Ik stel vast dat melatonine voor kinderen de laatste tijd vaker en vaker gebruikt wordt om slaapproblemen bij jonge kinderen op te lossen. En ik moet zeggen dat dit mij als slaapcoach toch een beetje verontrust.
Melatonine is een hormoon dat het lichaam van nature aanmaakt om het slaap-waakritme te reguleren, maar melatoninesupplementen worden soms als dé oplossing gezien voor kinderen die moeilijk in slaap vallen. Wat veel ouders echter niet weten, is dat het gebruik van melatonine bij kinderen niet altijd zonder risico’s is.
In deze blog bespreek ik dus graag met jullie de voor- en nadelen van melatoninesupplementen, hoe je slaapproblemen op een natuurlijke manier kunt aanpakken en wanneer het gebruik van melatonine eventueel wél zinvol kan zijn.
Lees je mee? 🙂
Wat is melatonine en hoe werkt het?
Melatonine is een hormoon dat je hersenen aanmaken om slaperig te worden wanneer het donker wordt. Bij kinderen kan dit proces soms verstoord raken door bijvoorbeeld te laat naar bed gaan, te veel schermtijd of stress. Hoewel sommige ouders denken dat melatoninepilletjes kunnen helpen, is voorzichtigheid geboden. Deze pilletjes kunnen bijwerkingen hebben en lossen niet altijd het onderliggende probleem op, zoals een onregelmatig slaapritme of te veel prikkels vlak voor het slapengaan.
Waarom melatonine geen duurzame oplossing is
Stel je voor: je hebt eindelijk je kleuter in bed gelegd na een lange dag, en melatonine lijkt te helpen om hem sneller in slaap te laten vallen. Maar midden in de nacht sta je weer naast zijn bed omdat hij alweer wakker is. Dit komt omdat melatonine wel helpt om in slaap te vallen, maar het lichaam verder geen ondersteuning biedt om door te slapen. Daarom is het belangrijk om te werken aan de onderliggende slaapgewoonten in plaats van alleen te vertrouwen op een supplement.
Ondaks het feit dat je melatonine tegenwoordig zonder voorschrift kunt kopen, is het geen (blijvende) oplossing voor jonge kinderen. Het lijkt misschien een makkelijke oplossing voor slaapproblemen, maar vaak lost het niets op en kan het zelfs leiden tot afhankelijkheid. Het is beter om te focussen op de echte oorzaak van het slaapprobleem.
Wil je je kindje gezonde slaapgewoonten aanleren? Onze cursussen, afgestemd per leeftijd, helpen je stap voor stap. Ze bieden praktische tips en strategieën om de slaaproutine van je kind te verbeteren. Bekijk ons volledige aanbod op de website!
Risico’s en bijwerkingen van melatonine voor kinderen
Hoewel melatonine in kleine hoeveelheden vaak als redelijk veilig wordt beschouwd, kunnen er toch bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid overdag en soms zelfs stemmingswisselingen. Bij langdurig gebruik kan melatonine ook invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen, vooral op de puberteit, omdat het de productie van andere hormonen kan verstoren.
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten bij kinderen. Daarom is het cruciaal om altijd eerst met je kinderarts te overleggen voordat je melatonine aan je kind geeft, zodat de veiligheid en geschiktheid goed afgewogen kunnen worden.
Effectieve alternatieven voor melatonine
In plaats van te vertrouwen op pilletjes, zijn er veel natuurlijke manieren om je kind beter te laten slapen. Hier zijn wat handige tips:
- Vaste bedtijd: Zorg dat je kind elke avond op dezelfde tijd naar bed gaat. Dat helpt hun lichaam om in een ritme te komen.
- Minder schermtijd: Laat je kind minstens een uur voor het slapengaan niet meer op schermen kijken. Dit helpt bij het aanmaken van melatonine.
- Een goede slaapplek: Zorg voor een donkere, stille en koele kamer voor een betere nachtrust.
- Slaapritueel: Maak een fijn ritueel voor het slapen gaan, zoals een badje of een verhaaltje voorlezen.
- Beweging overdag: Laat je kind lekker spelen en bewegen, zodat het ’s avonds moe genoeg is om snel in slaap te vallen.
Neem zeker ook eens een kijkje naar onze blog over ontprikkelen na schooltijd, waar je nog meer advies kunt vinden over het creëren van rustmomenten voor bedtijd.
Struggle je trouwens met de schermtijd bij je kind? Dan is onze Masterclass Schermtijd echt iets voor jou! We geven je super handige tips & tricks over het omgaan met schermtijd, geven je richtlijnen over de duur van schermtijd en vertellen je wat de beste content is voor jou kind. Ook drama rond schermtijd en schermtijd afbouwen komt aan bod in deze Masterclass. 🙂
Wanneer is melatonine toch een optie?
In sommige gevallen, zoals bij kinderen met autisme of ADHD, kan een arts adviseren om tijdelijk melatonine te gebruiken om slaapproblemen te verlichten. Dit moet echter altijd onder begeleiding van een arts gebeuren en mag nooit als permanente oplossing gezien worden. Heb je dus een vermoeden van autisme of ADHD bij je kind, dan kan een afspraak met de kinderarts een goed idee zijn om de opties te bespreken. Maar onthoud dat melatoninepilletjes enkel zullen helpen bij het inslapen en niet met het doorslapen moesten er daar ook nog problemen mee zijn.
Conclusie
Ik begrijp volledig dat iedereen zijn eigen keuzes maakt, en ik ben er zeker niet om iemand de les te lezen. Toch wil ik met deze blog de mogelijke risico’s van melatoninegebruik belichten. Het kan verleidelijk zijn om voor een snelle oplossing te kiezen, maar het is belangrijker om te werken aan de basis van een gezond slaappatroon. Zo help je je kind én jezelf aan een duurzame oplossing voor beter slapen.
Bij Snuggles & Dreams staan we steeds paraat om je hierbij te helpen. Of je nu graag zelfstandig aan de slag gaat met de slaapgidsen of online cursussen of misschien wat meer persoonlijke begeleiding wenst. Bekijk hieronder ons aanbod en ontdek hoe wij je kunnen helpen.
Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles