben bij witte ruis. Een jong kind dat geluiden in het huis hoort, zal namelijk al snel denken dat de dag is gestart en ook aan de dag willen beginnen, ookal is het nog erg vroeg. Tijdens mijn slaapcoachingstrajecten raad ik ook regelmatig witte ruis aan indien er nog oudere broertjes of zusjes in huis zijn die gemakkelijk zouden gewekt kunnen worden tijdens de slaaptraining.

Waarom gebruik je witte ruis?

Wel, deze vraag werd hierboven eigenlijk al beantwoord. Het is echt een ideaal en goedkoop hulpmiddel om je kleintje te helpen beter te slapen en/of minder snel wakker te laten worden door omgevingsgeluiden.

Hoe gebruik je witte ruis?

Je mag witte ruis continu op laten staan tijdens dutjes en ’s nachts, dit kan geen kwaad. Let er dan op dat je witte ruis gebruikt die niet automatisch na een tijdje uitvalt. Gebruik je witte ruis echter enkel occasioneel, kan een toestel waarbij de ruis na een tijdje uitvalt zeker werken, zolang het uit zichzelf weer opspringt wanneer de omgevingsgeluiden weer te luid worden. Zo eentje gebruiken wij.

De goedkoopste oplossing voor witte ruis is een oude radio die je op ruis zet. Klaar! Er zijn echter nog een heleboel andere opties, zoals een app op je telefoon, spotify of youtube of een vast of draagbaar geluidstoestel. Let bij het kopen van een geluidstoestel erop dat deze “white noise” afspeelt of het geluid van regen. Veel geluidstoestellen gaan namelijk een hele waaier aan babymelodietjes aanbieden of hartslaggeluiden, terwijl mijn voorkeur uitgaat naar een constante ruis.

De ruis mag vrij luid staan, ongeveer het geluid van een lopende douche, 50 à 60 decibels. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind verslaafd zal worden aan witte ruis indien je dit dagelijks gebruikt. Indien jouw kind telkens met witte ruis slaapt, kan je dit rond de leeftijd van 1 jaar stelselmatig afbouwen door elke week het volume wat minder luid te zetten, totdat je het kan af zetten.

Welke toestellen raad ik aan?*

 • Witte ruis toestel van Luvion: Een mooi en compact toestel dat een hele nacht kan opstaan. De geluidskwaliteit is aangenaam, hij is oplaadbaar en je hebt keuze uit tientallen geluiden (verschillende soorten ruis, regen, …).

Zo, ik hoop dat je hiermee heel wat hebt bijgeleerd en ik jou heb kunnen overtuigen van de meerwaarde hiervan.

Veel liefs,
Nathalie

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijks begeleiding. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.

Dit bericht heeft 27 reacties

 1. Jojo

  Hi Nathalie, wij zijn fan van witte ruis!! Je geeft dat het niet verslavend werkt voor baby’s. Geldt dat ook voor peuters? Mijn jongste heeft als baby steeds geslapen met witte ruis en op gegeven moment zijn we er weer me begonnen met witte ruis op de gang (dus niet in haar slaapkamertje) aangezien haar oudere zus wel eens vroeg wakker werd en te voorkomen dat zij er ook wakker van werd.
  Onlangs gestopt met de witte ruis, maar hoorde de jongste opeens wel erg vroeg babbelen elke ochtend…ze is bijna 2 jaar dus misschien de slaapregressie de boosdoener? We hebben het maar weer aangezet op de gang. Alleen..nu ben ik een beetje bang dat ze niet meer zonder kan. Zou dat mogelijk zijn?
  Tussen de middag slaapt ze gewoon helemaal prima zonder ruis.

  1. Nathalie

   Hi! Het kan zijn dat ze wel echt gewend is geraakt aan het geluid, je kan eerst beginnen met het telkens wat stiller te zetten ipv het in 1 keer uit te zetten. Je kan het altijd later nog eens proberen als ze er nu gevoelig aan lijkt. In de winter dan bijvoorbeeld 🙂

 2. Nele

  Dag Nathalie,

  Ons dochtertje is 4,5 maand en slaapt al een hele tijd met witte ruis. Ze start binnenkort in de crèche en ik vernam dat ze dat daar niet doen en haar toestelletje ook niet direct mag meenemen. Is het dan aangewezen om thuis de witte ruis al te proberen afbouwen?
  Alvast bedankt!
  Nele

  1. Nathalie

   Hi Nele, nee dat hoeft niet. Thuis kan de slaapomgeving anders zijn dan op de crèche, als ze thuis goed slaapt met de witte ruis zou ik dit behouden. Je kan het altijd al wat zachter beginnen zetten en stilletjes afbouwen, maar het is zeker geen must.

 3. Gwen

  Hallo Nathalie,
  Ons zoontje is 3 jaar maar wordt heel vroeg wakker (6u) vooral nu in de zomer (omdat de ramen open staan) van geluid op straat: een hond die blaft, auto’s,…. Hij vraagt ook steeds welke geluiden hij hoort.
  Kan witte ruis hierbij helpen? Of is hij te oud.
  Jouw gids van vroege vogels hebben we ook maar helpt niet meer.
  Groetjes
  Gwen

  1. Nathalie

   Ja hoor, witte ruis kan op alle leeftijden helpen, ook bij volwassenen. Verder zou ik zeker inzetten op een peuterwekker. Succes!

 4. Liesbeth

  Mijn dochter (20 maanden) slaapt nog steeds niet door en valt ook heel moeilijk in slaap.
  Als baby sliep ze vaak beter overdag met witte ruis maar we hebben het ‘s nachts nooit gebruikt.
  Denk je dat het moeite waard is om dit nu toch nog eens te proberen?

  1. Nathalie

   Hi! Het kan geen kwaad om het eens te proberen, maar aan deze leeftijd zal het wellicht geen wondermiddel meer zijn. Ik zou eerder adviseren om een persoonlijk traject of losse consultatie te overwegen zodat we kunnen helpen met het doorslapen. Groetjes, Nathalie

 5. Gaëlle

  Vroege vogels die wakker worden omdat mama of papa vroeg uit te veren moeten, gebruik je dan regengeluiden, witte ruis of maakt dat niet echt uit? Doe je dit dan de hele nacht of zet je dit dan ‘s morgens aan als je zelf wakker bent?

  1. Nathalie

   Best de hele nacht idd 🙂 En qua geluid kan je idd kiezen.

 6. Mandy Tourné

  Is het geen probleem dat de onthaalmoeder dit dan niet zal gebruiken tijdens haar dutjes. Alsook, onze babyfoon reageert continu op de witte ruis (vox springt aan) en geeft dus een een storend lawaai in onze kamer. Hoe los je dit op? Onze babyfoon (avent) staat al op minst gevoelig. Ik zou het eigenlijk liever niet s nachts gebruiken en enkel overdag.

  1. Nathalie

   Hallo Mandy, die babyfoon ken ik niet dus daat heb ik geen tips voor. Je bent niet verplicht om witte ruis continu te gebruiken, het is louter een hulpmiddel voor baby’s die snel wakker schieten van het minste geluid.

   1. Linda

    Hoi Nathalie!

    Springt de DistinQ White Noise Machine uit zichzelf weer op wanneer de omgevingsgeluiden te luid worden? Ik kan dit nergens terugvinden op bol.com etc., maar las dit in jouw blog.

    Ons dochtertje van bijna 5 maanden wordt vaak in de avond wakker als wij naar bed gaan. Ook in de ochtend heeft ze het vaak door als ik van bed af ben. Ze slaapt wel op haar eigen kamer. Misschien dat een White Noise apparaat een uitkomst voor ons kan zijn.

    Als we ermee zouden starten om af en toe mee in slaap te komen, maar vooral om omgevingsgeluiden te maskeren, zou zij dan nog wel zonder kunnen of werkt het als een slaapassociatie? (Bv. als ze gaat logeren).

    1. Nathalie

     Hi! Neen deze springt niet opnieuw op, hij staat ofwel aan ofwel uit 🙂 Ik adviseer wel een toestel dat continu kan spelen. Het kan zijn dat ze eraan gewend geraakt, maar je kan dit makkelijk afbouwen.

 7. Sofie

  Hallo Nathalie,

  Ik heb jouw newborngids en vroege vogels-gids aangeschaft. Onze vroege vogel is al gaan vliegen :), ons 4-maand oude zoontje nog een work-in-progress-projectje.

  Wij hebben vorige week het Numsy toestelletje aangekocht, toen we hem leerden om in zijn eigen bedje te slapen.
  Hij is er heel goed mee, lifesaver, slaapt zonder huilen in (mits we zijn wakkertijden respecteren :)), maar het moet bij hem echt op 30 centimeter van zijn hoofdje staan (in zijn bed), anders wordt hij wel onrustig.

  Wat is jouw ervaring hiermee? Is dit toegestaan? Of brengt dit mogelijks gehoorschade ?

  1. Nathalie

   Hallo Sofie, tot 60 db zou geen gehoorschade met zich meebrengen als het niet vlak langs de oortjes ligt, maar idd bijvoorbeeld op 30 à 50cm, op een tafeltje naast het bedje bijvoorbeeld.

 8. Eline

  Onze zoon van 4 maanden is super goed met de witte ruis. Hij was altijd een heel onrustige slaper, wakker van het minste geluid en nu slaapt hij goed door en ook zijn dutjes gaan vlotter. IK vroeg me enkel af, moeten we de witte ruis op een bepaald moment afbouwen? Of is dit niet nodig.

  1. Nathalie

   Hallo Eline, is niet nodig, je kiest hier zelf voor of je dit wel of niet op een bepaald punt wil afbouwen 🙂

 9. Kim Mesorten

  Hey Nathalie. Ik kocht jou newborn gids voor onze new born. Nu ondertussen 6 weken en zijn we sinds enkele dagen begonnen met het gebruik van witte ruis. We gebruiken het momenteel nog op gsm en die valt uit na een bepaalde tijd. Ik las hierboven dat je dit best niet doet bij constant gebruik. Ze slaapt nog in de coosleeper dus is het voor ons niet zo praktisch. Kan dit problemen opwekken hoe we het nu gebruiken?

  Alvast bedankt!
  Kim.

  1. Nathalie

   Hi Kim, ik raad inderdaad bij jonge baby’s een toestel aan dat continu speelt 🙂

 10. Maria

  Do all babies like white noise? Following your guide I have started making adjustments to my daughters sleeping (before we officially sleep train to teach her self-settling). I introduced white noise for the first time yesterday and my daughter didn’t seem to mind it in the day which are shot naps so I couldn’t tell if she has interrupted sleep but at night it seems to be the case. Normally she has one good stretch of 4 to 5 hr sleep in the night thereafter she wakes up every 2 hrs but when I used set the white noise machine for her night sleep she woke up after every hour until when I switched it off. She seemed to fall quicker asleep with the white noise but the continuous noise seems to keep her waking up. Is that possible? What can I do in this case?

  1. Nathalie

   Hi! it’s possible that she doesn’t like it for sure! If you notice that it’s not helping at night then you can for sure only use it for falling asleep or not at all!

 11. charlotte

  Mijn kindje reageert het best op stofzuigergeluid. Welk ruistoestel raad je dan aan?

  1. Nathalie

   Stofzuigergeluid is ook witte ruis 🙂 Ik zou switchen naar witte ruis of dit toestel nemen (https://bit.ly/3di4OvD), hiermee kan je het geluid van een stofzuigen opnemen en telkens laten afspelen 🙂

 12. Marileen

  Ik heb de slaapgids 9-18m aangekocht en ga er binnenkort aan beginnen. Mijn zoontje is 11 maanden. Moet ik nu nog met witte ruis starten (we hebben dit nooit gebruikt) of kunnen we de slaaptraining ook zonder doen?

  1. Nathalie

   Neen hoor, je kan het wel af en toe gebruiken zoals ik dat doe. Lees zeker even mijn blog over witte ruis! Veel succes!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.