Slapeloze nachten door spanningen bij je kind? 6 tips voor een betere nachtrust

Slecht slapen door spanningen bij je kind

De feestdagen staan weer voor de deur en brengen veel vreugde, lichtjes en gezelligheid met zich mee. 🤗 Voor kinderen is dit ook de tijd van de Sint, cadeautjes en drukke dagen vol activiteiten. Hoewel het een magische periode is, kunnen deze feestelijke voorbereidingen en verwachtingen ook spanningen bij kinderen veroorzaken. Deze spanningen kunnen leiden tot slapeloze nachten, zowel voor je kind als voor jou als ouder.

In deze blog ontdek je 6 praktische tips om spanningen bij kinderen te verminderen, zodat jullie samen kunnen genieten van een rustige en vrolijke feestperiode. 😊

waarom zorgen de feestdagen voor spanningen bij je kind?

De aanloop naar de feestdagen is zó spannend voor kinderen. Er gebeurt van alles: de schoen zetten, vol verwachting uitkijken naar cadeautjes, misschien zelfs een bezoek van de Sint… Voeg daar de drukte van familiebezoeken en feestjes aan toe van de feestdagen, en je begrijpt waarom het allemaal net iets te veel kan worden.

Veel kinderen krijgen daardoor last van:

  • Moeilijk inslapen (hun hoofd blijft maar draaien)
  • Nachtmerries of rusteloze slaap
  • Vroeg wakker worden omdat ze niet kunnen wachten tot de dag begint

Maar geen zorgen, het hoeft niet zo te blijven! Met een paar praktische tips kun je zorgen voor meer rust en balans – en voor een betere nachtrust voor iedereen.

6 tips om spanningen bij kinderen te verminderen

1. Creëer een rustige bedtijdroutine

Een gestructureerde bedtijdroutine is essentieel, vooral tijdens drukke periodes. Begin de routine ongeveer 30 minuten voor het slapengaan en zorg ervoor dat deze rustgevend is. Dim de lichten, lees een kalmerend verhaaltje voor en neem de tijd voor knuffeltijd. Dit helpt je kleintje te ontspannen en zich voor te bereiden op een goede nachtrust.

Zorg ervoor dat het bedtijdritueel zo voorspelbaar mogelijk is. Zo weet je kindje wat er van hem verwacht wordt. Je kan dit gewoon bespreken maar je kan ook gebruik maken van pictogrammen. In onze printable ‘rituelen’ kan je een blanco poster met 45 pictogrammen terugvinden. Dankzij deze template maak je de rituelen voor je peuter of kleuter veel overzichtelijker.

Ben je op zoek naar een voorbeeldroutine? Mijn digitale voorbeeldroutinegids kan je hier zeker bij helpen en is geschikt voor kindjes van 4 maanden tem 4 jaar.

2. Beperk stimulerende activiteiten voor het slapengaan

Het is heel belangrijk om stimulerende activiteiten voor het slapengaan te beperken. Denk aan het spelen van energieke spelletjes waarbij er frustraties kunnen optreden. Probeer daarnaast ook zeker de schermtijd voor bedtijd te beperken. Kies in plaats daarvan voor rustige of creatieve activiteiten om tot rust te komen, zo kan je de overgang naar slaap bevorderen.

3. Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Om in het thema te blijven kan je bijvoorbeeld de slaapkamer van je kindje versieren met subtiele feestelijke accenten, puur voor de leuke sfeer. Vermijd echter wel té overweldigende versieringen die de slaapomgeving te druk maken. Een rustige en comfortabele omgeving draagt namelijk bij aan een goede nachtrust.

Verder zorg je voor een goed verduisterende kamer en mensen die mij al langer volgen weten dat ik fan ben van het witte ruis toestel in de slaapkamer. Het is een ideaal en goedkoop hulpmiddeltje om je kindje beter te helpen slapen en/of minder snel te laten wakker worden door omgevingsgeluiden.

4. Praat over de festiviteiten

Kinderen raken gestrest door de onzekerheid van de aankomende gebeurtenissen. Neem de tijd om met je kleintje te praten over de feestdagen. Leg uit wat er gaat gebeuren, wie bijvoorbeeld Sinterklaas of de Kerstman is, en waarom deze tijd van het jaar speciaal is. Zoek uit wat er zich afspeelt in het hoofd van je kind: is hij bang, wil hij/zij niet op de schoot bij de Sint, … Luister naar de gevoelens en behoeften van je kind zodat hij/zij zich veilig voelt en de gebeurtenissen niet alleen maar als ‘spannend’ ervaart. Dit kan helpen om angst en onzekerheid te verminderen.

5. Zorg voor voldoende ontspanningstijd

Temidden van alle drukte is het belangrijk om wat rustige, ontspannende tijd in te plannen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je samen een rustig spelletje speelt, een wandeling maakt in de buitenlucht of gewoon samen geniet van quality time (lekker knuffelen). Ontspanning helpt bij het verminderen van stress en maakt de overgang naar slaap gemakkelijker. Zoals ik hiervoor al aanraadde, probeer schermtijd zoveel als mogelijk te beperken vlak voor bedtijd.

6. Luister naar je kind

Elk kind is anders, en het is belangrijk om naar hun behoeften te luisteren. Als je merkt dat je kleintje gestrest is, geef ze dan wat extra knuffeltijd of praat met ze over hun zorgen. Het gevoel gehoord te worden, kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Laat vooral je kindje praten tijdens dit moment, maar baken het gesprek ook wat af, zodat de bedtijd niet te laat wordt. Merk je dat je kind dit steeds heel uitgebreid doet, dan kan je dit gesprekje al voor het ritueel voeren.

Merk je dat je kindje nog over heel veel andere dingetjes wilt praten, dan kan je ook een aantal zaken parkeren naar de volgende dag. Eens het gesprekje is afgelopen, is het tijd voor een dikke kus en knuffel en je kindje lekker onder te stoppen.

Heeft je kindje moeite met het vertellen over zijn dag of zijn emoties, dan kan onze praatplaat misschien een handig hulpmiddeltje zijn. Dankzij deze praatplaat kan je op een eenvoudige en speelse manier wat meer te weten komen over de leefwereld van je kindje.

Heeft je kindje enorm veel last van ‘kriebels’ bij gebeurtenissen zoals de Sint, Kerst, Pasen, … ?  Gebruik dan eventueel een aftelkalender om voorspelbaarheid te creëren. In onze nieuwsbrief delen we steeds gratis leuke aftelkalenders naar aanleiding van deze gebeurtenissen. Schreef jij je al in voor onze nieuwsbrief?

Ziezo, ik hoop dat jij en je kleintje met deze tips kunnen genieten van een rustige nachtrust te midden van al de festiviteiten. Onthoud dat het creëren van een ontspannen slaapomgeving en een consistente slaaproutine essentieel zijn voor een goede nachtrust, zelfs tijdens de meest feestelijke tijd van het jaar.

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coaching traject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding.

Happy holidays! 🌟🎄

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.