Voor het eerst naar school!

school

In België mogen peutertjes al rond de leeftijd van 2,5 jaar op school starten in het eerste kleuterklasje of een instapklasje. Meestal gebeurt dit na een vakantie. Dat wil dus zeggen dat er binnenkort weer een heleboel peutertjes voor het eerst naar school gaan! 🙌 Ze maken letterlijk de overgang van peuter naar kleuter. Een grote mijlpaal voor zowel het kind als de ouders! 🙂

Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind in het begin maar halftijds naar school te laten gaan, echter is dit voor veel ouders die voltijds werken, geen optie. Voordien ging het kind naar de crèche, nu zal hij voltijds naar school gaan. Een plek waar hij al veel zelfstandiger zal moeten zijn en doorgaans met meer kindjes in hetzelfde klasje zal zitten dan op de crèche. Voor kindjes die een kleine crèche of onthaalmoeder gewend zijn, is dit toch een grote stap.

Daarnaast liggen er ook grote verschillen tussen scholen of er met een instapklasje wordt gewerkt of dat er meteen in het eerste kleuterklasje wordt gestart. Het verschil ligt dan voornamelijk in het feit of er wel of niet nog een dutje kan gedaan worden ‘s middags. 😴  Voor sommige scholen is dit niet mogelijk, waardoor je kind hier best op wordt voorbereid. Indien jouw peuter nu nog dagelijks een flinke middagdut doet van 1,5u of langer, zou ik aanraden om je kind voor te bereiden op een kortere middagdut voordat hij met school start.

Hieronder geef ik je graag wat info en tips mee. Als slaapcoach krijg ik hier namelijk telkens heel wat vragen over wanneer er een opstartmomentje voor school in zicht komt.

Geen dutjesmogelijkheid op school

Indien je kind start in een klasje waar de mogelijkheid niet bestaat om te slapen ’s middags, raad ik aan om per 2 dagen zijn middagdutje in te korten met 15 minuten totdat je nog een dutje van 30 à 45 minuten overhoudt. Breng tegelijk de bedtijd naar voren zodat je kind wel nog evenveel slaap per 24u aangeboden krijgt en dus ook niet oververmoeid gaat slapen.  Indien de mogelijkheid bestaat om je kind woensdagmiddag op te halen en thuis/bij de grootouders te laten dutten, geniet dit de voorkeur.

Ook in het weekend mag je gerust je kindje laten slapen. Ook hier raad ik eerder maximaal 30 minuten aan en focus je best op een vroegere bedtijd zodat je kindje echt kan wennen aan minder slaap overdag en dus minder uitgeput kan geraken doorheen de week. Indien je kind echt oververmoeid zou geraken, mag je hem uiteraard hier en daar eens een langer dutje aanbieden. Wees er ook op voorbereid dat, als hij geen dutjes meer kan doen op school, de eerste dagen op school extra vermoeiend zullen zijn. Neem dus zeker voldoende tijd om hieraan te werken.

Voorbeeld:
Normale routine: 7u: opstaan – 12u: dutje van 1,5u – 19u: naar bed
Dag 1&2: dutje van 1u15min – 18u50 naar bed
Dag 3&4: dutje van 1u – 18u40 naar bed
Dag 5&6: dutje van 45min – 18u30 naar bed
Dag 7& verder: Dutje van 30 minuten, 18u30 naar bed of vroeger

Je kan het afbouwen ook trager aanpakken, hier kijk je best naar wat het beste werkt voor jullie situatie.

Wel een dutjesmogelijkheid op school

Indien je kind start in een klasje waar de mogelijkheid wel bestaat om een dutje te doen, hoef je enkel te vragen hoelang dit dutje hier mag duren. Meestal krijgen ze 1 uur de kans om te slapen. In dat geval zou ik aanraden om het middagdutje maximaal 1u15min te laten duren op dagen dat hij thuis slaapt, zodat je peuter kan wennen aan kortere dutjes. Je kan dan met hetzelfde schema als hierboven aan de slag gaan, maar stoppen bij dutjes van 1u15min. Indien hij maar 30 minuten de kans krijgt om te slapen, werk je met een middagdutje van maximaal 45 minuten thuis, enzoverder.

Je zou kunnen denken “waarom mag mijn kind niet zoveel slapen als hij wil op dagen dat hij thuis is”? Het probleem hiermee is dat je kindje moeilijk zal kunnen wennen aan minder slaap overdag en oververmoeid zal blijven geraken. Als je kleintje het helemaal prima doet en weinig last ondervindt van de oververmoeidheid, kan je uiteraard proberen om hem te laten “bijtanken” in het weekend, maar ik raad je toch aan om te kijken hoe hij het dan door de week doet. Elk kind is ook op een andere leeftijd klaar om zijn dutje op te geven, sommigen zullen het erg moeilijk hebben met deze geforceerde overgang naar een korter/geen dutje, anderen zullen hier weinig last van ondervinden.

Dutje in de late namiddag vermijden

Het kan tijdens de eerste weken/maanden voorvallen dat je kind in de auto op weg naar huis in slaap valt. Probeer dit echter te vermijden. Ook als school begonnen is en je de dutjes hebt afgebouwd, is het aangeraden om hem niet te laten slapen in de namiddag. Een erg laat middagdutje zal namelijk de bedtijd in het gedrang brengen en het is net de nachtslaap die het meest herstellend is en die je peuter/kleuter echt nodig heeft.

Dit is niet altijd evident en het kan zijn dat je kind ondanks je pogingen om hem wakker te houden, toch in slaap valt. In dat geval raad ik aan om hem wakker te maken van zodra je thuis komt. Wees niet bang om je peuter/kleuter al om 18u in bed te stoppen als je merkt dat hij doodop is, je doet hem hier echt een plezier mee. Hij zal hierdoor niet vroeger wakker worden, maar net zijn schade inhalen. 🙂

Slaapregressie

Een terugval in de nachten tijdens de eerste schoolweken is mogelijk, jouw kind doet heel veel nieuwe indrukken op overdag en is veel vermoeider, wat een slaapregressie kan veroorzaken. Op tijd naar bed zodat je kindje voldoende kan slapen en consequent blijven ’s nachts zullen je hier het snelste uit trekken. Bekijk zeker even onze blog over “slaapregressie na school (her)opstart”. Hierin leg ik je uit hoe je deze slaapregressie kan herkennen en, most important, geef ik je enkele nuttige tips over hoe je met deze slaapregressie kan omgaan.

Zit je toch helemaal in de knoop met het slaapgedrag van je peuter/kleuter? Dan kan mijn slaapgids of online coaching voor kleuters interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn, wij denken graag met je mee!

Ik wens jullie een fijne eerste schooldag toe!

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Amandine

    Bedankt voor dit artikel!
    Ik moet zeggen dat ik begrijp niet zo goed waarom Vlaamse scholen geen dutjes meer organiseren vanaf 2,5j. Ik ben Franstalig en alle Waalse scholen die ik ken organiseren dutjes tot het eind van de 1ste kleuterjaar. Ook in Frankrijk zijn dutjes georganiseerd. Ik dacht dat medische experten waren allemaal akkoord, in 2023, om te zeggen dat slapen is super belangrijk voor kleine kinderen. Heeft u meer info over dat culturele verschil?

    1. Nathalie

      Hi Amandine! Ik weet dat wanneer er geen dutjes georganiseerd worden, dit meestal ligt aan het feit dat er te weinig personeel is om toezicht te houden onder de middag als er kindjes in een klasje zouden slapen. Heel fijn dat dit in Waalse scholen wel steeds mogelijk is! Groetjes Nathalie

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.