Plots slaapproblemen na zindelijkheidstraining? Zo herstel je snel de rust

Plots slaapproblemen na zindelijkheidstraining? Zo herstel je snel de rust

Slaapproblemen na zindelijkheidstraining? Het komt vaker voor dan je denkt. Zindelijk worden is een grote stap voor je kindje — én voor jou als ouder. Maar naast plasjes op het potje en ongelukjes op de vloer, merk je misschien dat de nachtrust ineens verstoord raakt. Je kind wordt vroeger wakker, houdt zijn plas op in de nachtluier of weet niet goed meer wat ’s nachts de bedoeling is: mag ik nu wel of niet plassen?

In deze blog ontdek je waar dit gedrag vandaan komt, wat je eraan kunt doen én waarom we tijdens zindelijkheidstraining altijd eerst overdag trainen, en nachtrust niet te veel onder druk willen zetten.

Slaapproblemen na zindelijkheidstraining door direct te plassen of poepen in de nachtluier

Slaapproblemen na zindelijkheidstraining kunnen ontstaan wanneer je kindje direct plast of poept zodra de nachtluier wordt aangedaan. Dit gedrag zie je vaak in de beginfase van de training, en het is meestal een manier van loslaten: de luier voelt nog vertrouwd en veilig. Hoewel dit in het begin normaal is, zou het na verloop van tijd maar zelden mogen voorkomen als je kind overdag zindelijk is.

Zorg ervoor dat je kindje voor bedtijd altijd nog even op het potje gaat — hierover worden geen compromissen gemaakt. Blijft je kind echter regelmatig stoelgang maken in de luier? Dan kan het zijn dat er sprake is van een onderliggende angst voor stoelgang. In deze blog leg ik je uit hoe je hiermee omgaat en hoe je je kind opnieuw vertrouwen geeft.

Je kind durft 's nachts niet meer in zijn luier te plassen

Slaapproblemen na zindelijkheidstraining ontstaan soms ook omdat kindjes die overdag al flink zindelijk zijn, ook ’s nachts willen “braaf” zijn. Ze durven dan plots niet meer in hun luier te plassen, ook al is hun lichaam er nog niet klaar voor om alles ’s nachts op te houden. Het gevolg? Je peuter wordt wakker om naar het potje te gaan, terwijl dat eigenlijk nog niet nodig of haalbaar is.

Leg je kindje daarom geruststellend uit: “Je mag ’s nachts gewoon in je luier plassen. Dat is helemaal oké.” Opstaan voor het potje is op deze leeftijd vaak nog niet aan de orde: hun blaas is meestal nog te klein en de hormonale ontwikkeling is nog onvoldoende. Nachtrust is op dit moment belangrijker — zowel voor je kind als voor jezelf.

Wordt je kind vroeg(er) wakker om te plassen?

Een van de veelvoorkomende slaapproblemen na zindelijkheidstraining is vroeg(er) wakker worden om te plassen. Je kindje voelt aandrang en denkt dat het tijd is om op te staan — ook al is het nog maar 5 uur ’s ochtends. De slaap wordt hierdoor onderbroken, en dat zorgt op termijn voor vermoeidheid en frustratie bij zowel kind als ouder.

Een peuterwekker kan in dit geval wonderen doen. Leg eenvoudig uit: “Zolang je wekkertje nog rood is, blijf je liggen. Je mag dan gewoon in je luier plassen. Als het groen wordt, is het tijd om op te staan en op het potje te gaan.” Wil je meer weten over het gebruik van een peuterwekker? Lees dan zeker deze blog boordevol tips

Wanneer is mijn kind klaar om 's nachts zindelijk te worden?

Wanneer kan je dan juist die nachtzindelijkheid verwachten? Wel, we starten met zindelijkheidstraining rond 2 à 3 jaar, maar op die leeftijd is nachtzindelijkheid zelden al haalbaar. De meeste kindjes maken nog niet voldoende antidiuretisch hormoon aan om ’s nachts minder urine te produceren en hebben ook nog geen voldoende grote blaascapaciteit om alles op te houden.

Het is dus volkomen normaal dat je kind ’s nachts nog een luier nodig heeft — zelfs tot 6 à 7 jaar! Sommige kindjes zijn er vroeger klaar voor, maar dat zijn echt de uitzonderingen. Zie je dat je kind (vanaf 4 à 5 jaar) zelf zin krijgt om ook ’s nachts droog te blijven? Dan is mijn masterclass nachtzindelijkheid de perfecte volgende stap.

Tot slot: wees zacht, duidelijk en consequent

De combinatie van een nieuwe vaardigheid, bewuster worden van je lichaam én eventuele ongelukjes, kan tijdelijk voor slechter slapen zorgen. Dit is heel normaal. Zorg voor rust, voorspelbaarheid en vermijd overdruk. Je kind moet zich veilig voelen om te leren loslaten — ook letterlijk.

In mijn cursus zindelijkheidstraining leg ik uit hoe je dit soort terugval kan voorkomen door de juiste aanpak vanaf dag één. Kindjes die zich veilig en begrepen voelen, leren sneller én met minder stress.

En onthoud: zindelijkheid is geen sprint, maar een proces. Vooral ’s nachts hebben kindjes tijd nodig — én heldere afspraken. Door te normaliseren wat wél en niet verwacht wordt, kan je kind ook ‘s nachts met vertrouwen leren slapen. Je hoeft het niet alleen te doen. Mijn cursus en masterclass zijn er om jou en je kindje liefdevol te begeleiden.

Veel succes!

Liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach

PS: wil jij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram via Snuggles en Pottys en mis niets!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.