Je bekijkt nu Slapen tijdens warme zomerdagen

Slapen tijdens warme zomerdagen

Afgelopen dagen schoten de temperaturen flink de hoogte in. In veel huizen en appartementen werd het dan ook onmogelijk om de hitte nog buiten te houden en werden de slaapkamertemperaturen plots heel hoog. Vorige week deelde ik reeds onderstaande infographic op mijn sociale media. Deze geeft aan hoe warm je je kindje mag kleden in functie van de kamertemperatuur. Baker je je baby nog in? Tel dan de inbakerdoek als een slaapzakje van 0,5 of 1 TOG in functie van de dikte van de stof (een tetradoek kan je tellen als 0,5).

Blijkt dat veel gezinnen nu natuurlijk in die laatste kolom zitten, hetwelke aangeeft om geen slaapzakje meer aan te doen. Voor veel ouders geen fijne gedachte. Zoon- of dochterlief is ondertussen helemaal gewend aan slapen met een slaapzakje en zou anders toch komen vast te zitten met zijn beetjes tussen de spijlen van zijn bedje? De reden waarom ik eerder voorstander ben enkel nog een rompertje te dragen ipv enkel een slaapzakje met een luier, is omdat een rompertje beter de lichaamstemperatuur van je kind zal kunnen reguleren alsook beter het zweet zal kunnen opnemen dan een los slaapzakje met enkel een luier. ’s Nachts koelt het altijd een beetje af en zou je kindje anders toch kunnen wakker worden omdat hij het fris heeft of omgekeerd omdat hij overmatig zweet doordat hij geen rompertje draagt. Wat betreft de spijltjes van zijn bedje, het kan inderdaad zijn dat hij niet gewend is om deze te voelen met zijn beentjes, maar buiten bij het inslapen zou dit je kind niet de hele nacht mogen storen. Bij kindjes ouder dan 1 jaar kan een bedomrander in dat geval ook helpen (je kan hier ook een grote doek of sjaal voor gebruiken en deze door de spijlen door halen, wel goed vastmaken). Inbakerslaapzakjes kan je wel als een gewone kledijlaag tellen omdat ze dicht aansluiten, deze kan je wel enkel met een luier gebruiken. Gebruik verder vooral je gezond verstand, je kan ook bijsturen indien je merkt dat iets niet goed zou werken.

Water

Mag je je kind verder water aanbieden ’s nachts wanneer het warm is? Zeker! Bij peuters en kleuters kan je een spilvrij bekertje zoals deze bij hen leggen zodat ze zichzelf lekker kunnen bedienen en je hier dus niet voor hoeft op te staan. Voor baby’s die geen nachtvoeding meer krijgen en zichzelf moeilijker kunnen bedienen, kan je een flesje water aanbieden wanneer ze ’s nachts zouden wakker worden van de warmte. Vraagt je baby nog om nachtvoedingen? Dan kan je hem zeker tijdelijk wat meer aanbieden, zeker in het geval hij borstvoeding zou krijgen. Vermijd niettemin om bij elke wakeup meteen water of melk aan te bieden, misschien volstaat een knuffel om weer lekker te kunnen verder slapen.

Airco/ventilators

Hebben jullie thuis (mobiele) airco staan of een ventilator? Je kan deze zeker inzetten. De airco kan je gebruiken om de slaapkamer af te koelen voor bedtijd. Zet de airco wel uit van zodra je kindje gaat slapen, slapen met de airco op wordt afgeraden. Een ventilator kan eventueel wel blijven opstaan, zolang hij niet naar je kind staat gericht. Ook het raam kan je ’s nachts openzetten (doe dit pas rond 22-23u wanneer je gaat slapen, dan is het buiten al afgekoeld). Hou er wel rekening mee dat de kamer dan ’s ochtends veel vroeger klaar zal worden, niet onbelangrijk bij kindjes die gevoelig zijn aan vroeg wakker worden 😊. In de ochtend ook goed de ramen openzetten om de ruimtes te laten afkoelen is ook een must, nadien alles weer goed dicht houden zodat de warmte buiten blijft.

Slaapregressie

Slaapt je kindje momenteel slecht door de hitte? Bedenk je dan dat dit echt niet meer dan normaal is. Jouw kindje heeft geen last van een slaapregressie, maar van de hitte. Toch kan een periode van meerdere dagen na elkaar slecht slapen door een externe oorzaak zoals de hitte, er wel voor gaan zorgen dat je kind ook nadien blijft wakker worden ’s nachts of in ieder geval vaker dan voordien. Er is dan een gewenning opgetreden en je kindje heeft moeite met het terug zelfstandig koppelen van zijn cycli aan elkaar ’s nachts (in het geval hij dit voordien reeds kon). In dat geval is er wel sprake van een slaapregressie. Wat kan je dan doen?

 • Indien je kind voordien reeds doorsliep zonder nachtvoedingen, raad ik aan om 5 minuten te wachten voordat je naar je kind toe gaat ’s nachts. Op die manier geef je hem terug een duwtje in de rug “je kan het zelf”. Weent hij nog na 5 minuten? Ga dan even kijken wat er scheelt en moedig je kind aan om zelf weer lekker te gaan liggen om verder te slapen.  Vind je 5 minuten te lang? Wacht dan 2 of 3 minuten. Je zal versteld staan hoe snel je voordien reageerde 🙂
 • Sliep jouw kind nog niet door en vraagt hij nu meer nachtvoedingen dan voor de hittegolf? Probeer dan terug te gaan naar het schema voor de hittegolf (met bijvoorbeeld maar 1 of 2 nachtvoedingen ipv 3 of 4). Je kan de overige nachtvoedingen ofwel meteen wegnemen, ofwel afbouwen, afhankelijk wat het fijnst aanvoelt. In deze gratis download kan je nog terugvinden hoe je nachtvoedingen kan afbouwen.

Loopt het allemaal erg stroef? Dan kan een telefonisch consult fijn zijn om terug ‘on track’ te geraken. Wij helpen je graag verder! Of misschien ga je liever zelfstandig aan de slag met onze online cursussen? Bekijk hier ons aanbod!

Succes!
Liefs,
Nathalie

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Margo

  Heel erg bedankt Nathalie voor deze goede tips!! 🤗

 2. Mieke

  Dank je voor de tips!
  Doe zelf bij hoge temperaturen toch een romper en een slaapzakje zonder mouwtjes aan. Eigenlijk veel te warm in de avond, maar anders wordt hij snachts wakker van de kou. Het blijft altijd zoeken met die kleintjes. Daarom zo fijn om jouw stukjes te lezen 🥰

 3. Damla

  Ben weer up to date !
  Dankjewel, dit is erg duidelijk

Geef een antwoord