Geen interesse in zindelijk worden? Zo pak je dit aan

Geen interesse in zindelijk worden? Zo pak je dit aan

Zindelijkheidstraining is vaak een mijlpaal waarbij ouders zich afvragen of ze moeten wachten op een duidelijke interesse van hun kindje om zindelijk te worden. Maar die gedachte kan in de praktijk juist het proces vertragen. Het idee dat een kind “klaar” moet zijn of zelf aangeeft dat het zindelijk wil worden, is niet altijd nodig. 

Vaak zie ik als zindelijkheidscoach dat veel kinderen heel comfortabel zijn in hun luier en geen haast hebben om daar afscheid van te nemen. Waarom zouden ze ook? Een luier geeft hen vertrouwdheid en gemak. Net zoals wij als volwassenen ook niet altijd zin hebben in verandering. In deze blog ga ik hier dieper op in: wat als je kindje geen interesse toont om zindelijk te worden? Op die manier kan jij als ouder goed geïnformeerd beslissen wanneer je best start met de zindelijkheid van je peuter of kleuter.

Zelf initiatief nemen wanneer de interesse ontbreekt

Als ouder is het juist onze verantwoordelijkheid om het initiatief te nemen. Wachten tot je kindje zelf interesse toont om zindelijk te worden, kan soms betekenen dat je erg lang wacht, misschien zelfs zonder resultaat. Het is niet alleen aan het kind om te beslissen; jij kent je kindje en kunt inschatten wanneer hij klaar is voor deze nieuwe vaardigheid. Zindelijkheidstraining vraagt namelijk om een bepaalde mate van motorische en fysieke ontwikkeling, niet om een “zin” of “motivatie” van het kind zelf.

Wat betekent “klaar zijn” voor zindelijkheidstraining?

Veel ouders vragen zich af wanneer hun kindje “klaar” is om te starten met zindelijkheidstraining. Dit is een belangrijke vraag, want het herkennen van de signalen dat je kind er fysiek en motorisch aan toe is, kan het proces een stuk soepeler laten verlopen. Maar “klaar zijn” betekent niet dat je kindje al interesse moet tonen in het potje of toilet. Het gaat vooral om de mate van ontwikkeling en het vermogen om deze nieuwe vaardigheid te leren.

Het is goed om te kijken naar:

  1. Motorische vaardigheden: Kan je kindje al zelfstandig zitten en stappen? Dit zijn belangrijke mijlpalen voor zindelijk worden, omdat een stukje zelfstandigheid nodig is.
  2. Fysieke capaciteiten: Een belangrijk signaal is hoe lang je kindje droog blijft. Wanneer je merkt dat je kindje langer dan twee uur droog kan blijven, is dit een indicatie dat je kind blaascontrole aan het opbouwen is, en dit helpt enorm bij zindelijkheidstraining.
  3. Leeftijd: Hoewel elk kind uniek is, blijkt vaak dat kinderen van twee jaar en ouder fysiek klaar zijn om de stap naar zindelijkheid te zetten. Onder deze leeftijd zie je soms wel interesse, maar dat betekent niet altijd dat het kind ook fysiek klaar is. Soms wil het kindje mentaal wel meedoen, maar heeft het lijfje er nog wat meer tijd voor nodig.

Om het je makkelijk te maken, heb ik een gratis checklist samengesteld. Hiermee kun je eenvoudig zien of je kindje de eerste signalen vertoont om te starten met zindelijkheidstraining. Geen paniek als niet alles op de checklist wordt afgevinkt; vaak zijn een aantal signalen al voldoende om met vertrouwen te beginnen. ☺️

Wacht niet op de interesse van je kindje en neem als ouder de leiding

Er zijn zeker kinderen die uit zichzelf interesse tonen in het potje of toilet, maar als ouder kan je deze stap ook prima begeleiden zonder dat eerste signaal van je kind. Zindelijkheidstraining gaat namelijk niet alleen over wanneer een kind nieuwsgierig is naar het potje; het gaat over het juiste moment grijpen en jouw kindje een nieuwe gewoonte aanleren. Je kindje heeft begeleiding nodig om deze overgang soepel te laten verlopen, en jij bent als ouder dé persoon om dit te initiëren. Door niet te wachten op een ‘perfect moment’ dat misschien nooit komt, help je je kindje stap voor stap vooruit in zijn ontwikkeling.

Wat als de interesse om zindelijk te worden er op jonge leeftijd is?

Als je kindje al op jonge leeftijd, bijvoorbeeld rond anderhalf jaar, interesse toont in het potje of toilet, is dat natuurlijk heel fijn om te zien! Toch raad ik aan om nog even te wachten totdat je kindje ook fysiek klaar is voor zindelijkheidstraining, wat meestal pas rond de leeftijd van twee jaar is.

Het is niet zo dat je meteen moet inspelen op de eerste interesse die je kindje toont. Je mag gerust de tijd nemen om jezelf goed voor te bereiden en je rustig in te lezen over het hele proces. Dit geeft jou de kans om zeker te zijn dat je kindje zowel fysiek als mentaal klaar is om succesvol aan zindelijkheidstraining te beginnen. 

Geen idee hoe je aan zindelijkheidstraining moet beginnen?
I got you covered want ik maakte een uitgebreide cursus zindelijkheidstraining met een digitale gids (+60 pagina’s) met álles wat je nodig hebt om succesvol aan de slag te gaan. De cursus bevat ook begeleidende video’s die elke stap van het proces uitleggen met extra praktische tips, alsook leuke printables én dagelijkse voiceberichtjes tijdens de training. 

Maak je zeker geen zorgen als de interesse van je kindje in de tussentijd lijkt af te nemen. In mijn cursus zindelijkheidstraining leer ik ouders namelijk ook hoe ze die nieuwsgierigheid en motivatie op een later moment opnieuw kunnen aanwakkeren. Zo geef je je kindje de best mogelijke start voor een vlotte zindelijkheidstraining, op het juiste moment!

Veel succes!

Liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach

PS: wil jij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram via Snuggles en Pottys en mis niets!

 

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.