Wanneer starten met zindelijkheidstraining? 5 feiten op een rijtje

Wanneer starten met zindelijkheidstraining

Wanneer starten met zindelijkheidstraining: een onderwerp waar verschillende meningen over rond gaan. Maar wat is dat nu precies? Wanneer kan je zeggen dat je kind zindelijk is? En wat is de ideale leeftijd om hiermee aan de slag te gaan? In deze blog vertel ik je er graag wat meer over.

1. HET ABC VAN ZINDELIJKHEIDSTRAINING

Tijdens zindelijkheidstraining ga je aan de slag om je peuter te leren signalen te herkennen wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan. Dit gebeurt op een liefdevolle en aanmoedigende manier. Het doel is om vaarwel te zeggen aan de luier, althans overdag.

Bij het toepassen van zindelijkheidstraining zullen er ongetwijfeld ongelukjes gebeuren, dat is volledig normaal. Omarm dit samen met je peuter als een leermoment. Als je hier positief mee omgaat zal je kind sneller vooruitgang maken en zal zijn zelfvertrouwen een enorme boost krijgen.

2. WANNEER IS EEN KIND ZINDELIJK?

Vaak wordt het advies gegeven om je kind op vaste momenten op het potje of toilet te zetten. Ik ben het hier niet mee eens omdat er dan eerder op goed geluk wordt gewerkt i.p.v. op het herkennen van signalen van het eigen lichaam.

Het is dus niet omdat je kind rondloopt met een droge broek, dat hij zindelijk is. Het is belangrijk dat je peuter zelf kan aangeven wanneer hij naar het toilet moet. Pas als het initiatief om naar het toilet te gaan van je kind komt, kan je zeggen dat hij zindelijk is.

3. GESCHIEDENIS & ANATOMIE

Eind de 20ste eeuw was de gemiddelde leeftijd waarop een peuter zindelijk was 18 maanden. Door onder andere de komst van de wegwerpluier wijzigde dit langzaamaan tot de leeftijd van 2,5 jaar. Dit is momenteel nog steeds de gemiddelde leeftijd waarop peuters zindelijk worden. Dit heeft ook te maken met het feit dat kindjes starten met school rond deze leeftijd en vaak wordt dan vereist dat ze zindelijk zijn.

Vanaf de leeftijd van 18 maanden ontwikkelen de meeste kindjes de bewustwording rond een volle blaas en het aanmaken van stoelgang. Let wel, het is niet omdat je kindje het signaal herkent om te plassen/stoelgang aan te maken, dat hij reeds klaar is voor zindelijkheidstraining. Ter voorbereiding van de training kan je dit wel positief gaan benaderen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘wauw, flink plasje gedaan’ of ‘amai, wat een dikke kaka in je luier’.

4. IK BEN TWEE EN IK ZEG NEE

Zoals hierboven aangehaald zijn de meeste kinderen zindelijk rond de leeftijd van 2,5 jaar. Maar het kan uiteraard ook vroeger: hoe dichter bij de 2 jaar, hoe beter. Want naarmate je kind ouder wordt, zal hij meer gehecht raken aan zijn luier en wordt het moeilijker om hiervan afscheid te nemen. Ook de gekende ‘ik ben 2 en ik zeg nee’-fase kan zorgen voor meer weerstand.

Het is belangrijk om te weten dat leeftijd slechts 1 van de factoren is om te weten of je kindje écht klaar is voor zindelijkheidstraining. In mijn blog 5 signalen wanneer je kind er klaar voor is geef ik meer uitleg over de andere factoren zodat je kan nagaan of je peuter klaar is voor zindelijkheidstraining.

Ik maakte ook een handige checklist die je meer inzicht geeft wanneer je kind er helemaal klaar voor is.

5. GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Als je goed voorbereid aan de zindelijkheidstraining begint, heb je meer kans op succes. Is je kindje er klaar voor en heb je alle benodigdheden in huis gehaald? (Wat je hiervoor precies nodig hebt, kan je nalezen in de blog: 7 items voor een vlotte start.) Dan dien je enkel nog de training in te plannen in je agenda en je bent good to go! Tip: verlengde weekends en vakantieperiodes zijn hiervoor ideaal. Veel ouders geven ook aan liever te willen trainen in de lente/zomer dan in de herfst/winter, zelf trainde ik mijn beide dochters in de winter en waren we in de lente dus luiervrij. Toch een aanrader als je het mij vraagt. 😉

 

CHECK, CHECK, CHECK? LET’S START!

Klaar om aan de slag te gaan met zindelijkheidstraining bij je peuter? Ja? Dan neem ik je heel graag bij de hand in mijn cursus zindelijkheidstraining, waarbij je tijdens een intensief traject van 3 à 4 dagen je peuter leert zindelijk worden. Al meer dan 5000 gezinnen mocht ik met mijn cursus begeleiden naar een zindelijke peuter en hij krijgt laaiende reviews. Met mijn aanpak zie je snel resultaat, zonder aanmodderen.

Alvast heel veel succes en happy potjestraining,

Nathalie
Zindelijkheidscoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.