Je bekijkt nu Dutjes op de crèche

Dutjes op de crèche

Ben je de zoektocht gestart naar een goede crèche? Als babyslaapcoach geef ik je graag mee hoe belangrijk het is om een goede crèche te kiezen. Niet enkel eentje die jou een goed gevoel geeft, maar ook eentje die volledig afgestemd kan zijn op jouw (toekomstig) zoontje of dochtertje. Er zijn namelijk heel wat crèches die een vaste routine volgen, maar niet elk kind is hierbij gebaat. De meeste kindjes varen beter bij een routine die aangepast is aan hun leeftijd en slaapgedrag. Een baby die bijvoorbeeld enkel hazenslaapjes doet, zal gebaat zijn met een extra rustmomentje overdag ipv enkel volgens het vaste schema van de crèche te mogen slapen. Hieronder vind je de zaken waarop je kan letten bij jouw keuze. Veel succes!

Keuze crèche

Goed slapen op de crèche in de hand werken begint eigenlijk al bij de selectie ervan. I know I know, we mogen vaak al blij zijn dat we überhaupt ergens een plekje hebben kunnen bemachtigen, maar als je er vroeg genoeg bij bent, kan je soms wel nog de keuze hebben tussen meerdere crèches. In dat geval raad ik aan om je selectie te maken op basis van de volgende criteria om de slaapomstandigheden voor jouw kleintje te maximaliseren.

Vragen waarop het antwoord JA zou moeten zijn:

 • Mogen jullie mijn baby wakker maken als hij te veel zou slapen overdag?
 • Mogen jullie een extra dutje aan mijn baby aanbieden als hij maar kort/niet sliep voor het vorige dutje?
 • Op welke leeftijd wordt er overgegaan op 1 dutje? Indien jonger dan 15 maanden, kan hier een uitzondering op gemaakt worden als mijn kind hier dan nog niet klaar voor zou zijn?
 • Kan de slaapkamer voor de kindjes donker(der) gemaakt worden?
 • Is het mogelijk om een routine te volgen die afwijkt van de andere kindjes?
 • Kan er in een slaapzakje (van thuis) geslapen worden?
 • Mag ik indien nodig een draagbaar witte ruis toestel meebrengen van thuis?

Als je bij bovenstaande vragen vooral omgekeerde antwoorden hebt bij jouw huidige crèche, is het nooit te laat om nog te veranderen! Akkoord, jouw kind zal zich hier weer moeten aanpassen, maar als we spreken over nog minimaal 6 maanden crèche is het echt nog de moeite om te veranderen om beter tegemoet te komen aan de slaapnoden van je kind.

Maar dus, jouw kind gaat nu naar de crèche en doet het hier ofwel prima (dan ben je waarschijnlijk al gestopt met lezen voor dit punt :-D), ofwel niet zo prima. In deze 2de categorie zijn de volgende meest voorkomende scenario’s mogelijk; je kind is ofwel oververmoeid door de crèche of niet moe genoeg.

Oververmoeid

Veel baby’s hebben moeite met zich over te geven aan goede dutjes op de crèche, tenzij ze al op erg jonge leeftijd met de crèche zijn gestart en niet beter weten. Baby’s die pas na de leeftijd van 9 maanden voor het eerst met de crèche zijn gestart, kunnen hier meer last van hebben. Slechte dutjes gaan sowieso resulteren in een oververmoeide baby en dat is iets wat beter vermeden wordt.

Enkele signalen die aantonen dat je baby oververmoeid is:

 • Valt in slaap in de auto naar huis ‘s avonds
 • Moeilijk tevreden te houden
 • Eet slecht ’s avonds (of in het algemeen)
 • Geraakt moeilijk in slaap bij bedtijd OF valt bijna onmiddellijk in slaap (eventueel al drinkend)
 • Wordt huilend wakker rond 22/23u
 • Slaapt niet door (en is ouder dan 9 maanden en kan perfect zelfstandig inslapen)
 • Is systematisch te vroeg wakker ’s ochtends (voor 6u)

Als jouw kleintje voltijds naar de opvang gaat, is het dus van groot belang dat hij hier goede dutjes leert doen. Het allerbelangrijkste element is hier wel dat je baby volledig zelfstandig in slaap zou moeten kunnen vallen. Zolang jouw kleintje niet zelfstandig in slaap kan vallen, zullen de dutjes sowieso moeizaam blijven verlopen. Bekijk hier de mogelijkheden die wij aanbieden om jouw kleintje te slaaptrainen indien dit niet het geval is. Ga vervolgens met de volgende tips aan de slag:

 • Check of je kind in het verste bedje in het hoekje mag slapen van de slaapzaal/slaapkamer
 • Vraag of de spijltjes van het bedje van jouw kind afgeschermd kunnen worden met een donker laken (hang dit aan de buitenkant van het bedje omwille van veiligheidsredenen)
 • Indien jouw baby gevoelig is aan een donkere slaapomgeving en dit niet mogelijk is op de crèche, vraag dan of je eventueel verduisterende gordijnen mag gebruiken zoals deze https://snugglesanddreams.com/product/verduisteringsgordijnen/
 • Vraag of je een draagbaar witte ruis toestel mag meegeven en of ze dit willen opzetten tijdens dutjes. Witte ruis is een geweldige tool om geluiden van buitenaf uit te sluiten waardoor jouw kleintje minder snel wakker zou kunnen worden. Aanrader: https://snugglesanddreams.com/product/witte-ruis-toestel/
 • Vraag of ze JOUW schema willen volgen indien het schema op de crèche niet werkt voor jouw kind (bijvoorbeeld 2 ipv 1 dutjes, vroeger/later dutje,…). Als je niet weet wat het juiste schema is voor jouw kleintje, check dan mijn routinegids.
 • Bespreek met de crèche een plan van aanpak indien je kleintje dutjes weigert; een nieuwe dutjesopportuniteit wat later aanbieden, wel/niet gaan troosten, hoelang juist proberen voordat het dutje wordt geannuleerd, …
 • Koop hetzelfde slaapzakje als thuis en indien je kleintje een knuffeldoekje gebruikt, koopt hier dan ook een 2de van voor op de crèche
 • Er zijn crèches die door plaatsgebrek overgaan van een babybed naar een veldbedje eens ze +/-1,5 jaar oud zijn, met als risico dat ze hier de hele tijd uitkruipen. Check of jouw kind eventueel nog wat langer in een babybed mag slapen als hij hier beter in slaapt.

Het belangrijkste is in ieder geval wel DAT je kleintje slaapt op de crèche, pas later komt hoelang. Natuurlijk willen we graag dat je baby een goed middagdutje doet op de crèche, maar bij sommige baby’s lukt dit gewoon echt niet op de crèche en wel thuis. De meeste baby’s worden hier wel beter in op de crèche, maar sommigen blijven eeuwige catnappers. Als je alles hebt geprobeerd om de dutjesomstandigheden optimaal te maken, dan moet je het loslaten en zijn tijd geven. Wat dan wél belangrijk is, is dat je kleintje vroeg naar bed kan ’s avonds om bij te tanken. Weet je niet goed om hoe laat je kleintje juist naar bed moet ’s avonds? Dit zou na de maximale wakkertijd moeten zijn die hij aankan voor zijn leeftijd. Deze kan je terugvinden in mijn gratis dutjesgids die je hier kan aanvragen. Bijvoorbeeld, een baby van 10 maanden zou 4u na zijn middagdutje, terug in slaap moeten liggen voor de nacht.

Niet moe genoeg

Het andere extreme zijn baby’s die slecht slapen ’s nachts maar wel geweldig op de crèche slapen. Een voormalige klant had zo bijvoorbeeld een baby die dutjes van wel 5(!!!) uur deed overdag en waarvan de crèche de baby niet mocht wakker maken volgens de crècheregels. Het hoeft geen betoog dat deze baby natuurlijk niet doorsliep ’s nachts. Deze crèche wou deze baby niet wakker maken na 2u, waardoor dit probleem niet opgelost geraakte. Daarom is het belangrijk dat je crèche wel je baby wil wakker maken als hij te veel zou slapen overdag. Ik zie dit veel plaatsvinden bij oudere peuters waarbij ze op de crèche nog dagelijks dutjes van 2u doen, maar dan thuis wel een vroege vogel worden of slecht slapen ’s nachts. De oplossing is hier eigenlijk heel eenvoudig; de baby of peuter niet te lang laten slapen overdag. Een goede vuistregel is dat het middagdutje niet langer dan 2u zou mogen duren, zowel bij jonge als oudere baby’s of peuters. Bij peuters ouder dan 2 jaar raad ik nog maximaal 1,5u slaap aan overdag of je riskeert een vroege vogel/moeilijke nachten.

Is jouw kind een slechte slaper op de crèche? Dan hoop ik echt dat je iets hebt gehad aan deze blogpost. Neem de teugels in handen en durf echt het gesprek aan te gaan met je crèche en hen te betrekken bij het slecht slapen van jouw kind. Je zou verbaasd zijn hoe graag ze jou hierin willen helpen! Blijf vooral niet bij de pakken zitten en wachten totdat het zichzelf oplost. Weet dat slaapcoaching met mij perfect mogelijk is ookal gaat jouw kind voltijds naar de opvang. Bekijk hier de mogelijkheden. Onthoud: slaap is alles!

Veel liefs,

Nathalie

Geef een antwoord