5 Redenen waarom je kind weigert op het potje te gaan en hoe ze te overwinnen

kind weigert op het potje te gaan

Je kind weigert op het potje te gaan. Het is niet ongewoon dat peuters zich verzetten tegen of geen interesse tonen in potjestraining. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is en zich in zijn eigen tempo zal ontwikkelen. Hier zijn vijf redenen waarom je kind misschien weigert op het potje te gaan en tips om het te helpen zijn weerstand te overwinnen.

1. Je kind is niet klaar voor potjestraining

Eerst en vooral is het belangrijk dat je kind klaar is om met zindelijkheidstraining te starten. Zoek naar signalen dat je kind klaar is om met potjestraining te beginnen, zoals interesse tonen in het gebruik van het toilet, langer aan 1 stuk droog blijven en communiceren over zijn of haar behoeften. Peuters gaan zich ook regelmatig verstoppen om stoelgang te maken of willen onmiddellijk een verse luier wanneer ze geplast of stoelgang gemaakt hebben, dit zijn ook tekenen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining.

Verwacht dus niet van je kind dat hij zélf zal beginnen vragen om op het potje te mogen gaan, de meeste peuters staan hier zelfs niet bij stil. In deze blog lees je meer over de tekenen die kunnen bepalen of je kind klaar is voor de training.

2. Angst voor het onbekende

Een andere voorkomende reden waarom peuters zich verzetten tegen potjestraining is angst voor het onbekende. Ze kunnen bang zijn voor de onbekende sensatie van het gebruik van het potje of het geluid van het doorspoelen van het toilet. Om deze angst te overwinnen kan je proberen je kind geleidelijk aan het potje te introduceren. Laat hem er eerst volledig gekleed op zitten, en verwijder dan geleidelijk lagen totdat je kind er zonder kleren op kan zitten. Je kan je kind ook laten kijken hoe jij of een broertje of zusje het potje gebruikt, zodat hij het proces begrijpt. Wees geduldig en geruststellend, en dwing je kind niet het potje te gebruiken voordat hij er klaar voor is (zie puntje 1).

Opgelet, in mijn cursus adviseer ik om het potje wel niet weken- of maandenlang te laten staan voorafgaand aan de training. Door te veel gewenning kan je kind ook net interesse verliezen in het potje wat een vlotte start van de training kan bemoeilijken.

3. Gebrek aan controle

Een andere veel voorkomende reden waarom peuters zich verzetten tegen potjestraining is een gebrek aan controle. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze de controle over hun lichaamsfuncties verliezen en zich verzetten tegen het idee om op het potje te gaan. Zeker bij stoelgang kunnen peuters het idee krijgen dat ze echt iets van hun eigen lichaam zijn verloren. Hierdoor kan het voorvallen dat ze net meer controle gaan willen houden door zich op te houden.

Om dit te verhelpen kan je je kind enige controle over het proces geven. Laat hem bijvoorbeeld zijn eigen potje kiezen en zijn eigen ondergoed. Betrek je kind daarnaast goed bij de voorbereiding van de training zoals je kind meenemen naar het toilet, hier boekjes over lezen en het onderwerp echt al levendig maken. Ook tijdens de training wil je inzetten op een fijne belevenis om je kind te helpen zijn angsten te overwinnen.

4. Comfort van de luiers

Een andere reden waarom peuters potjestraining kunnen weigeren is omdat ze zich comfortabel voelen bij het dragen van luiers. Waarom zou je kind op het potje leren gaan? Waarom zou hij zijn spel moeten onderbreken om op het potje te gaan? Zeker de dag van vandaag zijn luiers super absorberend en voelen peuters nagenoeg geen ongemak bij het dragen van luiers. Ouders die kiezen voor herbruikbare luiers, zien dan ook meestal een snellere evolutie van het willen zindelijk worden van hun kind. Consistentie en positieve bekrachtiging zijn de sleutel om je kind te helpen zijn comfort met luiers te overwinnen.

5. Je legt je kind als ouder (onbedoeld) druk op

Potjestraining is iets waar veel ouders op eigen houtje aan beginnen. Maar wanneer de eerste obstakels zich voordoen, weten ze niet goed hoe ze moeten reageren en gooien ze al snel de handdoek in de ring. Dit resulteert vaak in verschillende pogingen om zoon- of dochterlief zindelijk te leren worden, met elke poging die mogelijks moeilijker en frustrerender wordt. Veel beter is wanneer je je als ouder op voorhand goed inleest en informeert zodat je je in je kracht voelt als coach voor je kind wanneer je hem leert zindelijk worden. Mijn cursus is speciaal ontworpen om ouders hierbij te helpen.

Onthoud dat zindelijk worden een leerproces is, en het is belangrijk om geduldig te zijn en je kind te steunen bij het ontwikkelen van deze belangrijke vaardigheid.

Veel succes!

Nathalie – Zindelijkheidscoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.