Vraag & Antwoord - Coachingstraject

Het kan erg overweldigend zijn om je baby de juiste slaapgewoontes aan te leren. Het is een proces van vallen en weer opstaan, van experimenteren, leren en vooral optimaliseren. Je doet wat goed voelt, past toe wat je denkt te weten over kinderen en slaap en luistert naar (goedbedoelde) adviezen van anderen. Ondertussen loop je tegen steeds meer frustratie en minder slaap aan. Een slaapcoach ondersteunt je in deze fase waarin je goede slaappatronen voor jouw kindje ontwikkelt. Samen brengen we de gezinssituatie in kaart en wordt er een persoonlijk plan gemaakt om je te begeleiden in dit traject. Als slaapcoach kijk ik verder dan alleen de slaappatronen van jouw kind. Ik verdiep mij ook in de dagelijkse routine, de voeding, bedtijd en het ritme om tot het beste eindresultaat te komen: voldoende rust voor het hele gezin.

Wanneer je hebt besloten om te willen samenwerken met mij als gecertificeerd slaapcoach, stuur ik je een vragenlijst toe over jouw kind. Deze vragenlijst helpt mij om een goede analyse te maken van de gezinssituatie. Vervolgens stel ik een gepersonaliseerd slaapplan op voor jouw kind dat aansluit bij jullie manier van opvoeden. Ik geloof niet in een one size fits all– aanpak als het gaat om slaaptrainingen. Wel vertrouw ik op jouw moederhart en de wil om het beste met je kindje voor te hebben. Ik zal je dagelijks (ook in het weekend) begeleiden om tot de meest doeltreffende aanpak te komen, zodat je mag genieten van de beste resultaten: de impact van genoeg slaap voor jouw gezin.

Ja. Mijn gemiddelde wachtlijst is 3 weken, dit kan soms oplopen tot 4, soms kan je geluk hebben dat een opstart na 2 weken mogelijk is. Een opstart voor slaapcoaching vindt steeds plaats op een vrijdagavond. 

Ik werk regelmatig met kinderen van verschillende leeftijden (de leeftijdsgrens ligt bij hun vijfde verjaardag). Zo zijn er baby’s van 3 weken oud waarbij ik de kersverse ouders mag begeleiden in het aanleren van nieuwe slaappatronen, al is dit nog geen formele slaaptraining vanwege de bioritmen die nog op hun plaats moeten vallen. We focussen ons in deze fase vooral op het creëren van een fijne slaapomgeving, gezonde slaapgewoontes en het hebben van bijbehorende routines. Zodra een baby 4 maanden oud is, kunnen we officieel beginnen met de slaaptraining. De methode die we kiezen sluit volledig aan op jouw wensen en opvoedstijl. Is jouw kind tussen de 0 en 4 jaar oud? Dan sta ik heel graag voor je klaar, zodat je binnenkort weer kunt doorslapen met jouw familie.

Nee! Ik heb veel uiteenlopende technieken bestudeerd om jouw baby gezonde slaapgewoontes aan te leren. Ik werk ook niet met de “cry it out” methode. Ik zal met je meedenken welk advies het beste past bij jouw gezin, maar jij beslist welke techniek aansluit bij jouw wensen en opvoeding. Houd er wel rekening mee dat voor kinderen in deze levensfase huilen een communicatie uiting is en dat in elke slaaptraining gehuil voor kan komen. Het aanleren van nieuwe gewoontes kost wat doorzettingsvermogen, maar we maken van een wanhopige, gefrustreerde en uitgebluste situatie door slapeloze nachten verleden tijd. 

Ja, maar het hangt af van verschillende factoren. Denk onder andere aan de leeftijd en het gewicht van de baby. Biologisch gezien heeft een baby na 9 maanden geen nachtvoeding meer nodig. Heeft jouw baby een gezond gewicht, eet hij/zij overdag voldoende en heeft de baby geen honger meer na het ontbreken van de nachtvoedingen? Dan kunnen we eraan werken om de baby door te laten slapen zonder voeding. Voor die leeftijd werken we dan aan goede nachten met nog 1 of 2 nachtvoedingen, maar vooral ook aan een goede balans in de dagen en nachten. Samen bespreken we de gezinssituatie en de mogelijkheden. Ik help je er graag bij!

Met veel plezier en passie ondersteun ik jouw gezin. Ik help jou en jouw kinderen heel graag. Misschien heeft jouw peuter een slaapregressie ervaren na de overstap van babybedje naar peuterbed? Of de baby vraagt ’s nachts om jouw aandacht terwijl je alleen maar kunt dromen over jouw bed. Als gecertificeerd slaapcoach versterk ik graag jouw gezin met passende slaaptips, adviezen en inzichten op maat. Ik werk met al jouw kinderen (jonger dan 5 jaar). Stuur een bericht via het contactformulier om de mogelijkheden te bespreken, we hebben geen nacht meer te verliezen!

Absoluut! Voor tweelingen komt er een eenmalig supplement van €50 bij omdat het slaapplan uiteraard uitgebreider is alsook de opvolging van het slaaplog intensiever is dan bij 1 kindje. 

Natuurlijk hangt het exacte slaapproces af van de gekozen methode, de persoonlijkheid van het kind en het niveau van consistentie bij het toepassen van het slaapplan. Daardoor is niet precies te zeggen hoe lang een slaaptraining kan duren en wanneer je weer als gezin van nachtrust kunt genieten. Bij sommige kinderen zijn er na 48 uur geweldige resultaten behaald, terwijl bij andere kids meer tijd nodig is. Ik werk sowieso graag 2 weken samen met een gezin, in die tijd boeken we altijd geweldige vooruitgang, meestal zijn dan zelfs alle slaapdoelstellingen behaald. Soms kan het gebeuren dat de ouders nadien nog verder de laatste puntjes op i moeten zetten, maar ik geef hierin dan nog alle tools en tips om dit zelfstandig tot een goed eind te brengen. 

Ik start steeds met slaapcoaching op een vrijdagavond. Op die manier kan er in het weekend gefocust worden op de slaaptraining. De dag voor de opstart ontvang je van mij het gepersonaliseerde slaapplan van je kind waarna we een telefoongesprek inplannen om alles te overlopen. Dit gesprek kan zonder problemen na de kantooruren plaatsvinden.

Dit vormt absoluut geen probleem zolang de opvang betrokken kan worden bij de slaapcoaching. Ze hoeven geen slaaptrainingsmethodes toe te passen, echter wel de tijden voor de dutjes kunnen respecteren.

Een slaapplan valt of staat bij de mate van consistentie en inzet die ouders in de methode stoppen. Bij elke stap bied ik de benodigde begeleiding om tot het gewenste resultaat te komen, zodat we met elkaar de successen daadwerkelijk boeken. Ouders die consistent durven zijn, krijgen bijna altijd de gewenste resultaten n.a.v. het slaapcoach traject. Verheug jij je ook op meer nachtrust? Laat een bericht achter via het contactformulier, zodat ik je kan versterken in deze periode. Last van bedtijd worstelingen, slaapproblemen of slaapregressie? Met mij als slaapcoach kan je rekenen op deskundig en persoonlijk advies; ik heb oog en aandacht voor jouw gezin.

Slaapregressies komen bij elke baby voor, alleen heb je samen na een slaaptraining al gezonde slaapgewoontes aangeleerd. Blijf je consistent? Dan blijft de baby goed slapen. Na het beëindigen van de samenwerking, geef ik ook tips en tricks mee voor de komende maanden zodat je klaar bent om eventuele hobbels te trotseren.

Na veel zelfonderzoek n.a.v. mijn dochter die voor veel slapeloze nachten zorgde, verdiepte ik mij met veel plezier verder in het onderwerp. Het is mijn missie geworden om meer gezinnen te versterken in deze slapeloze, frustrerende periode zodat zij weer mogen genieten van voldoende slaap en nachtrust. Daarom besloot ik te studeren aan de Baby Sleep Consultant-School in Nieuw-Zeeland. Daar bieden zij momenteel de meest uitgebreide, specialistische en wetenschappelijke training aan om slaapcoach te worden voor baby’s, peuters en kleuters. Tijdens mijn studie heb ik direct veel praktijkervaring opgedaan bij gezinnen. Ik stond onder constante begeleiding van mijn ervaren mentor die ervoor zorgde dat ik altijd het beste advies aan de moeders bood. In januari 2019 werd ik gecertificeerd en nu werk ik met veel plezier en passie met gezinnen samen om tot efficiënte resultaten te komen. We hebben geen nacht te verliezen!

Allereerst ben ik DOL op slapen en ben ik erg gehecht aan mijn 8-uur slaap om goed te kunnen functioneren. Toen ik mama werd, was ik op zoveel mogelijk voorbereid; ik had mij ingelezen over het slapen bij baby’s en had er vertrouwen in dat onze baby dat in de nachten ook ging doen. Toen bleek dat mijn baby verborgen reflux had, betekende het ook dat ze veel huilde. Ik moest haar kalmeren en wiegen om in slaap te vallen. Na 6 maanden sliep ze nog niet door en was er ook geen verbetering zichtbaar. Ik was vermoeid, gefrustreerd en uitgeblust toen ik ontdekte waar mijn valkuil zat. Mijn baby had nooit geleerd zélf in slaap te vallen, want ik had haar met mijn gewieg afhankelijk gemaakt van mij! Toen ze 6 maanden werd, las ik een heleboel boeken over het slaapgedrag van baby’s en leerde ik meer over doorslapen en betere dutjes doen. Eindelijk slaagde ik erin om mijn baby gezonde slaapgewoontes aan te leren! Met veel interesse en nieuwsgierigheid verdiepte ik mij verder in het onderwerp, omdat ik toen nog niet wist dat er slaapcoaches bestonden had ik er toentertijd niet eentje geraadpleegd. Anders had ik dat zeker gedaan! Wat een impact had meer slaap op mijn gezin! Nu is het mijn missie geworden om als slaapcoach andere gezinnen te ondersteunen. We gaan van slapeloze nachten naar uren doorslapen, ontspanning en (nacht)rust.

Ik woon in België, maar werk wereldwijd met Nederlandstalige gezinnen.  Alle hulp die ik je geef, zal virtueel en telefonisch plaatsvinden zodat we snel kunnen schakelen om tot het gewenste resultaat te komen. Omdat we dagelijks contact hebben, is de aanpak erg persoonlijk. Ik zet graag mijn kennis en ervaring in om jouw gezin weer de welverdiende (nacht)rust te kunnen bieden. Daar gaan we voor!