Druk! Mijn kind of ik?

druk

Druk, druk die ochtendrush…  Terwijl je zelf nog half in een slaperige mist zit, gaat je kindje misschien al als een kleine wervelwind door het huis razen. En dan moet je nog starten aan die ochtendroutine. Want wat staat er je vandaag weer te wachten?

Misschien voelt die ochtendroutine wel als een strijd aan. Je kindje aangekleed krijgen, een protest voor het harenkammen of een boterham die op de grond belandt. Misschien zal je je stem verheffen en gooi je met termen als “schiet op!” en “we zijn al laat!”, terwijl je zelf helemaal opgejaagd bent. Op de koop toe rent jouw kindje nog extra rondje door de woonkamer, nog snel de schoenen aan en hop naar de auto, OEF. Het leek wel alsof je in een circus zat nog voordat de zon zich goed en wel boven de horizon liet zien.

Jij die probeert je kindje in de juiste richting te duwen en hij die precies voortdurend een ander pad wil kiezen.

Wat doet dit bij jouw als ouder?

Waarschijnlijk is dit heel herkenbaar en alleen al door dit te lezen, herbeleef je misschien een moment van afgelopen tijd. Want ja, die ochtenden kunnen zeker weleens pittig zijn.

Als ouder kan je het ook gewoon zo gefrustrerend zijn dat je zo lijkt te moeten trekken en sleuren aan je kind, vooraleer die doet wat je van hem vraagt. Gewoon even die kleren aandoen of verder eten en niet gaan spelen, zo moeilijk kan dit toch niet zijn?

Kinderen stellen bepaald gedrag, wat voor ons op dat moment niet bij de situatie past.

En hoe meer we het willen keren op dat moment, hoe moeilijker het gedrag van je kindje wordt of hoe meer hij gaan treuzelen.

Hoe komt dit dan toch?

Kinderen kunnen in de ochtend drukker zijn of treuzelen om verschillende redenen. Het zou kunnen dat je kindje juist even wil vertragen, hij heeft misschien nood aan een langzamere start van de dag. Ze kunnen zich ook wat overweldigd voelen door de snelle overgang van slapen naar opstaan en taken uitvoeren.

Jouw kindje heeft op dat ogenblik misschien juist nood aan wat extra tijd met jou. Even fijn knuffelen of op jouw schoot zitten, terwijl je rustig een koffie of theetje drinkt. En win-win want nu is drankje nog warm. 😉

In de ochtend dienen er tal van zaken te gebeuren: aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, alles klaarmaken voor opvang/school. Dit alles kan ervoor zorgen dat je juist wat gaat ‘bevriezen’, dat ze alles even een halt willen toeroepen. Dat ze ook niet meer goed weten waar te beginnen.

Dus dan stellen we ons de vraag: Wie is er in de ochtend eigenlijk druk? Mijn kindje of ik?

Je voelt het al, het is een wisselwerking. Jij wil graag doordoen en steekt een tandje bij. Jouw kindje wil vertragen en weigert om door te doen. Jij ziet vervolgens de klok verder tikken en schakelt een versnelling hoger. Het resultaat? Heel veel stress bij beiden en misschien alsnog te laat in de auto. En wat een start van de dag, zucht.

Maar kan het dan toch soepeler verlopen in de ochtend zonder alle drukte?

Absoluut! Hierbij geef ik enkele tips mee die je kan toepassen.

  • Probeer te achterhalen waarom je kind drukker wordt en meer treuzelt. Het kan zijn dat hij of zij behoefte heeft aan aandacht, zich verveelt of gewoon een pauze nodig heeft.
  • Probeer eventjes echte aandacht te schenken. Zoals eerder gezegd kan druk gedrag en treuzelen een manier zijn voor kinderen om aandacht te vragen. Om eigenlijk aan te geven: “Mama/papa, vertraag even.”
  • Probeer deze tijd wat in te calculeren of schenk even echte aandacht. Soms zorgt dit even vertragen- en vijf minuutjes echte aandacht geven ervoor, dat je nadien geen kwartier tijd verliest doordat je kindje negatief, druk of treuzelgedrag stelt.
  • Een planning en duidelijke routine kan er ook voor zorgen dat hij weet wat er van hem verwacht wordt en wanneer die deeltaakjes uitgevoerd kunnen worden. Een visuele tool zoals een routinekaartje kan hen hierbij helpen.
  • Deel de taken op. Soms kan een taak overweldigend lijken voor je kindje, waardoor hij juist stilvalt. Of misschien weet je kindje wel niet hoe er precies aan te beginnen. Probeer taken op te delen in kleinere deeltaakjes, zodat je kind het wat duidelijker krijgt en zo gemakkelijker aan de slag kan gaan. Je kan dit doen door bijvoorbeeld te zeggen: “Doe eerst je broek maar aan, nu kan je je sokken aantrekken… in plaats van de instructie ‘kleed je aan’ te geven.
  • Ga ook zeker aanmoedigen, zet de kleine deeltaakjes die uitgevoerd zijn zeker in de verf. Het zal ervoor zorgen dat je gemakkelijker meewerkend gedrag krijgt. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen: “Wat knap dat jij meteen aan de tafel kwam zitten toen ik dat vroeg”. “Superleuk dat je zelf je pyjama al hebt uitgetrokken!”.
  • Het is ook belangrijk om geduldig te blijven en begrip te tonen, zelfs als je kindje treuzelt of juist drukker wordt. Probeer zelf je rust en kalmte te bewaren en hem aan te moedigen om verder te gaan met de taak. Want hoe meer druk we gaan leggen, hoe groter de kans bestaat dat ze stilvallen. Jouw kindje is ook gevoelig voor jouw stemming. Wanneer jij rust overbrengt en op een rustige manier gaat reageren, zal je kindje zelf ook rustiger worden en meer openstaan voor wat je zegt. Probeer daarom de ’rushvibes’ zoveel als kan achterwege te laten.
  • Wat zeker ook helpend is in dit hele verhaal is het gebruik maken van humor. Je kan zorgen voor wat afleiding of je probeert er gewoon even wat leuks van te maken. Je kan ook meegaan in zijn fantasieverhaal en zo toch alle ochtendtaakjes afvinken. Zo deed mijn dochter laatst alsof ze zich niet meer kon aankleden, omdat ze een baby was. Ze kon alleen maar over de grond wegkruipen richting haar speelhoek. Ik vroeg haar: “Ben jij een echte baby? Mag ik jouw babyvoetjes een keertje zien?” Ze schuifelde lachend weer wat korter naar mij toe, met haar voetjes wiebelend in de lucht. “Zouden deze babysokjes dan nog wel passen?” vroeg ik luidop. Het resultaat was een aangekleed meisje, want na de sokjes was ze al uit haar rol gevallen en kon ze zich verder aankleden.

Uiteraard kan je dit ook op andere momenten toepassen. Stel dat je kindje niet naar de auto wil gaan, kan je vragen of hij met grote olifantenstappen of met kikkersprongen naar daar wil gaan. Je kan zelf ook een dier kiezen en een eerste aanzet geven? Vervolgens kan je ook gaan afleiden door te vragen welk liedje hij graag in de auto zou horen.

Laten we dus de ochtendrush even anders zien, met wat extra aandacht naar vertraging en verbinding. Dit op de momenten dat je voelt dat dit nodig is.

Probeer je ook echt bewust te zijn van je eigen gedrag en zelf niet ‘druk’ te zijn. Probeer wat extra tijd in te calculeren en vooral ook te genieten van die kostbare momenten van samenzijn, zonder ons te laten opjagen door de klok. Laten we luisteren naar het ritme van je kindje en van jouw gezin. Wetende dat deze momenten van verbinding net zo belangrijk zijn als het tijdig klaar zijn voor school of werk.

Liefs,

Eefke

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.