Uitstelgedrag bij bedtijd: hoe help je je peuter of kleuter sneller in slaap? 4 tips

Uitstelgedrag bij bedtijd

Uitstelgedrag bij bedtijd is iets waar bijna elke ouder van een peuter of kleuter mee te maken krijgt. 😅 Net als je denkt dat je kindje klaar is om te gaan slapen, hoor je nog een extra verzoekje: “Mama, ik heb dorst!” of “Nog éééén verhaaltje, toe mama” 🥺 (insert puppy eyes). Voor je het weet, ben je alweer 20 minuten verder in de bedtijdroutine en lijkt je kind echt niet aan slapen toe te zijn…

Peuters en kleuters zijn echte meesters in het rekken van bedtijd. Maar waarom doen ze dat en – belangrijker nog – hoe pak je het aan zonder dat het een strijd wordt? Als kinderslaapcoach krijg ik deze vraag heel vaak. Hoog tijd om mijn beste tips & tricks te delen die het naar-bed-gaan vlotter laten verlopen. 🙂

Veel leesplezier!

Waarom stellen peuters en kleuters hun bedtijd uit?

Geloof me als ik zeg dat je heus niet de enige ouder bent die elke avond een kleine onderhandelingstactiek moet doorstaan. 😉 Uitstelgedrag bij bedtijd is iets waar veel peuters en kleuters zich in specialiseren. Maar waarom doen ze dat toch? 😅 Hier zijn de meest voorkomende redenen:

  • Ze willen zelf de controle hebben – Peuters en kleuters zijn volop bezig met hun autonomie ontwikkelen en willen graag zélf bepalen hoe en wanneer ze iets doen.
  • FOMO (Fear Of Missing Out) – Ze willen niets missen van wat mama en papa nog doen als ze slapen.
  • Routineverwarring – Soms mogen ze wél twee verhaaltjes, soms niet… Dat zorgt ervoor dat ze blijven proberen om die extra minuten mee te pikken.
  • Aandacht vragen – Nog een dikke knuffel, nog een slokje water, nog even vertellen over iets wat in de namiddag is gebeurd… Alles om nog nét iets langer wakker te blijven.

Herkenbaar? Gelukkig kun je hier iets aan doen! Met een paar handige trucjes kun je het uitstelgedrag bij bedtijd vlotter laten verlopen en maak je van de avond geen eindeloos rekspel. 😉

1. Werk met een bedtijdritueel poster

Peuters en kleuters gedijen op voorspelbaarheid. Een visuele bedtijdposter helpt hen om duidelijk te zien wat er elke avond gaat gebeuren. Dit geeft houvast en vermindert de behoefte om te onderhandelen.

Hoe maak je zo’n poster?

  • Teken of print pictogrammen van de verschillende stappen: pyjama aan, tanden poetsen, plassen, verhaaltje lezen, slapen.

  • Laat je kind helpen met tekenen of stickers plakken, zo wordt het hun eigen ritueel.

  • Hang de poster op een zichtbare plek en doorloop de stappen elke avond in dezelfde volgorde.

💡 Wil je liever meteen aan de slag met een kant-en-klare versie? Goed nieuws, ik deed het werk reeds voor jou! 😉 Bekijk hier onze Printable Rituelen, met meer dan 50 icoontjes voor ochtend- en avondroutines!

2. Laat je kind 'meebeslissen' zonder de controle te verliezen

Peuters willen zelf de controle hebben, maar dat betekent niet dat ze de baas zijn. Door hen een gevoel van controle te geven, binnen de grenzen die jij stelt, voorkom je eindeloos onderhandelen.

Voorbeelden van keuzes:
“Wil je de blauwe of de rode pyjama aandoen?”
“Wil je zelf op het potje of zal mama helpen?”
“Wil je eerst je tanden poetsen of eerst je pyjama aandoen?”

Door vooraf bepaalde keuzes te geven, voorkom je dat je kind zelf nieuwe opties gaat bedenken (zoals nóg een extra verhaaltje vragen). Zorg er wel voor dat alle opties die je aanbiedt voor jou aanvaardbaar zijn. 🙂

3. Wees voorspelbaar en consequent

Kinderen houden van duidelijkheid en voorspelbaarheid, vooral voor het slapengaan. Hoe consistenter de routine, hoe sneller ze begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Als ze bijvoorbeeld de ene avond drie verhaaltjes mogen en de volgende maar één, dan blijven ze proberen om die extra verhaaltjes te krijgen. Dit leidt uiteraard tot gezeur en frustratie. 😅

Wat helpt?
Duidelijke regels: Eén verhaaltje is één verhaaltje.
Gebruik een timer: Een zandloper kan helpen om aan te geven wanneer het verhaaltje stopt.
Vaste routine: Voorspelbaarheid geeft rust. Hoe consistenter jij bent, hoe sneller je kind dit accepteert.

4. Maak van bedtijd een positief moment

Wanneer bedtijd aanvoelt als een verplichting of een strijd, zullen kinderen het automatisch zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Maar als het een fijn, liefdevol moment wordt, dan kijken ze er net naar uit. Zorg er dus voor dat de avond een fijn moment blijft door samen af te sluiten met iets leuks.

Schakel een kwartiertje voor bedtijd over op rustige activiteiten zoals samen een puzzel maken, kleuren of een rustig muziekje luisteren. Neem tijd voor een knuffel, een verhaaltje of een rustig gesprekje over de dag. Vraag je kind hierbij naar een leuk moment doorheen de dag, dit zorgt ervoor dat je kind met een goed gevoel kan gaan slapen. Dim het licht, zorg voor een knus bed en een warme deken, en vermijd drukke schermen of fel speelgoed vlak voor het slapengaan.

Hoe warmer en vertrouwder de bedtijdroutine aanvoelt, hoe makkelijker je kind zich eraan zal overgeven. 😊

Conclusie

Uitstelgedrag bij bedtijd is heel normaal, maar met een duidelijke routine, keuzevrijheid binnen de mate van het mogelijke en voorspelbaarheid kun je de strijd verminderen. Hoe minder onderhandelingsruimte er dus is, hoe sneller je peuter of kleuter naar bed gaat – en hoe meer rust jij als ouder krijgt. 🙌

Maaaaaar, vergeet naast dit alles ook niet te genieten van deze momenten. 🥰 De bedtijd van je kindje is niet alleen een overgang naar de nacht, maar ook een kans om nog wat extra liefde en geborgenheid te tanken, zowel voor jou als voor je kindje. 💛

💡 Loopt de bedtijd toch helemaal uit de hand en ben je op zoek naar extra hulp? Dan raad ik je van harte mijn Cursus voor Kleuters aan om met méér handvaten aan de slag te gaan en de bedtijd weer soepel te laten verlopen. Liever persoonlijke begeleiding? Bekijk hier ons aanbod aan losse consultaties en persoonlijke trajecten. 

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.