Moeilijk zindelijk worden voor stoelgang: 5 oorzaken & tips

Stoelgang zindelijkheidstraining

Het zindelijk worden voor stoelgang is een belangrijke mijlpaal in het leven van een peuter. Hoewel veel kinderen gemakkelijk de overgang maken van luiers naar het gebruik van het potje of het toilet, zijn er anderen die moeite hebben met deze stap. In deze blogpost bespreek ik graag 5 mogelijke oorzaken waarom sommige peuters moeilijkheden ondervinden bij het zindelijk worden voor stoelgang en hoe jij je kind hierbij kan ondersteunen.

1) Angst en spanning

Een van de belangrijkste oorzaken van moeilijkheden bij het zindelijk worden voor stoelgang is angst en spanning bij peuters. Ze kunnen bang zijn voor het toilet of het potje, het geluid dat gepaard gaat met het vallen van stoelgang in het potje of het toilet, ze kunnen de geur storend vinden of zelfs bang zijn voor het verlies van controle. Deze angst en spanning kunnen het proces van zindelijk worden vertragen of zelfs volledig blokkeren.

2) Geen toiletroutine

Een andere factor die van invloed kan zijn, is een slechte of ontbrekende toiletroutine. Sommige peuters ontwikkelen onregelmatige of onvoldoende gewoonten rond het gebruik van het toilet. Ze negeren de drang om naar het toilet te gaan of hebben moeite met het herkennen van de signalen van hun lichaam. Hierdoor vinden er vaker ongelukjes plaats wat kan bijdragen tot de angst om het potje of het toilet te willen gebruiken. Een gebrek aan consistentie en routine kan het zindelijkheidsproces bemoeilijken.

3) Obstipatie/constipatie

Obstipatie of constipatie kan ook een belangrijke rol spelen bij problemen met zindelijkheid voor stoelgang. Peuters die regelmatig harde, pijnlijke ontlasting ervaren, kunnen angst ontwikkelen voor het hebben van stoelgang. Ze kunnen de drang om naar het toilet te gaan onderdrukken om pijn te vermijden, wat het zindelijk worden bemoeilijkt. Hierdoor ontstaat er al snel een vicieuze cirkel aangezien de constipatie steeds erger wordt als de peuter zich ophoudt.

4) Veranderingen of stressvolle gebeurtenissen

Veranderingen in het leven van een peuter, zoals verhuizen, het krijgen van een broertje of zusje, of andere stressvolle gebeurtenissen, kunnen het zindelijk worden voor stoelgang beïnvloeden. Peuters kunnen gevoeliger zijn voor stress en kunnen hierdoor moeilijkheden ervaren bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, zoals zindelijkheid. Maar ook een terugval kan hierdoor plaatsvinden. Een peuter die al even zindelijk was kan door een plotse stressvolle gebeurtenis terug ongelukjes hebben ondanks dat hij al even zindelijk was.

5) Gebrek aan ouderlijke begeleiding

Soms kan het gebrek aan adequate begeleiding van ouders of verzorgers het zindelijkheidsproces bemoeilijken. Ouders kunnen onzeker zijn over hoe ze hun kind moeten ondersteunen bij het zindelijk worden voor stoelgang en kunnen daardoor inconsistent of onvoldoende begeleiding bieden. Dit gebrek aan duidelijke instructies en begeleiding kan leiden tot verwarring en frustratie bij zowel de peuter als de ouder, waardoor het moeilijker wordt om zindelijk te worden voor stoelgang.

Stoelgang zindelijkheidstraining

Misschien herken je enkele oorzaken en begrijp je nu beter waarom die stoelgang moeilijker gaat. Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om de oorzaak op te sporen, maar ook om je peuter handvatten te geven om ook voor stoelgang zindelijk te worden. Ik geef je graag 5 tips mee.

1) Creëer een positieve en ondersteunende omgeving

Ouders kunnen een positieve en ondersteunende omgeving creëren om angsten en spanningen te verminderen. Moedig open communicatie aan, geef lof en beloningen voor succesvolle pogingen en vermijd straffen of kritiek bij ongelukjes. Door een veilige en geruststellende sfeer te creëren, moedig je je peuter aan om zich comfortabeler te voelen tijdens het zindelijkheidsproces.

2) Stel een consistente toiletroutine in

Het is essentieel om een consistente toiletroutine in te stellen, waarbij je je peuter regelmatig naar het toilet begeleidt. Help je kind om de signalen van zijn lichaam te herkennen en moedig aan om op het toilet te gaan als hij de drang voelt. Zorg voor voldoende tijd en privacy, zodat je peuter zich op zijn gemak voelt tijdens het toiletbezoek.

3) Beheer obstipatie/constipatie

Als obstipatie een probleem is, is het belangrijk om dit aan te pakken. Zorg voor een vezelrijk dieet met voldoende vochtinname en bespreek eventuele zorgen met een kinderarts. Soms kan een tijdelijk laxerend middel nodig zijn om de stoelgang te vergemakkelijken. Een gezonde darmfunctie kan helpen bij het verminderen van angst en het vergroten van het vertrouwen van je peuter.

4) Houd rekening met veranderingen en stress

Als er grote veranderingen of stressvolle gebeurtenissen in het leven van je peuter plaatsvinden, wees dan extra geduldig en begripvol. Bied troost en zorg voor een stabiele omgeving. Het kan zijn dat je wat extra tijd en ondersteuning moet geven tijdens deze periodes van aanpassing.

5) Zoek professionele begeleiding

Als ouders merken dat hun peuter aanhoudende moeilijkheden heeft met zindelijk worden voor stoelgang, is het raadzaam om professionele begeleiding te zoeken, zoals bij een zindelijkheidscoach. Als gecertificeerd zindelijkheidscoach creëerde ik een cursus specifiek rond zindelijk worden voor stoelgang om ouders van alle handvatten te voorzien om hun peuter op een positieve en leuke manier zindelijk te leren worden voor stoelgang.  

Je begrijpt het al, het zindelijk worden voor stoelgang kan een complex proces zijn, en sommige peuters kunnen hier moeilijkheden mee ervaren. Als ouder is het belangrijk om geduldig, ondersteunend en consistent te zijn. Door de mogelijke oorzaken van moeilijkheden bij het zindelijk worden voor stoelgang te begrijpen en de juiste begeleiding te bieden, kun je je peuter helpen deze belangrijke mijlpaal te bereiken. 

Ik raad ouders steeds aan om professionele hulp in te schakelen als ze merken dat hun peuter aanhoudende moeilijkheden heeft met zindelijk worden voor stoelgang. Als zindelijkheidscoach begeleid ik ouders hier met veel passie en enthousiasme in via mijn succesvolle cursussen. Ik help je graag de specifieke behoeften en uitdagingen van je kind te begrijpen en leer je graag effectieve strategieën aan om het zindelijk worden voor stoelgang te bevorderen.

Happy Potty training!

Liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.