Daar gaat de tut

tut

“Een tut is slecht voor de tandjes” is wat we steeds te horen krijgen. Maar is dat ook wel zo? Ik ben Evelien Verhegge, mama van twee en gepassioneerd logopediste. Als logopediste specialiseer ik me in afwijkende mondgewoonten en de gevolgen hiervan op de kaak- en gezichtsontwikkeling.

Al van bij de zwangerschap van mijn eerste zoon was het me duidelijk. “Mijn kind krijgt geen tut of speen want ik ken de gevolgen.” “Mijn kind zal zonder kunnen.” Mijn zoon was drie uur oud en daar lag hij dan. Zuigend op zijn eerste tutje. Verdorie, ik gaf toe. En, zalig, hij is content en rustig. Een paar jaar en vele opleidingen later zou ik het anders doen. De tut zou er nog zijn, toch  zou ze sneller weggaan. Maar waarom zou ik het anders doen? Waarom sneller en hoe?

Waarom geen tut?

Even naar de anatomie. De spieren in en rond de mond helpen het gezicht van je kind groeien. Ze moeten in evenwicht zijn om een goede gezichtsontwikkeling te ondersteunen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de tong tegen het verhemelte duwt om een brede bovenkaak te krijgen. In die brede bovenkaak is er dan voldoende plaats voor de tanden.

De lippen zijn in rust gesloten en geven net voldoende weerstand aan de tanden om niet naar voren te groeien. Zit de tut in de mond, dan raken deze spieren uit balans. De tut dwingt de tong naar beneden waardoor deze steeds laag in de mond ligt en niet tegen het verhemelte. Ook de lippen moeten dan altijd een vreemd voorwerp in de mond proberen te houden. Ze worden weg van elkaar geduwd en het gebit gaat open staan.

De spieren worden op die momenten aangeleerd zich anders te gedragen. Eens de tut weg is, blijven ze dit doen en groeien de kaak en het gezicht niet zoals het zou moeten. We zien dan bijvoorbeeld een smalle kaak met weinig plaats voor de tandjes, een mondje dat altijd open staat, een open beet van de tanden, vermoeide oogjes, lispelen, … Niet elk kind met tut ontwikkelt een verstoord evenwicht in de spieren. We zien wel dat hoe langer en frequenter er getut wordt, hoe meer het onevenwicht gestimuleerd wordt.

En nu… Hoe de tut wegnemen?

In theorie kan de tut op elke leeftijd weg. In de praktijk is dat anders… Elk kind is anders en iedere leeftijd is anders.

Baby

Een tut wordt aan een baby’tje gegeven om troost te bieden en aan de zuigbehoefte te voldoen. Rond de leeftijd van vier maanden is de zuigbehoefte al sterk verminderd en kan de tut weggenomen worden. Ook start het kind dan vaak met vaste voeding. Het leert kauwen en slikken. Om dit te kunnen, moet het leren de mondspieren controleren. Is het tutje er nog, dan kunnen de spieren verward zijn. Bij het slikken moet de tong bijvoorbeeld leren omhoog gaan, maar de tut dwingt de tong net laag te blijven.

Eén jaar

Vanaf het eerste levensjaar de tut wegnemen kan moeilijker zijn. Het zuigen op de tut lijkt een onmisbare gewoonte geworden. Weent het kind, dan kan een tut een snelle troost bieden. Maar waarom weent het kind? Wil het getroost worden, wil het geborgenheid, heeft het honger?

Andere manieren zijn mogelijk om je kind tot rust te brengen. Een zoen van mama of papa, een knuffel, een liedje zingen,… Speelt je kind vrolijk, wandelt het rond of brabbelt je kindje? Dan kan de tut zeker achterwege blijven. Je baby is vrolijk en hoeft op dat moment niets in de mond te hebben.

Kleuter

Is je kind op kleuterleeftijd zoals Noélie, het dochtertje van Nathalie, dan kan de tutstop besproken worden met het kind. Je kan hier hun “tutjesverhaal” lezen. Kondig aan dat de tutjes binnenkort weggaan. Leg uit aan je kind dat hij of zij al groot is en dat de tut niet meer hoeft “ook dat vriendje of nichtje heeft geen tut meer”.

Vraag geen bevestiging aan je kind, je deelt het wegnemen van de tut mee. Bouw het tutgebruik eventueel af naar alleen ’s nachts. Overdag zijn er op kleuterleeftijd genoeg mogelijkheden om je kind troost te bieden.

Wordt er enkele weken alleen bij het slapen getut, dan kan je de stap naar de volledige wegname maken. Je kan uiteraard ook proberen de tut overdag en ’s nachts in één keer weg te nemen. Eens die dag er is, verzamel je samen alle tutjes in huis. Gooi ze ook samen in de vuilbak en wees trots op je kind. Maak er een overwinningsfeestje van. Je kan eventueel een nieuw knuffeltje klaarleggen in bed ter vervanging. Inpakken als cadeautje maakt het extra fijn. 😉

Zijn de tutten in de vuilbak, dan is er no way back. Dit schept duidelijkheid voor je kind en voor jezelf. Weet als ouder dat dit een week met wat minder slaap kan worden. Het kan zijn dat je kind ’s nachts wakker wordt en naar de tut vraagt. Geef niet toe, weg is weg. Je kind zal misschien verdriet hebben. Probeer rustig en trots te blijven. Hoe flink gooide je kind die tutjes wel niet weg?!

Iedere ochtend na een tutloze nacht verdient een stempel. Zeven stempels, een volle week, kunnen tot een beloning leiden. Dit hoeft helemaal niets materieels te zijn. Je kan er ook een leuke activiteit aan koppelen. Samen naar de zoo, een ijsje gaan eten, zwemmen, samen een film kijken,… Indien mogelijk, spreek je dit vooraf best met je kind af.

Hoe kan het ook nog?

 • Er bestaan heel wat boekjes die je kind kunnen voorbereiden op het wegnemen van de tut. Zo kan je het thema al zachtjes aanbrengen en kan het kind zich herkennen in het verhaal.
 • Je tut afgeven aan de Sint? Waarom wachten tot 6 december? Je kan de tut in een pakje steken en opsturen naar Spanje. Ik ben er zeker van dat Sinterklaas met een klein pakje zal antwoorden!
 • Op verschillende plaatsen in het land staan er tutjesbomen. Je kind kan de tut aan de boom hangen en ziet ineens dat andere kinderen dit ook deden.
 • Samen iets kiezen in de winkel en betalen met de tut is ook een leuk idee.
 • Misschien is er een lievelingstut? Vraag even waarom je kind deze tut zo fijn vindt. Kan iets anders in dezelfde kleur dit tutje vervangen? Of zou een nichtje, toekomstig broertje of een bepaalde pop niet blij zijn met deze tut? Je kindje is intussen toch toe aan iets voor “grote kinderen”.
 • Ga je voor een geleidelijke afbouw? Laat je kind ’s ochtends de tut in een mooi doosje of bedje leggen. Daar kan de tut overdag verder slapen. Je kan als ouder de tut ook ’s avonds van bij je kindje wegnemen en in het tutbedje leggen.
 • Hang geen doekje aan de tut, dat maakt het alleen maar zwaarder en ingewikkelder voor de mondspieren.

Dit alles lijkt een moeilijke opdracht, maar onthoud: hoe sneller hoe beter. Eén week doorbijten. We stonden als ouder al voor hetere vuren, toch? 😉

Evelien Verhegge
Logopediste
www.logopediegelukstraat.be

Voor meer informatie, tips en handvatten over het gebruik en het wegnemen van het speentje, raad ik je onze speentjescursus aan. 

Het zal echt veel beter meevallen dan je denkt, trust me! Nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject voor een persoonlijk plan en dagelijks begeleiding. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.

Dit bericht heeft 58 reacties

 1. Steffie

  Hoi Nathalie,
  Ons zoontje is nu 4 maanden oud. Op 3 maanden is er een koemelkallergie vastgesteld waardoor hij steeds krampjes had, ontroostbaar huilde en overdag niet sliep. Het speentje zorgde er bij hem voor dat hij minder pijn had en was een troost en white noise deed ook wonderen. Al snel zijn we begonnen met dutjes op ons doen (rekening houdende met de wakkertijden en meer structuur) anders sliep hij helemaal niet. Op 3 maanden zijn we begonnen met dutjes in bed, helaas al wiegend en met speentje, waardoor hij heel afhankelijk hiervan geworden is. Hij kan zelf ook niet in slaap vallen zonder hulp en wordt ‘s nachts vaker en vaker wakker omdat zijn speentje is gevallen. Na jouw boek te lezen wou ik hier effectief mee aan de slag. Ik dacht eerst om alles tegelijk aan te pakken via de troostmethode, maar na het eerste dutje ervaarde ik al hoe moeilijk dit ging worden. Het wegnemen van het speentje zorgde er al direct voor dat hij weer ontroostbaar huilde. Wat pak ik best eerst aan? Meer inzetten op het zelf in slaap vallen desnoods met speentje, of bouw ik eerst het speentje af?

  1. Tessa de Vocht

   Hi Steffie, op deze leeftijd zou ik starten met leren zelfstandig slapen (dmv slaaptraining) en tegelijkertijd het speentje wegnemen. De slaaptraining gaat hem namelijk leren om andere manieren te vinden om zichzelf te troosten en om zelf in slaap te vallen. Mocht je dit lastig vinden, kan ik je zeker aanraden om dit onder begeleiding te doen van een van onze slaapcoaches (via een persoonlijk traject). Veel succes! Lieve groet, Tessa #teamsnuggles

 2. Lena

  Hallo,
  MIjn dochtertje is 4 maanden oud en kan al vrij goed zelfstandig inslapen dankzij de tips in ‘Slaap, baby, slaap’, wel met haar tuutje. Ze krijgt nog een droomvoeding rond 22h, maar vanaf 2-3h tot de ochtend wordt ze heel vaak wakker, tot wel 10x. Met haar tuutje is ze direct terug getroost en slaapt verder. Ook bij de dutjes overdag wordt ze typisch na elke slaapcyclus wakker omdat ze haar tuutje verloren is. Ze lijkt nog een grote zuigbehoefte te hebben (sabbelt bijna heel de dag door op haar handjes) en ook heel veel troost te halen uit haar tuutje, waardoor ik echt twijfel om het af te pakken. Is het een optie om dit nog aan te bieden als troost, maar dan niet meer voor het echte inslapen? Of zou dit te verwarrend zijn? Kunnen we het tuutje dan best uit haar mondje halen vlak voor ze in slaap valt?
  Momenteel lijkt ze op geen enkele andere manier te troosten dan met het tuutje.
  Wat raden jullie aan?

  1. Nathalie

   Hi Lena, je kan zeker het gebruik eerst afbouwen en kijken hoe dat dit verloopt. Misschien is het dan niet meer nodig om het volledig weg te nemen. Succes!

 3. Anouk

  Hoi Nathalie, ons zoontje is 4,5 maand en sinds ongeveer een maand bijna elke nacht iedere 45 min ongeveer wakker ondanks het opbouwen van het schema volgens jullie newborngids, met verder aangepaste wakkertijden aan zijn leeftijd. We hebben eerder geprobeerd het speentje weg te nemen en merkten dat het inslapen goed ging als we zijn armen wat tegen hielden (eerder lag hij ingebakerd maar vanwege pogingen tot draaien nu niet meer). Echter midden in de nacht was hij absoluut niet troostbaar meer en hebben we het na 2u krijsend huilen opgegeven. Ik vraag me af of het even kort tegenhouden van zijn armen ook een slaapassociatie kan zijn/worden en of je tips hebt qua ontroostbaarheid? Heeft hij mogelijk honger/ behoefte aan nachtvoeding die te onderdrukken was met een speentje maar zonder niet?

 4. Margot

  Hoi,
  Onze dochter van 11 maanden wordt sinds kort telkens wakker voor haar tuutje. Ze huilt dan even en als ze hem zelf heeft gevonden slaapt ze meteen terug verder. We hebben de indruk dat ze hierdoor wel veel meer onderbroken slaapt (wij ook omdat ze telkens huilt). We vragen ons af of we dit op deze leeftijd nog kunnen wegnemen of beter wachten tot 2.5 jr?

  1. Nathalie

   Hi Margot, op zich kan je het speentje op elke leeftijd wegnemen, maar weet wel dat het heel normaal is dat ze het moeilijk zal hebben om in slaap te leren vallen zonder speentje. Troost en steun haar hierin, na enkele dagen zou ze het slapen zonder speentje wel onder de knie moeten hebben. Klopt inderdaad dat de slaap meer onderbroken is met een speentje gezien ze dit telkens eerst moeten terugvinden alvorens ze verder kunnen slapen. Veel succes!

 5. lenka

  Bij onze dochter van bijna vijf maand het tutje ‘cold turkey’ weggenomen. Best wel pittig want deze dame weende bijna nooit en nu heel voor het slapen meer. Ik heb niet het gevoel ze haar tut al vergeten is, ze lijkt nog steeds te zoeken om te zuigen om in slaap te kunne vallen. meestal gaat lukt het maar tegen de vroege ochtend lijkt het onmogelijk voor haar om zelfstandig in slaap te vallen.
  Ik had toch onderschat wat dit doet met je als moeder. Je hebt de troost bij de hand maar geeft deze niet.
  Maar ik merk wel al op haar nachten beter zijn, ze lijkt dieper en rustiger te slapen. Dit geeft moed om door te zetten.
  tips om de ochtenden door te komen?

  1. Nathalie

   Hi Lenka, wat jammer dat je dochtertje het moeilijk heeft zonder haar speentje. Als het momenteel veel moeilijker loopt dan voordien, kan je ook altijd investeren in goed oefenen op zelfstandig het speentje bedienen, sommige baby’s kunnen dit al rond de leeftijd van 6 maanden. Maar in principe vergeten de meeste baby’s hun speentje na enkele dagen. Succes!

 6. Tess Schraepen

  Onze dochter van 3 vroeg vorige vrijdag zelf om haar tutje in de tuttenboom te mogen hangen, na ongeveer een half jaar het verhaaltje regelmatig voorgelezen te hebben.
  Ze had het duidelijk onderschat, want nog steeds mist ze haar tut enorm, al heeft ze ‘m altijd enkel ‘s nachts gebruikt.
  Gaan slapen gaat nog vaak heel moeilijk en ze wordt ‘s nachts vaak wakker en kan dan niet meer slapen.
  Terug naar een tut gaan we sowieso niet meer, maar we willen wel graag ons goed slapertje terug. Nu zijn er nog veel traantjes. Ze wil dat we bij haar in bed liggen, maar dat is niet te doen met ook nog een zoontje van 6 maanden en dat is eigenlijk ook een gewoonte die we niet willen aanleren..
  Iemand tips?

  1. Nathalie

   Hi Tess, heel normaal dat het moeilijker loopt. Ze slaapt nu bijna een week zonder, nu zou je toch echt beterschap moeten beginnen merken. Ze heeft echt moeten wennen aan leren slapen zonder speentje.

 7. Esmee

  Hoi! Wij denken er ook aan om de speen weg te nemen bij onze dochter, 5 maanden. Savonds na badje en de fles gaat ze rond 7 uur zonder speen lief slapen, soms nog wat gebrabbel en een klein huiltje maar daarna in diepe slaap. Maken haar wakker tegen 11 voor de laatste fles, aangezien als wij dit niet doen ze dan midden in nacht rond 2 uur ineens gaat komen. Na de fles van 11 slaapt ze ook weer lief, maar om half 4 begint het gedonder. Ze wordt huilend wakker en als wij haar speen terug toe doen gaat ze weer slapen, althans dat duurt nog geen 1 minuut. Dan is ze haar speen weer kwijt en moeten hem wij weer terug doen. Zo gaat dat door tot half 6 waarna ze weer in slaap valt om tegen 7 wakker gemaakt te worden door ons voor haar ochtend fles (en om op te staan, we moeten haar dan vaak echt wakker maken)
  Graag willen we de speen dus weg doen omdat het voor ons bijna niet meer vol te houden is om elke nacht van half 4 tot half 6 op te zijn. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? We gaan er heus wel graag uit voor haar en verschonen haar soms ook als ze een poepluier heeft maar het is geen honger aangezien we haar echt om 7 uur moeten wakker maken ze valt toch weer zelf in slaap (na vele keren proberen dus met haar speen). Als ze echt honger zou hebben dan blijft ze ”aan”.
  Laten huilen of de pick up put down methode wel eens over gelezen maar hoor graag hoe dit het beste aan te pakken.

  1. Nathalie

   Hi! Als het slapen moeilijk gaat door het speentje, adviseren we idd om dit weg te nemen 🙂 Hoe je dit best aanpakt kan je terugvinden in onze videocursus 0-8 maanden. Succes! 🙂

 8. Anne

  De slaapregressie startte bij onze zoon van 16 weken en ik moest plots 3x per nacht uit bed voor zijn tut. Speentje weggenomen en na 2 dagen echt volledig vergeten! Ik vond dit veel moeilijker dan mijn zoontje! 1x geweend en voor de rest niet meer. Het middagdutje verlengen vraagt soms nog wat slaaptraining maar hij valt gewoon na 48uur alle dutjes en de nacht zelfstandig in slaap. Iedereen in mijn omgeving vindt het te vroeg voor zo’n klein kindje, maar ik ben zo blij! Veel betere dutjes en nachten nu! Whoopwhoop bedankt!

 9. Eva Bossaer

  Vandaag met ons dochtertje van net 3 jaar haar tutjes aan de tuttenboom gaan hangen. Ze hing ze er heel dapper aan maar bij het wegstappen kreeg ze door dat het nu “for real” was. Groot, heel groot drama… doorheen de dag vroeg ze al verschillende keren naar haar tutje (hoewel ze die enkel in haar bed kreeg). Ze deed ook geen dutje deze middag (maar er was gelukkig ook geen drama; ze bleef gewoon maar praten en zingen in haar bed. Normaal doet ze nog een dutje van 2 uur (en slaapt ze dan ook nog eens klokje rond). Wij zijn zeer benieuwd naar de nacht…

 10. Giel Vorsselmans

  Hallo Nathalie, ik heb jou boek slaap baby slaap gelezen & op basis daarvan het speentje weggenomen op 14 weken (ze was te laat geboren dus ging uit van de mentale leeftijd van 15 weken). Er was enorm veel paniek en na 3 dagen huilt ze nog altijd veel. Inslapen is bijna onmogelijk geworden zonder andere hulp en ik merk dat haar zuigreflex nog steeds heel erg aanwezig is, haar handjes liggen open van het zuigen maar omdat dit niet goed lukt is ze enorm gefrustreerd en wil ze de borst. Hoelang voor die zuigrelfex echt mindert? We hebben zo afgezien dat ik hem ook niet meer durf teruggeven want dit wil ik echt nooit meer doen… alvast bedankt!

  1. Nathalie

   Hallo Giel, baby’s blijven wel graag zuigen maar de natuurlijke zuigreflex verdwijnt rond 3 maanden. 14-15 weken is zeker nog jong, maar heel wat ouders nemen rond die leeftijd de stap omdat de nachten dan vaak verslechteren en dit verloopt meestal heel vlot. Er zijn echter zeker uitzonderingen waarbij het minder goed verloopt. Maar sowieso zal ze haar speentje vergeten en vervolgens zuigen op iets anders, zoals haar handjes, als ze aan die behoefte wil voldoen. Wat betreft die handjes die open liggen, ik had hier nog nooit van gehoord dus dat is inderdaad vrij extreem. Ik zou zeker tijdelijk handschoentjes of een pyjama met te lange mouwen aandoen zodat het kan genezen. Het ergste zal ondertussen wellicht wel achter de rug zijn. Succes!

 11. Sarah

  Dag Nathalie en Evelien,
  Bedankt voor deze, alweer, interessante blog 🙂
  Ons dochtertje is nu 3,5 maanden (gecorrigeerd bijna 4 maanden) en slaapt met een tutje en in een Swaddle up slaapzakje. Het slapen en de dutjes gaan goed (met dank aan je boek :)) maar we moeten er ‘s nachts vaak tot 8 keer uit wat wel begint door te wegen. Langs de andere kant merken we dat ze nog steeds een grote zuigbehoefte heeft dus is het dan slim om het tutje al weg te nemen?
  Bouwen we het Swaddle Up slaapzakje ook beter af naar een gewone slaapzak zodat ze haar knuffeldoekje kan vasthouden in de plaats?
  Dankjewel alvast!

  1. Nathalie

   Hallo Sarah, bij het wegnemen van het tutje zou ik wel 1 armpje uitbakeren zodat ze eventueel op haar vuistje kan zuigen als troost id plaats van haar tutje. Gezien ze zo vaak wakker wordt ‘s nachts, zou ik het idd wel wegnemen 🙂 Ze zal er veel troost uit halen, maar het is sowieso ook een verslaving geworden. Succes!

 12. Linda

  hallo,
  Ik ben mama van een tweeling. Ze zijn geboren op 29 weken. Ze zijn nu 2jaar 3 maanden.
  Mijn dochter is net ziek geweest en tutte tijdens dat ze ziek was op een duplo ballon.
  Mijn man heeft dus een tutje gegeven.
  Wat ze sinds ze thuis is, op haar 2 maanden ( na dat ze op neonatale lag, bijna nooit gedaan heeft of heel soms in het begin. Ik heb zelfs meerdere tutjes gekocht maar ze wouden ze niet.
  Ik zou echt niet willen dat het nu een gewoonte wordt. Ze zuigt wel soms haar duim bij het inslapen.
  Wat kan ik doen?
  Alvast bedankt

  1. Nathalie

   Hi Linda, aangezien ze voordien steeds sliep zonder tutje, zou ik het nu ook weer wegnemen. Lukt het echt niet? Dan kan je het ook behouden en weer wegnemen rond de leeftijd van 3 jaar.

 13. Ellen Bosmans

  Mijn dochter is nu 4,5 maand oud en de nachten vreselijk. Dit omdat we haar ongeveer zo’n 8 keer haar tut moeten geven. Kan ik de tut best afbouwen of ineens mee stoppen?

  1. Nathalie

   Hallo Ellen, vanaf 4 maanden kan je best in 1x wegnemen. Succes!

  2. Nathalie

   Hallo Ellen, aan deze leeftijd mag het tutje in 1 keer weggenomen worden. Succes!

 14. Sanne

  Ik twijfel ook aan her stoppen met de speen bij onze dochter , geboren 8-5-2021.. ze is Veela wakker in de nacht zowat iedere 1,5 uur …
  Gewoon proberen zonder speen en er voor gaan…?

  1. Nathalie

   Hi Sanne, het is duidelijk dat het tutje hier toch een storend element vormt, dan zou ik het inderdaad wegnemen! 🙂 Succes!

 15. Marieke

  Hoi

  Hier een zoontje van 4 maand en twee weken. Ik wil graag zijn tutje wegnemen want ik moet al snel 7 keren ‘s nachts een tutje geven. Hij slaapt heel gemakkelijk zelf in en doet overdag al zijn dutjes (ik kocht uw slaapgids en gaat vlot). We hebben twee weken geleden een eerste poging gedaan en hem ‘s avonds in bed gedaan zonder tutje, met extra troost viel hij vrij gemakkelijk in slaap. Zoals gewoonlijk begon hij rond 1u aan zijn eerste vraag naar tutje (dit is een beetje jammeren). Heb toen hem wat zachtjes getroost. Dit lukte een paar keer maar om 4u lukte dit niet meer en begon hij te huilen, helemaal over zijn toeren, nog nooit meegemaakt. Ik kreeg hem niet getroost hij was helemaal overstuur, na 2 uur non stop huilen hebben we hem alsnog zijn tutje gegeven en viel hij doodmoe in slaap. Moeten we hier enkele nachten doorheen bijten?

  1. Nathalie

   Hi Marieke, ik zou inderdaad adviseren om door te bijten, maar met zo lang huilen en aan deze leeftijd zou ik eerder denken aan nood aan een nachtvoeding?

 16. Ellen

  Hoi Nathalie,
  Heel interessante blog! Mijn dochter is 1 jaar en 4 maanden, gebruikt de speen alleen tijdens het slapen. Ik zou graag de speen wegnemen. Wat is je advies? Nu proberen en doorzetten of wachten tot 2,5-3 jaar?
  Groetjes Ellen

  1. Nathalie

   Ik zou de speen houden gezien het enkel voor het slapen is en ze nog niet gaat begrijpen waarom het speentje plots weg is 🙂

   1. Karolien

    Beste Nathalie

    Mijn zoontje is 6,5maanden. ‘S nachts is hij een fervente tutteraar. We willen graag de tut wegnemen, omdat hij 10x per nacht ons wakker krijst en zijn tutje helpt binnen de 2seconde. Niet opstaan zorgt ervoor dat onze dochtertje wakker wordt. Heb je tips om het tutje weg te nemen? Vervangen met knuffeldoekje bv.? Is het nog een leeftijd waarbij het wegnemen vlotgaat of.. nu slapen we ook amper doordat we vaak ook aan zijn bedje staan.

    1. Nathalie

     Hallo, je zoontje heeft idd een associatie met zijn tutje en doordat hij het niet zelfstandig kan bedienen, moet je het hem continu teruggeven. Wegnemen is dus de boodschap! Hier zijn geen magische tips voor, je kan het enkel wegnemen en je zoontje leren slapen zonder. Voor de slaaptraining zelf raad ik je mijn slaapgids 4-8 maanden aan of online cursus 0-8 maanden. Succes!

 17. Sigrid

  Hallo,

  Mijn dochter nu bijna 13 weken heeft nooit een tutje gehad. Ze had ook geen grote zuigbehoefte. Sinds we ze op haar 2 maanden aan het leren zijn om ze moe maar wakker in bed te leggen heeft ze meer een zuigbehoefte ontwikkeld. We gaven haar een tutje en viel daardoor zelf in slaap. Na enkele dagen merkte we dat ze minder begon te eten doordat ze op haar tutje aan het zuigen was. We hebben haar tutje afgenomen en haar eten was beter. Sinds kort heeft ze haar duim gevonden en zuigt ze daar op om in slaap te vallen. Sinds enkele dagen is haar eten ook fel geminderd. Kan ze door op haar duim te zuigen haar hongergevoel wegzuigen?

  Groetjes

  1. Nathalie

   Hi Sigrid, dat zou wel kunnen ja! Dat haar hongergevoel onderdrukt wordt door het zuigen. Maar een jonge baby zal normaal zijn hongergevoel niet zo lang kunnen onderdrukken dus wellicht maken jullie zich zorgen terwijl dit niet hoeft. Vooral kijken naar de algemene tendens van haar gewicht. Succes!

 18. Delphine

  Tut weggenomen op bijna 7 maand en er zijn hier al heel veel tranen gevallen, met slaaptraining! Hij huilt/krijst zichzelf nu in slaap .. ik weet niet of dit nu zoveel beter is … Volhouden zeker, anders is het allemaal voor niks.

 19. Melissa

  Hey Nathalie,

  Mijn dochtertje is op 19 oktober 2jaar geworden. Vorige week zijn we naar de oorarts gegaan voor haar buisjes. Daar vertelde de oorarts dat onmiddellijk moesten stoppen met haar tutje (omdat haar kaakbeen scheef groeit). Diezelfde avond hebben we haar naar bed gedaan zonder tutje en al haar tutjes verstopt voor haar (ze heeft er dus zelf niet echt afscheid van kunnen nemen). De eerste en tweede dag zijn goed meegevallen, zonder tranen gaan slapen. Maar sinds zaterdag gaat het veel minder goed. Ze gaat wel enthousiast naar haar bed. Maar van zodra we weggaan uit haar kamer begint ze te huilen/krijsen. We laten nu al haar deur open, er brand een lichtje op haar kamer. Maar niks lijkt te helpen. We hebben haar een nieuwe knuffel willen kopen, maar wou geen enkele hebben. Als we terug binnengaan om haar te kalmeren is het ok, tot we terug naar buiten gaan. We zijn hiermee gestart op donderdag 26 november. Heb je tips hoe we dit kunnen oplossen? En hoe we het zowel voor haar als voor ons draaglijker maken?
  Dank je wel voor je reactie

  1. Nathalie

   Hi Melissa, zelfs op deze leeftijd zijn ze het tutje op enkele dagen vergeten. Het lijkt me dus niet dat dit echt nog te maken heeft met het tutje, maar dat de timing mss wat ongelukkig viel en dat ze last heeft van de 2 jarige slaapregressie. Hier hebben we ook een blog over! Moest het niet beteren raad ik je mijn online platform voor peuters aan of een losse consultatie. Groetjes, Nathalie

 20. Irm

  Hi, Ik vraag me af wat je doet als je een tut probeert af te leren rond 4/5 maanden. Wat doe je dan als alternatief? Onze, best temperamentvolle dame, kan flink huilen als ze naar bed gaat en ze heeft hem niet. Kan ik hier dan ergens een artikel over vinden?
  Bedankt voor het mooie artikel!

  1. Nathalie

   Hi Irma, ja dit komt zeker aan bod in de slaapgids 4-8 maanden alsook in de cursus 0-8 maanden. Groetjes, Nathalie

 21. Julia

  Hoi,
  Bedankt voor de info! Mijn dochtertje is 6 maanden en ik heb gister de speen weggedaan, oh wat een drama! Uiteindelijk in slaap gevallen maar wel bij mij op de arm, lukt mij niet haar in dr bedje te troosten. Verplaats ik nu niet de ene associatie met een andere? Straks kan ze alleen bij mij op de arm (zonder speen) in slaap vallen?

  1. Nathalie

   Hallo Julia, zou niet panikeren, is normaal dat het inslapen moeilijk gaat zonder speentje als ze dit gewend is. Het beste is wel een slaaptrainingsmethode toe te passen in combinatie met de juiste routine overdag. Hiervoor raad ik je mijn online cursus 0-8 maanden aan. Groetjes, Nathalie

 22. Evelien Verhegge

  Dag Jolien,
  Het is inderdaad zo dat een duim soms slechter kan zijn.
  De duim duwt echt in het verhemelte waardoor de bovenkaak smal gehouden wordt.
  Het is niet fijn, maar wat je kan doen is de duim steeds uit het mondje halen en nadien het mondje zachtjes toeduwen. Idem voor de tut. Zo wordt de neusademhaling ineens gestimuleerd!
  Soms kunnen ook krabwantjes helpen om het duimen te voorkomen in de nacht.
  Succes, met eender welke beslissing 🙂

 23. Jolien

  Bedankt voor de interessante blog!
  Onze dochter, nu 5 maanden, had van bij de geboorte een enorme zuigbehoefte. De tut was dus snel geïntroduceerd 🙂 We wilden dit echter niet constant geven maar als ze haar tut niet kreeg, begon ze spontaan te duimen (dit deed ze al toen ze 2 maanden oud was). Duimen vinden wij precies meer nefast dan tutten, we zijn ook wat bang dat ze dit gewoon in de plaats gaat doen als ze ‘s nachts geen tut krijgt.
  Ik kan me ook inbeelden dat duimen minstens even slecht is voor de kaak -en gezichtsontwikkeling als tutten?
  Wat is dan het beste?

  1. Nathalie

   Hi Jolien, yes duimen is ook niet zo goed, maar in de praktijk gaan kindjes niet zo vaak duimen als je zou denken en velen stoppen er na enkele maanden weer mee. Ze hebben ook wel hun troost letterlijk bij de hand dus ik heb er ook niets op tegen. Maar het blijft een eigen keuze of je het speentje weg neemt of niet 🙂

 24. Sita

  Vandaag mooie doos geknutseld met onze Estelle (2j en 8m). Haar tutjes erin gedaan en weggebracht samen naar de postbus in de straat geadresseerd aan de kleine baby van vrienden (haal die doos straks op en gooi die in de vuilbak). Dit stond 3w reeds op de planning en we spraken er vaak over met haar. Ze kon deze middag niet dutten, veel tut-traantjes. Deze blog geeft me moed om te volharden! Blij dat die tutjes eindelijk weg zijn 🙂 Ik zou andere ouders inderdaad aanraden om op 4m weg te halen bij einde grote zuigbehoefte. Naast logo-problemen, vind ik tutjes bij peuters & kleuters overdag eigenlijk weinig sociaal: letterlijk de mond snoeren. Soms lijkt zulk tutje wel een mode-accessoire, bij sommigen. Ik snap dat echt niet. Leve vrije kinderen zonder tutten 😉

  1. Nathalie

   Hi Sita, leuk je reactie! Ik hoop dat het ondertussen goed gaat met je dochtertje! Ek ik vind idd ook dat peuters en kleuters overdag geen tutje in de mond zouden mogen hebben, maar soms kan dat al eens een strijd worden (zoals het bij ons geworden was :-D-) Liefs, Nathalie

   1. Sita

    ‘s Avonds ging ze prima slapen en de rest van de week ook. Die overgang ging dus, behalve bij het allereerste dutje zonder tutje enorm vlot! Op dag 3 vroeg ze er zelfs niet meer plagerig achter. Opnieuw een bevestiging van die uitspraak over tutje weghalen: voor de ouders het meeste stress en voor onze weerbare flexibele kinders valt dat weer allemaal reuze mee! Een fiere mama hier !

    1. Evelien Verhegge

     Dag Sita,
     Wat fijn om te lezen! Bedankt voor je reactie.
     Het klopt inderdaad dat de drempel om te tut weg te nemen soms groter is bij de ouders dan bij het kind 😉
     Blij dat deze blog je hierin kon steunen en dat het vlot ging.
     Top! 🙂

     1. Emma

      Heel fijn deze blogs! Onze baby is bijna 3 maanden en we willen rond 4 maanden het tutje weghalen. We zijn dan alleen precies een weekje op vakantie (eerste keer vliegen en jetlag). Is het aan te raden om de tut ervoor weg te nemen of erna? Ook met het oog op eventuele troost die het in het vliegtuig kan bieden?

     2. Nathalie

      Hallo Emma, ik zou verandering in slaapgewoontes pas aanbrengen na een vakantie, beter dus in de vertrouwde omgeving thuis. Succes!

 25. Charlotte

  Heel interessante blog om te lezen! Ik heb op aanraden van jou het tutje van mijn zoontje op 4 maanden weggenomen. Ben er nog steeds heel blij om (hij is bijna 10 maand oud nu) en we missen het tutje nooit. Ik heb mijn zoontje in de plaats een knuffeldoekje gegeven, het is een Kangoeroe van Les Rèves D’anaïs, zo’n platte doudou. Nu steekt hij deze ‘s nachts in zijn mond en zuigt hij op de uiteinden :-). Overdag heeft hij deze nooit. Heeft dit hetzelfde effect als een tutje? Moet ik dit anders aanpakken?

  1. Evelien Verhegge

   Dag Charlotte,
   Leuk dat je de blog interessant vindt!
   Eigenlijk is zowat alles wat in de mond gestoken wordt ‘afwijkend’ voor de ontwikkeling van de mondspieren.
   Door het zuigen op het doekje wordt de tong, net zoals de tut, naar beneden geduwd en krijg je dus een gelijkaardig effect. Wel goed dat het alleen ‘s nachts is.
   Misschien kan je het doekje ‘s avonds uit de mond nemen? Probeer het mondje nadien even dicht te doen. Zo wordt de neusademhaling gestimuleerd 🙂
   Succes!

 26. Jennifer

  Weeral twee super blogs met interessante informatie en leuke tips en verhalen !

  Ons zoontje zou ook geen tutje krijgen… tot dag 2 😅 we zijn nu bijna 8 maanden later en we proberen ze enkel nog te geven om te slapen of bij groot verdriet.

  We zouden graag nog verder afbouwen tot enkel ‘s nachts of zelfs geen meer omdat hij er vaak voor wakker wordt in de nacht maar hij lijkt er al zo aan gehecht… Hij zet echt zijn mooiste happy face op als we ze tevoorschijn halen.

  Moesten we het opnieuw doen zouden we ze bij 4 maanden weggenomen 😉

  1. Nathalie

   Hehe 🙂 Je kan alsnog het speentje wegnemen op deze leeftijd, maar er zullen al meer traantjes vloeien dan wanneer je dit aan 4/5 maanden doet. Goed leren zelfstandig te bedienen op deze leeftijd! Aan een knuffeldoekje hangen kan wonderen doen! Succes 🙂

 27. Lieke

  Fijne blog bedankt! Mijn dochter van bijna 3 is een fanatiek duimer.. overdag duimt ze niet meer, behalve als ze moe is. In bed valt ze echter altijd in slaap met duim. Tips hoe ik dit kan afleren?

  1. Nathalie

   Hi Lieke, een windel rond haar duim doen, vieze nagellak (die tegen nagelbijten) aandoen, mouw pyjama dichtnaaien en vooral véél over praten zonder haar schuldgevoelens aan te praten, maar echt uitleggen waarom het belangrijk is dat ze stopt met duimen. Succes!

 28. Laurence

  Wij hebben op aanraden van Nathalie haar slaapgids de tut weggelaten toen ze 3 maanden was. Ging direct en zonder problemen. Ze sliep ook vele vaster. Op 4 maanden gestart in de crèche en daar terug gewoon gemaakt aan een tut. Ik begrijp dat zeker, handen te kort en vaak de enige manier om te troosten. Helaas nu dus iets moeilijker 😀 binnenkort proberen we nog eens. Bij onze eerste dochter was er geen interesse in een tut, dat was eigenlijk gemakkelijker 😀 grtjs

  1. Nathalie

   Hi Laurence, haha dat is wel gek! Ze zal er idd nu terug aan gewend zijn 🙂 Ik raad idd af om ze terug weg te nemen als het slapen hierdoor achteruit gegaan is. Veel succes!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.