Schermtijd voor bedtijd: do or don’t?

Schermtijd voor bedtijd

Laten we het eens hebben over schermtijd bij jonge kindjes. Ik weet dat ik daarmee een heel beladen onderwerp aansnij. Er zijn veel voor- maar ook veel tegenstanders en bij veel ouders gaat dit topic instant gepaard met een schuldgevoel.

Wie mij al even volgt op Instagram weet dat schermtijd ook hier zo nu en dan ingeschakeld wordt. Al is de ene dochter er meer fan van dan de andere 😉. Maar goed, ik deel dit openlijk omdat ik vind dat het onderwerp wat meer genormaliseerd mag worden. Wanneer ik iets post over schermtijd heb ik al meermaals mogen genieten van (hopelijk goedbedoelde 😅) adviezen. Adviezen als in “schermtijd is slecht voor de oogjes” en “schermtijd komt er hier niet in, ik speel liever 1:1 met mijn kind”. Dat snap ik, dat weet ik, en daar heb ik begrip voor.

Ik bekijk schermtijd graag ook op een andere manier, als een meerwaarde voor jezelf en je kind. Ik moet ouders met jonge kindjes niet vertellen hoe pittig het soms allemaal wel niet kan zijn. Snak je soms niet naar een momentje rust of een momentje voor jezelf? Dan kan schermtijd dus wel een fijn hulpmiddel zijn. Want een mama die even tot rust komt, heeft een kind daar ook niet meer aan? 🤔 Hoewel ik dus voorstander ben van schermtijd ga ik niet ontkennen dat het soms ook voor drama kan zorgen. Loopt het gebruik van schermtijd uit de hand en wordt het ongezond? Dan ga je er best mee aan de slag en stel je regels op.

Wat ik vanuit mijn rol als baby- en kinderslaapcoach wel ten stelligste afraad is het aanbieden van schermtijd voor bedtijd. En dat is wat ik met jullie in deze blog verder wil bespreken.

Schermtijd en slapen

De avondrush is begonnen. De keuken staat op stelten. Dit is vaak een moment waarop ouders schermtijd inschakelen zodat ze zelf wat kunnen opruimen. Of misschien drinkt je kindje nog een flesje en kijkt hij/zij ondertussen wel even een beetje tv. Lekker handig denk je want je kindje lijkt te ontprikkelen en rustig te worden maar hier moet ik je helaas teleurstellen.

Schermtijd geeft nét extra prikkels: flitsende beelden, een andere taal, het blauwe licht effect, … Alles wat we willen vermijden vlak voor bedtijd. Het blauwe licht effect kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de aanmaak van melatonine (= slaaphormoon) verstoord wordt. Die melatonine is net essentieel voor het reguleren van het slaap-waakritme. De onderdrukking of verstoring ervan kan vaak leiden tot slaapproblemen zoals het verminderen van de slaapduur (hallo vroeg vogeltje! 👋). Ook kan het aanbieden van schermtijd voor bedtijd nachtmerries en nachtangsten in de hand werken (zie ook onze aparte blog hierover).

Naast het effect van het blauwe licht op de melatonineproductie kan schermtijd ook de hersenactiviteit gaan stimuleren. Spelletjes, video’s en andere interactieve inhoud op schermen kunnen de geest van je kindje gaan activeren, waardoor het dus moeilijker wordt om tot rust te komen voor het slapengaan.

TIP: Wordt jouw kind reeds standaard voor 6u wakker? Dan raad ik aan om vandaag nog aan de slag te gaan met mijn cursus voor vroege vogels. In de videocursus vroege vogels geef ik je al mijn tips & tricks om jouw oogappel te leren om wat later te slapen in de ochtend (ons doel is om niet voor 6u à 6u30 op te staan, later mag natuurlijk ook 😉).

wat te doen?

Zoals ik eerder uitlegde ben ik dus wel voorstander van schermtijd, alleen raad ik het gebruik van schermtijd wel af 1u voor bedtijd. Laat jij je kindje regelmatig voor bedtijd nog even op de tablet/tv kijken en hebben jullie geen goed slapertje? Probeer de avondactiviteit dan anders in te delen.

Als slaapcoach weet ik uiteraard dat schermtijd voor bedtijd niet optimaal is dus onze routine ziet er als volgt uit: vlak na school krijgen mijn dochtertjes schermtijd aangeboden. Ondertussen maken we het eten klaar en vanaf we aan tafel gaan gaat de tablet ook weg en de tv uit. Om de tijd tot bedtijd te overbruggen kiezen we voor een rustige activiteit. Je kan me vaak op de grond in de speelkamer terugvinden een of ander spelletje te spelen met mijn girls. Ook in badje gaan kan een rustige en fijne activiteit zijn die je kindje kalmeert. Of misschien trekken jullie graag naar buiten, ook een wandeling in de buitenlucht is heel bevorderlijk voor het slapengaan.

Een verandering in een routine of een patroon is doorgaans niet eenvoudig, zeker niet voor een kind. Probeer dit dus te bespreken met je kind en leg uit waarom je kind beperkte(re) schermtijd krijgt aangeboden. Probeer hierbij vooral te focussen op de 1:1 tijd die je kind in ruil met je krijgt. Kinderen vinden dit fantastisch 😊

Overige don'ts

Naast het vermijden van schermtijd 1u voor bedtijd is het doorgaans ook geen goed idee om ’s ochtends, vlak na het opstaan, schermtijd aan te bieden. Why hoor ik je denken? Wel schermtijd net na het ontwaken kan een hele goede motivator zijn voor je kind om vroeg op te staan. Voor je het weet ligt je kindje in de vroege ochtend tussen jullie in bed op een scherm te kijken terwijl jij nog wat probeert te snoozen. 😴

Schermtijd mag dus zeker wel in de ochtendroutine zitten maar doe dit bijvoorbeeld even na het ontbijt wanneer je kind volledig aangekleed is.

Probeer ook geen schermtijd aan te bieden voor een dutje, en dit om dezelfde reden als schermtijd voor bedtijd ’s avonds. Een peuter die net gestopt is met dutten kan bijvoorbeeld wel gebruik maken van schermtijd als rusttijd.

Ziezo, dit zijn mijn ervaringen met schermtijd. Ik hoop oprecht dat je iets aan dit advies hebt want dat blijft het wel degelijk, goedbedoeld advies 😉 Zoals ik wel vaker zeg, iedereen voelt aan waar hij/zij zich goed bij voelt en als ouder ken je je kindje uiteraard het beste dus you do you! Ik hoop met deze blog het taboe rond het gebruik van schermtijd wat te doorbreken en vooral op te roepen tot no judgement. Ben je ook een podcast-fan? Beluister dan ook zeker eens mijn podcast “Schermtijd: mijn adviezen als mama & kinderslaapcoach”.

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding.

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.