Newborns: Slapen in de eerste 3 maanden

Slapen bij newborns

Allereerst, een dikke proficiat met de geboorte van je lieve baby! Ik hoop van harte dat je een fijne bevalling hebt gehad en de eerste dagen soepel zijn verlopen. Het kan soms erg overweldigend zijn om plots voor een newborn die je 24u/24u nodig heeft, te zorgen. Ouders vinden het dan ook vaak fijn wanneer ze op voorhand weten waar ze zich allemaal aan kunnen verwachten op vlak van slapen in de eerste 3 maanden. Als kinderslaapcoach kreeg ik deze keer de vraag van de mama’s van JBC, dus een blogpost over wat je kan verwachten die eerste weken met je newborn, mocht niet ontbreken in ons aanbod. Enjoy! 

week 1 & 2

Hoera, je baby is er eindelijk! Die eerste dagen en weken zal de focus voornamelijk liggen op goed drinken en dus goed aankomen. De baby wordt nog heel regelmatig gewogen en dit wordt dus heel goed opgevolgd.

Wanneer een baby geboren wordt, zit er nog veel melatonine in zijn lichaampje van mama. Melatonine is het slaaphormoon dat ons slaperig maakt. Dit verklaart waarom newborns vaak erg slaperig zijn en ze regelmatig voor een voeding wakker gemaakt moeten worden. Je kan op dat moment zelfs al denken dat je geluk hebt met zo’n rustig baby’tje en goed slapertje. De nachten verlopen bij de meeste pasgeboren baby’s vrij soepel in de eerste 2 weken.

Toch is het raadzaam om te denken aan inbakeren ’s nachts. Bij borstvoeding wordt er soms geadviseerd om nog even te wachten en zeker als de baby sowieso al regelmatig wakker gemaakt moet worden voor een voeding. In dat geval kan je nog even afwachten met inbakeren.

Week 3 & 4

De meeste baby’s worden nu steeds wakkerder. Het slaaphormoon van mama is nu uitgewerkt en het duurt tot de leeftijd van ongeveer 7-8 weken voordat je baby zijn eigen slaaphormoon begint aan te maken. Zijn oogjes blijven steeds langer open en het kan met momenten zelfs al moeilijk worden om je baby in slaap te krijgenHet is heel normaal dat je baby hier hulp bij nodig heeft, dus geef hem die gerust. Denk aan wandelen, huid op huidcontact, zachtjes wiegen, … Ook een speentje en inbakeren zijn een goed idee. Het knusse gevoel doet je newborn terugdenken aan die laatste weken in de buik van mama.

Op deze leeftijd kent je baby nog niet het verschil tussen dag en nacht. Doordat hij nu steeds alerter wordt, kan je dus ook meer onderbroken nachten hebben. Hou alles ’s nachts saai en rustig, terwijl je overdag wel alles lichtrijk houdt. Praat ook veel tegen je baby overdag, zo help je hem het verschil te kennen tussen dag en nacht. Vanaf deze leeftijd lukt het meestal ook beter om de baby steeds op vraag te gaan voeden en hoeven de meeste baby’s niet meer wakker gemaakt te worden voor een voeding.

Week 5 & 6

Indien je baby de laatste weken regelmatig last had van krampjes, dan is de kans groot dat je tijdens week 5 en 6 steeds meer onrust zal ervaren. Aan 6 weken vindt er een huilpiek plaats, waarbij newborns gemiddeld meer huilen dan de weken ervoor of erna. Als je weet dat dit gemiddeld zo is, dan weet je ook dat dit dus perfect normaal is, ookal kan het op het moment als erg intens ervaren worden als je baby erg veel huilt. Schakel tijdig een hulplijn in om je even op adem te laten komen.

Als primaire zorgfiguur is het belangrijk dat je ook even je rust kan nemen hier en daar. Slaaptekort hoort er natuurlijk bij als je een newborn in huis hebt, maar ken je de spreuk nog “it takes a village”? Met een netwerk om je heen, dat je hier en daar kan helpen, zal het allemaal draaglijker zijn. Denk aan een maaltijd die je enkel nog maar hoeft op te warmen, inschakelen van kraamzorg zodat je even in alle rust en sereniteit kunt douchen terwijl je baby in goede handen is, eens een flesje moedermelk kolven die je partner kan geven terwijl je zelf vroeger onder de wol kruipt, etc.

Week 7 & 8

Oef, de huilpiek is achter de rug. Huilt je baby nog erg veel? Dan kan er misschien meer aan de hand zijn. Vertrouw gerust op je moedergevoel. Als je denkt dat er iets niet pluis is, ga dan op onderzoek uit. Meestal neemt onrust wel af eens er gewerkt wordt aan meer ritme en regelmaat voor de baby. Newborns houden hiervan! Als kinderslaapcoach adviseer ik dan ook om vanaf deze leeftijd aan de slag te gaan met oefenen op dutjes in bed.

Je start met 1 dutje per dag en bouwt langzaam op. Ondertussen kent je baby het verschil tussen dag en nacht dus de kamer mag ook verduisterd worden zodat deze echt prikkelvrij gemaakt kan worden. Dit zal de slaapkwaliteit van je kindje bevorderen aangezien hij dan zijn eigen melatonine kan beginnen aan te maken voor de dutjes alsook ’s nachts. 

Het speentje mag perfect gebruikt worden om mee in slaap te vallen, maar probeer er waakzaam op te zijn dat je kindje ook nog zonder in slaap kan vallen. Voordat je het weet lukt het je baby enkel nog om in slaap te vallen met een speentje en dien je dit wel 100x terug te geven op een nacht. Wil je het speentje graag wegnemen omdat het een stoorzender is geworden? In mijn speentjescursus geef ik je tips en handvaten om dit op een liefdevolle manier te doen. 

Verder is het bij borstvoeding een goed idee om vanaf deze leeftijd te beginnen oefenen met af en toe een flesje gekolfde moedermelk te geven, zo kan je baby alvast wennen aan leren drinken uit een flesje eens hij bijvoorbeeld met de crèche start.

En wat kan je juist verwachten met betrekking tot de nachtvoedingen? Daar vertel ik je alles over in deze blogpost!

Week 9 & 10

De echt prille eerste weken zijn nu achter de rug. Je kent je baby al beter, je kan zijn behoeftes nu beter inschatten en je hebt ook al gemerkt dat dutjes hem echt deugd doen. Hazenslaapjes kunnen vanaf deze leeftijd hun intrede maken. Dit is heel normaal! Idealiter doet je baby 1 langer dutje per dag. Dit hoeft niet per se in bed te zijn, maar kan ook in de draagdoek doorgaan bijvoorbeeld. Probeer hier waakzaam over te zijn, maar laat het tegelijkertijd zeker geen obsessie worden. Slaap is bij newborns echt nog onvoorspelbaar, de ene dag kan alles heel vlot gaan terwijl het de volgende dag misschien een fiasco is. Probeer rustig te blijven, tomorrow is another day.

’s Nachts slagen baby’s er al regelmatig in op deze leeftijd om 1 voeding over te slaan en dus al een blokje van 5 à 7u achter elkaar te slapen. Als je baby verder goed aankomt, dan is dit helemaal prima en mag je hem dus ook lekker laten slapen. Geniet ervan!

Week 11 & 12

Wauw, de echte newbornperiode is al bijna achter de rug. Wat een weg hebben jullie al afgelegd! Op het moment zelf kunnen de dagen en nachten soms als bijzonder lang aanvoelen, maar dan is je baby al plots bijna 3 maanden en besef je hoe snel de tijd voorbij vliegt. Voor heel wat mama’s komt de heropstart op het werk om de hoek kijken. Voor de ene mama een moment waar ze naar uitkijkt, voor de andere een moment waar ze erg tegenop ziet. Alle gevoelens zijn ok en normaal! 

Probeer de laatste weken dat je baby nog thuis is bij jou, in te zetten op lekker leren slapen in zijn bedje en te oefenen met een voorspelbaar ritme. Je zal hier nadien de vruchten van kunnen plukken aangezien je baby al gewend zal zijn om overdag in een bedje te slapen eens hij met de crèche start. 

Wordt je baby ’s nachts steeds vaker wakker ipv minder? Dan kan het zijn dat hij ofwel te veel slaapt overdag ofwel dat hij moeite heeft met het zelfstandig linken van zijn slaapcycliOp deze leeftijd mag je je newborn gerust nog hulp bieden, maar probeer hem vooral een duwtje in de rug te geven door hem bijvoorbeeld bijna in slaap te helpen, maar dat hij het zelf nog afmaakt, ipv dat je hem steeds volledig helpt. Het uiteindelijke doel is namelijk dat je baby leert om zonder je hulp in slaap te vallen. De meeste baby’s krijgen dit pas onder de knie na de leeftijd van 4 maanden.

Ik hoop dat je dankzij deze blogpost je al een beetje voorbereid kunt zijn op die eerste weken en maanden met je newborn. Het zullen intense weken zijn, maar weet dat miljoenen ouders je hierin al vooraf zijn gegaan en er dus geen enkele reden is waarom ook jij dit niet tot een positief eind zult brengen. Yes you can!

Heel veel succes en vooral veel intens genot gewenst tijdens die kostbare newbornperiode. Wil je je graag extra inlezen en voorbereiden op deze periode, gezonde slaapgewoontes aanleren en kortom meer genieten van het ouderschap tijdens die prille newbornweken? Dan raad ik je van harte mijn boek of newborncursus aan. Je kan ook hieronder op de icoontjes klikken voor meer informatie. 

Ook op onze website kan je enkele handige en gratis downloads terugvinden voor je baby. Je vind er mijn e-book over newborns terug, de super handige wakkertijdengids en een stappenplan om de nachtvoedingen af te bouwen. Benieuwd? Neem hier snel een kijkje! 🙂

Veel liefs,

Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Dit bericht heeft één reactie

  1. Amandine

    Heel duidelijk uitgelegd, een fijne leidraad voor nieuwe ouders!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.