Zindelijkheidstraining is een grote mijlpaal in de ontwikkeling van je kindje. Maar laten we eerlijk zijn: het is ook een proces dat soms frustrerend kan zijn. Sommige kinderen pikken het snel op, terwijl het bij anderen langer duurt. Als ouder speel jij hierin een cruciale rol. Je kindje heeft een coach nodig: iemand die hem of haar begeleidt, motiveert en geruststelt wanneer het even tegenzit.
Maar wat maakt iemand een goede coach? Het begint bij een goede voorbereiding. Door te weten wat je kunt verwachten, door flexibel te blijven en door je kindje op een positieve manier te ondersteunen, leg je de basis voor een succesvolle en stressvrije zindelijkheidstraining. In deze blog vertel ik je graag als zindelijkheidscoach waarom jouw rol zo belangrijk is en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Veel leesplezier!
Een goede voorbereiding is het halve werk bij zindelijkheidstraining
Zindelijkheidstraining is niet iets wat je zomaar “even” doet. Het vraagt om een plan van aanpak. Net zoals je niet zonder voorbereiding begint aan een lange autorit met een peuter (lees: voldoende snacks, zijn favoriete knuffel en entertainment bij de hand), is het slim om vooraf na te denken over mogelijke scenario’s.
- Wat als je kindje ziek wordt tijdens de training? Stel dat je net gestart bent en je kindje krijgt een buikgriepje. Stop je dan tijdelijk? Hoe pak je het daarna weer op? (Lees zeker deze blog als hier meer over wilt lezen!)
- Wat als je kindje ineens geen interesse meer toont? Sommige kinderen beginnen enthousiast, maar verliezen na een paar dagen hun motivatie. Hoe houd je de training leuk en blijf je hen aanmoedigen zonder te pushen? (Ook hierover schreef ik een blog, je leest ‘m hier 😉)
- Wat als je onderweg bent? Hoe zorg je ervoor dat de training niet stilvalt wanneer je op bezoek gaat bij oma en opa of een daguitstap maakt? (Tip: je kan gebruik maken van een handig reispotje voor als je onderweg bent.)
- Wat als de opvang een andere aanpak hanteert? Wat als je kindje thuis zonder luier is, maar op de opvang standaard een pamper aankrijgt?
In mijn cursus zindelijkheidstraining ga ik veel dieper in op deze topics en leer je precies hoe je met al deze situaties omgaat, zodat je tijdens de training niet voor verrassingen komt te staan.
Jouw mindset als ouder tijdens de zindelijkheidstraining bepaalt het succes
Misschien wel het allerbelangrijkste: hoe jij als ouder in de training staat, heeft een enorme invloed op je kindje. Zindelijk worden is voor hen een groot leerproces en dat verloopt met vallen en opstaan. Jij bent hun veilige basis.
Ben je gestrest en onzeker? Dan voelt je kindje dat aan en kan hij of zij terughoudender worden. Ben je geduldig en positief? Dan zal je kindje sneller geneigd zijn om mee te werken.
Een goede coach zijn betekent dat je rustig blijft, ook als het even tegenzit. Stel je voor: je kindje is een week goed bezig en heeft dan ineens weer meerdere ongelukjes per dag. Wat doe je? Raak je geïrriteerd of zie je het als een normaal onderdeel van het proces?
Tip: In onze besloten Facebook-community met meer dan 3000 leden die inbegrepen is bij mijn cursus kun je ervaringen delen en steun krijgen van andere ouders die door dezelfde fase gaan. Dit kan enorm helpen om het zelfvertrouwen te behouden! Toen ik mijn beide dochters leerde zindelijk worden, heb ik enorm veel gehad aan mijn community op Instagram die me aanmoedigde. Ik vind het echt een mooie meerwaarde dat ik deze community ook kan bieden aan andere ouders die aan de slag zijn met zindelijkheidstraining.
Realistische verwachtingen tijdens de zindelijkheidtraining
Veel ouders denken dat zindelijkheidstraining vanzelf goed komt. Dat kinderen al snel vanzelf interesse zullen tonen in het potje en met het goede voorbeeld van enkele oudere kindjes op de crèche op school wel vanzelf de klik zullen maken. Dat is echter maar zelden het geval! De meeste peuters hebben echt een formele training nodig om vaarwel te kunnen zeggen aan hun luier. Ook die interesse trouwens is iets wat bij de meeste peuters niet vanzelf op gang komt, maar waar je als ouder echt het voortouw in zult moeten nemen. Omdat hier vaak misvattingen over zijn, schreef ik een uitgebreide blog.
De balans tussen loslaten en begeleiden
Zindelijkheidstraining is een samenwerking tussen ouder en kind: je kindje moet er klaar voor zijn, maar jij bent er om te begeleiden.
Wat werkt wél:
✅ Duidelijke afspraken: wat verwacht jij van communicatie van je kind?
✅ Enthousiasme en positieve aanmoediging.
✅ Je kindje betrekken in het hele proces vanaf de voorbereidingsfase.
Wat werkt niet:
❌ Te veel druk leggen: “Je moet NU op het potje!”
❌ Straffen bij ongelukjes.
❌ Je kindje forceren als hij of zij duidelijk aangeeft er nog niet klaar voor te zijn.
De gouden middenweg is je kindje begeleiden zonder te pushen.
Wat als er een terugval komt?
Veel ouders denken dat als hun kindje eenmaal zindelijk is, het proces voorbij is. Maar een terugval is heel normaal!
Oorzaken kunnen zijn:
- Een grote verandering, zoals een nieuwe opvang of de komst van een broertje of zusje.
- Ziekte of vermoeidheid.
- Spannende gebeurtenissen, zoals de eerste schooldag.
Het belangrijkste is om niet boos te worden, maar gewoon terug naar de basis te gaan. Geef je kindje even de tijd en blijf het positief benaderen. In deze blog kan je meer te weten komen over de mogelijke oorzaken van een terugval en wat je kan proberen om het tij weer te keren.
Samenwerken met de opvang en andere opvoeders
Zindelijkheidstraining werkt het best als iedereen in de omgeving van je kindje op dezelfde lijn zit. Dat betekent: consistente afspraken maken met grootouders, de opvang en eventueel een oppas. Enkele handige tips:
- Vraag bij de opvang hoe zij omgaan met zindelijkheidstraining en stem je aanpak af.
- Leg grootouders of babysitters uit hoe jullie het thuis doen, zodat je kindje geen verwarrende signalen krijgt.
- Laat je kindje zijn of haar ‘eigen’ potje meenemen op locatie als dat helpt om zich veilig te voelen (bonustip: haal een reispotje in huis!)
Jij hoeft zindelijkheidstraining niet alleen te doen!
Zindelijkheidstraining kan soms overweldigend voelen, maar je hoeft dit niet alleen te doen. In mijn cursus help ik je stap voor stap om een goede coach te zijn voor je kindje.
👉🏻 Een duidelijk stappenplan zodat je weet hoe je moet starten.
👉🏻 Antwoorden op vaak voorkomende vragen.
👉🏻 Praktische tips voor onderweg, de opvang en terugvalmomenten.
👉🏻 Toegang tot onze besloten Facebook-community voor extra steun en motivatie.
👉🏻 Meer dan 6000 gezinnen gingen je reeds voor en lieten laaiende reviews!
Wil jij goed voorbereid aan de slag? Klik hier om meer te ontdekken over mijn complete cursus zindelijkheidstraining!
Conclusie
Zindelijkheidstraining is een proces waarbij je kindje JOU nodig heeft als coach. Met de juiste voorbereiding, een positieve instelling en de juiste verwachtingen, kun je dit traject veel vlotter en stressvrijer laten verlopen. En als het even moeilijk wordt? Dan sta je er niet alleen voor.
Veel succes!
Liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach
PS: wil jij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram via Snuggles en Pottys en mis niets!
Cursus zindelijkheidstraining
- €59,00
- Gewaardeerd 4.92 uit 5