Inbakeren

tips over het inbakeren van baby's

In dit artikel lees je alles over inbakeren. Het is een uittreksel uit het boek “Slaap baby slaap”, hét must have boek geschreven door slaapcoach en oprichtster van Snuggles & Dreams Nathalie Schittekatte. Dit boek heeft als doel een gezonde slaapbasis te creëren voor je baby om slaapproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

“Beeld je in dat wanneer je baby geboren wordt, hij plots heel wat meer vrijheid heeft! Hij komt net van een ruimte waarin hij nog amper kon bewegen (hallo schopjes!) en nu kan hij lekker wappe­ren met zijn armpjes en beentjes. Dit kan heel onwennig voelen voor een baby. Daarnaast hebben baby’s ook nog een schrikreflex oftewel de Moro-reflex waarbij newborns het gevoel hebben dat ze vallen en hierdoor hun armpjes plots fel naar achteren kunnen slaan.

Deze Moro-reflex verdwijnt vanzelf weer na de leeftijd van twee tot drie maanden. Inbakeren is dan een geweldig hulpmiddel om je baby dat veilige, knusse gevoel terug te geven dat hij in de baarmoeder voelde. Dat zal er ook voor zorgen dat hij minder last heeft van die Moro-reflex. Je baby zal hierdoor vlotter in slaap val­len en langere rukjes kunnen maken dan wanneer hij niet ingeba­kerd is. Dit zal ook helpen om sneller in een goede regelmaat te komen waar baby’s het beste op functioneren.

Een pasgeboren baby kan wel nog heel kalm zijn en weinig last hebben van die maaiende armpjes. Een newborn zal wel steeds aler­ter en actiever worden naarmate hij ouder wordt. Indien je op dat moment ervoor kiest om je baby te beginnen inbakeren, kan het zijn dat het een veel moeilijker proces zal zijn aangezien je baby nu natuurlijk reeds gewend is aan zijn vrijheid. Mijn advies is dus om redelijk snel te starten met inbakeren.

Overal lees je wel verschil­lende adviezen rond wat nu juist de beste leeftijd is om te starten met inbakeren. Mijn advies is om te starten voordat de baby twee weken oud is. Na die leeftijd wordt hij namelijk steeds meer ‘wak­ker’ en zal het hoe ouder hij wordt, des te moeilijker worden om er nog mee te starten. Je baby zal namelijk snel wennen aan zijn vrij­heid en niet willen dat je die terug van hem wegneemt. Het alge­meen advies luidt om tussen de leeftijd van twee en zeven weken uiterlijk te starten met inbakeren.

Na die leeftijd zal het veel min­der succesvol zijn en zal je baby zich mogelijk fel gaan verzetten. Je kunt dan enkele dagen doorzetten, want een baby die zich fel ver­zet tegen inbakeren, heeft er doorgaans net heel veel nood aan. In­dien je na drie dagen proberen geen beterschap merkt en/of je baby zelfs méér zou huilen dan voordien, stop dan met inbakeren en werk in het algemeen aan een goede regelmaat.

Inbakeren kan helpen bij baby’s die:

 • moeite hebben om zich over te geven aan slaap;
 • enkel hazenslaapjes doen;
 • overmatig huilen, om ze tot rust te brengen;
 • snel overgestimuleerd worden.”

Hoe inbakeren?: “arms down” geillustreerd

Alternatief voor “arms down” inbakeren: arms up!

Sommige baby’s houden er echt niet van om ingebakerd te worden, ookal zouden ze hier erg gebaat bij zijn. In dat geval kan het helpen om een iets mildere variant van inbakeren te gebruiken, namelijk een inbakerslaapzakje waarbij de handjes naast het hoofdje liggen i.p.v. strak langs het bovenlichaam, zoals deze:

 

Hiermee kunnen ze dus toch nog bewegen, maar is de bewegingsvrijheid toch beperkter dan moesten ze in een traditioneel slaapzakje liggen. Dit inbakerslaapzakje kan ook gebruikt worden bij de overgang van strak inbakeren naar een slaapzakje, dan is de overgang minder bruusk.

 

love to dream

 

Hoe moet je inbakeren afbouwen?

 

Uit het boek “Slaap baby slaap”: “Wanneer je voor de leeftijd van zestien weken uitbakert, kun je dit stelselmatig doen: eerst één armpje eruit en pas wanneer dit goed gaat, het tweede. Na de leeftijd van vier maanden kun je cold turkey stoppen. Dit geeft doorgaans één of twee moeilijke nachten waarin je baby moet wennen aan zijn nieuwe vrijheid, maar op die leeftijd wennen ze snel weer aan iets nieuws.

 

Indien jouw baby begint te rollen van rug naar buik, dien je cold turkey te stoppen met inbake­ren. Indien je baby nog niet rolt, kun je langzaam uitbakeren. Je bouwt het inbakeren best af tussen de leeftijd van vier maanden en uiterlijk voor de leeftijd van zes maanden. Na die leeftijd is het na­melijk veel moeilijker om de baby te leren slapen zonder het gevoel ingewikkeld te zijn.”

 

Waarom inbakeren?

 

Niets moet 🙂 Het is eerder preventief om je baby dat geborgen gevoel dat zo vertrouwd is voor hem uit de baarmoeder, verder na te bootsen. Zegt het je echt niets of heb je echt een heel rustige baby? Dan kan je er zeker voor kiezen om niet te starten met inbakeren. Ook mama’s die borstvoeding geven worden soms geadviseerd om niet in te bakeren zodat hongersignalen zeker niet gemist kunnen worden.

 

Echter kan je hiervoor overdag je baby makkelijk observeren en ‘s nachts zal je ook snel aan de (smak) geluiden van je baby horen dat het tijd is voor een voeding (zeker wanneer het bijvoorbeeld al enkele uren geleden is dat je baby nog een (nacht) voeding kreeg). Maar nogmaals, niets moet als je je hier niet helemaal comfortabel bij voelt!

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject voor een persoonlijk plan en dagelijks begeleiding. Zie hieronder voor meer info over onze diensten

Veel succes!
Liefs,
Nathalie

 

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Evelyne

  Hoi, mijn zoontje van 5 maanden en 1 week slaapt ingebakerd en met een speen. Zijn speen gooit hij er 100 keer per nacht uit dus we willen dit graag cold turkey stoppen. Kan dit wanneer hij ingebakerd ligt? Als we eerst zouden moeten stoppen met inbakeren zie ik dat somber in omdat hij dan heel onrustig wordt én zijn speen eruit slaat waardoor hij dubbel op aan dingen moet wennen. Ik hoor heel graag van jullie!

  1. Nathalie

   Hi, ik zou inderdaad ook starten met uitbakeren, er zou zeker een handje vrij moeten zijn zodat hij indien gewenst troost kan vinden door te zuigen op zijn handje of duimpje terwijl hij went aan slapen zonder speentje. Dit is een tijdelijke overgang waar veel baby’s gebaat bij zijn. Succes!

 2. Marijke

  Hallo,
  Onze dochter hebben we ingebakerd en ze sliep in de avond/nacht gerust 5 a6 uur achter elkaar. We zijn cold turkey gestopt toen ze 18 weken was en zich van rug naar buik draaide. Nu slaapt ze de afgelopen 2 weken 2-3 uur per keer (in de nacht) en wordt ze ineens huilend wakker, wil dan ook drinken. Valt dan in slaap en bij het terugleggen begint ze weer te huilen…waardoor ze nu vaak bij ons in bed beland! .hebben dr op haar buik liggen of op haar zij…want op haar rug lijkt ze wakker te blijven. Heb je adviezen qua aanpak?

  1. Nathalie

   Hi Marijke, het lijkt erop dat jullie meisje moeite heeft om zonder jullie hulp terug in slaap te vallen en erg zoekende is naar hoe ze moet slapen zonder ingebakerd te zijn. Ik zou hiervoor een consult aanraden zodat we jou van handvatten kunnen voorzien om haar te leren lekker te slapen van voeding tot voeding. Je vindt hier meer informatie: https://snugglesanddreams.com/losse-consultaties/

 3. Garance

  Hoi! Onze dochter is vandaag 4 weken oud en we proberen voor het eerst de puckababy piep nu is onze vraag of we haar s’nachts moeten voeden met de puckababy aan of niet met dat we haar telkens eerst verluieren alvorens ze drinkt?

  1. Nathalie

   Doorgaans wordt er geadviseerd om idd uit te bakeren, maar als ze goed drinkt met, zou ik ‘m niet telkens uitdoen 🙂

 4. Renate Pleijte

  Hoi! Onze dochter slaapt al sinds dat ze 2 weken oud is in een pacco inbakerdoek en eindelijk weet ze zelf in slaap te vallen en cyclussen aan elkaar te plakken, we zijn super trots op haar. Maar nu komt het moment van afbouwen (ze is 19 weken en kijkt steeds vaker naast/achter zich). We waren begonnen met 1 armpje los, hebben ook al een gewone slaapzak geprobeerd, maar ze is dan erg onrustig en slaapt weinig. Nu is ze denk ik ook net in sprong 4 beland. Doorgaan met alles (en allemaal weinig slapen) of wachten tot na de sprong alles weer is gekalmeerd en dan cold turkey stoppen?

  1. Nathalie

   Hallo Renate, aan 19 weken zou ik volledig voor afbouwen gaan. Het is normaal dat ze hier erg aan zal moeten wennen, maar dat is tijdelijk. Succes!

 5. Jasmine

  Dank je wel Nathalie voor je snelle antwoord. We bijten hier nog even door. Hopelijk snel verbetering. 🤞🏻

 6. Jasmine

  Mijn dochter van 5 maanden heeft het echt moeilijk met het afleren van het inbakeren. We doen dit cold turkey. Proberen nu met lakentjes de armpjes strak onder te steken. Na 3 nachten met uren wakker zijn, vragen we ons af of we niet beter nog wat hadden gewacht. Indien we doorzetten, wat doen we toch met die armpjes die blijven maaien..?!

  1. Nathalie

   Hi Jasmine, zou ook het lakentje weglaten zodat ze echt kan wennen aan haar nieuwe bewegingsvrijheid. Is heel normaal dat dit even tijd nodig heeft!

  2. Hanneke

   Onze zoon is nu bijna 6 maanden en rolt nu al een tijdje om. Echter is hij een onrustige slaper en de eerste maanden was slapen echt een drama. Nu gaat het redelijk maar met afbouwen durfden we nog niet te stoppen omdat hij gaat rollen in bed en ogen wrijven etc en uiteindelijk huilen. En we zijn echt doodop van afgelopen periode. Daardoor geen energie voor dit afbouwen. Dus we bakeren tot op heden in en strak onder dekentje en meestal is hij daar oké mee en valt hij er rustig mee in slaap. Vanmorgen geprobeerd zonder inbaker maar dan gaat hij rollen/spelen in bed en op zijn buik etc, spijlen vasthouden. Uiteindelijk huilen omdat hij moe is. Hoe moet ik dit gaan doorzetten ? Hij mag van mij op zijn buik slapen maar hij blijft op zijn buik altijd zijn hoofd optillen..

   1. Nathalie

    Is heel normaal dat het slapen enkele dagen stroever loopt wanneer er gestopt wordt met inbakeren. Zolang je zoontje niet huilt, laat je hem lekker doen. Hij moet wennen aan die nieuwe vrijheid! Moest hij huilen, dan troost je hem. Geduld hebben is key 🙂 Veel succes!

 7. Nancy

  Hoi, mijn zoontje is onmiddellijk ruim 12 weken en maait nog altijd ferm met zijn armpjes. Ik heb er nu spijt van dat ik vanaf het begin niet ingebakerd heb. Zijn er andere nuttige tips om hem rustiger te laten slapen? Hij slaapt nu vooral het liefst op mij of in mn armen😬

  1. Nathalie

   Hi Nancy, je kan niet zo heel veel doen aan deze leeftijd, opnieuw inbakeren is een beetje laat, hij zal nu moeten leren omgaan met die bewegende ledematen 🙂

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.