Reversed Cycling: wat is het en hoe doorbreek je het voor betere nachten?

Reversed Cycling: baby drinkt een flesje

Heb je een baby die overdag niet veel trek heeft in zijn voeding, maar ‘s nachts steeds weer wakker wordt voor een flesje of borst? Dit kan te maken hebben met een patroon dat we “reversed cycling” noemen. Het betekent dat je baby zijn voedingen overdag mist en dit ‘s nachts inhaalt.

Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt! 😉 In deze blog geef ik je graag wat meer info maar ook handvaten over hoe je dit reversed cycling-patroon kan doorbreken.

Veel leesplezier!

wat is reversed cycling?

Reversed cycling is wanneer je baby overdag minder drinkt en ‘s nachts meer honger heeft. Dit zorgt ervoor dat zijn dag- en nachtritme volledig door elkaar raken. Veel ouders merken dit vooral wanneer hun baby ‘s nachts vaker wakker wordt om te drinken, maar overdag geen interesse toont in voeding.

waarom gebeurt reversed cycling?

Reversed cycling kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Het start vooral vanaf de leeftijd van 6 maanden, wanneer nachtvoedingen normaal gezien (bijna) verleden tijd zouden moeten zijn, maar dat ze net in frequentie beginnen toe te nemen. Hier zijn de belangrijkste redenen:

  1. Afleiding overdag
    Baby’s zijn nieuwsgierig! Ze ontdekken de wereld om zich heen en zijn vaak te druk met spelen en verkennen om echt aandacht te geven aan hun voeding.

  2. Nachtelijke voedingen als gewoonte
    Als je baby gewend is geraakt aan ‘s nachts drinken, kan hij overdag minder behoefte hebben. Dit is een patroon dat zich over tijd kan ontwikkelen.

  3. Veranderingen in de routine
    Nieuwe situaties, zoals de start in de crèche of een verhuizing, kunnen een grote invloed hebben op het voedingsritme van je baby. Zo kan het zijn dat hij minder goed eet overdag en ‘s nachts gaat compenseren.

wat kan je doen om reversed cycling te doorbreken?

Als reversed cycling eenmaal een gewoonte is geworden, kost het tijd en consistentie om dit weer om te draaien. Maar geen zorgen, met de juiste aanpak kun je je baby weer in een gezond ritme krijgen! Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen:

  1. Consistent voedingen overdag aanbieden
    Het is belangrijk om je baby voedingen op vaste momenten aan te bieden, zelfs als hij niet veel drinkt. Dit helpt hem te begrijpen dat overdag het moment is om te eten en maakt het makkelijker om deze routine op te bouwen.

  2. Verminder nachtvoedingen stap voor stap
    Wil je dat je baby overdag meer eet? Dan is het nodig om de nachtvoedingen geleidelijk af te bouwen. Begin bijvoorbeeld met het verlengen van de tijd tussen voedingen of het verminderen van de hoeveelheid melk. Zo leert je baby om langer zonder voeding te slapen en krijgt hij overdag meer honger. Wil je weten hoe je dit stap voor stap aanpakt? Download onze gratis beslissingsboom over hoe je nachtvoedingen kunt afbouwen!

  3. Maak voedingen overdag aantrekkelijk
    Zorg ervoor dat voedingen overdag plaatsvinden in een rustige, afleidingsvrije omgeving. Dit helpt je baby zich beter te concentreren op de voeding en maakt het makkelijker voor hem om genoeg te drinken. Zorg er echter voor dat de voedingen niet in het donker plaatsvinden, want het daglicht helpt je baby te begrijpen dat het tijd is om te eten!

  4. SOS
    Heb je het gevoel dat niets lijkt te werken? Dan kan het een goed idee zijn om een afspraak te maken met een preverbaal logopedist, zij kunnen hierbij helpen en extra adviezen geven. Rond 12 weken stopt die automatische drinkreflex bij baby’s en sommige baby’s hebben écht extra handvaten nodig om goed te leren drinken overdag.

Extra tips

Reversed cycling doorbreken kost tijd en geduld. Het is belangrijk om stap voor stap het patroon aan te passen en consistent te blijven met de voedingen overdag. Het kan even duren voordat je baby het nieuwe ritme aanneemt, maar blijf vooral rustig en volhardend. Elke kleine stap brengt je dichter bij een betere nachtrust voor jullie beiden! 🙂

Heb je nood aan extra begeleiding bij het doorbreken van reversed cycling en het opbouwen van een gezonde eet- en slaaproutine voor je baby? In onze Cursus Newborns en 4-9 maanden cursus bieden we handige tips en strategieën die je stap voor stap kunt toepassen om je kleintje weer op het juiste ritme te krijgen.

Denk eraan: het is een proces, maar met geduld en consistentie kom je er! Heb je vragen of wil je meer tips? Laat het ons weten, we helpen je graag verder. 😊

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.