Help mijn baby leert rollen!

Baby op bed leert rollen

Wauw, je kleine baby wordt zo snel groot. Plots begint hij te rollen op zijn speelmat en vervolgens begint hij hier ook mee ’s nachts. Jouw baby die eindelijk het slapen min of meer onder de knie had, begint terug verschillende keren wakker te worden ’s nachts omdat hij hulp nodig heeft om teruggerold te worden. Een vermoeiende, maar heel normale mijlpaal.

Wanneer rollen baby’s van rug naar buik?

Wanneer je baby juist zal beginnen rollen, hangt af van baby tot baby. De ene baby begint er al erg jong mee rond 3 maanden, de meeste baby’s beginnen ermee rond 5-6 maanden. Doorgaans leren ze eerst rollen van buik naar rug en vervolgens pas van rug naar buik. Bij dit laatste heeft je baby al erg sterke nekspiertjes en armspiertjes nodig om dit onder de knie te krijgen. Ookal kan je baby dan rollen van buik naar rug en omgekeerd, krijgen de meeste baby’s het doorrollen niet meteen onder de knie. En daar knelt meestal het schoentje wat betreft het slapen. Je baby rolt zich in zijn slaap van rug naar buik, wordt wakker in deze voor hem gekke situatie en huilt omdat hij dus niet terug op zijn rugje gerold geraakt. Dit kan zich al snel verschillende keren per nacht voordoen aangezien baby’s maar al te graag onbewust hun nieuwe fysieke mijlpalen in hun bedje oefenen ’s nachts!

Oefenen!

Eens je baby begint te rollen, raad ik aan om hier dagelijks op te oefenen zodat hij het doorrollen snel onder de knie krijgt. ’s Nachts is het ook belangrijk dat je niet meteen aan zijn bedje staat bij zijn eerste kreet. Laat hem enkele minuten doen voordat je naar hem toe gaat. Net zoals je hem overdag ook niet meteen zou helpen, ga je dat ’s nachts ook niet meteen doen. Doe je dit wel, dan zal je baby snel wennen aan die hulp en het doorrollen moeilijker en trager onder de knie krijgen. Hoelang je juist wacht, moet je zelf een beetje bepalen. Is je baby meteen hysterisch dan zal je wellicht sneller naar hem toe gaan dan wanneer je baby vooral zeurt. Zeurt je baby vooral? Laat hem dan echt even doen, ookal wordt zijn slaap hierdoor langer onderbroken, op lange termijn zal hij het doorrollen veel sneller onder de knie krijgen. Hieronder kan je een voorbeeldje terugvinden van kinderfysiotherapeut Joyce van Groen Baby & Kind (groenbabyenkind.nl)

Hoelang duurt deze fase?

Hoelang de nachten juist verstoord zullen geraken door deze nieuwe mijlpaal, hangt echt af van baby tot baby. Bij de ene baby duurt dit maar een aantal dagen, maar bij de andere kan dit wekenlang duren. Dat is natuurlijk voor niemand fijn, inclusief je baby die plots ook erg onderbroken slaapt. Zijn hulpmiddeltjes zoals je baby strak instoppen onder een lakentje of na de leeftijd van 6 maanden nog inbakeren dan interessant? Neen! Je baby moet sowieso door deze mijlpaal en ik ben een grote voorstander van je baby zijn vrijheid te geven in zijn bedje eens hij niet meer ingebakerd is en dit dus ten laatste tegen de leeftijd van 6 maanden. Loopt het slapen in het algemeen erg stroef en heeft het eigenlijk niet veel te maken met het rollen? Dan raad ik je mijn slaapgids 4-9 maanden aan!

Wiegendood

Regelmatig krijg ik de vraag of een baby die heeft leren rollen op zijn buikje nu een groter risico heeft op wiegendood. Gelukkig niet. Doordat je baby nu heeft leren rollen van zijn rugje naar zijn buikje, zijn zijn nekspiertjes en armspiertjes nu stevig genoeg om zich uit een benarde situatie te kunnen redden en is de kans op wiegendood niet groter. Het blijft echter wel belangrijk dat je je baby op zijn rugje in zijn bedje blijft leggen, het is zijn keuze om te rollen van zijn rugje naar zijn buikje, leg hem niet rechtstreeks op zijn buikje.

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn. Een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een 1-op-1 coachingstraject voor een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding.

Veel succes!
Liefs,
Nathalie

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Sofie

    Dag Nathalie!

    Onze dochter sliep, volledig dankzij jullie slaapgidsen, op 5 maanden netjes van 7 tot 7. Ze is vorige week echter beginnen rollen en dit zorgt voor plots weer erg vermoeiende nachten.

    Het rare is dat ze vooral heel veel lawaai maakt ‘s nachts, zonder effectief om te rollen (wat ze overdag wel doet). Ze ligt in bed – meestal scheef nu omdat ze zich in alle richtingen manoeuvreert – en schreeuwt.

    Is dit normaal? En gaat dit vanzelf over? Momenteel liggen wij gewoon wakker in bed terwijl zij in haar bedje lawaai ligt te maken, we komen niet tussen tenzij ze echt begint te huilen. Vaak valt ze na 15-20 min terug in slaap en anderhalf uur later is ze er dan weer.

    Groetjes

    1. Nathalie

      Hi Sofie, fysieke mijlpalen kunnen zeker een impact hebben op de nachten. Dit is steeds tijdelijk. Wat jullie nu doen is helemaal prima. Ik duim mee dat dat jullie meisje snel weer rustige nachten heeft 🙂

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.