Tips voor de perfecte slaapzak voor je baby en alles over TOG-waarde

Slaapzak baby

Een rustige nachtrust voor ouder en kind is iets waar velen naar streven. Om je te helpen dit doel te bereiken is er een geweldige oplossing om te overwegen: een slaapzak. In dit blogartikel vertel ik je als ervaren kinderslaapcoach alles over deze handige must have. Waarom zijn ze een must have, hoe zit die TOG-waarde nu juist in elkaar en hoe bied je een veilige slaapomgeving aan?

Inleiding

Een slaapzak kan gevoerd of ongevoerd zijn en is ontworpen om je kleintje ‘s nachts comfortabel en warm te houden. Ze bestaan in verschillende “TOGs” of diktes, die aangeven hoeveel isolatie ze bieden. Hoe hoger de TOG, hoe warmer de slaapzak is.

Behalve de temperatuur regelen, voorkomen slaapzakjes ook dat je kleintje midden in de nacht de dekens van zich afgooit en koud wakker wordt. Ze bieden ook wat meer vulling dan een traditioneel deken, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in wiegjes of reiswiegjes waar de ruimte beperkt is.

Voor newborns kan het gebruik er echter voor zorgen dat ze te veel bewegingsvrijheid hebben wat voor meer onrust kan zorgen tijdens het slapen. Tot de leeftijd van ongeveer 4 maanden is het dan ook aangeraden om inbakeren te overwegen. In deze blogpost lees je meer over inbakeren.

TOG-waarde

Als het gaat om slaapkleding is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden de TOG-classificatie. TOG staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoeveel warmte een kledingstuk kan vasthouden. Hoe hoger de TOG-classificatie, hoe warmer het kledingstuk zal zijn.

Babyslaapzakken zijn verkrijgbaar in verschillende TOG-classificaties, doorgaans van 0,5 tot 2,5. Het meest voorkomende type slaapzak heeft een TOG-waarde van 1, die geschikt is voor gebruik het hele jaar door bij temperaturen boven de 20 graden Celsius. Voor koeler weer kun je een exemplaar met een hogere TOG-classificatie kiezen, zoals een 2,5 TOG, die je kindje warm houdt tot 16 graden Celsius.

Bij het kiezen van een slaapzak moet je rekening houden met de temperatuur van de kamer waar je kindje slaapt en de tijd van het jaar. Als je bijvoorbeeld in een warm klimaat woont of als het zomer is, zul je waarschijnlijk een lagere TOG-waarde willen kiezen. Omgekeerd, als je in een koud klimaat woont of als het winter is, zul je een hogere TOG-waarde willen kiezen. Als je niet zeker weet welke TOG-waarde je moet kiezen, wees dan voorzichtig en kies een hogere waarde. Het is beter voor je kindje om het iets te warm te hebben dan te koud.

De tabel hieronder vat alles mooi samen:

TOG waardes

Waarom zijn slaapzakjes een must have?

Er zijn veel redenen waarom slaapzakken als een must have worden beschouwd. De belangrijkste zijn:

 1. Ze bieden een veilige en comfortabele slaapomgeving. In tegenstelling tot dekens, die gemakkelijk afgetrapt of verstrikt kunnen raken, houden slaapzakken je kind de hele nacht warm en veilig.
 2. Ze helpen wiegendood te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat kindjes die in slaapzakken slapen minder risico lopen op wiegendood dan kindjes die in dekens slapen.
 3. Ze zijn er in verschillende TOG-classificaties, zodat je de perfecte variant kunt kiezen in functie van de kamertemperatuur waarin je oogappel slaapt.
 4. Ze zijn handig en gemakkelijk in gebruik. Je kunt ze gewoon in de wasmachine stoppen als ze schoongemaakt moeten worden en je hoeft je geen zorgen te maken of je kindje wel goed is ingestopt.
 5. Je vindt ze in alle prijsklassen, maar je kan al relatief goedkoop een kwalitatieve slaapzak vinden.
 6. Je vindt ze in verschillende maten, gebaseerd op de leeftijd en het gewicht van je kind. Zorg ervoor dat je er een kiest die past bij de huidige grootte van je kind, zodat het zich vrij kan bewegen en de hele nacht comfortabel blijft.

Hoe creëer je een veilige slaapomgeving voor je baby?

De American Academy of Pediatrics (AAP) raadt aan om een slaapzak te gebruiken als alternatief voor losse dekens in de slaapomgeving van je kindje. De AAP raadt ook aan om geen kussens, dekbedden, dekbedden, schapenvachten, knuffels of andere zachte voorwerpen in de slaapruimte te leggen, omdat ze het risico op wiegendood kunnen vergroten.

Het is belangrijk om een veilige slaapomgeving te creëren om het risico op wiegendood te vermijden. Hier volgen enkele tips over hoe je dit kunt doen:

 1. Gebruik een stevige matras die goed in het wiegje past.
 2. Verwijder kussens, knuffels of andere zachte voorwerpen uit het slaapgedeelte.
 3. Leg je baby op zijn rug te slapen.
 4. Gebruik een slaapzak in plaats van dekens. Slaapzakjes zijn ontworpen om veilig en comfortabel te zijn, en ze kunnen ‘s nachts niet worden afgetrapt zoals dekens dat kunnen.
 5. Zorg ervoor dat je je kindje aankleedt in overeenstemming met de temperatuur in de kamer – niet te warm of te koud.
 6. Houd de kamer rookvrij en vrij van pollen en andere irriterende stoffen die allergieën of astma-aanvallen kunnen uitlokken.

Tot welke leeftijd?

Je hebt het begrepen, slaapzakjes zijn fantastisch de eerste maanden en jaren van je baby’s leven. Maar er komt een moment dat er toch overgegaan moet worden naar een deken. Dit valt ongeveer samen met de overgang naar een groot bed. In deze blog kan je meer lezen over onze tips rond de overgang naar een groot bed en in deze blog over de overgang van slaapzakje naar deken.

Conclusie

Het hebben van een slaapzak is een essentieel onderdeel voor je oogappel. Het houdt je kindje veilig en warm terwijl hij slaapt, terwijl het jou de gemoedsrust geeft dat hij comfortabel en veilig in zijn bedje ligt. Je weet nu perfect naar welk exemplaar je op zoek kan gaan. In onze aanbevolen producten kan je ook terugvinden dewelke mijn favorieten zijn. Ik wens jou en je baby gelukkige nachten en zoete dromen!

Veel liefs
Nathalie
Kinderslaapcoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.