Nachtvoedingen: hoeveel en wanneer afbouwen?

Hoe slaapcoach Nathalie de nachtvoedingen bij haar dochters heeft afgebouwd

Hoeveel nachtvoedingen heeft mijn baby nodig?

Kijk je al uit naar het moment dat jouw baby ‘s nachts niet meer voor een voeding wakker wordt? Onderbroken nachten kunnen na een tijdje erg zwaar worden en je vraagt je soms af wat wel of niet normaal is. In deze blog deel ik graag het gemiddeld aantal nachtvoedingen dat je kan verwachten en vanaf wanneer je kan denken aan het afbouwen van nachtvoedingen.

Wat kan je verwachten qua aantal nachtvoedingen?

- 0 tot 4 maanden

Jonge baby’s hebben nood aan nachtvoedingen. Deze zorgen o.a. voor een stabiele bloedsuikerspiegel, voor een stabiele calorie-inname om goed te kunnen groeien (baby’s verdubbelen hun geboortegewicht gemiddeld al binnen de 5 maanden!) en in geval van borstvoeding, voor een stabiele productie

 

Ik krijg regelmatig de vraag of jonge baby’s al een voeding mogen overslaan ‘s nachts. Indien je baby goed aankomt, mag hij ‘s nachts 1 voeding overslaan. Komt je baby bijvoorbeeld overdag gemiddeld om de 3u voor een voeding, dan mag hij ‘s nachts een blokje van maximaal 6u slapen. Natuurlijk hoef je hier niet per se een wekker voor te zetten, maar hou dit toch in de gaten en bespreek dit met jullie behandelende arts indien je baby hier makkelijk zou overgaan.

- 4 tot 6 maanden

Baby’s komen vanaf de leeftijd van 4 maanden ‘s nachts meestal toe met 2 voedingen. Met nachtvoedingen wordt alles bedoeld vanaf de bedtijd tot het moment waarop er ‘s ochtends wordt opgestaan. Moest je je baby een droomvoeding geven, dan telt dit ook als nachtvoeding. Een droomvoeding is wanneer je zelf het initiatief neemt om je baby, die nog slaapt, een voeding aan te bieden, vaak rond 22/23u voor je zelf gaat slapen. 

 

Als slaapcoach adviseer ik om vanaf de leeftijd van 4 maanden te proberen om 4u tussen de nachtvoedingen te houden. Lukt dit nog niet? Probeer dan alvast de tijd tussen de voedingen ‘s nachts wat groter te maken dan overdag. Stel dat je baby overdag gemiddeld om de 3u een voeding vraagt en hij ‘s nachts om de 2u wakker wordt, dan adviseer ik om je baby eens proberen te troosten zonder voeding zodat hij kan leren om een wake-up over te slaan en een blokje van 4u i.p.v.. 2u te slapen. 

- 6 tot 9 maanden

Vanaf de leeftijd van 6 maanden adviseer ik meestal om af te bouwen naar 1 nachtvoeding, op voorwaarde dat de baby verder goed zijn curve volgt. Er zijn ook al baby’s die aan deze leeftijd ‘s nachts geen voeding meer zullen vragen, en dat is ook helemaal goed. De meeste baby’s zullen nu in de vooravond al hun beste blokje slapen waarbij ze pas na middernacht voor het eerst zullen wakker worden. 

 

Wordt jouw baby toch nog om 22u of 23u wakker? Kijk dan eens of je je baby ook zonder voeding getroost krijgt. Een voeding is vaak een plan A om een baby te troosten, maar vaak kan je ze ook al met een knuffel en aai over de bol troosten. Gaat alles goed met 1 nachtvoeding? Dan kan je deze nog even behouden en afwachten totdat je baby deze vanzelf opgeeft, of je kan deze zelf proberen af te bouwen als je merkt dat je baby hier klaar voor is.

- Vanaf 9 maanden

Vanaf de leeftijd van 9 maanden kunnen nachtvoedingen meestal volledig afgebouwd worden. In onze persoonlijke trajecten met gezinnen, proberen we vanaf deze leeftijd meestal te werken aan lekker doorslapen zonder nachtvoedingen. Echter zijn er zeker ook ouders die ‘s nachts liever nog 1 voeding behouden om bijvoorbeeld hun productie stabiel te houden. Het gebeurt echter tegelijk ook regelmatig dat wanneer we werken aan gezonde slaapgewoontes, baby’s vanzelf beslissen om lekker door te slapen.  

Hoe pak je het afbouwen van nachtvoedingen aan?

Hiervoor creëerde ik een handige beslissingsboom met praktische tips afhankelijk of je baby flesjesvoeding of borstvoeding krijgt. De beslissingsboom is toepasbaar voor baby’s vanaf 6 maanden

Zal mijn baby sneller doorslapen met flesjes?

Jammer genoeg denken veel ouders dat hun baby sneller zal doorslapen met een flesje dan met borstvoeding. Mama’s die dan bijvoorbeeld terug moeten gaan werken, schakelen dan al sneller over op flesjes in de hoop betere nachten te bekomen. Echter is elke baby op een ander moment klaar om lekker door te slapen en hangt dit niet samen met welke melk je baby juist drinkt. De sleutel is vooral om in te zetten op gezonde slaapgewoontes en in de gaten te houden of je baby mogelijks toch klaar is voor een nachtvoeding minder of om door te slapen zonder nachtvoeding. 

Maar wat als mijn baby overdag niet goed eet?

Ik krijg regelmatig de vraag van bezorgde ouders, of hun baby toch niet extra nachtvoedingen mag krijgen/nodig heeft aangezien hun baby overdag geen goede eter is. Wel, het probleem met nachtvoedingen die dienen om het tekort overdag te compenseren, is dat ze het slecht eten overdag telkens in de hand zullen werken aangezien je baby aan voldoende kcal/24u komt. 

 

Bij een crèchestart is dit tijdelijk heel normaal, je baby is wellicht erg afgeleid of moet nog wennen aan drinken uit een flesje. Echter willen we wel vermijden dat dit weken of maandenlang aansleept. Zitten jullie momenteel in dit schuitje? Dan raad ik je van harte een consultatie met onze kinderdiëtiste Vicky De Beule aan

Mijn verhaal

Hoe slaapcoach Nathalie de nachtvoedingen bij haar dochters heeft afgebouwd

Mijn beide dochters zijn beginnen doorslapen zonder nachtvoedingen op de leeftijd van 6 maanden. Mijn oudste dochter Noélie dronk op dat moment nog 2 à 3 flesjes ‘s nachts en werd verder nog eens 2-3 keer per nacht in slaap gewiegd. Ik ging aan de slag met slaaptraining en leerde haar zonder mijn hulp in slaap vallen. Ik bouwde tegelijk het aantal flesjes nachtvoeding af en na enkele weken sliep ze lekker het klokje rond zonder nachtvoedingen. We gingen dus snel van een moeilijke slaper naar een goede slaper dankzij slaaptraining, stap voor stap.

 

Bij mijn jongste dochter Anaëlle leerde ik gezonde slaapgewoontes aan vanaf de start. Zij kwam aan 6 maanden nog gemiddeld voor 1 à 2 nachtvoedingen, maar sliep verder wel van voeding tot voeding. Ik wist dat ze met 1 nachtvoeding eigenlijk toekwam, dus ik bouwde de 2de nachtvoeding af door haar telkens minder lang te laten drinken aan de borst. Vervolgens is ze zelf beginnen door te slapen zonder dat ik de laatste nachtvoeding heb moeten afbouwen. Ze was er simpelweg klaar voor! Sindsdien slaapt ze lekker elke nacht het klokje rond.

We helpen je graag!

Zit je momenteel erg in de knoop met de nachtvoedingen van je baby of peuter en krijg je hierrond graag professioneel advies? Dan raad ik je een losse consultatie of een persoonlijk traject aan zodat we jou hierbij kunnen begeleiden naar meer nachtrust voor het hele gezin. Liever zelfstandig aan de slag? Bekijk dan onze slaapgidsen en videocursussen die we aanbieden voor verschillende leeftijden. 

 

Liefs,

Nathalie

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Boban

    Ik lees hier altijd succesverhalen over doorslapen, maar bij ons heeft de slaaptraining nooit gewerkt. Alles toegepast maar het heeft, buiten ontneming van alle flexibiliteit door ons strikt aan alle dutjes te houden, niks geholpen.

    Met de tweede kleine dachten we een tweede kans te hebben, maar daar ook tevergeefs tot nu toe. Het zal er net zoals bij de eerste na 2,5 jaar wel uitgroeien zeker?!

    1. Tessa de Vocht

      Hi Boban, wat vervelend dat slaaptraining nooit heeft geholpen bij je eerste en (tot nu toe) ook niet bij je tweede kindje. Mocht je het fijn vinden kunnen we vanuit Snuggles & Dreams altijd met je meekijken. Via een videoconsultatie kunnen we specifiek jullie situatie bekijken en krijg je advies op maat. Wie weet kun je dan toch al eerder verbetering gaan merken bij je tweede kindje! Lieve groet, Tessa #teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.