Witte ruis

Witte ruis

Witte ruis. Witte wat? Ruis? Diegenen die mij al een tijdje volgen op sociale media, weten dat ik als slaapcoach vol lof spreek over witte ruis. Steevast krijg ik dan tientallen berichtjes met vragen zoals “Wat is witte ruis?”, “Hoe maak ik witte ruis?” “Voor welke leeftijd raad je dit aan?”, “Welk toestel raad je aan?”,… Hierdoor besloot ik een blog te schrijven over witte ruis. Wat, waar, wanneer, waarom en hoe!

Wat is witte ruis?

Witte ruis is wat je hoort wanneer je radio geen zender vindt. In het algemeen is witte ruis een constante toon. Witte ruis wordt soms verward met baarmoedergeluiden of natuurgeluiden, dat is geen witte ruis. Het geluid van knetterende regen kan echter wel als witte ruis worden gebruikt aangezien dit ook heel constant is.

Waar gebruik je witte ruis?

Je kan witte ruis zowel thuis in de slaapkamer van je kind als op locatie gebruiken. Ik denk hiervoor aan dutjes die onderweg dienen plaats te vinden of op de opvang bijvoorbeeld. Je kan witte ruis ook in de nachthal opzetten of voor de deur van een ouder kind zodat hij/zij niet wakker wordt van het eventuele gehuil van een jonger broertje of zusje, wat onvermijdbaar is de eerste weken na de geboorte of tijdens slaaptraining.

Wanneer gebruik je witte ruis?

Ik raad het gebruik van witte ruis aan vanaf de geboorte. Een newborn heeft namelijk net 9 maanden in een luidruchtige baarmoeder gezeten en is het niet gewend om in de stilte te moeten slapen. Jonge baby’s zullen met het geluid van ruis sneller rustig worden en beter slapen. Ooit al gemerkt dat je newborn spontaan in slaap viel toen je aan het stofzuigen was? Dat is dus daardoor!

Indien je nog nooit witte ruis hebt gebruikt en een ouder kindje hebt, kan witte ruis ook af en toe van pas komen, zo gebruiken wij ook witte ruis. Ik neem mijn draagbaar toestel steeds mee op vakantie en zal dit gebruiken tijdens dutjes of de start van een nacht wanneer er veel omgevingsgeluid is. Witte ruis wordt in dit geval gebruikt om externe geluiden te camoufleren. Ik gebruik dan steeds het geluid van regen.

Vroege vogels waarvan het biologisch klokje voornamelijk vroeg is geworden door bijvoorbeeld mama of papa die vroeg uit de veren moeten, kunnen ook baat hebben bij witte ruis. Een jong kind dat geluiden in het huis hoort, zal namelijk al snel denken dat de dag is gestart en ook aan de dag willen beginnen, ookal is het nog erg vroeg. Tijdens mijn slaapcoachingstrajecten raad ik ook regelmatig witte ruis aan indien er nog oudere broertjes of zusjes in huis zijn die gemakkelijk zouden gewekt kunnen worden tijdens de slaaptraining.

Waarom gebruik je witte ruis?

Wel, deze vraag werd hierboven eigenlijk al beantwoord. Het is echt een ideaal en goedkoop hulpmiddel om je kleintje te helpen beter te slapen en/of minder snel wakker te laten worden door omgevingsgeluiden.

Hoe gebruik je witte ruis?

Je mag witte ruis continu op laten staan tijdens dutjes en ’s nachts, dit kan geen kwaad. Let er dan op dat je witte ruis gebruikt die niet automatisch na een tijdje uitvalt. Gebruik je witte ruis echter enkel occasioneel, kan een toestel waarbij de ruis na een tijdje uitvalt zeker werken, zolang het uit zichzelf weer opspringt wanneer de omgevingsgeluiden weer te luid worden. Zo eentje gebruiken wij.

De goedkoopste oplossing voor witte ruis is een oude radio die je op ruis zet. Klaar! Er zijn echter nog een heleboel andere opties, zoals een app op je telefoon, spotify of youtube of een vast of draagbaar geluidstoestel. Let bij het kopen van een geluidstoestel erop dat deze “white noise” afspeelt of het geluid van regen. Veel geluidstoestellen gaan namelijk een hele waaier aan babymelodietjes aanbieden of hartslaggeluiden, terwijl mijn voorkeur uitgaat naar een constante ruis.

Witte ruis mag vrij luid staan, ongeveer het geluid van een lopende douche, 50 à 60 decibels. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind verslaafd zal worden aan witte ruis indien je dit dagelijks gebruikt. Indien jouw kind telkens met witte ruis slaapt, kan je dit rond de leeftijd van 1 jaar stelselmatig afbouwen door elke week het volume wat minder luid te zetten, totdat je het kan af zetten.

De toestellen die ik aanraad*

 • Zazu Suzy: Dit toestel is bijzonder compact en past in alle luiertassen. Je kan het aan de buggy hangen, op de opvang meegeven, in de auto gebruiken,… Het valt automatisch uit na 20 minuten, maar springt vanzelf weer aan wanneer de omgevingsgeluiden te luid zouden worden of wanneer je baby zou huilen. Zazu is trouwens een Nederlands merk dat ik regelmatig aanprijs, ik ben ook fan van Zoë de pinguïn en Sam het schaap
 • Numsy constante witte ruis: Dit toestel is ideaal om continu te gebruiken tijdens dutjes of nachten thuis. Je kan het indien nodig ook meenemen op reis gezien het compact genoeg en oplaadbaar is. Dit is een goede investering indien je momenteel zwanger bent bijvoorbeeld of een newborn in huis hebt.

*Dit is mijn objectieve mening, ik werd niet gesponsord om deze producten aan te raden.

Zo, ik hoop dat je hiermee heel wat hebt bijgeleerd over witte ruis en jou heb kunnen overtuigen van de meerwaarde hiervan.

Veel liefs,
Nathalie

Deze post heeft 5 reacties

 1. Marileen

  Ik heb de slaapgids 9-18m aangekocht en ga er binnenkort aan beginnen. Mijn zoontje is 11 maanden. Moet ik nu nog met witte ruis starten (we hebben dit nooit gebruikt) of kunnen we de slaaptraining ook zonder doen?

  1. Nathalie

   Neen hoor, je kan het wel af en toe gebruiken zoals ik dat doe. Lees zeker even mijn blog over witte ruis! Veel succes!

 2. charlotte

  Mijn kindje reageert het best op stofzuigergeluid. Welk ruistoestel raad je dan aan?

  1. Nathalie

   Stofzuigergeluid is ook witte ruis 🙂 Ik zou switchen naar witte ruis of dit toestel nemen (https://bit.ly/3di4OvD), hiermee kan je het geluid van een stofzuigen opnemen en telkens laten afspelen 🙂

Geef een reactie