Voorbereiding op zindelijkheidstraining: 7 items voor een vlotte start

Voorbereiding op zindelijkheidstraining: Kindje en popje leren op het potje gaan

De voorbereiding op zindelijkheidstraining of potjestraining, want het is bijna zover: jouw kindje is er duidelijk aan toe (Mocht je hier toch nog aan twijfelen kan je via deze blog de 5 signalen lezen die aantonen dat je kindje klaar is om zindelijk te worden) en het is tijd om de voorbereidinging op zindelijkheidstraining te starten. Ik lijst je graag de belangrijkste items op die je nodig hebt voor een soepele training. Alvast veel succes!

1. Potje

Allereerst hebben we natuurlijk een potje nodig. Meteen trainen op het toilet kan ook, maar dan moet je een goed opstapje voorzien. De meeste kindjes vinden een potje toch veel fijner en minder intimiderend om mee te starten. Voorzie een potje waarbij jouw kindje zijn voetjes stevig op de grond kan zetten en waarbij zijn knietjes hoger komen dan zijn heupjes. Een goede “squat” houding is namelijk belangrijk om de blaas goed te ledigen en stoelgang te vergemakkelijken. Woon je in een huis met verschillende verdiepen? Voorzie dan een potje op elk verdiep. Ook een reispotje kan een fijne investering zijn als jullie graag uitstapjes maken.

 

2. Boekjes

 

Als volgende item op het lijstje voor potjestraining, zijn boekjes over zindelijkheid een musthave. Er zijn heel wat boekjes te vinden op de markt, voor elk wat wils. De bedoeling is vooral dat het onderwerp begint te leven in huis en je dagelijks begint te praten en te vertellen over plassen en kaka/poepen op het potje. Vraag eens rond bij vriendinnen of zij misschien nog boekjes hebben liggen of ga eens naar de bib. Voorzie zeker ook boekjes specifiek rond poepen/kaka zodat ook dit een heel normaal onderwerp in huis wordt. Je kan hieronder een paar boekjes terugvinden die ik aanraad:

 

3. Onderbroekjes

Binnenkort is het tijd om vaarwel te zeggen aan de luiers, enter de onderbroekjes! Betrek je kind bij de aankoop van (nieuwe) onderbroekjes. Als je kind zijn nieuwe onderbroekjes erg leuk vindt, is de kans kleiner dat hij ze zal willen nat maken. Koop de onderbroekjes niet te strak, we willen vermijden dat je kind het gevoel heeft dat hij nog een luier om heeft. Bovendien zal hij ze dan ook makkelijker zelf aan- en uit kunnen doen.

4. Hemdjes

In dezelfde categorie als de onderbroekjes, zijn natuurlijk ook nieuwe hemdjes zonder drukknopjes aan het kruis nodig. Trust me, als je je kind plots in een onderbroekje en een hemdje zal zien lopen i.p.v. een luier en een romper, zal je snel een traantje wegpinken. They grow up so fast.

5. Stickers

Beloningen vormen een fijne meerwaarde bij zindelijkheidstraining. Uiteraard zal je je kind vooral mondeling feliciteren, maar iets tastbaar zet dit toch extra kracht bij. Een leuke sticker mogen plakken bij elk succesvol plasje op het potje is een zichtbare en tastbare beloning waar je peuter extra trots op zal zijn! Niet elke kleuter is gek op stickers, probeer in dat geval iets anders te vinden waar je peuter ook graag z’n best voor wil doen.

6. Pop

Tijdens de potjestraining is het fijn voor je kind om een partner in crime te hebben. Enter een leuke pop of knuffel die samen met je kind de training zal doen. Doet de pop flink een plasje op het potje? Yay, dan mag er een sticker geplakt worden! Via het rollenspel zal je peuter beter begrijpen wat er juist van hem verwacht wordt en zal hij een fijne bondgenoot hebben. Win-win! Zie hieronder een voorbeeld van zo’n popje (mét zijn/haar eigen potje 😉 ).

7. Drinkbeker

Voor veel oefenmomentjes tijdens de training is het belangrijk dat je kind veel gaat drinken. Tijd dus voor een nieuwe leuke drinkbeker. Wil je graag ook meteen werken aan zindelijk worden ’s nachts? Denk dan ook al aan het afbouwen van het flesje bij bedtijd. Telkens een beetje minder melk geven totdat plots de melk ‘op’ is. Alweer een mijlpaal!

Voorbereiding op zindelijkheidstraining gedaan?

Is je voorbereiding op zindelijkheidstraining afgewerkt? Alles in huis gehaald en binnenkort enkele dagen vrij om je te focussen op de potjestraining? Maak dan een leuke visuele aftelkalender en bereidt je kind voor op wat er gaat komen. Spannend! Wil je graag meer handvatten voor een vlotte training zonder aanmodderen? Dan raad ik je van harte mijn cursus zindelijkheidstraining aan, getest en goedgekeurd door duizenden ouders. 

Veel liefs,
Nathalie

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.