8 Tips om doorlekken van luiers te voorkomen voor een goede nachtrust

luier

Als kinderslaapcoach weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te hebben voor zowel ouders als kinderen. Het laatste waar je als ouder op zit te wachten, is een kind dat ‘s nachts wakker wordt vanwege een natte luier. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat luiers goed zijn aangebracht en niet doorlekken. Ik deel graag 8 tips met jou om het doorlekken van luiers te voorkomen:

1. Controleer de maat van de luier

Controleer of de maat van de luier geschikt is voor het gewicht en de lengte van je kind. Als de luier te klein is, kan deze niet genoeg urine opnemen en als de luier te groot is, sluit hij niet goed aan rond de billetjes. Een goede pasvorm is essentieel om doorlekken te voorkomen. Baseer je bij de keuze van de juiste maat op het gewichtsbereik op de verpakking.

2. Zorg voor de juiste luier

De meeste merken hebben luiers speciaal voor ’s nachts. Deze zijn extra absorberend, het loont dan ook de moeite om aparte luiers voor ’s nachts te kopen. 

3. Zorg dat hij goed om zit

Zorg dat de luier aan het rugje netjes doorloopt (geen kreukjes of flapjes) en dat de flapjes rond de billen netjes naar buiten gevouwen zitten in plaats van naar binnen zoals op de foto hieronder. 

Screen Shot 2023 05 04 at 4.26.10 PM
4. Zorg voor een romper die kan uitzetten

Controleer of er nog voldoende ruimte is voor de luier om uit te zetten in de romper. Vaak sluiten rompers goed aan, waardoor de luier onvoldoende kan uitzetten. Om te slapen kan een een romper in een maatje groter interessant zijn.

5. Double up

Het kan interessant zijn om 2 luiers over elkaar aan te doen, 1 nauw aansluitende en dan een iets grotere.

6. Achterstevoren

Bij buikslapers kan het soms interessant zijn om de luier achterstevoren aan te doen zodat hij langs de buik hoger komt. Het meest absorberende gedeelte komt dan aan de juiste kant te zitten.

7. Probeer verschillende merken luiers uit

Als je problemen blijft ondervinden met doorlekken, kan het nuttig zijn om verschillende merken luiers uit te proberen om te zien welke het beste werkt voor jouw kind.

8. Gebruik eventueel extra inleggers of boosters

Als de luier van het kind niet voldoende vocht opneemt, kan het nuttig zijn om extra inleggers of boosters te gebruiken om de absorptie te vergroten.

Luieruitslag

Los van bovenstaande tips is luieruitslag ook een veelvoorkomend probleem bij baby’s, vooral als ze langdurig in natte of vervuilde luiers zitten. Om luieruitslag te voorkomen, breng je luierzalf aan op de billen van je baby voordat je een nieuwe luier omdoet. Zoek naar producten die zinkoxide of vaseline bevatten, die een barrière vormen tussen de huid en vocht. Als je baby al luieruitslag heeft, gebruik dan een crème die speciaal is ontworpen voor luieruitslag en verschoon hun luier regelmatig om het gebied schoon en droog te houden. Zelf zweer ik bij “lassardeeg”, dit kan je laten maken bij de apotheker.

Beperkt absorptievermogen

Ik hoop dat je alvast met deze tips aan de slag kan om het doorlekken van de luier bij je kind te voorkomen. Weet echter dat een luier natuurlijk geen onbeperkt absorptievermogen heeft. Drinkt jouw kind voor bedtijd grote hoeveelheden melk of water, dan is het ook logisch dat hij dit later in de nacht zal uitplassen. Blijf je problemen ondervinden met doorlekkende luiers, dan kan het de moeite lonen om de vochtinname beter te gaan spreiden overdag zodat er minder melk/water vlak voor bedtijd gedronken moet worden.

Vraagt jouw kindje nog regelmatig een nachtvoeding, dan kan ook dit de reden zijn van een doorlekkende luier omdat de luier niet alle urine kan opvangen. Een verse luier in het midden van de nacht kan dan nodig zijn om lekkage te voorkomen. Weet echter dat het verschonen van een luier in het midden van de nacht je kind extra wakker kan maken en dit het opnieuw inslapen kan bemoeilijken. Probeer de handelingen zo zacht mogelijk te houden, niet te praten tegen je kindje op dat moment en de lichten goed gedimd te houden. Op die manier activeer je minimaal zijn intern klokje (alsook het jouwe!) en zal het opnieuw inslapen hopelijk net iets vlotter verlopen.

Is je kindje al ouder dan 6 maanden en vraagt hij meer dan 2 nachtvoedingen, dan kan het zijn dat het tijd is om de nachtvoedingen af te bouwen. Je zal dan tegelijkertijd ook het probleem van de doorlekkende luiers kunnen aanpakken. In onze gratis download geef ik je hiervoor graag tips!

Veel succes!

Liefs,
Nathalie
Babyslaapcoach

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Nicoline

    Ons zoontje lekte heel vaak door ‘s nachts, wat bleek, het gebeurde altijd als zijn romper nét wat te klein was!! Dus zeker geen nauw sluitende romper, maar een grote romper die “meegroeit” met de luier als die “opblaast” mijn tip 🙂

  2. Sarah

    Nog een tip.. gebruik een luier “pants” wij hebben hier een flink etertje en als ze naar bed gaat heeft ze een dikke buik, deze “krimpt” gedurende de nacht waardoor de luier begon te lekken. Met een luier pants is dit niet van toepassing omdat er elastiek in zit :). We hebben weer droge nachten!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.