Wanneer is het tijd voor het eigen kamertje?

Wanneer tijd voor eigen kamer

Wanneer verhuis ik mijn baby naar zijn eigen kamertje? 🤔 Een veelgestelde vraag bij ouders en een belangrijke beslissing. Vaak gaat het verhuizen van je baby naar zijn eigen kamer gepaard met heel wat emoties: ‘gaat mijn baby niet bang zijn in het donker’ en ‘gaat mijn baby zich niet eenzaam voelen’. Herken je het? 😉 Ouders vinden de overgang naar een eigen kamertje vaak spannend, maar in de praktijk valt het vaak allemaal goed mee!

Nu, wat is een goede leeftijd om mijn baby in zijn eigen kamertje te leggen? Wel, de American Academy of Pediatrics (AAP) beveelt aan dat baby’s de eerste zes maanden in de kamer van de ouders slapen ter preventie van wiegendood (lees mijn blog over “veilig slapen – verklein de kans op wiegendood” hier). Dit is uiteraard een richtlijn, hou er rekening mee dat elke ouder-kindrelatie uniek is. 

In deze blog wil ik dan ook graag ouders geruststellen die ervoor kiezen om hun baby eerder naar het eigen kamertje te verhuizen. Het is essentieel om te begrijpen dat er geen strikte regels zijn en dat de behoeften van zowel ouders als baby’s kunnen variëren.

You do you!

Ieder gezin heeft zijn eigen dynamiek en behoeften. Sommige ouders vinden dat hun baby’s beter slapen en gedijen wanneer ze hun eigen ruimte hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen one-size-fits-all benadering is als het gaat om het slaappatroon van baby’s. Bij Snuggles & Dreams merken we dit dagelijks in de ingevulde vragenlijsten die we ontvangen voor de persoonlijke trajecten, het ene gezin heeft hun baby al naar een eigen kamertje verhuisd op 3 maanden, het andere slaapt nog samen op 8 maanden.

Ouderlijke intuïtie

Ouders hebben vaak een sterke intuïtie over wat het beste is voor hun kinderen. Als jij als ouder het gevoel hebt dat je baby klaar is voor de overgang naar het eigen kamertje, is dat een belangrijk signaal. Vertrouw op je eigen gevoel en observaties van het gedrag van je baby. Dit kan dus ook verschillen van kind tot kind. Mijn oudste dochter verhuisde ik bijvoorbeeld al naar haar eigen kamertje op 3 maanden, terwijl ik bij mijn jongste dochtertje pas op 6 maanden de overstap maakte.

Slaapgewoonten

Let op de slaapgewoonten van je baby. Als je merkt dat je baby beter slaapt zonder verstoringen in een aparte ruimte, kan dat een aanwijzing zijn dat de tijd rijp is voor de overgang. Elke baby ontwikkelt zich anders, en het is belangrijk om de signalen van je eigen kind te herkennen. Een eerste tussenstap kan zijn dat, indien je baby in een co-sleeper slaapt, je deze alvast toemaakt en van het ouderlijke bed verwijdert. Op die manier creëer je wat meer personal space voor je baby en kan het zijn dat het samen slapen in dezelfde kamer weer prima verloopt voor een aantal weken/maanden.

creëer een geruststellende omgeving

Bij het verhuizen naar het eigen kamertje is het cruciaal om een geruststellende omgeving te creëren. Maak de overgang geleidelijk en zorg ervoor dat de nieuwe slaapomgeving veilig en comfortabel is. Een donkere en rustige kamer is een must, witte ruis kan een fijne aanvulling zijn als je kindje snel wakker wordt van externe geluiden. Je leest meer over witte ruis in deze blogpost. Ik adviseer meestal om overdag de dutjes alvast in het eigen kamertje te laten doorgaan zodat het kamertje een vertrouwde slaapomgeving kan worden. Een andere optie is om de nacht in het eigen kamertje te laten starten en vanaf de eerste nachtvoeding bijvoorbeeld de baby verhuizen naar de co-sleeper.

Hou vast aan jullie slaapritueel

Een vast slaapritueel volgen helpt je baby om zich voor te bereiden op de slaaptijd die dadelijk zal volgen, ongeacht of dit in zijn eigen kamertje of in de ouderlijke kamer zal doorgaan. Een goed slaapritueel is echt je partner-in-crime om de overgang soepel te laten verlopen.

Een goed slaapritueel omvat een vaste tijd voor bedtijd, dewelke je zo consistent mogelijk gaat toepassen. Poets de tandjes, voorzie een voedingsmoment en lees eventueel een boekje voor. Wat jullie doen maakt op zich niet zoveel uit, zolang jullie het maar consistent doen 🙂

Zal mijn baby bang zijn in zijn eigen kamertje?

Last but not least wil ik het ook graag nog hebben over de vraag die ik regelmatig krijg van ouders, namelijk “Gaat mijn baby niet eenzaam voelen zonder mij in zijn eigen kamertje?” of “Gaat mijn baby niet bang zijn in het donker?” . Heel kort antwoord: nee. Om bang te zijn in het donker dient het verbeeldingsvermogen van een kind voldoende ontwikkeld te zijn en dit gebeurt pas rond de leeftijd van ongeveer 3 jaar. In jouw buik was het ook pikdonker en daar was je baby zeker ook niet bang 😉. Wat betreft de vraag of je kindje zich eenzaam zal voelen, het kan natuurlijk zijn dat hij even moet wennen aan slapen zonder jouw aanwezigheid, maar in principe heeft je baby dit reeds geleerd indien hij reeds dutjes in zijn bedje doet, dus zo’n grote stap is het echt niet. Ouders vinden de overgang naar een eigen kamertje vaak véél spannender dan het kind zelf. Jullie kunnen dit! 🙌🏻

Conclusie

Elk gezin is uniek, en ouders weten het beste is voor hun kinderen. Laat je hoofd niet gek maken door bangmakerij. Natuurlijk is het belangrijk om de adviezen rond preventie van wiegendood ter harte te nemen, maar er zijn andere adviezen die veel sterker doorwegen dan die van de kamer delen. Het bed niet delen is bijvoorbeeld een advies dat veel belangrijker is. En laat dit nu net een element zijn waar een véél groter risico is bij ouders die de kamer delen met hun baby. Na de zoveelste nachtvoeding belandt de baby in het ouderlijke bed en wordt de baby nadien niet meer terug overgelegd in de co-sleeper. Het is dus belangrijk om alles op een rijtje te zetten en voor jezelf de juiste keuze te maken. Weet ook dat de adviezen rond het delen van de kamer doorheen de jaren al een aantal keren gewijzigd werden. in 2020 was het advies nog om 12 maanden de kamer te delen, in 2023 werd dit dan weer teruggeschroefd naar 6 maanden. En je zal vast ouders kennen die veel korter of net veel langer de kamer hebben gedeeld. Elke situatie is uniek en je moet vooral doen waar je je goed bij voelt

Ik wens je alvast een soepele overgang naar het eigen kamertje voor je baby!

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Katleen

    Dag Nathalie en team
    Dank u voor deze duidelijke blog. Ik herken mezelf er helemaal in.
    Ons dochtertje (nu 10 mnd) is sinds een week naar haar kamertje verhuisd owv verschillende redenen: ze werd sneller wakker als wij gingen slapen, haar kamertje is nu pas af, …
    De overstap was voor mij inderdaad veel spannender dan voor haar. Maar ze doet het fantastisch. In begin had ze nog wat nood aan extra knuffels, maar nu slaapt ze bijna klokje rond.
    Nogmaals bedankt voor alle tips en tricks 😉

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.