Je bekijkt nu Acupunctuur zonder naalden

Acupunctuur zonder naalden

Ik mag een blog schrijven voor Snuggles and Dreams, wat leuk! Ik ben Marieke en trotse moeder van een geweldige dochter van vijf met een metabole ziekte. Ik ben een acupuncturist die alle klachten behandeld maar gynaecologische, psychische klachten en het behandelen van kindjes en baby’s heb ik de meeste ervaring mee, en ook de meeste bijscholingen in gedaan.  Omdat maar weinig mensen acupunctuur bij baby’s en kinderen kennen, en het idee met naalden een beetje eng vinden, zal ik wat vertellen over kinderacupunctuur.

Wat is kinderacupunctuur?

Baby’s en kinderen zijn heel gevoelig,  reageren snel op prikkels en zijn nog volop in ontwikkeling. Het is van belang dat het kindje zich geheel op zijn/haar gemak voelt en absoluut geen angst en pijn voelt gedurende een behandeling.

Er is , zo’n 350 jaar geleden, een speciale techniek ontwikkeld voor kinderen en baby’s, deze noemen we Shonishin en is geheel pijnloos. Bij Shonishin wordt er niet met echte naalden geprikt maar met behulp van kleine zilveren instrumenten. Met deze instrumenten  masseren, kloppen, wrijven en tikken we voorzichtig op de huid waar de meridianen lopen, hierbij worden de acupunctuurpunten gestimuleerd. Kinderen zijn heel gevoelig en staan nog echt ‘open’ daardoor reageren ze erg snel op een behandeling en duurt de behandeling veel korter dan bij volwassenen. Ze vinden de behandeling vaak erg prettig en gaan soms zelfs plekken aanwijzen waar je nog even “moet” behandelen.  Naast de behandeling leer ik de ouders een paar simpele technieken voor thuis, zodat ze deze elke dag kort even kunnen toepassen. Dit is goed voor de behandeling en versterkt de ouder-kind band, dubbel fijn dus.

Er zijn verschillende klachten die we kunnen behandelen. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Emotionele- en slaapproblemen ( denk aan veel huilen, frustratie/boos, onrustig slapen, veel dromen etc.)
  • Zwakkere weerstand, regelmatig terugkerende infecties.
  • Huidklachten (eczeem, jeuk, roodheid)
  • Astma, hoesten, snel benauwd
  • Ontwikkelingsproblemen

Voorbeeld van een onrustige baby

Ik ken moeder Anne al langere tijd. Ik mocht haar begeleiden tijdens haar ivf traject en gedurende haar zwangerschap. Ik heb haar voor haar bevalling een handleiding meegegeven met drukpunten voor de pijn en ontspanning want ze keek erg op tegen de bevalling. Ze heeft een lange weg afgelegd om haar baby Emma te mogen krijgen. Vandaag is ze er met Emma omdat Emma erg onrustig is, veel draait in de nacht en veel huilt. Inbakeren wil Emma absoluut niet. Ze drinkt erg gulzig en daardoor spuugt ze veel en heeft ze last van krampjes. Ik neem een anamnese af en observeer Emma terwijl ze bij haar moeder op schoot zit. Ze kijkt erg alert en heeft constant haar vuistjes gebald. Er is veel spanning en onrust, hierdoor wordt Anne erg onzeker,  waar Emma ook weer op reageert. Ik begin rustig met behandelen, terwijl Emma bij haar moeder op schoot zit doe ik wat tik en strijktechnieken. Daarna masseer ik nog wat punten en valt Emma lekker in slaap bij haar moeder. Ik leer Anne wat technieken voor thuis, die ze elke avond voor het slapen gaan mag doen. We spreken af dat ik Emma eens in de week zie en ik behandel Anne voor de vermoeidheid en spanning die is opgebouwd.

De week daarna gaat het al veel beter met Emma, ze slaapt beter, drinkt minder gulzig en haar vuistjes zijn niet meer gebald. Ik heb haar nog twee keer behandeld en Anne doet de techniek thuis wanneer ze merkt dat er weer wat onrust is. Fijn om weer een blije moeder en baby te zien.

Wil je meer weten over acupunctuur bij kinderen baby’s? Of heb je andere vragen, neem gerust contact op!

Facebook: Marieke Willems acupunctuur, vitaliteit en coaching

Instagram: @mariekewillems_acupunctuur_

Geef een antwoord