Ons verhaal over het speentje afbouwen

speentje afbouwen

Toen ons dochtertje Noélie geboren werd, was ik vastberaden; ze zou geen tutje krijgen (een speentje voor mijn lieve Nederlandse lezers! 😉). Ik had al heel wat horrorverhalen gehoord en gelezen over tutjes die continu weer teruggegeven moesten worden ’s nachts en was van mening dat iets wat ze nooit zou krijgen, ze ook nooit zou missen. 2 weken heb ik dit volgehouden. 😅 Noélie was erg onrustig, leek een grote zuigbehoefte te hebben en huilde snel. Ik bood haar voor het eerst een tutje aan met haar naam op die ik gekregen had van mijn mama bij haar geboorte. Noélie aanvaardde gretig haar nieuwe tutje en werd vanaf dat moment een echte ‘tuttenmie’. 😃

speentje3
2 weken oud: voor het eerst een tutje!

speentje vs start Slaaptraining op 6 maanden

Toen Noélie 6 maanden oud was, besliste ik haar te gaan slaaptrainen. Ze was afhankelijk geworden van wiegen en flesjes om in slaap te kunnen vallen en hoogstwaarschijnlijk ook van haar speentje, maar het was nooit in mij opgekomen om dit weg te nemen. Ik dacht op dat moment nog dat je hier ofwel mee start, ofwel niet mee start. En eens je eraan ‘toegeeft’, dat je vertrokken bent tot een jaar of 3. 

Later leerde ik tijdens mijn opleiding als slaapcoach, dat je een tutje ook perfect kan wegnemen rond de leeftijd van 4 maanden. Dit wordt zelfs aangeraden om gezonde slaapgewoontes aan te leren. Noélie kon op 6 maanden echter al haar speentje ‘s nachts zelfstandig bedienen. De grote drama’s met tientallen keren voor het tutje opstaan, bleven hier gelukkig uit eens ze had leren doorslapen. Het tutje mocht dus nog even blijven 🙂

speentje10
7 maanden oud: ik slaap door mét een tutje

speentje vs Noélie 1 jaar

Toen Noélie 1 jaar werd, besloten we dat ze enkel nog haar tutje zou krijgen om te slapen. Dit was beter voor haar spraakontwikkeling, haar gebit en ik vond dit ook hygiënischer aangezien haar tutje steeds weer op de grond viel.  Dit verliep eigenlijk vlekkeloos. Noélie gooide zelf haar tutjes weer in haar bedje toen we haar ’s ochtends gingen ophalen en vroeg hier verder niet naar overdag, het werd snel een goede gewoonte. Enkel in de auto kreeg ze nog een tutje tijdens een langere autorit bijvoorbeeld, maar verder verliep alles eigenlijk prima met het tutje. 👌

speentje5
1 jaar: ik vermaak mij prima overdag zonder tutje!

speentje vs Noélie 2,5 jaar

Fast forward naar maart 2020, de lockdown. Een peuter van 2,5 die plots fulltime thuis is, ouders die beiden van thuis moeten werken, structuur die wegvalt, verveling tijdens de koude wintermaanden (wij woonden op dat moment nog in Canada waar het in tegenstelling tot in België en Nederland nog barkoud was). 😬 Dit maakte ruimte voor nieuwe slechte gewoontes: veel schermtijd en tutjesgebruik overdag (P.S.: check zeker ook eens onze blog over schermtijd).

“Zolang ze maar tevreden is en wij ook iets gedaan kunnen krijgen” en “komt vanzelf wel weer op z’n plooi terecht wanneer het allemaal achter de rug is”, dachten we toen. Zo eenvoudig is dat echter niet bij een peuter/kleuter. Ze wennen snel aan iets nieuws en Noélie werd bijzonder gehecht aan haar tutjes.

Tijdens onze grote verhuis van Canada naar België, haalde ze hier veel troost uit. Ze startte op een nieuwe crèche waar ze ook veel haar tutje in had overdag, ze had het moeilijk met de aanpassing en haar tutje was haar “comfort zone”. In het weekend vroeg ze ook regelmatig achter haar tutje overdag wat voor de nodige dramamomenten zorgde. Ik vond dit bijzonder vervelend aangezien ik haar gebit zag veranderen, ze voor het minste achter haar tutje vroeg en zichzelf moeilijk nog kon reguleren zonder tutje terwijl dit voordien geen probleem vormde. 

Ik begon een serieuze haat/liefde relatie te krijgen met het tutje. Dankbaar dat het haar op veel momenten kon troosten, maar ook gefrustreerd dat het voor veel drama en discussie zorgde. Ik wist ook wel dat het tijd werd om de tutjes vaarwel te zeggen gezien ze bijna 3 werd.

speentje6
Lockdown: slechte gewoontes maken hun intrede

Noélie 3 jaar: speentje afbouwen

Het einde van de zomer naderde, Noélie zou in september met school starten en in oktober 3 jaar worden. Voor eind 2020 wilde ik graag dat de tutjes verleden tijd werden. We hadden nog even tijd, maar het zaadje moest wel al geplant worden. Toen Noélie met school startte in september 2020, ben ik gestart met het voorlezen van het verhaaltje over de ‘Tuttenboom’. Dit zijn bomen waar kindjes hun tutje in kunnen hangen. Er staan verschillende bomen in België, wij kozen die van Mechelen (deze ligt in een park met een speeltuin en kinderboerderij, een aanrader! 😉). Het verhaaltje gaat over een jongetje dat droomt over de Tuttenboom en zijn mama die hem vertelt dat deze boom echt bestaat.

Ze gaan ernaartoe, het jongetje hangt zijn tutjes in de boom en is nu een echte “grote jongen”. Noélie vindt verhaaltjes voorgelezen krijgen geweldig en ik hoopte haar op deze manier op een positieve manier klaar te kunnen stomen om vaarwel te zeggen aan haar tutjes. “Wat leuk, een Tuttenboom!”, “Wauw die eekhoorntjes zorgen voor die tutjes”, “Grote kindjes hangen hun tutjes in de Tuttenboom!”. Op een goede dag vroeg ik, net zoals al een 10-tal keer voordien: “Gaan we jouw tutjes dit weekend aan de Tuttenboom hangen?” waarop ik normaal steevast “Neen” als antwoord kreeg, maar plots antwoordde ze “Ja!”.

Ze was er zelfs erg enthousiast over. Ik kon het amper geloven en was nog heel sceptisch, maar ging graag mee in haar enthousiasme. En ja hoor, de tutjes werden mooi in de boom gehangen en de stap was gezet. We waren apetrots op onze “grote meid”! We koppelden hier geen beloning of stickersysteem aan, maar vertelden haar wel continu hoe trots we op haar waren. Van haar grootouders kreeg ze wel een klein cadeautje om haar te feliciteren.

speentje7
3 jaar en 1 week oud: ik hang mijn tutjes samen met papa in de Tuttenboom!

Slapen zonder tutje

Een kind dat al 3 jaar continu met een tutje slaapt, moet natuurlijk plots ook leren slapen zonder tutje. Dat is heel normaal. Verwachten dat je kind van de ene dag op de andere blijft doorslapen, is niet realistisch, al heb ik wel al verhalen gehoord van kinderen waarbij dit wel het geval was! Bij ons was het in ieder geval niet zo. 

De eerste nacht ging Noélie superflink slapen zonder traantjes, maar werd wel 4 keer wakker. De eerste 3 keren was het voor een korte knuffel, maar die laatste keer vroeg ze echt achter haar tutjes en huilde ze hartverscheurend. Wow, dit was moeilijker dan ik dacht! Ik besloot zelfs Noélie bij ons in bed te nemen wat ik niet meer had gedaan sinds ze een kleine baby was!

De 2de nacht verliep bij bedtijd zeer zwaar, Noélie huilde hartverscheurend voor haar tutjes en vroeg of we ze konden gaan terughalen in de Tuttenboom. “Doorzetten” moest ik telkens weer tegen mezelf herhalen. Na haar goed getroost te hebben, uitgelegd te hebben dat ze nu een grote meid is die zonder tutjes slaapt, viel ze gelukkig zonder traantjes in slaap. Ze werd die nacht 1x wakker rond 23u en sliep nadien door. Huh? Dit had ik niet verwacht. 😃

Op naar nacht 3… Opnieuw vroeg ze naar haar tutjes bij bedtijd, maar het bleef bij een beetje zeuren en ze huilde niet. Ze viel zonder traantjes in slaap en… ze sliep de nacht door! Ik kon het echt amper geloven. Mijn tuttenmie waar ik zoveel discussies mee had gehad rond het tutje, was zo snel van haar verslaving met haar tutje verlost? Ik deelde ons verhaal op Instagram en heel wat mama’s beaamden dit: ook bij hen was het zo snel gegaan.

Fantastisch hoe die kleintjes toch een groot aanpassingsvermogen hebben. Ik was, samen met haar papa, apetrots en het hoofdstuk ‘tutjes’ werd dan eindelijk afgesloten toen Noélie 3 jaar en 1 week oud was. Sindsdien slaapt ze elke nacht lekker door en vraagt ze eigenlijk niet meer naar haar tutjes. Het is zelfs opvallend hoe tevreden en uitgerust ze is. Geen discussies meer rond “Ik wil mijn tutje” na schooltijd, maar meteen willen spelen en honderduit praten en vertellen over haar dagje.

speentje8
Ik sliep voor het eerste door zonder tutjes!

Wat ik anders zou gedaan hebben

Achteraf gezien had ik 1 ding wel anders aangepakt, of 2 dingen eigenlijk. Ten eerste zou ik het tutje al weggenomen hebben rond 4 maanden had ik geweten dat dit een optie was gezien dit veel beter is voor de tandjes en er sowieso beter geslapen wordt zonder tutje (zelfs wanneer ze hun tutje zelf kunnen bedienen, wordt hun slaap onderbroken wanneer ze hun tutje ’s nachts moeten terugvinden op de tast).

Ten tweede zou ik het tutje niet hebben weggenomen 1 week na de overstap van een babybedje naar een groot bed én 1 nacht na de invoering van het winteruur. Dit was heel veel verandering achter elkaar wat me ook zelf deed twijfelen of ik er goed aan gedaan had. 

Twijfel bij jezelf kan je best vermijden wanneer je een belangrijke beslissing hebt genomen in de opvoeding van je kind. Ik had echter nooit verwacht dat ze op mijn vraag “Gaan we naar de Tuttenboom?” plots “Ja!” zou antwoorden. Die kans kon ik uiteraard niet laten schieten gezien ik het belangrijk vond dat ze zelf achter de keuze zou staan. Maar dus een tip: als het een bepaald weekend eigenlijk niet uitkomt, ook niets voorstellen, want je weet maar nooit 😉

Ik geef je graag nog enkele andere tips mee:

 • De ideale leeftijd om het tutje weg te nemen bij kleuters, is tussen 2,5 en 3 jaar. Langer is niet goed voor het gebit alsook geraken ze er hoe langer hoe meer echt aan gehecht en zal het verdriet nog groter zijn.
 • Probeer je kleuter hier echt op voor te bereiden, praat er regelmatig over, geef hem de tijd om te wennen aan het idee. Overval je kleuter hier niet mee en probeer het positief te houden.
 • Neem iets waarvan je weet dat je je kleuter mee aan boord zal krijgen. Ik had het gevoel dat de Tuttenboom hier goed zou werken, maar ik weet dat ze dit in Nederland bijvoorbeeld niet hebben. Indien we geen Tuttenboom hadden gehad, zou ik voorgesteld hebben om de tutjes aan een nieuwe baby in de familie of vriendenkring te hebben gegeven.
 • Eens de knoop is doorgehakt is er geen weg terug. Doe alle tutjes weg thuis zodat je niet in de verleiding kan komen. Geef niet toe op een zwak moment aangezien het anders véél langer zal aanslepen.
 • Plan deze overstap niet rond andere grote gebeurtenissen zoals net overgeschakeld naar een groot bed, net grote broer/zus geworden, net overgegaan naar het winteruur,…
 • Indien je dit leest en je hebt nog een jonge baby, dan raad ik aan om het speentje weg te nemen rond de leeftijd van 4 maanden. Na 1 à 2 dagen zal je baby het volledig vergeten zijn en veel beter slapen!
 • Je vindt nog meer informatie en tips in de gastblog van logopediste Evelien, lees hem hier.

Zo, ik hoop dat deze blog je de moed heeft gegeven om binnenkort of in de toekomst ook aan de slag te gaan met het wegnemen van de tutjes. Voor meer informatie, tips en handvaten over het gebruik en het wegnemen van het speentje, raad ik je van harte onze speentjescursus aan. Een cursus geschikt voor zowel newborns, baby’s, peuters en kleuters. Ik mocht al meer dan 1.000en gezinnen helpen met het afbouwen van speentje en de reviews zijn laaiend enthousiast. Ontdek het zelf maar! 😉  

Het zal echt veel beter meevallen dan je denkt, trust me! Nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject voor een persoonlijk plan en dagelijks begeleiding. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.

Veel succes!

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Dit bericht heeft 61 reacties

 1. Elien

  Hier heeft Flora in mei haar tuutje in de tutenboom gehangen. Ze was toen 2j10m. Ze had die vanaf 10 maand enkel in haar bed om te slapen. Na het afgeven van de tuut, heeft ze geen enkele keer geweend om de tuut, een paar keer er wel achter gevraagd. Sindsdien heeft ze wel immens veel moeite met in slaap vallen, zowel bij bedtijd als wanneer ze ‘s nachts even wakker wordt. We worden er een beetje radeloos van. Iedere avond zijn we meer dan een uur bezig haar terug in haar bed te stoppen of naast haar te zitten tot ze slaapt. Om vervolgens om 2 uur ‘s nachts weer een kind aan de deur te hebben dat ‘niet kan slapen’. Zijn er hier tips voor? Het is al drie maand ondertussen en het wordt er niet beter op.

  1. Nathalie

   Hi Elien, intussen is ze sowieso al gewend om in slaap te vallen zonder speentje, maar wellicht waren die eerste dagen wel moeilijk en hebben deze een langduriger patroon gecreëerd. Een losse consultatie kan hiervoor fijn zijn zodat we jou van handvatten kunnen voorzien om het inslapen en doorslapen terug on track te krijgen.

 2. Sarah

  Hallo,
  Mijn zoontje wordt bijna 4 en die tut moet van mij binnenkort echt weg! Ik ben gestart met het verhaal van de tutenboom en hoop dat die tutjes tegen eind juli in de boom hangen. Het grootste struikelblok vind ik zijn kleine zus die dezelfde tutjes heeft als hij. Ik ben bang dat hij gewoon naar haar tutjes zal grijpen aangezien die nog steeds aanwezig zijn in ons huis.. ik heb hier wel wat stress en uitstelgedrag door..

  1. Nathalie

   Hi Sarah, dat begrijp ik, maar aan die leeftijd zou je in principe moeten kunnen uitleggen dat het tutje van zusje niet afgepakt mag worden. Ik denk dat dit in de praktijk niet zo snel zal voorvallen ook niet hoor. Veel succes alvast!

 3. Stefanie

  Hey Nathalie!

  Waar vind ik het verhaaltje over de tuttenboom? 🙂

  Grts ,
  Stefanie

 4. laura

  ik vond een hele goeie tip dat ik van mijn vroedvrouw kreeg: geef je baby enkel een fopspeen als ze overstuur is, moe is of pijn heeft. Niet standaard de hele dag door en zeker niet tijdens het spelen of wanneer de baby vrolijk is. Wij hebben dit toegepast en aan negen maanden had ze de fopspeen niet meer nodig! De moeilijkste momentjes waren immers gepasseerd en we hadden een goede routine qua voeding en slaap.

  We hebben haar ook aangeleerd nu ze ouder is dat ze haar fopspeen uit haar mondje haal bij het opstaan en deze naast haar bed legt, we tellen dan haar speentjes (ze heeft er enkele liggen in bed) We merken dat die routines (“spelletjes” wel belangrijk zijn).

  nu aan 1,5 jaar afgeleerd om te slapen met fopspeen. de eerste nacht sliep ze al na een half uurtje, wij zijn niet meer teruggaan naar haar kamer. Het helpt dat ze een “blankie” (een dekentje bij haar) heeft waar ze troost bij zoekt.

 5. Tara

  Dag Nathalie,

  Raphaëlla heeft mij tips gegeven via een mailconsult. 1 van die tips was dus het tutje op 14/15 weken wegnemen. Dit hebben wij gisteren dus gedaan. Niet dat mijn zoontje van 3,5 (15 weken) een slechte slaper is maar hij werd wel geregeld wakker voor zijn tutje. Alsook zijn zijn dutjes nog kort (30 minuten).
  Mag ik met slaaptraining beginnen als hij het tutje vergeten is of moet ik wachten tot hij 4 maanden is (1/4 pas)?

  1. Nathalie

   Je mag zeker al starten, er zijn voldoende zachte methodes waarbij je bij je baby aanwezig blijft en je baby leert zelfstandig en zonder speente in slaap te vallen, dat is ook slaaptraining 🙂

 6. Stefanie Timmermans

  Hey Nathalie, onze zoon is 3 jaar en 8 maanden en heeft zijn tutjes meegegeven aan Sinterklaas. Wij hebben er al twee heel moeilijke nachten opzitten met telkens terug wakker worden en boos worden omdat zwarte piet zijn tutjes is komen halen. Nu nacht drie is hij zonder probleem ingeslapen maar ook nu weer wakker geworden en boos en verdrietig. Vanaf wanneer mogen we verbetering verwachten? Hij slaapt nu ook al troost bij ons in bed.

  1. Nathalie

   Hallo Stefanie, elk kindje zal hier natuurlijk anders op reageren, maar het is heel normaal dat je zoontje moet leren slapen zonder tutje. Het kan zeker enkele dagen duren, maar het is sowieso iets tijdelijk! Succes!

 7. Evia

  Hi Nathalie,

  Mijn dochter is 8 maanden oud (bijna 9 maanden). Ze is gelukkig niet verslaafd aan haar speentje. Overdrag krijgt ze bijna nooit het speentje, alleen als we lang weg gaan. Ze slaapt al sinds new born zelfstandig met haar speentje. Ze kan het ook zelf bedienen, dus wij hoeven het speentje niet telkens te geven! Maar toch wil ik dat ze zonder het speentje gaat slapen. Ze slaapt sinds kort langer (ze slaap nog niet door) maar ik vraag me af of het speentje de reden is dat ze niet doorslaapt? Any tips hoe ik haar zelfstandig kan laten slapen zonder speentje?

  1. Nathalie

   Hallo Evia, als het speentje geen probleem vormt en ze kan het vlot bedienen, dan kan je het ook gewoon behouden totdat ze een kleuter is en beter begrijpt waarom het weg moet. Als je het toch graag nu weg wil, dan kan je slaaptraining toepassen om haar te leren slapen zonder. Onze gidsen, cursussen of consultaties kunnen jou hierbij helpen.

 8. Evi Pauwels

  Hey Nathalie, wekenlang hebben wij onze zoon Aster voorbereid op het afgeven van zijn tutje (mede dankzij jullie verhaal). Op zijn 4de verjaardag (heel laat maar gezien medische aandoening kreeg ik het moeilijk vroeger over mijn hart, lees: troost bij ziekenhuisopnames) gingen we samen naar de tuttenboom, dit alles verliep heel vlot. We gaven hem dan ook steevast complimenten! De eerste avond heeft Aster zelfs niet gehuild en sliep hij de hele nacht door, de avond erop huilde hij wel eventjes maar kregen we hem snel getroost. We zijn ervan overtuigd dat de voorbereiding en onze communicatie hier echt een sleutelrol in hebben gespeeld!
  Jammer genoeg stellen we na enkele dagen wel vast dat Aster veel vroeger wakker is dan voordien, hij was altijd al een vroege vogel (rond 7u), maar nu is het terug 6u. Hij geeft aan dat hij ‘s morgens niets meer kan slapen zonder zijn tutje… Volhouden en hopen dat hij ook hier zich aanpast…

  1. Nathalie

   Super goed gedaan! Ja hoor, hij zal terug leren langer slapen, hij mist natuurlijk zijn tutje. Succes! Liefs Nathalie

   1. Charlotte

    Hey Nathalie,
    Ik heb een tweeling van bijna 16 weken. Ze zijn 5 weken te vroeg geboren. Ze houden nog erg van hun tutje (als we ze willen troosten, om te slapen of om even het eetmoment wat te rekken…). Ik lees dat je vanaf 4 maand een tutje kan afleren.. maar moet je dan rekening houden met het feit dat ze prematuur waren of heeft dat er niks mee te maken?

    1. Nathalie

     Hallo Charlotte, jazeker, altijd rekening houden met de gecorrigeerde leeftijd wat betreft slapen 🙂 Liefs, Nathalie

  2. Yenka

   Dag Evi
   Bij ons een gelijkaardig verhaal. Nu ben ik benieuwd of jullie Aster uiteindelijk weer langer leerde slapen. Groetjes

 9. Annelien Vanneste

  Dag Nathalie,
  wij zijn nog maar een paar dagen aan de slag met je tips uit jouw slaapgids bij onze baby van 6 maand en het werpt zijn vruchten al af. We zijn ook cold turkey gestopt met zijn speen, wat na de eerste huilbuien nu redelijk lukt, maar ik merk dat hij nu alles in zijn mond wil steken. Is het mogelijk dat hij toch nog een grote zuigbehoefte heeft? Zo ja, kan het kwaad naar later toe hier niet aan toe te geven (bv. meer kans op roken of nagelbijten)? En zo ja, wat raad je dan aan?

  1. Nathalie

   Hallo Annelies, aan deze leeftijd stoppen baby’s sowieso veel in hun mondje 🙂 Het is wellicht ook een gewoonte voor hem geworden om op iets te zuigen, de bedoeling is om vooral van die verslaving aan het tutje af te geraken zodat hij zelfstandig in slaap kan leren vallen. Zou me er dus geen zorgen over maken. Succes!

 10. Moniek

  Hoi Nathalie, sinds we de tips uit de slaapgids hanteren gaat het hier de goede kant op! Onze zoon van 5,5 maand heeft overdag een goed ritme, geen speen meer nodig en is een vrolijk kind. Een hele verandering! Echter blijven we ‘s nachts opstaan om de speen te geven. Om de anderhalf uur wordt hij wakker, speen erin en het is weer goed. Het rigoureus afpakken van de speen wil ik gaan proberen. Hoelang duurt het voordat we resultaat kunnen verwachten? Bij intens verdriet dus ook niet bijgeven. Hoor graag van je!

  1. Nathalie

   Yes speentje zou idd wegmoeten als ik het zo lees 🙂 Meestal zijn ze het op 2-3 dagen vergeten. Maar dan mag je het wel echt niet meer geven, ook niet overdag als backup, anders vergeten ze hun speentje niet. Succes!

 11. Julie

  Dag Nathalie, een dikke maand geleden (op zijn 5 maanden ongeveer) begonnen we met slaaptraining inclusief tutje wegnemen. De slaaptraining had snel effect: zelfstandig in slaap vallen, het ritme en dutjes overdag gingen beter, maar sinds een tweetal weken merken we dat hij duimt, vooral tijdens slapen voorlopig. Daar maak ik me wel zorgen over, want duimen is veel moeilijker af te leren dan tutten. Wat raad jij aan?
  Bedankt voor de reactie!

  1. Nathalie

   Hi, ik beantwoordde deze vraag al tussen de vragen van andere ouders hieronder. Hoef je je geen zorgen over te maken, zijn duim kan hij perfect zelfstandig bedienen en zal de slaap dus niet zo verstoren als een speentje. En ook het duimen valt perfect af te leren. Je vindt op google heel wat tips en ik zet het ook op mijn to-do lijstje om hier eens een blogpost over te schrijven 🙂 Groetjes, Nathalie

 12. Sita

  Leuk verhaal en erg herkenbaar! Jullie stap tot de tutjesboom via IG inspireerde me zo dat wij ook de stap durfden zetten. Estelle (2j 8m) wilde zelf heel graag de tutjes aan baby van vrienden geven dus werd het die piste. Alles verliep zo goed en vanaf avond 1 sliep ze door zonder tutje! Blij dat die tut-discussies hier ook voorbij zijn!

 13. An-Sofie

  Hey Nathalie,

  Dankzij jouw online tips, blog … hebben wij beslist om het tutje weg te nemen bij ons zoontje van 4 maanden oud. Van zodra wij hem in zijn bedje legden, begon hij te mekkeren en soms te huilen om zijn tutje. Volgens mij hebben wij hem dit zo gewoon gemaakt (bloos). We zijn nu dag 3 en vannacht heeft hij supergoed geslapen en dat zonder te vragen naar zijn tutje! Anders moesten we wel 6 keer opstaan tussen 3u en 6u om zijn tut te geven.

  Ik blijf soms twijfelen omdat ik het ergens wel triestig vind (maar volgens mij heeft mijn moederhart er meer last van, dan Guust zelf 🙂 ) en hier en daar krijg ik hier commentaar op uit mijn omgeving, maar … langs de andere kant ben ik verbaasd hoe snel Guustje dit afleert en dit geeft mij de kracht om door te zetten.

  Dank je wel voor al je fijne tips op je website, Instagram … !
  Een hele fijne zwangerschap gewenst. 🙂

  1. Nathalie

   Heel graag gedaan! Het is idd een mindset die je vooral ook bij jezelf moet veranderen 😀 Begrijp je volledig!

 14. Renee

  Hi Nathalie,

  Mooi verhaal, geeft andere ouders hoop 🙂 Ik vroeg me wel wat af: hoe voorkom je dat je baby – als je de speen bij 4 maanden wegneemt – gewoon overgaat op duim/vingers? Dat is namelijk bij ons gebeurd, en die vingers afleren gaat nog wel een paar jaar duren (ze is nu 1,5). Alvast dankjewel.

  1. Nathalie

   Hi Renee, je kan dat niet echt tegenhouden 🙂 Mouw pyjama dichtnaaien kan helpen! 🙂

  2. Katia

   Onze baby is nu 14weken oud gecorrigeerd, hij gaat vanaf volgende week naar de crèche en zou hem In tuutje willen afleren. Is dit te vroeg? Overdag neemt hij nooit zijn tuutje maar het is een must voor hem (slaapassociatie) om in slaap te vallen en dat willen we wegnemen gezien de dutjes hierdoor inkorten. Thx alvast!

   1. Nathalie

    Hi Katia, ik adviseer om te wachten tot 15-16 weken om het speentje weg te nemen. Misschien deed je het ondertussen al 🙂 Succes!

   2. Alessia

    Hey Nathalie, deed Noelie nog middagdutje toen jullie naar de tuteboom zijn geweest? Mijn dochter( bijna 2,5j) doet nog een middag dutjes. Raad je aan om het tutje eerst weg te halen bij het dutje en dan opbouwen naar een volledige nacht of moeten we hier radicaler in zijn ? Alvast bedankt voor de feedback

    1. Nathalie

     Hi! Neen ze was net gestopt met dutjes doen. Dutjes kunnen inderdaad tijdelijk een terugval krijgen, je kan het idd proberen af te bouwen voor dutjes, maar lijkt me niet zo eenvoudig. Cold turkey werkt meestal het beste op deze leeftijd. Succes!

 15. Bieke

  Dag Nathalie,

  Is er nog een mogelijkheid om het tutje weg te nemen na de leeftijd van 6 maanden en voor de leeftijd van 2,5 jaar?
  Mijn dochtertje is nu 16 maanden en gebruikt deze enkel om te slapen.

  1. Nathalie

   Ja hoor, je mag het speentje op alle leeftijden wegnemen, maar het kan langer duren voordat ze het vergeten zijn! Succes!

 16. Kim

  Mijn dochtertje is 7 maanden, maar ik krijg het niet voor elkaar haar tutje weg te nemen. Als ik haar in bedje leg blijft ze huilen tot ze haar tutje krijgt. Ook ‘s nachts moet ik constant het tutje terug doen anders blijft ze huilen. Heb het ook al in de slaapgids gelezen, maar dat helpt ook niet 🙁 Hoe troost ik haar?

  1. Nathalie

   Hi Kim, is heel normaal dat ze totaal niet gewend is om te slapen zonder tutje. Telkens je het tutje alsnog teruggeeft, blijf je die behoefte ook voeden. Het is dus beter om hier echt een keuze in te maken: ofwel blijf het tutje en neem je het vele wakker worden ‘s nachts er ook bij totdat ze zelfstandig haar tutje kan bedienen, ofwel neem je het volledig weg en leer je haar slapen zonder. De slaapgids kan je hierbij helpen, je past dan 1 van de slaaptrainingsmethodes toe om haar te leren in slaap vallen zonder deze slaapassociatie. Succes!

   1. Leonie

    Hoi Nathalie,
    Hebben een zoon van 2 jaar en 7 maanden en een dochter van 2 maanden. Dus hij is net grote broer geworden.
    We willen hem graag van zijn speentje af.
    Hij is er vooral snachts aan gehecht en heel soms als troost overdag als hij pijn heeft of super moe. Als hij zijn knuffel heeft hoort daar automatisch z’n speen bij.
    Ik heb nu nog 3 weken verlof en wilde in die tijd hem van de speen af. Hopelijk gaat dit lukken haha.
    Is dit te vroeg na alle veranderingen als grote broer? Of kan dit wel na 2 maanden grote broer zijn?
    Ook een beetje bang dat ie dan gaat zeuren om de speen van z’n zusje.
    Alvast bedankt🤗

    1. Nathalie

     Hi Leonie, ik denk dat je daarin vooral zelf je zoontje het beste zal kennen, maar ik denk dat het wel kan na 2 maanden 🙂 Succes!

 17. Sofie

  Een dikke proficiat aan Noellie voor deze grote stap! En ook aan jullie om door te zetten:)

 18. Tamara

  Hi Nathalie,
  Mijn zoontje is 6 maanden en is niet per se tut verslaafd maar wanneer hij onrustig is helpt dit wel echt om hem te kalmeren. Ook helpt het hem om in slaap te vallen. Snachts heeft hij er niet per se nood aan maar het is wel echt een handig hulpmiddel om hem eindelijk in slaap te krijgen want dit is steeds een heel gedoe. Ik zou de tuut eventueel overdag willen verwijderen en dan enkel nog snachts gebruiken. Zou dit een goed idee zijn? Of raad je eerder aan om zowel overdag als Snachts zonder tuutje door te brengen? Ik weet dan echt gewoon niet hoe ik hem kan kalmeren en in slaap kan krijgen. Knuffelen enz helpt niet. Heb je tips om die tut te vervangen bij een 6 maanden? Grt

  1. Nathalie

   Het lijkt erop dat het tutje niet echt een storend element is en geen verslaving is voor je zoontje. Je kan het gerust behouden of toch volledig wegdoen, aan jullie de keuze! Er zijn heel wat kindjes die nooit een speentje aanvaarden en die ook perfect getroost geraken. Baby’s geraken niet enkel getroost met een speentje, no worries 🙂 Succes!

 19. An

  Hi Nathalie, ik vroeg me af of het een probleem is om een tutje aan te bieden terwijl je borstvoeding geeft en vanaf welke leeftijd bied je dan best een tutje aan als je beseft dat het kindje er echt nood aan heeft?

  1. Nathalie

   Je mag zeker een tutje aanbieden bij borstvoeding, maar je wacht best enkele weken totdat alles goed loopt met de borstvoeding zodat er geen tepel/speenverwarring kan ontstaan. Ik heb ook borstvoeding gegeven en heb het tutje geintroduceerd na 2 weken en we hebben hier in ieder geval geen last van gehad 🙂

 20. Charlotte

  Dag Nathalie,
  Baby van 12 weken hier, valt enkel in slaap met tutje, zowel overdag als s nachts. Op 17 weken start hij in de creche. Wat zou een goed moment zijn om het tutje weg te nemen? Nog voor hij op de creche start, of in de kerstvakantie (na 3 weken creche)?
  En hoe kunnen we hem dan in slaap laten vallen?
  Bedankt!

  1. Nathalie

   Hi Charlotte, hoe je je baby in slaap kan leren vallen zonder tutje kan je lezen in mijn slaapgids 4-8 maanden 🙂 Je kan het tutje wegnemen net voor de opstart of iets erna, dat kan je zelf kiezen! Succes!

 21. Ludmilla

  onze dochter is 2,5 jaar ze duimt en heeft een tutje, duimt ook wel zonder tutje als ze die niet heeft, wat als eerste afleren? of beide tegelijk afleren?

  1. Ludmilla

   sorry bedoelde niet dat ze een tut heeft maar een slaapdoekje

  2. Nathalie

   Tutje zal makkelijker af te leren zijn – die zijn plots ‘weg’. Met duimen ligt dat natuurlijk moeilijker! Veel over praten en haar ervan bewust maken telkens ze duimt. Windel rond haar duim doen, vieze nagellak of pyjamamouw dichtnaaien kunnen ook helpen. Succes!

 22. Stephanie

  Hi Nathalie, onze dochter is 3 jaar en enorm tutjesverslaafd. We hebben met haar de afspraak gemaakt dat ze haar tutjes zal afgeven aan Sinterklaas en ze is helemaal mee in het verhaal. Af en toe reageert ze wel dat ze dan tuutjes van haar kleine broertje wel zal nemen (broertje is net 1 jaar).
  Hoe kunnen we dit dan oplossen? We leggen haar wel uit dat deze van broertje zijn en niet van haar maar ik verwacht wel dat ze zo sluw zal zijn dat ze stiekem een tutje van hem zal nemen.

  1. Nathalie

   Hehe! Ja dat zal je idd goed in de gaten moeten houden. Normaal gezien zijn ze wel gehecht aan hun eigen speentjes. Hier slingeren hier en daar nog speentjes rond van toen Noélie nog baby was en die interesseren haar al lang niet meer. Wellicht zal dit bij jouw dochtertje ook zo zijn. Zou er vooral heel consequent in zijn – zij is nu een grote meid en kleine broer heeft wél nog zijn tutjes nodig. Succes!

  2. Celia

   Hey Nathalie,
   Mijn dochter is bijna 6 maanden en ondertussen weet ze dat haar tutjes aan haar doudou hangt waardoor ze zelf ook probeert om de tut in haar mond te krijgen.
   Als ze haar tutje niet heeft dan zuigt ze op haar duim waardoor ik ook hard twijfel of we er wel goed aan doen om het tutje weg te nemen..

   1. Nathalie

    Eens ze haar speentje zelfstandig kan bedienen, kan het blijven 🙂

    1. Marjolein

     Wij hebben vorige week donderdag de speen weggenomen bij onze zoon van 4 jaar. Eerste avond vond hij het nog moeilijk en sliep naar 1.5 uur. Elke avond ging het steeds beter en nu slaapt hij bijna gelijk soms 1x eruit. Alleen is het snachts als hij wakker word nog even wennen. Maar we hebben alle vertrouwen erin dat het goed gaat.

 23. Lauren

  Hoi Nathalie, mijn zoontje is nu 3 maanden en valt met zijn speentje vlug in slaap. De eerste weken was hij erg onrustig en sliep slecht. Het speentje troost hem enorm en hij slaapt nu veel meer. Echter moeten we hem wel regelmatig zijn speentje terug geven om verder te slapen zowel overdag als in de nacht. Ik ben nu bang het speentje weg te nemen, bang hem niet getroost te krijgen en bang weer terug bij af te zijn met een baby die veel huilt en weinig slaapt. Kan ik beter nog even wachten met het speentje wegnemen en hem slaaptrainen na 4 maanden?

  1. Nathalie

   Ja zou het pas wegnemen na 4 maanden, dan kunnen baby’s leren om zonder speentje in slaap te vallen 🙂

   1. Mdeleeuw

    Hoi Nathalie.
    Mijn zoontje is 4 jaar en begint aankomende week op school. Hij gebruikt enkel alleen nog maar zijn speen snachts. We zijn hem nu eerst zindelijk te krijgen snachts. Wat raad jij aan qua stoppen met speen?

    1. Nathalie

     Hi! Ik denk dat je hier zelf een beetje een keuze in dient te maken. Bij ons werd de speen vervelend omdat ze die ook veel overdag wilde. Enkel ‘s nachts is toch al gemakkelijker, maar ook weer niet ideaal voor de tandjes en ooit moet hij wel weg 🙂 Je kan de school als excuus gebruiken “nu een grote jongen” 🙂 Veel succes!

 24. Gaelle

  Mama van een babytje van 3 maand en 2 weken. Als je het tutje wegneemt bij het slapen. Dan ook geen tutje meer gebruiken overdag om te troosten? Hoe troost je dan een babytje het best als je geen tutje meer hebt ? Mijn tutje is als kind weggenomen en ben zelf beginnen duimen, dit tot 12 jaar. Hiervoor heb ik dan misschien schrik.

  1. Nathalie

   Hi Gaelle, het tutje dient dan idd volledig weg te gaan. Je zal perfect je baby leren troosten zonder tutje, er zijn ook zoveel baby’s die nooit een tutje aanvaarden die ook perfect getroost kunnen worden 🙂 Duimen is een ‘risico’, maar vanaf 4 maanden is de zuigbehoefte sowieso minder dus als je baby hier nog niet mee is gestart, is de kans klein dat je baby hier alsnog mee zal starten.

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.