Omgaan met verlatingsangst: Tips voor ouders van baby’s en peuters

verlatingsangst

Als ouder is het normaal dat je je kleintje altijd dicht bij je wilt houden. Maar als verlatingsangst optreedt, kan het achterlaten bij een oppas of het naar de crèche brengen een emotionele achtbaan worden voor jou en je kind. Als je worstelt met de tranen, steeds opgepakt willen worden en meltdowns die gepaard gaan met verlatingsangst, maak je dan geen zorgen, want je bent niet de enige! In deze blogpost deel ik graag een aantal tips om ouders van baby’s en peuters te helpen deze moeilijke fase door te komen. Dus pak een kopje koffie (of thee!) en laten we beginnen!

Inleiding tot verlatingsangst

Verlatingsangst is een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind en begint doorgaans rond de leeftijd van 6-8 maanden wanneer je baby zich ervan bewust wordt dat je er niet altijd bent. De ene baby kan er meer last van hebben dan de andere, dit heeft deels ook te maken met zijn persoonlijkheid en hoe avontuurlijk hij van nature is. Meestal verdwijnt de verlatingsangst tegen de tijd dat je kind 3 jaar is.

Verlatingsangst is een teken dat je kind een gezonde hechting aan jou heeft gevormd en stilletjes aan anderen leert te vertrouwen. Hij kan dan overstuur geraken of beginnen huilen wanneer je hem bij iemand anders achterlaat. Ook bij bedtijd kan het fenomeen optreden.

Verlatingsangst kan ook worden getriggerd door veranderingen in de routine, zoals het beginnen van kinderopvang of een nieuwe verzorger, of door stressvolle gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een verhuizing of familieafscheiding. Het begrijpen van de oorzaken van verlatingsangst kan je helpen je kind beter te ondersteunen tijdens deze uitdagende tijd.

Tekenen van verlatingsangst bij baby's en peuters

Het kan moeilijk zijn om je kleintje te zien worstelen met verlatingsangst, maar er zijn manieren waarop je kan helpen. Hieronder vind je enkele tekenen of symptomen van verlatingsangst bij baby’s en peuters:

  • Je kind kan huilen of protesteren als je het bij iemand anders achterlaat, ook al is het maar voor korte tijd.
  • Je kind klampt zich aan je vast of weigert je los te laten.
  • Je kind heeft moeite met in slaap te vallen als je niet bij hem bent.
  • Je kindje heeft een verminderde eetlust, zeker als je niet bij hem bent.
  • Je kindje lijkt bezorgd of is angstig als je niet bij hem bent.
verlatingsangst kind

6 tips om overdag met verlatingsangst om te gaan

Als je kind overdag last heeft van verlatingsangst zijn er een paar dingen die je kunt doen om de angst te verlichten.

  1. Bereid je baby voor op vertrek. Geef hem de tijd om te wennen aan het idee dat je weggaat. Vertel wat er gaat gebeuren en maak een vast afscheidsritueel. Dit kan je baby helpen zich veilig te voelen als je weggaat.
  2. Maak afspraken met de persoon die voor je baby zorgt. Zorg ervoor dat je babysitter, oppas of verzorger zich bewust is van de verlatingsangst van je baby en weet hoe hij of zij hiermee moet omgaan.
  3. Houd je aan een consistente routine. Baby’s vinden structuur en routine geruststellend. Als je baby weet wat er gaat gebeuren, kan dit helpen bij het verminderen van angstgevoelens.
  4. Laat je baby wennen aan anderen. Als je baby alleen gewend is aan jou en je partner, kan het moeilijker zijn om hen achter te laten. Laat je baby daarom regelmatig tijd doorbrengen met andere vertrouwde mensen, zoals grootouders of andere familieleden. Bouw deze tijd gerust rustig op.
  5. Speel kiekeboe spelletjes. Verlaat heel kort de kamer wanneer je met je baby aan het spelen bent. Je kan intussen tegen je baby blijven praten. Op die manier leer je je baby dat ookal ziet hij jou niet, dat je wel nog altijd in de buurt bent.
  6. Blijf kalm en consistent. Het kan moeilijk zijn om te zien dat je baby huilt of overstuur is als je weggaat, maar het is belangrijk om rustig en consistent te blijven. Geef je baby de tijd om te wennen aan de scheiding en wees geduldig.

6 tips om 's nachts met verlatingsangst om te gaan

Als je baby of peuter ‘s nachts verlatingsangst ervaart, zijn er een paar dingen die je kan doen om zijn angst te verlichten en je kindje te helpen om vlotter terug in slaap te vallen.

  1. Installeer een goed bedtijdritueel waarin er ruimte is om enkele minuten rustig te knuffelen en lekker ‘bij te tanken’. Dit zal je baby helpen zich veilig en getroost te voelen.
  2. Introduceer een nieuwe knuffel of knuffeldoekje waar je baby mee kan knuffelen. Tip 1: draag deze enkele uren onder je kleding zodat de knuffel vertrouwd aanvoelt. Tip 2: voorzie een tweede identieke knuffel of knuffeldoekje voor het geval het origineel verloren raakt of ergens vergeten wordt of achterblijft.
  3. Als je baby huilt bij bedtijd adviseer ik om telkens een korte check te gaan doen waarin je zegt tegen je baby dat je altijd in de buurt bent, maar dan het nu tijd is om te slapen. Zeg dit op een rustige manier en straal zelfzekerheid uit, ookal vind je het natuurlijk zielig dat je kindje huilt bij bedtijd.
  4. Als je baby ‘s nachts wakker wordt en meteen begint te huilen, wacht dan eerst 1 minuut alvorens naar je kindje toe te gaan. Vaak zal de baby intussen zelf alweer in slaap vallen zonder dat hij hiervoor je hulp nodig had. Blijft je baby toch huilen? Ga dan naar hem toe en troost je baby. Streel hem of pik hem even op, maar zorg er wel voor dat je baby zonder je hulp weer in slaap kan vallen. Kan je baby uberhaupt nog niet zonder jouw hulp in slaap vallen, dan kan je hiervoor aan de slag met onze cursussen.
  5. Als je kind oud genoeg is, kan je met hem praten over zijn angsten en uitleggen dat je er altijd voor hem bent.
  6. Wees geduldig en consistent. Door een consistente aanpak zal je baby snel leren dat je steeds in de buurt bent, dat hij veilig is en dat hij rustig in slaap kan vallen. Verlatingsangst ’s nachts is gelukkig meestal van tijdelijke aard. Dus enkele dagen consitent blijven zou je snel resultaat moeten opleveren.

Verlatingsangst kan regelmatig aanleiding geven tot een slaapregressie. Dit is een periode waarin het slapen aanzienlijk slechter gaat dan voordien, al dan niet door een gekende oorzaak. Je kan meer lezen over slaapregressies in de blogpost “4 belangrijkste slaapregressies en oplossingen per leeftijd“.

Conclusie

Verlatingsangst is een normaal onderdeel van het leven van baby’s en peuters, maar het kan ook voor ouders een moeilijke periode zijn. Ik hoop van harte van je met de tips in deze blog aan de slag kan om deze periode vlot te overbruggen. Loopt het allemaal toch veel moeilijker en heb je nood aan een extra paar oren en ogen om je te helpen? Dan kan Snuggles & Dreams je zeker helpen.

Veel succes!

Liefs

Nathalie – Babyslaapcoach

 

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.