Op reis met een moeilijke eter: 3 tips

Op reis met een moeilijke eter: 3 tips

Op vakantie gaan met kinderen kan een hele uitdaging zijn. Vooral wanneer je kind een moeilijke eter is. Hoe zorg je ervoor dat de vakantie zowel voor jou als voor je kind ontspannen en plezierig verloopt? In onderstaande blog geef ik je graag als kinderdiëtiste enkele tips om het beste uit je vakantie te halen én volop te genieten van de maaltijden, ook als je te maken hebt kieskeurig eetgedrag.

Tip 1: Bereid je kind voor op de reis

Een goede voorbereiding kan veel stress of onzekerheid voorkomen bij een moeilijke eter. Hier zijn enkele manieren om je kind voor te bereiden op de vakantie:

 • Lees een boekje of kijk een filmpje over de bestemming
  Door samen een boekje te lezen of een filmpje te kijken over de plaats waar jullie naartoe gaan, wordt je kind vertrouwd met de nieuwe omgeving. Dit kan helpen om eventuele angsten of onzekerheden te verminderen.
 • Bespreek wat jullie gaan doen of bezoeken
  Vertel je kind over de activiteiten die jullie zullen ondernemen en de bezienswaardigheden die jullie zullen bezoeken. Dit maakt het avontuur voorspelbaarder en daardoor minder eng.
 • Leer over de lokale taal en eetgewoonten
  Praat over de taal die gesproken wordt op de bestemming en introduceer je kind aan de lokale gerechten. Ga je naar Frankrijk? Koop dan op zondag een baguette en croissants. Ga je naar Italië? Maak samen een ‘pasta al olio’ klaar. Als je straks dan daar ter plaatse bent, zullen al enkele dingen uit het menu of de lokale bakker of winkel vertrouwder aanvoelen voor je kind.
 • Neem vertrouwd voedsel mee
  Zorg ervoor dat je iets van thuis meeneemt dat je kind graag eet (vertrouwde crackers, koekjes, een pot speculoospasta…). Dit kan van pas komen tijdens restaurantbezoeken waar het menu nog te spannend is of wanneer je kind te moe is om nieuwe dingen te proberen.
 • Zorg voor leuk entertainment tijdens het wachten
  Kleurtjes, boekjes, vakantieblaadjes en reisspelletjes kunnen een goede afleiding zijn terwijl jullie wachten op het eten. Dit helpt om ongeduld en verveling te voorkomen of de spanning aan tafel nog meer te laten opbouwen.

Tip 2: Maak enkele concrete afspraken

Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor kinderen, vooral bij een moeilijke eter en in een nieuwe omgeving. Dit zijn enkele voorbeelden van afspraken over de maaltijden:

 • Leg uit hoe de maaltijden zullen verlopen
  Voor veel kinderen kan het spannend zijn om voor het eerst aan een buffet aan te schuiven of naar een restaurant te gaan. Vertel hoe dit in zijn werk gaat zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
 • Speel een kleurenspel bij het buffet
  Laat je kind bij het buffet bijvoorbeeld vier voedingsmiddelen kiezen, elk van een andere kleur. Of ga eens voor een rode, een gele en een groene dag. Je kind probeert die dag zoveel mogelijk voor die kleur te gaan op zijn of haar bordje. Dit maakt het leuker en luchtiger en zorgt automatisch voor meer variatie op de dag zelf of doorheen de reis. Niet elke maaltijd hoeft een leermoment te zijn. Spreek bijvoorbeeld samen af dat er bij twee maaltijden per dag ook een proefmomentje is. Het gaat om één proefhapje van iets nieuws leren proeven (in de stapjes van proeven: kijken – aanraken – ruiken – kusje/likje geven – hapje afbijten en weer uitspugen – hapje opeten). Je kind beslist zelf tot waar het geraakt in het proefproces en weet dat het lekker kan ontspannen tijdens de andere maaltijden.
 • Spreek het aantal ijsjes of andere zoetigheden af
  Spreek van tevoren af hoeveel ijsjes je kind mag, bijvoorbeeld één per dag en we eten een ijsje in de namiddag. Of van het dessertbuffet mag je elke dag één iets kiezen; wat je wil. Dit voorkomt discussie of onderhandeling en maakt het voor je kind duidelijk en voorspelbaar. Bovendien voorkom je zo ook dat je in de verleiding komt om ijsjes als beloning te gebruiken.

Tip 3: Behoud de maaltijdstructuur

Zelfs op vakantie is het belangrijk om een zekere maaltijdstructuur aan te houden. Dit helpt om de overgang naar een nieuwe omgeving soepeler te maken en ervoor te zorgen dat je moeilijke eter regelmatig de kans krijgt om zijn of haar buikje te vullen.

 • Houd vast aan regelmatige maaltijdmomenten
  Zorg ervoor dat er drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes zijn. Probeer zoveel mogelijk regelmaat en ritme aan te houden, zodat je kind weet wanneer het tijd is om te eten, wanneer het tijd is om te spelen of een dutje te doen.
 • Creëer rust tijdens het eten
  Neem de tijd om rustig en zittend te eten. Hoewel je kind misschien liever in het zwembad blijft spelen, is het belangrijk om even pauze te nemen. Wanneer kinderen te moe of hangry zijn, wordt eten vaak nog moeilijker.

Geniet samen van de vakantie

Vakantie betekent niet alleen veranderingen en uitdagingen maar ook en vooral verbinding en genieten van elkaar. Dit kan ervoor zorgen dat je kind juist wél stappen zet op eetgebied.

 • Vertrek daarom met open geest en positieve vibes
  Benader de vakantie met een positieve ingesteldheid. Het gaat erom samen op vakantie te gaan en leuke dingen te doen, het draait niet om wat er wel of niet gegeten wordt.
 • Focus op wat goed gaat
  Richt je op de kleine successen die je kind  boekt. Dit geeft zowel jou als je kind vertrouwen en moedigt aan om nieuwe dingen te proberen. En als er helemaal niets lukt aan tafel, is dat ook oké. Je kunt thuis weer terug inzetten op het leerproces van proeven en eten.
 • Volg de gemaakte afspraken
  Door de afspraken te volgen, creëer je een voorspelbare omgeving die je kind helpt om zich veilig te voelen. Het helpt jou ook om voeding op een neutrale en positieve manier aan te bieden.
 • Relax en geniet
  Ontspan en geniet van de vakantie. Door zelf ontspannen te zijn, zal je kind meer kunnen ontspannen en geef je een goed voorbeeld. Het maakt de reiservaring aangenamer voor iedereen.

Voor sommige kinderen kan het proeven en eten dus onverwacht veel beter lukken dan thuis. Dit omdat je samen leuke dingen doet, het tempo lager ligt, je kind zich goed voelt en uitgeslapen is, of omdat de beladen tafel van thuis letterlijk ver weg is.

Voor andere kinderen wordt het op vakantie net nóg moeilijker omdat alles zó anders is dan thuis en het eten daardoor nog spannender wordt dan thuis. Als er tijdens de vakantie alleen maar ijsjes en frietjes lukken, probeer dit dan los te laten. Je bent tenslotte niet het hele jaar op vakantie en het belangrijkste is dat je kindje voldoende energie kan opdoen om te ravotten, zwemmen en spelen. Niets erger dan én stress aan tafel én hongerig zijn. Kortom, als die dagelijkse proefmomentjes van tip 2 voor onnodig meer stress zorgen, laat dan die tip vallen.

Ik hoop dat je je met deze tips beter gewapend voelt en heerlijk kan genieten van jullie waardevolle tijd samen.

Ik wens je een deugddoende vakantie toe met mooie herinneringen!

Liefs,
Vicky
Kinderdiëtiste

PS: Op zoek naar meer handvaten? Check dan zeker mijn diensten voeding om jou te helpen of kom me volgen op mijn Instagrampagina waar ik dagelijks tips & tricks deel. Tot binnenkort!

 

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.