Zindelijkheidstraining voor of na komst nieuwe baby?

Zindelijkheidstraining voor of na komst nieuwe baby

Zindelijkheidstraining voor of na komst nieuwe baby? Een vraag die veel ouders zich stellen. Jij verwelkomt binnenkort wellicht een nieuw kindje in je gezin, yaay! 😍 Alvast een hele dikke proficiat.

Maar wat als je een ouder kindje hebt rondlopen die nog niet zindelijk is en je niet weet of je nu best voor of na de geboorte van kleine broer of zus start met de zindelijkheidstraining? Of je ging al aan de slag met potjestraining, maar door de komst van een broer of zus begint je kind plots in zijn broek te plassen. No worries, in onderstaande blogpost ga ik dieper in op deze twee topics en geef ik je graag enkele handvatten om goed geïnformeerd te handelen.

Start je met zindelijkheidstraining voor of na komst nieuwe baby?

In mijn cursus zindelijkheid hanteer ik een once and done methode. Deze aanpak zorgt ervoor dat je op een relatief korte tijd (3 à 4 dagen) resultaat zal zien. Dit maakt dat de training intensief en pittig is. Je gaat namelijk een aantal dagen continu 1:1 samen zijn met je kind en zijn gedrag nauwlettend in het oog houden. Dat is dus best intens, maar met deze aanpak boek je wel snel resultaat

Starten tijdens de zwangerschap
Ik haalde het hierboven al aan, zindelijkstraining is pittig. 😅 Voeg er een bolle buik aan toe en het wordt er zeker niet gemakkelijker op. Denk even na over volgende zaken:

  • Als een ongelukje zich voordoet (wat uiteraard kan voorkomen), moet dit opgekuist worden. Is dit fysiek (nog) haalbaar voor jou?
  • De gebruikelijke berg was kan tijdens de dagen van zindelijkheidstraining groter zijn dan normaal. Misschien kan je hiervoor de hulp van je partner inschakelen.
  • Kan je op voorhand enkele maaltijden voorbereiden zodat je geen boodschappen hoeft te doen, niet hoeft te koken etc? 
  • Als je tijdens de zwangerschap aan de slag gaat met zindelijkheidstraining, dan heb je binnenkort maar één kindje in de luiers in plaats van twee. Overdag althans. 😄

Trainen met een newborn
Is de zwangerschap voor jou al een groot avontuur op zich en stel je de zindelijkheidstraining liever uit tot na de geboorte van kleine broer of zus? Hou dan rekening met volgende zaken:

  • Tijdens de zindelijkheidstraining gaat jouw focus 100% gericht zijn op je kind dat je leert zindelijk worden. Kan je partner de zorg voor de baby een aantal dagen op zich nemen? Of kan je partner zich volledig ontfermen over de peuter die zindelijk moet leren worden?
  • Ik raad namelijk aan dat één persoon de zindelijkheidstraining voor zijn/haar rekening neemt en dat er idealiter niet gewisseld wordt. Indien het echt niet anders kan, zorg er dan voor dat de andere persoon exact dezelfde aanpak als jij hanteert, zodat het niet verwarrend wordt voor je kind. 
  • De komst van een nieuw gezinslid heeft een heuse impact op het leven van de ouders, maar ook op dat van je kind(eren). Misschien heeft je kind even tijd nodig om deze verandering te verwerken. Starten met zindelijkheidstraining kan dan net iets te veel zijn voor hem en dan is het beter om de start van de training even uit te stellen.

Conclusie

Op de vraag of je nu best traint voor of na de komst van broer of zus is eigenlijk geen correct antwoord. Door rekening te houden met bovenstaande aandachtspunten kan je voor jezelf uitmaken wat het beste zal werken voor jou en je kind. Vergeet ook niet om rekening te houden met een eventuele schoolstart. Je wilt vermijden dat er te veel druk op je kind wordt gelegd omdat hij móet zindelijk zijn tegen een bepaalde datum.

Mijn persoonlijk advies? Probeer de zindelijkheid van je kind aan te pakken voor de komst van kleine broer of zus. Door de komst van de baby zal er in jullie gezin (opnieuw) heel wat veranderen. Probeer je in deze periode zoveel mogelijk te ontzorgen en vooral te genieten van jullie nieuwe gezinssamenstelling. ☺️

Regressie door de komst van broertje of zusje

Wat is een regressie?
Stress of verandering in het leven van je kind kunnen ervoor zorgen dat hij in een regressie terecht komt. Concreet betekent dit dat je kind een stapje achteruit zet in zijn ontwikkeling. Door de enorme verandering valt je kind terug op een oude gewoonte, in dit geval in zijn broek plassen.

Hoe hiermee omgaan?
Het eerste advies dat je krijgt wanneer je kind door een regressie gaat, is achterhalen wat de reden hiervoor is. In deze situatie is de oorzaak duidelijk, namelijk de komst van broer of zus. Om je kind terug op het juiste pad te helpen zijn er verschillende mogelijkheden. Ik licht deze graag even toe: 

  • Bied (extra) emotionele ondersteuning aan: stel hem gerust en toon begrip voor zijn reactie. Geef je kind de ruimte om zijn emoties te uiten. Neem de tijd om op ooghoogte van je kind te komen en 1:1 tijd met hem door te brengen. Je kind is volop op zoek naar zijn nieuwe plekje in het gezin en heeft die bevestiging nodig dat hij nog altijd even geliefd is als voordien.
  • Zet in op positieve bekrachtiging; dit versterkt de motivatie van je kind om het zindelijk zijn terug onder de knie te krijgen. Ook al was er maar één succesje doorheen de dag, zet dit toch mooi in de verf. Bel samen naar oma om het goede nieuws te vertellen!
  • Beloningen en complimenten werken vaak heel goed bij jonge kinderen. Ze willen het graag goed doen! Zet kleine zaken in de verf die je kind reeds goed doet en die niets te maken hebben met zindelijkheidstraining. Zoals bijvoorbeeld “Mama vindt het echt leuk dat je je schoentjes zelf in de schoenkast hebt gezet!”
  • Hou zoveel als mogelijk vast aan de zindelijkheidsroutine die van toepassing was voordat je kind in de regressie terecht kwam. Heb vertrouwen dat je kind het snel weer onder de knie zal krijgen, een regressie is in principe iets tijdelijks.

Wat nu?

Voor je kind is het helemaal niet fijn om in een natte broek te lopen. Zowel voor jezelf als voor je kind is het belangrijk om er voor te zorgen dat alles loopt zoals voorheen. Onthoud dat boos worden of straffen of niet aan te raden zijn. Je kind heeft het even moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe situatie en heeft jouw hulp nodig om hierdoor te geraken. 

Word terug de coach en cheerleader die je was voor je kind tijdens de zindelijkheidstraining. Zit de basis van je zindelijkheidstraining goed? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kind leerde namelijk om zelf initiatief te nemen omtrent zijn toiletbezoek. Deze grote verandering brengt hem misschien even van zijn melk, maar binnenkort zal alles terug op zijn plooi vallen. 

Leerde je kind nooit echt om zelf aan te voelen wanneer het tijd is om naar het potje te gaan? Heeft jouw kind vaak een reminder nodig dat het tijd is voor een plasje? Blijft jouw kind heel veel ongelukjes hebben? Kortom, zit de basis niet helemaal oké bij je peuter? Dan kan mijn bestseller cursus  je zeker helpen om alles back on track te krijgen. In deze cursus geef ik jou namelijk alle handvatten om het initiatief vanuit jouw kind te laten komen.

Veel succes!
Liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.