Reflux bij baby’s: Oorzaken, symptomen en behandelingen om je kleintje te helpen beter te slapen

Reflux baby

Ben jij een ouder van een baby die lijdt aan gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) oftewel de ziekte van reflux? Zo ja, dan vraag je je misschien af wat de oorzaken zijn en hoe je het het beste kunt behandelen. Als kinderslaapcoach kom ik dagelijks in contact met ouders die met de handen in de haren zitten omdat hun baby ontevreden is en slecht slaapt door reflux. Vaak kan ik echter met enkele eenvoudige tips al heel wat verlichting bieden.

Disclaimer: dit artikel vormt in geen geval een vervanging voor medisch advies.

Wat is reflux?

Gastro-oesofageale reflux (GOR) treedt op wanneer inhoud die naar de maag is gegaan, weer omhoog komt in de slokdarm. GOR komt vaak voor bij zuigelingen omdat zij een vloeibaar dieet krijgen en veel tijd liggend doorbrengen. Als GOR ernstiger en langduriger is, wordt het gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) genoemd.

Alle baby’s hebben in meer of mindere mate last van GOR aangezien het sluitspiermechanisme tussen de maag en slokdarm nog niet volledig ontwikkeld is. Doorheen het eerste levensjaar ontwikkelt deze spier zich steeds verder, waardoor het teruggeven van voedsel ook automatisch afneemt met het ouder worden. Doordat er in onze maag zoutzuur aanwezig is dat helpt met de vertering van voedsel, doet veelvuldig teruggeven pijn aangezien enkel de maag voorzien is op deze zuurtegraad, maar de slokdarm niet.

De meeste baby’s ondervinden echter geen last van het teruggeven. Ongeveer de helft van de baby’s jonger dan 3 maanden geeft dagelijks meerdere keren een deel van hun voeding terug en dit is volkomen normaal. Dit stopt meestal  op de leeftijd van 12 tot 18 maanden. Een klein percentage baby’s zal ook echt de ziekte van reflux (GORD) ontwikkelen. Deze baby’s geven veel vaker terug wat voor irritatie en pijn kan zorgen. Er kan ook sprake zijn van verborgen reflux. Dit is wanneer de melk wek terugvloeit in de slokdarm, maar de baby niet teruggeeft. Het is daarom ook moeilijker om hiervan een diagnose te stellen, al kan deze aandoening even pijnlijk zoniet pijnlijker zijn voor de baby. 

Reflux kan een frustrerende aandoening zijn voor zowel baby’s als ouders. Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar om het ongemak van je kleintje te verlichten en zijn slaap te verbeteren.

Wat zijn de symptomen van reflux bij baby's?

GORD komt vaker voor bij kinderen die prematuur geboren zijn. Daarnaast verhogen aangeboren afwijkingen van de slokdarm of maag en aandoeningen van het zenuwstelsel of de luchtwegen de kans op GORD.

Het meest voorkomende symptoom bij baby’s is (vaak) spugen of overgeven.

Andere symptomen voor de ziekte van reflux (GORD) kunnen zijn:

  • Irriteerbaarheid tijdens voedingen
  • Buigen van de rug of het lichaam tijdens of na de voeding
  • Overmatig huilen
  • Zure adem
  • Weigeren om te eten
  • Krachtig of regelmatig teruggeven
  • Gewichtsverlies
  • Overmatig boeren of hikken
  • Piepen of moeite met ademhalen
  • Moeite hebben met slapen

Als je baby een van deze symptomen heeft, is het belangrijk om naar een arts te gaan zodat die andere mogelijke oorzaken kan uitsluiten en kan bepalen of je baby inderdaad last heeft van de ziekte van reflux (GORD) en hiervoor behandeld dient te worden.

In het geval dat jouw baby verborgen reflux zou hebben, dan zijn de symptomen gelijkaardig aan deze hierboven beschreven, enkel zal de baby niet teruggeven. De oprispingen blijven dus in de slokdarm zitten. Bij twijfel kan je hiervoor ook jullie behandelende arts raadplegen.

Reflux baby

Reflux bij baby's behandelen

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor reflux bij baby’s. De beste optie voor je kind hangt af van de ernst van de symptomen. Als je baby lichte tekenen vertoont, zoals af en toe spugen of overgeven of soms ongemakken na het eten vertonen, dan kun je de symptomen wellicht onder controle houden met enkele van onderstaande eenvoudige aanpassingen.

  • Het hoofdje van de baby rechtop houden tijdens het voeden
  • De baby na de voeding nog 20-30 minuten rechtop houden
  • De voedingen niet te snel na elkaar laten volgen, 3 à 4h tussen de voedingen houden is een goede maatstaf bij baby’s die last hebben van reflux
  • Bij kunstvoeding kan er overgeschakeld worden naar een andere soort ingedikte voeding
  • Bij borstvoeding wordt er geadviseerd dat mama enkele weken een koemelkvrij dieet volgt, vaak helpt dit om de symptomen van reflux te verminderen bij de baby. In geval van kunstvoeding kan er (tijdelijk) overgeschakeld worden op andere koemelkvrije melk om te kijken of dit soelaas brengt
  • Een bezoekje aan een kinderosteopaat is ook een goed idee, destijds heeft dit goed geholpen bij mijn oudste dochter Noélie die last had van verborgen reflux. Al na 1 sessie merkte ik beterschap en na enkele sessies hebben we de medicatie succesvol kunnen afbouwen
  • Een verkort tongriempje kan ook een stoorzender vormen bij reflux, dit kan je laten nakijken door jullie vroedvrouw die jullie hierin verder zal kunnen begeleiden
  • Baby’s met reflux zijn extra gebaat bij ritme en regelmaat. Oververmoeide baby’s zullen sneller last hebben van de symptomen van reflux dan baby’s die in een goed ritme zitten. Via onze cursussen kan je leren hoe je je baby een fijn ritme geschikt voor zijn leeftijd kan laten volgen

Als je baby ernstigere symptomen heeft, zoals vaak en veel spugen of overgeven, prikkelbaarheid, gewichtsverlies of ernstige slaapproblemen, dan zal jullie behandelende arts wellicht een medicijn voorschrijven die de zuurtegraad van de maag zal doen afnemen. Hierdoor zal het teruggeven minder of geen pijn meer doen. Het teruggeven an sich zal dus blijven, maar de pijn kan wel aangepakt worden. Deze medicijnen worden doorgaans in vloeibare vorm gegeven een halfuur voordat de eerste voeding van de dag plaatsvindt. 

Een operatie is ook een optie voor ernstige gevallen van GORD voor kindjes die niet reageren op een medische behandeling. Tijdens een operatie wordt een klein deel van de maag om de onderste slokdarmsfincter of sluitspier gewikkeld om deze strakker te maken en zure reflux te voorkomen. Echter is dit eerder zeldzaam en zal hier eerst uitvoerig onderzoek naar gedaan worden aan de hand van onder andere een pH-metrie meting in het ziekenhuis.

Waarom het verhogen van de wieg niet wordt aanbevolen

Een veelgehoorde en wijdverspreide tip is om het hoofdeinde van het bedje te verhogen wanneer de baby last heeft van reflux. Toch wordt dit afgeraden.

“Elevating the head of the infant’s crib is ineffective in reducing gastroesophageal reflux and is not recommended; in addition, elevating the head of the crib may result in the infant sliding to the foot of the crib into a position that may compromise respiration.”  Terug te vinden in dit artikel van het AAP. 

Conclusie

Het is belangrijk om geïnformeerd en proactief te blijven als het gaat om de gezondheid van je baby, zodat je hem de best mogelijke zorg kunt geven. Als je denkt dat je kleintje veel last ondervindt van reflux, praat dan zo snel mogelijk met zijn arts om een specifiek op hem afgestemd behandelplan vast te stellen. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat je baby de rustgevende slaap krijgt die hij nodig heeft voor een optimale groei en ontwikkeling. Onthoud ook dat je ook bij reflux kan werken aan ritme en regelmaat. Je baby zal er zelfs extra gebaat bij zijn. 

Wij helpen je hier graag bij. Blijf niet bij de pakken zitten en schakel hulp in! Je kan zelfstandig aan de slag met één van de slaapgidsen & videocursussen, een losse consultatie of schakel ons in voor slaapcoaching als je graag dagelijks begeleiding krijgt.

Ben je nog niet uitgelezen en ontdek je graag hoe Nicky Somers, arts, omging met reflux bij haar baby en de impact op de slaapgewoontes? Lees hier haar verhaal!

Veel liefs,
Nathalie Schittekatte
Kinderslaapcoach & oprichter Snuggles & Dreams

Dit bericht heeft één reactie

  1. Donna De Clercq

    Er bestaat ook verborgen reflux. Hierbij slikt je kindje de teruggelopen melk weer in. Hierdoor passeert de zure melk 2x langs de slokdarm en ervaart je kindje sneller pijn. Omdat reflux veelal geassocieerd wordt met het zichtbaar teruggeven van melk wordt dit vaak te snel uitgesloten. Echter als je kindje 30 a 60min na de voeding steeds slikt dan kan het toch wel eens reflux zijn.
    Daarnaast helpt het verhogen van het hoofdeinde wel, ten minste als je het bed minimum 30 graden kan kantelen. Dit is best stijl en zo’n bedjes moeten voorzien zijn van een zacht harnasje zodat je baby niet op een bolletje aan het voeteinde ligt. Wel fijn om hier een blogpost over te zien. Het is best heavy en we hebben hierdoor een ferm traject afgelegd met slaap. Maar kijk, ons meisje van 7 maand slaapt al een dikke 2 weken ‘s nachts door! De dutjes zijn gemiddeld genomen wat kort, maar we blijven in stijgende lijn verderzetten!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.