Bedplassen: 4 oorzaken en enkele tips

Bedplassen: 4 oorzaken en enkele tips

Bedplassen komt vaker voor dan je zou denken. Maar wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken? In onderstaande blogpost bespreek ik graag vier mogelijke oorzaken van bedplassen en geef ik ook enkele tips om ‘s nachts zindelijk te worden te bevorderen.

SOS bedplassen

De meeste kinderen worden vanzelf zindelijk ‘s nachts tussen de leeftijd van drie en vijf jaar. Dit volgt meestal nadat ze ook overdag reeds (enige tijd) zindelijk zijn. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie zouden meisjes op zes jaar ‘s nachts zindelijk ‘moeten’ zijn en jongens op zeven jaar. Tot aan de leeftijd van vijf à zes jaar wordt bedplassen als volkomen normaal aanzien. Hou er rekening mee dat dit sterk afhankelijk is van je kind. Pin je vooral niet vast op een leeftijd waarop je kind ‘s nachts ‘moet’ zindelijk zijn.

Mogelijke oorzaken van bedplassen

Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben.

  • Te kleine blaas

Een van de meest voorkomende oorzaken van bedplassen is een te kleine blaas. Dit betekent dat de blaas van je kind niet groot genoeg is om alle urine vast te houden die tijdens de nachts wordt geproduceerd. Bij jonge kinderen is de blaas nog in volle ontwikkeling. Naarmate je kind ouder wordt, zal zijn blaas ook groeien en in staat zijn om ‘s nachts meer urine op te houden. Je zal dit ook merken aan de plasjes overdag. Hoe ouder hij wordt, hoe meer tijd hij zal kunnen laten tussen twee plasjes.

  • Je kind is nog niet voldoende zindelijk overdag

Een andere oorzaak van bedplassen kan zijn dat je kind nog niet volledig zindelijk is overdag. Hij is dan nog volop bezig met het leren herkennen en reageren op de signalen van een volle blaas. In mijn cursus zindelijkheidstraining leer ik je hoe je je kind kan bijstaan in dit proces. Zoals een echte coach help je je kind signalen te herkennen wanneer hij naar het potje of toilet moet. Meestal volgt het zindelijk worden ‘s nachts vanzelf nadat je kind al enige tijd volledig zindelijk is overdag. 

  • Je kind slaapt te vast en wordt niet wakker van een volle blaas

Sommige kinderen slapen zo diep dat ze niet wakker worden van het gevoel van een volle blaas. Dit kan er toe leiden dat er in bed wordt geplast gezien je kind niet in staat was om op tijd naar het toilet te gaan. Is je kind een vast slapertje en wil hij niet meer met een luier slapen? Dan kan je eventueel tijdelijk werken met droomplasjes. In deze Instagram post deel ik hierover meer informatie. Hoe ouder je kind wordt, hoe sneller hij wel zal wakker worden van een volle blaas, net zoals volwassenen dit ook doen ookal slapen ze erg diep. 

  • Onvoldoende aanmaak van het antidiuretisch hormoon

Het antidiuretisch hormoon speelt tot slot ook een belangrijke rol bij het reguleren van de urineproductie ‘s nachts. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de urine ‘s nachts een stuk geconcentreerder is. Het remt als het ware de aanmaak van urine. Dit merk je ook aan het feit dat de urine ‘s ochtends donkerder is aangezien ze geconcentreerder is. Als er niet voldoende van dit hormoon wordt aangemaakt, zal de blaas sneller vol. Hierdoor neemt de kans op bedplassen toe. Je hebt niet in de hand wanneer dit hormoon precies wordt aangemaakt. Bij verder onderzoek kan er onderzocht worden of er voldoende van dit hormoon wordt aangemaakt en of dit één van de oorzaken is van het bedplassen. 

Hoe kan je bedplassen aanpakken?

Meestal komt de nachtelijke zindelijkheid vanzelf goed eens je kind al enige tijd zindelijk is overdag. Het ene kind is nagenoeg onmiddellijk zindelijk ‘s nachts eens hij zindelijk is overdag. Bij het andere kind kan hier enkele maanden tot zelfs jaren tussen zitten. 

Ik deel graag enkele tips omtrent het bevorderen van het ‘s nachts zindelijk worden:

  • Wacht op tekenen van rijpheid. Dit kunnen onder andere zijn: regelmatig droog wakker worden, wakker worden ‘s nachts om te moeten plassen of interesse tonen in de luier uit te laten ‘s nachts. Wordt je kindje al meer dan een week ‘s ochtends droog wakker? Maak dan een aftelkalender en zwaai de luiers samen vaarwel! Wat een leuke mijlpaal!
  • Beperk het drinken voor het slapengaan: vooral een uur voor het slapengaan. Zorg ervoor dat je kind het meeste vocht opneemt in de ochtend en middag. Moedig je kind ook aan om overdag regelmatig en veel te laten drinken zodat de blaascapaciteit ook getraind kan worden. Zeker op school kan dit soms een uitdaging vormen en komen kinderen met grote dorst thuis. Dit willen we dus vermijden.
  • Installeer een nachtlampje: zo kan je kind ‘s nachts makkelijker naar het toilet zonder bang te zijn in het donker. Een potje op de kamer zetten kan ook een goed idee zijn alsook een zaklampje in het bed leggen van je kind. Dit raad ik echter pas aan voor kindjes die reeds ouder zijn dan vier jaar. Voor deze leeftijd zijn kleuters motorisch doorgaans nog niet in staat om volledig alleen naar het potje of het toilet te gaan ‘s nachts. Je kan hier wel op oefenen door hier overdag een rollenspel met je kleuter rond te doen.
  • Ga niet vergelijken met andere kindjes. Elk kind is uniek en ontwikkelt zich op z’n eigen tempo. Is je kindje reeds ouder dan zes jaar en wordt hij nog elke ochtend wakker met een volle luier? Dan adviseer ik om een bezoekje te brengen aan de kinderarts. Via verder onderzoek zal er dan gezocht worden naar de werkelijke oorzaak van het niet zindelijk kunnen worden ‘s nachts. Op die manier kan er gericht actie ondernomen worden.  

Nood aan meer hanvatten?

Als zindelijkheidscoach ben ik grote fan van een pro-actieve aanpak om het zindelijk worden tijdens de nacht te bevorderen. Is je kindje al een hele tijd goed zindelijk overdag en wil hij graag zindelijk worden ‘s nachts en heb je geen idee hoe je dit kan aanpakken? Geen zorgen want I got you covered. Ik bundelde al mijn kennis, tips en tricks in een super interessante masterclass “‘s nachts zindelijk worden”. Reeds honderden ouders gingen aan de slag met deze masteclass! 🙌🏻

Veel succes!
Liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.