Ontdek de 5 voordelen van babygebaren

voordelen van babygebaren

De voordelen van babygebaren zijn verbazingwekkend. Babygebarentaal of babygebaren is een vorm van communicatie waarbij baby’s en peuters handgebaren gebruiken om zich uit te drukken voordat ze kunnen spreken. Door het gebruik leert de baby een gebaar uit te beelden om iets te zeggen. Bijvoorbeeld het gebaar voor drinken, eten, zijn speentje,… Hij gaat dus niet in zinnen gebaren, maar gaat specifieke woorden gebaren waardoor zijn verzorger begrijpt wat de baby wil.

Je kan met babygebaren aan de slag vanaf jonge leeftijd, idealiter vanaf de leeftijd van 6 maanden. Maar ook nog starten aan de leeftijd van 1 jaar of later is helemaal prima. Vaak vinden oudere broertjes of zusjes het ook heel leuk om nog aan de slag te gaan met gebaren om zo met hun broertje of zusje te kunnen communiceren.

De voordelen zijn talrijk, hieronder lijst ik er 5 op.

1. Verbetert de communicatie

Babygebaren kunnen de communicatie tussen baby’s en verzorgers verbeteren. Baby’s kunnen gebaren gebruiken om hun behoeften en wensen uit te drukken, wat frustratie en driftbuien kan verminderen. Ouders kunnen de behoeften van hun kind beter begrijpen en er adequaat op reageren. Dit werd ook onderzocht in crèches waarbij er gebruik werd gemaakt van babygebaren en hieruit bleek dat deze kinderen minder driftbuien hadden dan in crèches waarbij er geen gebruik van werd gemaakt.

2. Verbetert de taalontwikkeling

Het gebruik van babygebaren kan ook de taalontwikkeling verbeteren. Het kan baby’s helpen het verband tussen woorden en voorwerpen te begrijpen, wat hun taalverwerving kan vergemakkelijken. Door gebaren te gebruiken voor gewone woorden en zinnen kunnen baby’s het gebaar gaan associëren met het gesproken woord, wat kan leiden tot een vroegere spraakontwikkeling. Vaak denken ouders dat baby’s die gebaren gebruiken net minder snel zullen beginnen met het vormen van woordjes, maar niets is dus minder waar.

3. Bevordert verbinding

Een ander voordeel van het leren van gebarentaal aan je baby is dat het de band tussen ouder en kind kan versterken. Door gebaren te gebruiken om te communiceren kunnen ouders de behoeften en wensen van hun baby beter begrijpen, wat kan leiden tot een meer responsieve en attente opvoedingsstijl. Bovendien kan het samen onderwijzen en leren een speciale band scheppen tussen ouder en kind. Het is een leuke en interactieve manier om met je kleintje bezig te zijn en kan leiden tot een diepere band.

4. Stimuleert de cognitieve ontwikkeling

Naast verbeterde communicatievaardigheden kan het leren van gebarentaal aan je baby ook hun cognitieve ontwikkeling bevorderen. Gebarentaal leren vereist het gebruik van zowel de linker- als de rechterkant van de hersenen, wat kan helpen om de neurale verbindingen te versterken en de algehele hersenfunctie te verbeteren. Studies hebben ook aangetoond dat baby’s die gebarentaal leren op latere leeftijd hogere IQ-scores en een beter probleemoplossend vermogen kunnen hebben. Dus niet alleen is babygebarentaal een geweldige manier om de communicatie te verbeteren, het kan je kind ook een cognitieve boost geven!

5. Kan gebruikt worden bij alle kindjes

Babygebarentaal kan gebruikt worden bij zowel horende als niet-horende baby’s en vormen zo een brug tussen beide. De gebaren worden ook regelmatig gebruikt bij kinderen die een mentale achterstand of handicap hebben om zich vlotter verstaanbaar te maken voor hun verzorgers. Maar ook voor anderstalige kindjes kunnen babygebaren heel fijn zijn om zich verstaanbaar te kunnen maken in een nieuwe crèche of klas bijvoorbeeld.

In het algemeen heeft het gebruik van babygebaren talloze voordelen hebben voor zowel baby’s als verzorgers, en kan het hun communicatie en relatie verbeteren. In mijn cursus babygebaren vind je meer dan 60 basisgebaren waar je vlot mee aan de slag kan. Op een uurtje ben jij klaar om jouw baby babygebaren aan te leren. Het is makkelijker dan je denkt en je zal zo blij zijn wanneer je je baby’s eerste gebaar waarneemt!

Veel liefs

Nathalie – Babygebarencoach

Bron: https://www.canr.msu.edu/news/baby_sign_language_a_helpful_communication_tool#:~:text=Baby%20signs%20can%20be%20used,more%20responsive%20to%20their%20needs

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.