Sinterklaas- en Feestdagenmagie: 30 cadeautips voor je oogappel

Cadeautips feestdagen

December staat weer voor de deur. Traditiegetrouw een maand vol festiviteiten. Met de komst van Sinterklaas en de naderende feestdagen kan de zoektocht naar het perfecte cadeau voor onze kleine oogappels weer beginnen. Om die reden deel ik graag mijn cadeautips met jou.

Als mama van 2 begrijp ik dat dit niet altijd een eenvoudige opgave is gezien de eindeloze keuzemogelijkheden. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar bij ons worden er ook vaak gewoon veel te veel cadeautjes gekocht. Dat is de reden waarom wij onze vrienden en familie hebben gevraagd om 1, max 2, cadeautjes te geven per koppel. Een paar kousen en een springbal zijn dus 2 cadeautjes, ook al zijn kousen misschien een ‘klein’ cadeautje. We hebben het geluk een heel vrijgevige familie te hebben, maar onze dochters werden echt zo verwend dat we hier een beetje een rem moesten opzetten voor hun eigen bestwil.

Een andere handige tip die ik graag met jullie deel is: gebruik een verlanglijstje. Wij maken zelf altijd gebruik van de website lijstje.be. Zorg ervoor dat je steeds wat cadeautjes voorziet in verschillende budgetten. De link naar het lijstje kan je delen met vrienden en familie. Wordt er iets gekocht, dan vinken zij dit af en zo heb je geen dubbele cadeautjes.

Om jullie op weg te helpen deel ik hieronder mijn top 5 cadeau-ideeën per leeftijdscategorie, gebaseerd op mijn ervaring als slaapcoach en als mama natuurlijk. 😉 Ik heb 2 dochtertjes dus je moet me vergeven dat de cadeautjes eerder voor meisjes zijn, ik deel hier dus vooral mijn eigen ervaring. Je vindt voor de meeste zaken vast een alternatief als mijn suggestie jouw zoontje minder zou aanspreken. Verder ben je voor Montessori tips hier niet helemaal aan het juiste adres. Na enkele dure aankopen zoals een wobbel en stapelstenen waar mijn dochters niet naar omkijken, lijkt dat niet echt aan ons besteed 😅

Let’s go! 

Cadeautips 1 jaar: ontdekken & bewegen

Je kindje is 1 jaar en heeft ondertussen al een hele hoop mijlpalen bereikt. Met cadeautjes voor kindjes van 1 jaar willen we de zintuigen prikkelen maar ook de verdere ontwikkeling stimuleren. Denk aan kleurrijke boekjes tot speelgoed dat de motorische vaardigheden bevordert. Hieronder enkele suggesties:

 • Tafeltje met stoelen: goed voor jarenlang speelplezier. Het MUtable van Stokke vind ik een heel leuke, die bestond nog niet toen mijn meiden 1 werden, wij kochten destijds eentje bij Ikea (Flisat is een heel leuke!). 
 • Keukentje: iets duurder cadeau maar ook deze gaat jarenlang mee! Wij kochten eentje van de Ikea die nu al 5 jaar meegaat. We personaliseerden het onze, je kan hier makkelijk creatief mee aan de slag! Geef “Ikea duktig pimpen” maar eens in op Pinterest! 😉
 • Blokjes: goed voor hun motorische en beginnende ruimtelijke vaardigheden. Hier gaan die van Megablocks al een aantal jaren mee!
 • Boekje: denk aan voel- of geluidboekjes met dieren, altijd een groot succes.
 • Loopwagentje: lopen doen de meeste kindjes vanaf de leeftijd van 15 maanden, sommigen zijn er eerder mee weg, sommigen wat later… Wij hadden veel plezier met dit  girafje van Fisher Price.

Cadeautips 2 jaar: rollenspel & zelfstandigheid

Nu je kleintje 2 jaar is, ontwikkelen ze hun eigen persoonlijkheid en zelfstandigheid. Hier kan je dus handig op inspelen. Hieronder enkele suggesties:

 • Pop of dokterssetje: stimuleert fantasierijke rollenspellen en de zorgzaamheid. Leuk om deze tafereeltjes te aanschouwen! Ons dokterssetje gaat al jaren mee. Hetgeen wat wij hebben is niet meer beschikbaar, maar dit is een goed alternatief. Mijn jongste dochter is al een aantal maanden grote fan van haar Annabell pop.
 • Slaaptrainer: helpt bij het begrijpen van slaaptijden met een verschil in kleuren. Zeker een musthave! Meer hierover in mijn blog.
 • Potje: is je kindje bijna klaar voor de zindelijkheidstraining? Dan is dit het cadeau bij uitstek. Denk ook aan een reispotje! Ik verwijs ook graag naar onze blog over dit thema.
 • Loopfiets: bij onze eerste dochter, Noélie, was dit een grote hit! Bij de jongste heeft het wat langer geduurd voordat ze er interesse in kreeg en zou dit cadeau aan 3 jaar interessanter geweest zijn.
 • Boekje: onze 2 meiden waren beide dol op de collectie van ‘Noortje’. Eenvoudige verhalen met mooie tekeningen en telkens een educatief element. Wij zijn fan!

Heb je hulp nodig bij het slaaptrainen van je kindje? Onze slaapcoaches staan graag voor je klaar! Ga aan de slag met onze slaapgids of videocursus en pas onze tips & tricks toe voor een goede slaaproutine. Graag persoonlijke begeleiding? Dan is een persoonlijk traject de juiste keuze. Onze slaapcoaches zorgen voor persoonlijke begeleiding en stellen een slaapplan op op maat van je kindje. 

Cadeautips 3 jaar: creativiteit & onafhankelijkheid

Een peuter van 3 jaar in huis? Dat staat gelijk aan veel energie en nieuwsgierige kindjes. Vaak komt rond deze leeftijd ook de volgende grote mijlpaal piepen: de overgang naar een groot bedje!

 • Barbies: dé klassieker bij uitstek. Onze oudste dochter Noélie heeft de poppen hier destijds al snel ingewisseld voor barbies en dat zorgde voor uuuuuuren speelplezier. Heeft jouw jongen hier minder interesse? Dan zullen auto’s of pawpatrol speelgoed wellicht een hit zijn!
 • Groot bed: rond de leeftijd van 3 jaar maken veel kindjes de overgang naar een groot bedje. Ontdek meer hierover in mijn blog
 • Lakens, dekbed etc: alles om een ‘feest’ te maken van het slapengaan, lees meer in mijn blog over de introductie van een deken.
 • Magnetic tiles: deze staan voor het eerst op het verlanglijstje van Anaëlle, we hebben er dus nog geen persoonlijke ervaring mee, maar ik hoor er veel fijne dingen over!
 • Boekje: bij ons zijn boekjes altijd een groot succes. Rond deze leeftijd kan je bijvoorbeeld een boekje geven over het tutje dat gaat verdwijnen: ‘Anna gooit haar tutjes weg’ of ‘Het tutje van Leon zit in de weg’. Ik verwijs ook graag naar de blogs rond dit thema op de website.

Wil je graag extra tips & handvaten voor het afbouwen van het tutje? Dan verwijs ik graag naar onze speentjescursus.

Cadeautips 4 jaar: ontdekken & creëren

Op 4-jarige leeftijd zijn kinderen heel nieuwsgierig en willen ze de wereld al spelend ontdekken. Hierbij mijn cadeau suggesties:

 • Dessineo leren tekenen: haal de Picasso in je kind naar boven met dit leuke speelgoed.
 • Nachtlampje: maak de nacht minder eng voor je kindje. Je hebt ze in allerlei leuke figuurtjes. Wij gebruiken momenteel de eenhoorn van Sleepy Friends en zijn fan! Zie ook mijn blog over het nachtlampje voor meer nuttige tips.
 • Verkleedkledij: een leuke manier om de verbeelding en de creativiteit te stimuleren.
 • Gezelschapsspelletje: het spelletje dat hier een groot succes was op deze leeftijd is ‘oma’s woeste waslijn’. Een leuk en grappig spel met eenvoudige spelregels. Stiekem vind ik dit zelf ook een heel leuk spel 😉Een andere leuke tip is Valliballi!
 • Boekje: mijn boek-tip voor kindjes van 4 jaar: ‘Wolfje wil niet gaan slapen’. Een verhaal over een klein wolfje dat, net zoals veel kinderen, niet enthousiast wordt van het idee om te gaan slapen. Een heel herkenbaar thema en een verhaal doordrenkt met humor waardoor het zowel voor ouders als voor kinderen heel leuk is om te lezen. Zijn er alsnog problemen met het naar bed gaan? Dan raad ik zeker onze printable rituelen aan om met het visualiseren van de bedtijd aan de slag te gaan!

Cadeautips 5 jaar: actief & creatief

Je kindje is 5 jaar en dus al behoorlijk zelfstandig. Bovendien houden ze zich graag creatief bezig. Hieronder enkele suggesties die daarop inspelen:

 • Fiets en/of fietshelm: spannend, binnenkort leert je kindje fietsen! Denk aan een fiets op zich of leuke attributen die hiermee gepaard gaan zoals een fietshelm.
 • Polly Pocket: de speelsetjes van Polly Pocket omvatten leuke poppetjes en kleine accessoires de kinderen uitdagen in hun fijne motorische ontwikkeling.
 • Slijmpakket: niet altijd het meest geliefde cadeau bij ouders maar oh-boy, wat houden onze kindjes hier toch van! Kinetisch zand is in dezelfde categorie ook een topper!
 • Knutselpakketten om armbandjes mee te maken.
 • Boekje: mijn aanrader: ‘De Gruffalo’. Een spannend verhaal met een rijmende tekst om de aandacht van je kleuter te behouden. Het boekje behandelt thema’s zoals vriendschap en moed.

Cadeautips 6 jaar: bouwen & leren

Is je kindje 6 jaar? Dan houdt hij of zij al wel eens van een uitdaging. Hun interesses in bepaalde zaken worden duidelijk en je focust je best op speelgoed dat hun nieuwsgierigheid prikkelt zoals creatieve sets of leuke boekjes. Hieronder mijn suggesties:

 • Lego: fijn speelgoed dat de creativiteit bevordert, maar ook het probleemoplossend denkvermogen. Wij zijn fan van de Lego Friends collectie!
 • Braingames: puzzels of spelletjes die ontworpen zijn om de hersenen uit te dagen. Denk aan geheugenspelletjes zoals memory of vier-op-een-rij. Ook dit spelletje met katjes is een leuke braingame die zowel mijn oudste dochter als haar papa al veel gespeeld hebben 😉
 • Strijkparels: heel fijn speelgoed om de hand-oogcoördinatie te stimuleren. Geef je kind eens de opdracht om een onderleggertje voor een glas of een knutselwerkje voor in de kerstboom te maken. Je zult ze zien blinken van trots!
 • Loom bandjes: kleine rubberen bandjes voor eindeloos knutselplezier. Zeg nu zelf, wie wil er nu geen vriendschapsbandje met zijn/haar kindje.
 • Boekje: op deze leeftijd leren kindjes lezen en krijgen ze een grote fascinatie voor letters! Het boek  ‘Aap leest een letter’ speelt hier leuk op in en gaat dieper in op het alfabet en de klanken van de letters. Heel geliefd hierzo!

Et voila, hierbij mijn cadeau suggesties voor de kleintjes. Ik hoop dat ik je hiermee mocht inspireren voor de aankoop van een leuk cadeau 😊 Vergeet niet, het beste cadeau is vaak niet het duurste maar wel hetgeen dat het best past bij de interesses van je kindje en de ontwikkelingsfase dat hij/zij doorgaat.

But most important: vergeet vooral niet te genieten van deze speciale momenten!

Happy gifting!

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Ps: de meeste linkjes in deze blogpost zijn affiliate links. Moest je 1 van mijn suggesties kopen, dan krijg ik hierop een kleine commissie van Bol. Het kan zijn dat bepaalde linkjes na een tijdje niet meer werken omdat een bepaald product niet meer bestaat bijvoorbeeld. Alvast bedankt voor het begrip and happy shopping! ❤️

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.