De ochtendrush overleven met kinderen: 10 stappen voor een stressvrije ochtend

Ochtendrush met kinderen

De ochtendrush kan voor veel ouders een chaotisch en stressvol moment zijn waarbij je vaak handen en tijd tekort komt. 😅 Je hebt misschien wel een ideaalbeeld van hoe de ochtend moet verlopen: iedereen staat vrolijk op, kleedt zich zelfstandig aan, eet rustig het ontbijt en jullie stappen kalm en tijdig de deur uit. De realiteit is vaak anders: je kind weigert om op te staan, drama bij het aankleden, en vergeet niet die boterhammen die nog snel gesmeerd moeten worden terwijl je al bijna te laat bent voor school. Klinkt bekend? 😀 Geen zorgen. Met een paar handige tips kun je de ochtendrush een pak rustiger laten verlopen, zodat je op tijd én met iedereen gewassen en aangekleed kunt vertrekken. 😉

1. Voorbereiding is alles: de avond ervoor al plannen

De ochtend begint eigenlijk de avond ervoor. Hoe beter je ‘s avonds voorbereid bent, hoe vlotter de ochtendrush verloopt. Hier zijn een paar dingen die je al ‘s avonds kan doen:

  • Kleding klaarleggen: laat je kind meebeslissen over zijn kleren voor de volgende dag. Leg dit vervolgens klaar op een plaats in huis waar hij het makkelijk kan vinden. Dit voorkomt alvast discussie in de ochtend over wat hij wel of niet wil dragen 😉. Gaat hij de volgende dag twijfelen? Geen onderhandelingen! Zeg simpelweg: “Dit mag je morgen dan aan.” Zo blijf je consequent.
  • Ontbijt voorbereiden: maak het ontbijt zo eenvoudig mogelijk. Zet bijvoorbeeld de ontbijtborden, bestek en bekers al klaar op tafel. Als je kinderen graag havermout of yoghurt eten, kun je dit al in bakjes doen en in de koelkast zetten. Hetzelfde geldt voor boterhamdozen – vul ze de avond van tevoren. 
  • Schooltas controleren: controleer samen met je kind of alles in zijn schooltas zit: schoolboeken, turngerief, speciale verzoekjes van de juf en eventueel reservekledij voor de jongsten. Zo voorkom je dat je ‘s ochtends nog moet zoeken naar die ene verdwenen turnzak. Eerlijk is eerlijk, ben zelf wel een ramp in dat allemaal bij te houden, zeker nu er 2 naar school gaan en ze elk op andere dagen andere dingen moeten meedoen 😅 #werkpuntje 

2. Een vaste routine geeft rust

Kinderen houden van voorspelbaarheid, en een vaste ochtendroutine helpt daarbij. Probeer elke dag hetzelfde ritueel aan te houden, zodat je kind precies weet wat er van hem verwacht wordt. Dit kan er bijvoorbeeld zo uitzien: opstaan, aankleden, ontbijten, tanden poetsen, gezicht wassen, schooltas pakken, jas en schoenen aan. Het kan ook helpen om dit te visualiseren voor de allerkleinsten. We hebben bij Snuggles & Dreams hiervoor een super handige rituelen printable gemaakt (zie hieronder).

Door een vaste volgorde aan te houden, weet je kind precies wat er komt en wat hij moet doen. Het voorkomt treuzelen en spanningen. Het scheelt ook veel tijd, want je hoeft niet steeds te herhalen wat er moet gebeuren. Het is écht een lifesaver, trust me!

3. Maak van aankleden een spelletje

Aankleden kan voor je kind een uitdaging zijn, vooral als hij nog wat slaperig is of niet zo goed gezind is omdat hij wakker werd gemaakt. Een veelvoorkomend probleem is ook dat je kleuter wegloopt of niet wil meewerken.

Probeer daarom het aankleden wat leuker te maken door er bijvoorbeeld een spelletje van te maken. Zo kun je een timer zetten en zeggen: “Zullen we kijken of je je kunt aankleden voordat de timer afgaat?” of “Ik tel tot tien en jij probeert je kousen zelf aan te krijgen.” of “Wie zal eerst zijn broek aan hebben?”. Kinderen houden vaak wel van een beetje competitie. 😉

4. Betrek je kind bij het ontbijt

Ontbijt kan ook zo’n moment zijn waar veel tijd verloren gaat, vooral als je kind niet snel eet, of nog erger, niet weet wat hij wil eten. Geef hier opnieuw een keuze aan je kind. Laat hem kiezen tussen twee of drie opties, zodat hij een gevoel van controle heeft. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt met fruit, havermout of een boterham. Bij ons thuis is er doorheen de week keuze tussen havermoutpap of yoghurt met muesli. In het weekend zijn er meer opties, dan is er ook meer tijd 😉

Oudere kinderen kun je betrekken bij het ontbijt door hen zelf hun boterhammen te laten smeren of de ontbijtgranen in de kom te laten doen. Dit geeft hen niet alleen verantwoordelijkheid, maar het scheelt jou ook weer tijd.

5. Maak tanden poetsen leuk

Tanden poetsen kan soms een gevecht zijn 😅, maar het hoeft geen tijdrovende klus te worden. Gebruik een vrolijk liedje of een timertje om je kind te motiveren om de aanbevolen twee minuten te poetsen. Wist-je-dat er een heleboel tandenpoetsliedjes bestaan? Geef het maar eens in in YouTube! 😉

Je kunt ook een speciale tandenborstel met hun favoriete tekenfilmfiguur kopen om het aantrekkelijker te maken. Zorg ervoor dat tanden poetsen op een vaste plek in de routine zit, bijvoorbeeld meteen na het ontbijt.

6. Organiseer een 'vertrekstation' bij de voordeur

Zorg voor een vaste plek waar alles klaarligt wat je kind nodig heeft om te kunnen vertrekken: schoenen, jas, schooltas en eventueel nog andere schoolspullen. Hang bijvoorbeeld haakjes op kinderhoogte zodat hij zelf zijn eigen spullen kan pakken. Als alles op één plek ligt, voorkom je dat je op het laatste moment nog rond moet rennen om schoenen of een schooltas te zoeken.

Zelf investeerde ik ook in een groot schoenrek in onze garage en hangen de kinderjasjes op ooghoogte. Echt superhandig!

7. Op tijd opstaan: geef jezelf ruimte

Het klinkt misschien logisch, maar één van de grootste oorzaken van stress in de ochtend is simpelweg te laat opstaan. Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt om de ochtend rustig door te komen. Je kunt ook overwegen om iets eerder op te staan dan je kind, zodat je jezelf al volledig kan klaarmaken. Dit geeft je een mooie voorsprong en zorgt ervoor dat jij niet meteen in de stressmodus schiet en de ochtendrush volledig in de soep loopt. 😉

Ikzelf sta nooit eerder op dan de kids, het zal je niet verbazen dat deze slaapcoach een slaapkop is 😉 Ik zorg er dus voor dat de kinderen eerst klaar zijn en dan krijgen ze nog 10-15min schermtijd, de tijd dat ik mezelf kan klaarmaken. Die schermtijd is ook een motivator om goed mee te werken ‘s ochtends anders is er minder tijd over 👀😁. Vaak zijn de rollen thuis ook verdeeld en doet de papa de kids naar school en maak ik me pas klaar eens de kids al de deur uitzijn. 

8. Blijf kalm en positief

Tijdens een drukke ochtendrush – zeker met een kind dat treuzelt – kan je snel je geduld verliezen als het niet vooruit gaat zoals je wenst. Maar probeer toch om rustig te blijven. I know I know, dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan 😅 Maar weet dat kinderen sterk reageren op de emoties van hun ouders: als jij gestrest of geïrriteerd raakt, nemen zij dat vaak over. Blijf positief en geef complimentjes wanneer dingen goed gaan. Zeg bijvoorbeeld: “Wat goed dat je je zelf hebt aangekleed!” of “Ik ben trots op je dat je zo snel klaar was voor school!”. Een positieve houding helpt niet alleen om de sfeer in huis aangenaam te houden, maar motiveert je kind ook om goed mee te werken.

9. Vermijd afleidingen

In de ochtend is tijd heel erg kostbaar en schaars, dus is het belangrijk om afleidingen zo beperkt mogelijk te houden. Laat de televisie en tablet uit en beperk speeltijd tot nádat alles gedaan is. Vertel je kind dat hij kan spelen of tv kijken zodra hij helemaal klaar is om te vertrekken. Dit zal hem motiveren om sneller door de ochtendroutine te gaan. Is er geen tijd meer over? Jammer, morgen beter! Dit heeft hier zeker al voor frustraties gezorgd en ik kan je garanderen dat het wel als een goede motivator werkt om door te doen 😉

P.S.: ben je op zoek naar extra handvaten rond schermtijd? Bij Snuggles & Dreams hebben we een super interessante masterclass uitgewerkt omtrent dit topic in samenwerking met Eefke, onze opvoedingscoach. Meer info kan je hier terugvinden.  

10. Moedig zelfstandigheid aan

Snel alles zelf voor je kind in orde brengen, kan goed werken op korte termijn. Maar het is beter om je kind stap voor stap meer verantwoordelijkheid te geven. Moedig hem aan om zelf zijn kleren aan te trekken, zijn ontbijt klaar te maken en zijn tanden te poetsen. Dit kost misschien meer tijd in het begin, maar op de lange termijn scheelt het je veel werk én geeft het je kind zelfvertrouwen.

Zorg verder ook, waar dat kan,  voor een goede rolverdeling tussen jezelf en je partner. Zoals ik al zei, zorgt mijn man meestal voor de drop off ‘s ochtends dus hoef ik er zelf nog niet piekfijn uit te zien wanneer zij de deur uitgaan 😉 

Ziezo, ik hoop dat je met deze handvatten de ochtendrush wat vlotter kan laten verlopen. 🙂 Het is een kwestie van plannen, routine opbouwen en de kinderen stap voor stap meer verantwoordelijkheid geven. Zo komen jullie stressvrij én op tijd aan op school, met iedereen aangekleed, gevoed en gewassen.

Veel succes!

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.