Groeimelk… in de supermarkt vind je een waaier aan keuze waaruit blijkt dat je kindje dit nodig heeft. Maar is dit wel zo? Onze collega Vicky, (kinder)diëtiste bij Snuggles & Dreams, geeft in dit artikel toelichting.
Aanbevelingen groeimelk of koemelk
Volgens Kind & Gezin (België) kan je tussen 12 en 18 maanden overschakelen op groeimelk of op volle (koe)melk of calcium verrijkte sojaproducten. En dit tot en met 3 jaar. Daarna kan je overschakelen op halfvolle melk.
In Nederland daarentegen is halfvolle of magere melk de aanbeveling vanaf 1 jaar, omdat deze minder verzadigd vet bevatten t.o.v. volle melk (verzadigd vet vergroot het risico op hart- en vaatziekten).
Voordelen: groeimelk vs koemelk
Koemelk bevat van nature en als voornaamste micronutriënten de mineralen Calcium, Kalium en Fosfor en de vitamines B2 en B12. Hier staat tegenover dat groeimelk meer voedingsstoffen bevat omdat er mineralen, vitamines en essentiële vetzuren aan worden toegevoegd. Dit zorgt er mee voor dat groeimelk duurder is dan koemelk.
Indien je peuter evenwichtig en gevarieerd eet, zijn deze toevoegingen niet essentieel. Uit onderzoek blijkt echter dat bij de meeste peuters wat extra ijzer, vit D, Jodium, Zink en omega-3 vetzuren geen overbodige luxe is. Sowieso is het noodzakelijk om tot 6 jaar Vitamine D bij te geven in de vorm van suppletie, ook wanneer je groeimelk geeft.
Groeimelk bevat evenveel vetten dan koemelk, maar (veel) minder verzadigde vetten dan koemelk. Meer gezonde vetten dus voor je kindje.
Groeimelk bevat een (veel) lager eiwitgehalte dan koemelk. Niet onlogisch, want koemelk is afgestemd op een kalfje dat op 2 jaar uitgroeit tot een koe.
Even een side note naar het eerste levensjaar: moedermelk bevat weinig eiwitten, slechts ongeveer 5% van de calorieën. Het is interessant om op te merken dat er geen andere tijd in ons leven is waarin we zo snel groeien als de eerste paar maanden en dat doen we op slechts 5% eiwit. Een baby zal zijn geboortegewicht doorgaans verdubbelen van 0 tot 6 maanden op dit “eiwitarme dieet”. |
Nadelen: groeimelk vs koemelk
Groeimelk wordt echter vaak extra gezoet of voorzien van een aroma, zoals vanillesmaak. Volgens Testaankoop (2020) komt dit voor bij de helft van het aanbod. Lees goed het etiket na. Heb je er eentje zonder toevoegingen, dan is het suikergehalte meestal vergelijkbaar met koemelk.
Samengevat
Groeimelk is duurder en niet essentieel wanneer je kindje evenwichtig en gevarieerd eet. Wanneer dit niet het geval is, kan groeimelk een aanvulling zijn voor mogelijke tekorten. Groeimelk bevat meer gezonde vetten en minder (en voor de nieren belastende) eiwitten. Indien je groeimelk geeft, kies er dan een zonder toegevoegde suikers of aroma.
Maar is het een must?
Stel jezelf even volgende vragen:
- Welk ander zoogdier buiten de mens drinkt van een ander zoogdier?
- Welk ander zoogdier buiten de mens zoogt levenslang?
- Waarom is koemelkallergie de meest voorkomende allergie?
- Waarom is 75% van de wereldbevolking lactose intolerant?
Hebben we na de leeftijd van 1 jaar überhaupt nog groei- of koemelk nodig of kunnen we de voedingsstoffen ook elders halen? Ja hoor! Voor wie langer dan 1 jaar borstvoeding wil en kan geven, zeker doen! De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) beveelt borstvoeding aan tot 2 jaar (en langer).
De meeste gehoorde reden om melk te drinken is Calcium, voor sterke botten. Calcium moet, melk niet.
Ik wil daarmee zeggen dat je dit mineraal ook kan halen uit andere voedingsmiddelen, zoals groene groenten, zaden (pasta’s) en noten (pasta’s), sojabonen en plantaardige melkproducten verrijkt met Calcium.
Kijk even naar onderstaande twee tabellen. Je zal in de eerste tabel zien dat melk niet op de eerste plaats m.b.t. Calcium staat en dat er veel alternatieven zijn. Let op: De kaasproducten mag je zoveel mogelijk overslaan voor je kindje, want kaas bevat veel verzadigde vetten en zout. De tweede tabel richt zich op plantaardige bronnen (bron: Eva.vzw). Je ziet het: alternatieven genoeg! Gezonde en gevarieerde voeding, rijk aan water, complexe koolhydraten, vezels, onverzadigde vetten en plantaardige eiwitten, blijft altijd de basis om aan al je voedingsstoffen te komen. Groeimelk noch koemelk zijn hierin essentieel, maar kunnen aanvullend zijn. Hou evenwel rekening met de na- en voordelen van beide zoals hierboven opgesomd.
Veel succes!
Vicky
Kom je mij volgen op Instagram @positiefvoeden voor meet voedingstips? See you there!
Bij Vicky, (kinder)diëtiste bij Snuggles&Dreams, kan je terecht voor coachingssessies met betrekking tot het voeden van je kindje. Je kan je aanmelden voor een losse videoconsultatie of 1:1 coaching voeding. (zie hieronder) |
Dit bericht heeft 6 reacties
Interessant om lezen! Ik blijf echter zitten met de vraag hoe het zit voor plantaardige melk. Ik lees dat er meer eiwitten dan nodig in koemelk zitten. Is soya melk verrijkt met calcium dan geen waardig alternatief voor de evenwichtige eter? Wat bij een vegetarisch dieet, moeten het kind dan toch niet meer eiwitten opnemen via melk, yoghurt en andere eiwitrijke producten?
Dankjewel Vicky voor deze duidelijke informatie!
De laatste “samenvatting” vind ik nogal kort door de bocht… dus borstvoeding tot aan 2 jaar zullen we dan ook maar afschaffen? En hoe zal je een kind onder 3j dan genoeg calcium voorzien? (Dit kan zeker maar er moet wel aandacht voor zijnaad! Ik vind dit een gevaarlijke conclusie die door veel ouders verkeerdelijk kan geïnterpreteerd worden…
Hoi Nathalie, bedankt voor je feedback. De blog werd ondertussen nog verder aangevuld. Groetjes, Nathalie
Beste Vicky, bedankt voor de overzichtelijke informatie. Alleen een bedenking bij de allerlaatste zin: melk lijkt me wel nodig na de leeftijd van 1 jaar, voor een optimale botontwikkeling bij het opgroeiend kind – tenzij er voldoende calcium op een andere manier (zuivelproducten) kan ingenomen worden? Er zijn zo’n 5 zuivelproducten per dag nodig om te voldoen aan de behoeften, best veel…
Hoi Nicky, bedankt voor je feedback. De blog werd ondertussen verder aangevuld 🙂 Groetjes Nathalie