Je kindje is thuis perfect zindelijk, maar sinds de start op school of in de crèche ervaart je kindje een terugval en lijken ongelukjes ineens weer de norm te worden. Klinkt herkenbaar? Als zindelijkheidscoach hoor ik deze situatie vaak en ik kan je geruststellen: dit is helemaal normaal.
Grote veranderingen, zoals een nieuwe omgeving, andere routines en onbekende gezichten, kunnen ervoor zorgen dat je kindje tijdelijk een terugval ervaart in zindelijkheid. Maar geen paniek, dit hoeft geen blijvend probleem te zijn. Met de juiste aanpak help je je kindje om zich ook op school of in de crèche zelfzeker te voelen in het toiletgebruik. In onderstaande blog bespreek ik enkele oorzaken die deze terugval veroorzaken, alsook deel ik graag enkele tips en inzichten om hiermee om te gaan.
Mogelijke oorzaken voor een terugval op school of in de opvang
Er zijn verschillende redenen waarom je kindje op school of de crèche vaker ongelukjes heeft dan thuis. Ik som enkele veelvoorkomende oorzaken op:
- Er is geen duidelijkheid of structuur: Thuis kent je kindje de toiletgewoonten en weet hij goed hoe hij naar het toilet kan gaan. Op school of in de crèche zijn er echter nieuwe regels en routines waar je kindje aan moet wennen. Zeker bij een schoolstart kan het zijn dat je kind helemaal verward is rond de nieuwe afspraken en regels.
- Beperkte toiletmomenten: In een drukke school- of crècheomgeving zijn er soms minder momenten waarop kinderen naar het toilet kunnen. Wanneer je kindje moet plassen buiten deze momenten, is de kans op een ongelukje groter.
- Afleiding: Spelen, nieuwe vriendjes en de drukte van een klaslokaal of crèche kunnen de aandacht van je kind volledig opslokken. Hierdoor kan hij de signalen van zijn lichaam om naar het toilet te gaan niet goed herkennen.
- Gebrek aan privacy: Sommige kinderen voelen zich ongemakkelijk als er andere kinderen of begeleiders in de buurt zijn tijdens hun toiletbezoek. Dit kan hen weerhouden om naar het toilet te gaan, vooral als ze gewend zijn aan de rustig en vertrouwde omgeving van thuis.
- Aandacht door ongelukjes: Soms merken kinderen dat ze meer aandacht krijgen van de juf of begeleidster wanneer er een ongelukje plaatsvindt. Voor sommige kinderen kan dit onbewust een reden zijn om niet zelf naar het toilet te gaan.
Normaliseer de terugval en ga in gesprek met school of de opvang
Een terugval bij zindelijkheid, vooral in een nieuwe omgeving zoals school of de crèche, is volkomen normaal. Het betekent niet dat je kind “terug bij af” is, maar wel dat hij even moet wennen aan nieuwe routines, prikkels en verwachtingen. Als ouder kun je hier het verschil maken door geduldig te blijven en de situatie te normaliseren. Ga in gesprek met de juf, meester of begeleiders om te kijken hoe ze kunnen helpen om de routine op school of de crèche beter af te stemmen op de behoeften van je kind.
Ik deel graag enkele suggesties hoe je dit kan aanpakken:
- Maak afspraken voor extra privacy: Als je kindje privacy nodig heeft, kan je bespreken of het op een ander moment dan de andere kindjes naar het toilet kan gaan. Dit kan een groot verschil maken voor kinderen die zich ongemakkelijk voelen in groepssituaties.
- Meer toiletbezoekjes inplannen: Vraag of er extra toiletbezoekjes ingepland kunnen worden, bijvoorbeeld één keer halverwege de ochtend en één keer voor het middageten. Dit kan helpen om ongelukjes te voorkomen. Beter nog zou zijn dat je kindje op eigen initiatief naar het toilet mag lopen.
- Gebruik een plaskaartje: Voor kinderen die het moeilijk vinden om in groep aan te geven dat ze naar het toilet moeten, kan een plaskaartje een handig hulpmiddel zijn. Hiermee kan je kindje op een non-verbale manier aangeven dat het naar het toilet wil.
- Potje op een andere locatie: Is het mogelijk voor je kind om zelf naar het toilet of het potje te lopen? Het kan handig zijn om het potje (tijdelijk) op een andere locatie te zetten zodat je kind hier makkelijker zelf bij kan. Is het toilet nu bijvoorbeeld op het einde van gang, dan kan het voor jou kindje eng zijn om hier naartoe te moeten lopen. Een potje vlakbij kan dan de drempel verlagen.
- Kies gemakkelijke kledij: Vaak is het ook een kwestie van de juiste kledij aan te doen. Zorg voor kledij die je kind makkelijk aan- en uit kan trekken. Zeker jonge kinderen wachten vaak totdat de nood erg hoog is alvorens naar het toilet te lopen. Als ze op dat moment hun broekje moeilijk naar omlaag krijgen, is een ongelukje al snel gebeurd.
Opnieuw oefenen in het weekend
Als de ongelukjes op school of in de opvang blijven doorgaan, kan het helpen om in het weekend thuis even ‘back to basics’ te gaan. Zorg ervoor dat je kind in het weekend weer helemaal vertrouwd raakt met het zelf aangeven van zijn toiletbehoefte, zodat die basis weer wordt versterkt.
Motiveer je kind om op eigen initiatief naar het potje te gaan
Het is cruciaal dat je kindje zelf leert aan te voelen wanneer het naar het toilet moet. Als je merkt dat je kindje vooral naar het toilet gaat op jouw initiatief, is het tijd om te werken aan het eigen initiatief van je kind. Een kind dat zelf aanvoelt dat het naar het toilet moet, en dit ook kan aangeven, is pas écht zindelijk. Het is niet de taak van een juf of begeleidster om telkens in de gaten te houden of je kindje naar het toilet moet; die verantwoordelijkheid ligt bij het kind zelf.
In de praktijk merk ik dat veel jonge kinderen er continu aan herinnerd moeten worden of ze al dan niet naar het toilet moeten gaan. Dit geeft ook stress bij de ouders aangezien je je kind en de klok continue in de gaten dient te houden. Bij een kind dat helemaal zindelijk is, is dit niet nodig aangezien het kind zelf kan aangeven dat het naar het toilet moet. Loopt dit momenteel nog stroef? Dan raad ik van harte mijn cursus zindelijkheidstraining aan! In deze cursus krijg je alle handvatten om je kind op een vlotte manier zindelijk te krijgen, een training zonder aanmodderen.
Blijf geduldig en consistent
Leren zindelijk worden is een grote stap voor je kind en elke omgeving brengt zijn eigen uitdagingen mee. Door samen te werken met de leerkrachten en begeleidsters, geduldig te blijven en te zorgen voor een consequente aanpak, geef je je kindje de beste kans om ook op school of de crèche zelfverzekerd zindelijk te zijn.
Veel succes!
Liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach
PS: wil jij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram via Snuggles en Pottys en mis niets!
Cursus zindelijkheidstraining
- €59,00
- Waardering 4.92 uit 5