Help, mijn peuter slaapt niet door!

peuter slaapt niet door

Gezien het succes van onze blog “Help, mijn baby slaapt niet door!” wou ik ook een variant maken voor de peutertjes onder ons die niet doorslapen. We weten allemaal dat een peutertje in huis vreugde, maar ook uitdagingen met zich meebrengt, vooral als het gaat om een goede nachtrust. En ik kan je alvast zeggen dat je zeker niet de enige ouder bent die zich afvraagt hoe je hiermee moet omgaan. De dagelijkse berichtjes die ik ontvang bevestigen dat 😉

In deze blog ga ik dus dieper in op de vraag “waarom slaapt mijn kind nog niet door?” en bied ik je inzicht in de slaapritmes per leeftijd. We hebben het over mogelijke oorzaken van slaapproblemen en – dat is de reden waarom je hier bent waarschijnlijk😉- tips van een ervaren slaapcoach om ervoor te zorgen dat je kind gaat doorslapen. Je zal zien dat de basisprincipes uit de blog “Help, mijn baby slaapt niet door!” terugkomen in deze blogpost, maar uiteraard werden de adviezen aangepast en specifiek gericht op peutertjes.

Let’s get started! 🚀

Definitie van doorslapen

First things first. Doorslapen, wat is dat eigenlijk? 🤔 Hier bestaat namelijk geen eenduidige consensus over in de literatuur of bij kinderartsen, slaapcoaches etc. Voor de ene wil doorslapen zeggen dat een baby in staat is om 6u achter elkaar te slapen, voor een andere wil doorslapen zeggen dat de baby het klokje rond kan slapen met nog 1 nachtvoeding,… Maar de meerderheid is het er wel over eens dat doorslapen wil zeggen dat het kind zelfstandig zijn cycli aan elkaar kan linken ‘s nachts en niet meer wakker wordt voor een nachtvoeding. Ook voor mij geldt deze definitie.

Slaapritme per leeftijd

Het is belangrijk om te begrijpen dat de slaapbehoefte van je kind evolueert naarmate je kind gaat groeien. Zo hebben pasgeboren baby’s een korter slaap-waakritme, terwijl oudere baby’s en peuters zich ontwikkelen naar een meer gestructureerd slaappatroon. Door inzicht te krijgen in deze verschillende fasen, kun je realistische verwachtingen stellen over het slaapgedrag van je kind.

1 – 3 jaar: peutertjes van deze leeftijd hebben over het algemeen 11 à 14 uur slaap nodig, verdeeld over de nacht en één dutje overdag. Dit dutje duurt doorgaans 1,5u tot 2u. Langere dutjes zijn af te raden gezien ze de nachtslaap gaan beroven.

3 – 6 jaar: Vanaf de leeftijd van 3 – 6 jaar kan de nachtrust verstoord worden door nachtmerries en nachtangsten. Meer daarover vertel ik je later in deze blog.

Ben je op zoek naar tips en info over het slaapritme van een baby? Bekijk dan onze blog “Help, mijn baby slaapt niet door!”. 

Achterhaal de oorzaak

Nu je weet hoe het slaappatroon van je kind er zou moeten uitzien, kan je aan de slag met het opsporen van oorzaken waardoor je kindje niet kan doorslapen.

Lichamelijke ongemakken
Soms kan je kindje niet doorslapen omwille van lichamelijke ongemakken. Denk aan tandjes die doorkomen, een verkoudheid, een te warme/koude slaapomgeving, … Wees alert om deze signalen op te pikken en probeer, zo veel als mogelijk, deze ongemakken te verlichten.

Angsten
Ook angsten zoals nachtmerries en nachtangsten kunnen aan de basis liggen waarom je kind niet doorslaapt. Denk maar aan monsters die ineens opduiken of enge schaduwen die verhinderen dat je kindje in zijn eigen bedje wil slapen. Voor een nachtmerrie dient het verbeeldingsvermogen van je kind goed ontwikkeld te zijn. Dit is dan ook de reden waarom ze vaak pas voorkomen vanaf de leeftijd van 3 jaar. Ook over dit thema schreef ik reeds een blog: “nachtmerries bij kinderen: 6 praktische tips”.

Overgang naar een groot bed
Vele ouders zijn enorm enthousiast om hun peutertje de overgang te laten maken van een ledikantje naar een groot bed. Dit om uiteenlopende redenen: misschien is er een broertje/zusje op komst en is er dus nood aan een extra babybedje, of misschien zijn ze gewoon heel enthousiast en kijken ze uit naar deze verandering. Maar opgelet, een te vroege omschakeling kan zorgen voor onrustige nachten. In mijn blog “overgang van ledikant naar peuterbed” geef ik je meer info hierover.

Verkeerd dagritme
Parallel met het voorgaande is het ook belangrijk dat je kind een goede leeftijdsgebonden routine volgt. Een dutje te veel of te weinig kan zorgen voor te veel of te weinig slaapschuld wat de nacht negatief kan beïnvloeden. Ik raad ook pas de overgang naar 1 dutje aan vanaf de leeftijd van 15 maanden, vaak wordt dit al eerder gedaan waardoor de nachten (opnieuw) onderbroken kunnen worden door oververmoeidheid. Benieuwd naar welke routines ik aanbeveel? Je vindt alles terug in mijn voorbeeldroutinegids 4m – 4j.

Oververmoeidheid
Oververmoeidheid kan een grote rol spelen in het al dan niet doorslapen bij je kindje. Oververmoeide kindjes hebben moeite om hun normale slaapcyclus te handhaven en gaan zich daarom vaak verzetten tegen bedtijd, hoe onlogisch dat ook mag klinken. Je kindje is prikkelbaar en rusteloos, iets wat het inslapen moeilijker maakt. Vaak is het patroon van oververmoeidheid eenvoudig te doorbreken. Doorgaans helpt het om even méér slaap te gaan aanbieden. Want als de nachten onderbroken zijn, kan een extra halfuurtje toch al een verschil maken. Veel ouders zijn bang dat hun kind dan plots vroeger zal wakker worden, maar dat gebeurt doorgaans niet.

Medische oorzaken
Sommige kinderen ervaren slaapproblemen als gevolg van medische aandoeningen zoals slaapapneu of allergieën. In dat geval is het raadzaam om met een kinderarts te overleggen, zeker als het slaapgedrag van je kindje daardoor aanhoudend problematisch is. 

6 tips die ervoor zorgen dat je kindje gaat doorslapen

Slaapomgeving: zorg voor een optimale slaapomgeving. Denk aan een witte ruis toestel, een goed verduisterende kamer, een goede kamertemperatuur. Zie ook mijn favoriete producten die bijdragen aan een goede slaap. 

Structuur: een vaste bedtijdroutine geeft structuur en overzicht. Wanneer je je kindje meer voorspelbaarheid kan geven, kan hij zich in alle rust over geven aan zijn slaap. Je kan ook met je peuter/kleuter afspreken dat, wanneer hij niet uit zijn bedje komt, hij bijvoorbeeld leuke stickers kan verdienen. Tip: onze super handige Printable Rituelen kan ingezet worden om het bedtijdritueel en de gemaakte afspraken heel overzichtelijk te houden. Geschikt vanaf de leeftijd van 2 jaar.

Geen schermtijd voor bedtijd: als je wil dat je kind gaat doorslapen is schermtijd vlak voor bedtijd geen goed idee. Schermtijd geeft namelijk extra prikkels aan je kind en ook het blauwe licht kan ervoor zorgen dat de aanmaak van melatonine (= slaaphormoon) verstoord wordt. In mijn blog “schermtijd voor bedtijd: do or don’t” leg ik uitgebreid uit waarom ik dit afraad.

Wakkertijden: de juiste wakkertijden hanteren heeft een gigantisch effect op de nacht en op het feit of je kindje al dan niet gaat doorslapen. Hoor je het nu in Keulen donderen? Dan is het hoogtijd dat je mijn GRATIS e-book hierover gaat downloaden 😉

Consequentie: maak duidelijke afspraken met je kind, wees liefdevol en, heel belangrijk, hou vol. Hou je dus met andere woorden aan de afspraken en zorg dat je het niet verwarrend maakt voor je kind. Het is soms véél makkelijker om even toe te geven, maar dit is op lange termijn heel verwarrend voor je kind wat het slecht slapen verder in de hand kan werken. Probeer ook samen met je partner aan hetzelfde zeil te trekken. 

Zelfstandig inslapen: last but not least, leer je kindje zelfstandig inslapen. Dit is zo cruciaal als je wil dat je kindje gaat doorslapen. Zoals je misschien wel weet duurt de slaapcyclus van je kindje doorgaans zo’n 45 tot 50 minuten. Deze cyclus bestaat uit actieve slaap (REM), de overgang naar stille slaap (NREM), stille slaap, ontwaken en herhaling. Stel dat je kindje niet zelfstandig heeft leren inslapen (dit moet namelijk aangeleerd worden!), gaat hij/zij steeds wakker worden na de stap ontwaken omdat je kindje op dat ogenblik hulp nodig heeft om aan zijn volgende slaapcyclus te beginnen. De meeste peuters en kleuters kunnen reeds zelfstandig in slaap vallen, maar kunnen dit soms verleren naar aanleiding van een ziekte of slaapregressie. Het is dan belangrijk om terug on track te geraken eens dit achter de rug is.

Als baby- en kinderslaapcoach raad ik je dus aan om hier echt aan te gaan werken, dit kan al vanaf de leeftijd van 4 maanden. Je kan dit stap voor stap doen en op een heel liefdevolle manier. Wil je graag zelfstandig aan de slag? Dan raad ik je van harte mijn videocursus 9-18 maanden aan. Of is je kindje al ouder? Dan kan je aan de slag met de videocursus voor peuters. Heb je nood aan meer begeleiding? Dan kan een losse consultatie of een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding heel fijn zijn.

Conclusie

Ziezo, ik hoop dat ik je met deze blog heel wat nuttige tips heb kunnen geven. Slaap is namelijk zo belangrijk en draagt bij aan de harmonie binnen het gezin. Bij Snuggles & Dreams is het dan ook onze missie om jullie meer te kunnen laten genieten van meer slaap voor het hele gezin.

Succes!

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.