Je bekijkt nu Telkens rechtstaan in bed!

Telkens rechtstaan in bed!

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Baby
 • Bericht reacties:5 Reacties

Joepie, je oogappel heeft alweer een nieuwe mijlpaal behaald, deze van te leren staan! Maar dan begint je baby plots te staan in zijn bedje wanneer het tijd is voor een dutje en ookal leg je je baby telkens terug neer, gaat hij telkens zo snel weer staan. Dit duurt enkele minuten, maar vaak ook veel langer en voordat je het weet zit de dutjestijd erop en heb je de hele tijd je baby moeten neerleggen die telkens weer ging rechtstaan. Als slaapcoach krijg ik dan regelmatig berichtjes van bezorgde ouders hoe ze dit het best kunnen aanpakken. Je kan het terugvinden in deze blogpost!

Het is heel normaal voor baby’s om nieuwe fysieke mijlpalen in hun bedje te gaan oefenen. Denk maar aan rollen, zitten, tijgeren en nu dus staan. Wanneer baby’s heel intensief gaan oefenen op deze nieuwe mijlpalen, kunnen de dutjes en nachten wel wat verstoord geraken. 1 of 2 dagen off track gaan vormt doorgaans geen probleem, duurt dit veel langer dan kan je al snel te maken krijgen met een slaapregressie, wat we uiteraard willen vermijden.

Wanneer je je baby neerlegt in zijn bedje en hij meteen weer recht staat, ga je best als volgt te werk:

 • Stap 1: Leg je baby terug neer eens hij gaat staan
 • Stap 2: Wanneer je baby terug gaat staan, leg je hem opnieuw neer. Je doet dit in totaal 3 keer.
 • Stap 3: Verlaat vervolgens de kamer. Als je geen camera hebt, zal je een beetje op het gehoor moeten afgaan of je baby al dan niet opnieuw recht is gaan staan, anders zie je het op de camera. Wacht 1 volle minuut voordat je weer naar binnen gaat.
 • Stap 4: Leg je baby opnieuw neer en doe dit tot maximaal 3 keer, verlaat vervolgens opnieuw de kamer. Herhaal de vorige stappen totdat je baby slaapt.

Belangrijk!

 • Het kan gebeuren dat je dit een volledig uur moet doen! Dat is helaas niet uitzonderlijk die eerste dagen. Je baby probeert uit te dokteren hoe dat staan juist werkt en vindt het bijzonder moeilijk om zelf terug te gaan liggen. Het doel is dat hij rustig blijft liggen nadat je hem hebt neergelegd en niet weer opnieuw gaat staan. Hij moet maw doorkrijgen dat slapen nu eenmaal niet rechtstaand zal lukken. Het zélf terug gaan liggen is namelijk iets wat hij pas later onder de knie zal krijgen.
 • Moest je baby na 1 uur overdag nog niet slapen, las dan even een pauze in en plan het dutje op een later tijdstip opnieuw in. Bij bedtijd en ‘s nachts raad ik aan om door te zetten totdat je baby slaapt.
 • Dwing je baby niet om te blijven liggen door bijvoorbeeld je hand op hem gedrukt te houden of hem strak in te stoppen (we willen sowieso geen dekens in bed het eerste jaar!). Je mag wel je baby even strelen met als doel dat hij rustiger wordt en blijft liggen. Stop met strelen zodra je baby kalmer wordt, streel hem niet in slaap.
 • Je mag ook telkens bij je baby blijven en dus de kamer niet verlaten, echter rond de leeftijd dat een baby reeds kan staan, kan dit doorgaans erg stimulerend worden, zeker indien je baby voordien wél zonder jouw aanwezigheid in slaap kon vallen.

Je kan dit stappenplan ook toepassen wanneer je baby gaat zitten of teruggerold wil worden. Het doel is dus altijd om je baby een duwtje in de rug te geven, maar door hem wel te laten inzien dat het slapen nu eenmaal beter zal lukken als hij rustig blijft liggen.

Het zal vooral bij de aanvang van een dutje of bij bedtijd zijn dat je baby dit doet alsook mogelijks na een kort dutje. ’s Nachts zou je hier niet te veel last van mogen hebben, al zijn er natuurlijk uitzonderingen die ook dan heel graag gaan oefenen 😉 Ga dan opnieuw aan de slag met het stappenplan, hou je hoofd koel en ga geen back-up plannen inschakelen om je baby zo snel mogelijk weer in slaap te krijgen. Het is belangrijk dat je baby zélf blijft liggen en zélf terug in slaap valt. Moest je baby deze belangrijke eigenschap rond deze leeftijd nog niet onder de knie hebben, dan help ik jullie hier als slaapcoach heel graag bij! Check even deze pagina voor de diensten die we aanbieden.

Nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Succes!

Liefs,
Nathalie

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Tessa

  Bedankt voor de tips!! Ons zoontje van 10 maanden leerde op 1 week tijd hoe hij uit lig zelf kon gaan zitten en enkele dagen later begon hij op handen en knieën te kruipen. Staan en tijgeren deed hij al vroeger. Bij het slapengaan ondervinden we niet echt problemen maar hij wordt ‘s nachts regelmatig al wenend wakker, terwijl hij recht zit. Hij weent dan echt heel luid en lijkt wat in paniek, al is hij precies ook niet helemaal wakker… eens gekalmeerd, slaapt hij weer snel. Maar we moeten er wel opnieuw elke nacht een paar keer uit… (Het is nooit een topslaper geweest maar de 4-8 maanden slaapgids heeft ons heel goed geholpen! We zijn dus opnieuw gewend aan meer slaap 😉)

 2. Thabita

  Ik heb het de eerste keer uitgeprobeerd. Omdat ze al een week of 2 haar zelf recht trekt en nu ook staat. Terwijl ze zelf altijd goed sliep.. ik wist niet wat doen. Dus wiegde ik haar steeds een beetje in slaap en legde haar dan neer. Soms deed ze haar ogen open en sliep ze verder maar soms ook niet en dan huilde ze. Ik heb dit nu geprobeerd en inderdaad na 40m is het gelukt. Alleen merk ik als ik in de kamer blijf dat ze me wil zoeken. Het inderdaad stimuleer om te gaan staan.. Of als ik aan het bedje sta en ik lach naar haar dat ze terug actief wordt. Moet ik dan geen contact maken met m’n ogen? Ik streel haar dan even. Of leg m’n hand op haar hoofd/kaak.

  1. Nathalie

   Hi, dat contact zoeken is heel normaal, je kan haar best leren om zonder jouw aanwezigheid in slaap te vallen, dit zal haar minder stimuleren en zo zal ze vlotter in dromenland geraken! 🙂

 3. Nora

  Als je net in slaaptraining zit met opbouwende intervallen, zet je die intervallen dan door (ondanks dat je baby staat), of ga je dan even over op steeds 1 minuut wachten zoals hierboven beschreven?

  1. Nathalie

   Je kan de intervallen korter houden zodat je regelmatig de baby eens kan gaan neerleggen.

Geef een antwoord