Terugval bij zindelijkheidstraining: 6 Oorzaken en oplossingen

terugval bij zindelijkheidstraining

Het is een bekend scenario voor veel ouders: na weken of maanden van zindelijkheidstraining begint hun kind opeens weer in de broek te plassen. Deze terugval bij zindelijkheidstraining kan frustrerend en verwarrend zijn voor zowel ouders als kinderen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijke oorzaken voor een terugval en zijn er handvatten om deze uitdaging aan te pakken. In deze blogpost bespreek ik graag enkele van de belangrijkste oorzaken van een terugval en geef ik graag enkele handvatten mee om je kind te helpen (opnieuw) zindelijk te worden.

1) Veranderingen in het leven van het kind

Terugval in zindelijkheid kan optreden als gevolg van veranderingen in het leven van het kind, zoals de komst van een nieuwe baby, verhuizing, het starten met school, stress of emotionele spanning. Deze veranderingen kunnen het kind uit balans brengen en een invloed hebben op het zindelijkheidsproces.

Oplossing: Besteed aandacht aan eventuele veranderingen in het leven van je kind en geef ze extra ondersteuning en geruststelling. Houd een consistent zindelijkheidsschema aan en moedig je kind aan om regelmatig naar het toilet te gaan.

2) Onvoldoende motivatie

Soms kan een terugval optreden omdat het kind de motivatie om zindelijk te blijven heeft verloren. Ze kunnen het idee van luiers misschien weer aantrekkelijker vinden, vooral als ze zien dat jongere broers of zusjes nog luiers dragen.

Oplossing: Versterk de motivatie van je kind door positieve bekrachtiging. Prijzen, beloningen en complimenten kunnen een krachtige stimulans zijn. Moedig je kind aan om de voordelen van zindelijkheid te begrijpen, zoals het gevoel van trots en volwassenheid.

3) Veranderingen in routinebij terugval bij zindelijkheidstraining

Een verandering in de dagelijkse routine kan ook een terugval veroorzaken. Bijvoorbeeld tijdens vakanties, wanneer de regels rond zindelijkheidstraining misschien wat minder strikt worden nageleefd.

Oplossing: Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de zindelijkheidsroutine, zelfs tijdens vakanties of andere veranderingen. Communiceer duidelijk met je kind over de verwachtingen en herinner je kind regelmatig aan de toiletgewoonten.

4) Fysieke factoren

In sommige gevallen kan een terugval in zindelijkheid worden veroorzaakt door fysieke factoren, zoals een urineweginfectie of obstipatie/constipatie. Deze aandoeningen kunnen ongemak veroorzaken en het plassen of stoelgang pijnlijk maken, waardoor het kind de neiging heeft om weer in de broek te plassen.

Oplossing: Als je vermoedt dat er een onderliggend fysiek probleem is, raadpleeg dan een arts. Een medische evaluatie kan helpen om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten en de juiste behandeling te krijgen. Een arts kan bijvoorbeeld een urinetest uitvoeren om een urineweginfectie te diagnosticeren en indien nodig de juiste medicatie voorschrijven. In het geval van obstipatie/constipatie kan de arts advies geven over voeding, vochtinname en mogelijke behandelingen om de stoelgang te vergemakkelijken. Ik verwijs je hiervoor graag door naar onze blogpost over zindelijk worden voor stoelgang.

5) Stress en emotionele factoren

Stressvolle situaties of emotionele spanning kunnen een negatieve invloed hebben op het zindelijkheidsproces van een kind. Veranderingen in de gezinssituatie, conflictsituaties, angst of andere emotionele uitdagingen kunnen leiden tot een terugval.

Oplossing: Creëer een rustige en ondersteunende omgeving voor je kind. Geef je kind de ruimte om zijn emoties te uiten en bied geruststelling en begrip. Probeer stressvolle situaties te verminderen en gebruik positieve afleidingstechnieken om je kind te helpen ontspannen.

6) Kind was nooit ‘echt’ zindelijk

In de praktijk zie ik regelmatig kinderen die alleen zindelijk zijn wanneer hun ouders hen erop wijzen dat het tijd is om naar het toilet of het potje te gaan. Hierdoor vinden er al snel ongelukjes plaats wanneer de ouders of andere zorgverleners dit even uit het oog verliezen. Door de vele ongelukjes wordt het kind lakser en verliest het zijn interesse om zindelijk te worden. In mijn cursus geef ik ouders handvatten mee om het initiatief vanuit het kind te laten komen en het kind dus zelf zijn signalen goed te leren aanvoelen.

Ben je zelfstandig aan de slag gegaan met de zindelijkheidstraining van je kind en ervaren jullie intussen al enkele weken een terugval? Dan kan mijn bestseller zindelijkheidscursus zeker helpen om alles weer back on track te krijgen.

  • Uitgebreide cursus met meer dan 60 Q&A’s zodat je met heel wat handvatten en zelfzekerheid aan de slag kan om je kind opnieuw zindelijk te leren worden
  • Besloten Facebook community waarin je terecht kan voor ondersteuning tijdens de training
  • Heel wat leuke printable visuals voor een hoog fun gehalte tijdens de training
  • 1000den ouders gingen je reeds voor en scoren de cursus 4,9/5!

Happy Potty Training!

Liefs
Nathalie
Zindelijkheidscoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.