Koken met jonge kinderen? Jazeker!

Koken met kinderen

Als opvoedingscoach wordt er me regelmatig gevraagd naar een leuke activiteit die je samen met je kindjes kan uitvoeren. Wel, jonge kindjes imiteren ons en zullen waarschijnlijk al snel interesse tonen om mee te helpen koken in de keuken. Ook de allerkleinsten kunnen best al wat handelingen kunnen uitvoeren.

Je hoeft dit niet altijd heel groots te zien, mee helpen kan ook op een knopje drukken zijn, samen melk of water in een kom gieten, met een garde kloppen in een deegkom, zachte ingrediënten snijden met een veilig kindermesje en noem maar op. Uiteraard is het altijd belangrijk om steeds toezicht te houden, zodat alles op een veilige manier verloopt. 😊

Samen koken is een fijne manier om quality time door te brengen met elkaar. Misschien wil je kindje gewoon wat aandacht, terwijl jij er probeert voor te zorgen dat er eten op tafel komt. Door hen erbij te betrekken, kun jij doorgaan en wordt het een momentje samen. Win-win, toch? 😉

Samen koken, een gezellig momentje

Wist je dat samen koken niet alleen een gezellig momentje creëert, maar ook tal van leermogelijkheden biedt voor je kind die je misschien niet had verwacht? 🙂

Wanneer je samen gaat koken met je kindje zal je eveneens zijn zelfvertrouwen gaan boosten. Hij zal het heel leuk vinden als hij een taakje mag uitvoeren of mag helpen en zal hier sowieso al heel trots op zijn. Wanneer hij dan nog een keertje merkt dat het lukt om zelf de komkommer te snijden en jij hierover een complimentje geeft, zal dit het zelfvertrouwen van je kindje boosten.

Samen koken is dus echt een leerzaam moment. Terwijl jullie samen de handen uit de mouwen steken kan je kindje vragen stellen over de materialen en voedingsmiddelen en leert hij ook bepaalde handelingen uitvoeren. Zo zal je kindje kunnen oefenen met snijden, leert hij iets afwegen en creëert hij zo stapsgewijs iets tot een lekker resultaat.

Teamwork makes the dream work

Terwijl jullie samen in de keuken staan, leert je kindje hoe hij aanwijzingen kan opvolgen en hoe je samen als een team werkt. Hij ontdekt ook nieuwe woorden door de namen van voedingsmiddelen te herhalen of door vragen te stellen. Als jouw kindje in de “waarom”-fase zit, kun je je klaarmaken voor heel veel leuke gesprekken. 😅😉 Je kan hem uitleggen waarom je bepaalde ingrediënten gebruikt of hoe het kookproces werkt.

Van proberen kan je leren

Koken met je kindje kan een prachtige ervaring zijn, maar het vergt ook geduld en doorzettingsvermogen. Soms gaan dingen niet meteen zoals je wilt, en dat kan frustrerend zijn. Het belangrijkste is om je kindje aan te moedigen om door te zetten.

Als je kindje hulp nodig heeft, sta je natuurlijk klaar om te helpen. Je kan hem nadien weer gaan aanmoedigen om nog een keertje te proberen. Het is helemaal niet erg als iets niet lukt! Er is altijd wel een oplossing te vinden. Bovendien is het al geweldig dat hij het geprobeerd heeft!

Veiligheid boven alles

Ook veiligheid is belangrijk. Neem dus even de tijd om je kind uit te leggen dat sommige dingen heet kunnen zijn en waar ze op moeten letten. Vertel ze ook hoe belangrijk het is om hun handjes te wassen en dat een mes scherp kan zijn. Leg alles op een rustige manier uit, zodat ze voorzichtig zijn zonder bang te worden. Tijdens het koken kun je bijvoorbeeld zeggen: “Kijk, de oven is heel heet, dus blijf hier een beetje vandaan,” of “We gaan de groenten snijden, dus let op met het mesje, het is scherp.” Dit helpt ze om te begrijpen waarom ze voorzichtig moeten zijn, zonder dat ze bang hoeven te worden.

TIP: Op de website van Snuggles & Dreams kan je enkele producten terugvinden die handig zijn wanneer je met kindjes in de keuken werkt. Mijn favorieten zijn de plastieken messen die geschikt zijn voor de allerkleinsten en het keukenopstapje

En wat als het gerechtje klaar is?

Wanneer het gerechtje klaar is, zal je kindje vast blij zijn met wat hij heeft gemaakt samen met jou. Hij zal vol enthousiasme zijn creatie aan de rest van de familie voorstellen en met blijdschap zeggen dat hij dit heeft gemaakt. Dit alles moedigt hem ook aan om nieuwe smaken en gerechten uit te proberen. Tag me gerust (@snugglesandopvoeding) in jullie creatie, wie weet haal ik er zelf nog inspiratie uit! 😉

Kopie van Blogs Snuggles Dreams 23

Inspiratie nodig?

Soep maken

Laat je kindje helpen met het snijden van zachte groenten, zoals tomaatjes of courgettes. Samen kunnen jullie (vegetarische)gehaktballetjes rollen en kruiden toevoegen aan de kookpot. Het is ook leuk om ze te laten helpen met roeren!

Zelfgemaakte pizza

Laat je kindje de groentjes of andere toppings snijden. Nadien komt het leukste deel: het samenstellen van de pizza. Dit is het moment waarop ze hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Misschien willen ze een smiley gezicht maken van olijven en paprika, of een 🌈 van verschillende groenten.

Koekjes bakken

Samen het deeg maken is al heel leuk! Laat je kindje het deeg kneden en gebruik vormpjes om leuke figuurtjes uit te steken. Het resultaat? Heerlijke zelfgemaakte koekjes om van te genieten!

Fruitspiesjes

Je kan ze laten helpen om het fruit te wassen en snijden. Vervolgens kan hij ook helpen met het fruit op de satéstokjes te prikken, waardoor kleurrijke en smakelijke fruitspiesjes ontstaan.

Kortom, samen koken met kinderen is een fantastische ervaring. 🤗 Het gaat niet alleen om het maken van eten, maar vooral om het delen van leuke momenten, het proeven van nieuwe smaken en het maken van mooie herinneringen samen. Je kinderen leren ook nieuwe vaardigheden, zoals samenwerken, het veilig omgaan met keukengerei, en het vergroten van hun zelfvertrouwen.

Dus, pak die schorten, steek de handen uit de mouwen en geniet samen van wat keukenpret! 🤩

Liefs,
Eeke
Opvoedingscoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.