Nachtvoedingen bij newborns

Nachtvoedingen bij newborns

In de prille periode na de geboorte staan ouders vaak voor een uitdaging die onlosmakelijk verbonden is met het ouderschap: nachtvoedingen bij hun pasgeboren baby. Deze nachtelijke wakkere momenten zijn een cruciaal onderdeel van de zorg voor een pasgeborene. In deze blogpost vertel ik je meer over het belang van nachtvoedingen voor je newborn en hoe je hiermee kan omgaan. Daarnaast geef ik je enkele tips om een goede slaaproutine te creëren, wat een positieve invloed kan hebben op de nachtvoedingen. Tenslotte leg ik je ook uit hoe je ervoor kan zorgen dat je de nachtvoedingen vroeg in de ochtend kan uitstellen zodat je baby tot de ochtend slaapt.

Belang van nachtvoedingen bij newborns

Nachtvoedingen bij pasgeboren baby’s zijn heel normaal en essentieel voor hun groei en ontwikkeling. Ik geef je graag enkele belangrijke zaken mee die je moet weten over nachtvoedingen bij newborns:

  1. Frequentie van nachtvoedingen: Pasgeboren baby’s hebben kleine magen en verteren moedermelk of flesvoeding snel. Hierdoor hebben ze vaak voeding nodig, zelfs ‘s nachts. Het is normaal dat pasgeborenen elke 2-4 uur wakker worden voor een voeding, ook ‘s nachts.
  2. Biologische behoeften: Nachtvoedingen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van je baby, vooral in de eerste paar maanden van het leven. Tijdens de nachtvoedingen krijgt je baby belangrijke voedingsstoffen binnen die hem helpen groeien.
  3. Bevordering van de melkproductie bij borstvoeding: Nachtvoedingen helpen ook om de melkproductie van de moeder op gang te houden. Tijdens de nacht produceren sommige moeders meer prolactine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de melkproductie.
  4. Signalen voor nachtvoeding: Het is belangrijk om de hongersignalen van je baby te herkennen, zoals zuigen op de handen, smakgeluiden maken of onrustig bewegen. Probeer je baby te voeden zodra je deze signalen opmerkt om te voorkomen dat hij te hongerig wordt. Sommige baby’s geven niet veel signalen en zeker als ze ingebakerd slapen, kunnen ze deze minder laten zien. Dan is een maatstaf van maximaal om de 3u voeden bij je newborn een goede leidraad.
  5. Geduld: Het is normaal dat nachtvoedingen vermoeiend kunnen zijn voor ouders, maar het is een tijdelijke fase. Mettertijd zullen de slaappatronen van je baby veranderen en zal hij langere blokjes achter elkaar slapen. Na een tijdje zal je baby lekker het klokje rond beginnen slapen, een mooie mijlpaal!

Omgaan met nachtvoedingen

Zoals gezegd zijn nachtvoedingen dus perfect normaal, ookal kunnen ze als erg intens ervaren worden. Zeker die eerste weken kan je baby nog erg vaak wakker worden. Rond de leeftijd van 3 à 4 maanden zijn al heel wat baby’s in staat om blokjes van 5-6u achter elkaar te slapen. Dit wil zeggen dat er nog maar 1 nachtvoeding nodig is, iets wat heel wat ouders als een mooie mijlpaal ervaren. De volgende stap is dan lekker het klokje rond slapen, maar dit lukt meestal pas na de leeftijd van 6 maanden. In onze cursus 0-9 maanden leer ik je graag hoe je je baby dit stap voor stap op een liefdevolle manier kunt aanleren.

Probeer als ouder te accepteren dat je newborn nachtvoedingen nodig heeft om te kunnen groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Schakel hulp in van een partner indien mogelijk zodat jullie de verantwoordelijkheid kunnen delen. Dit kan helpen om de last te verdelen en je wat meer rust te geven. Daarnaast adviseer ik je ook om die eerste maanden tijdens je moederschapsrust overdag te rusten wanneer je baby slaapt. Dit kan je helpen om beter om te gaan met de nachtelijke onderbrekingen in je slaap.

Het is ook interessant om hierbij op te merken dat het een misvatting is dat baby’s met flesvoeding sneller doorslapen. Het draait vooral om het ontwikkelen van gezonde slaapgewoontes en het volgen van de behoeften van je baby. Laat je dus zeker niet wijsmaken dat het stoppen met borstvoeding zal bijdragen bij het sneller doorslapen. Geef maar fijn borstvoeding zolang dit goed voelt!

Goede slaaproutine creëren

Een goede slaaproutine kan helpen om het slaappatroon van je pasgeboren baby te verbeteren en kan uiteindelijk bijdragen aan langere slaapblokjes ‘s nachts. Hoewel het belangrijk is om realistische verwachtingen te hebben, omdat pasgeboren baby’s nog steeds regelmatig wakker worden om te voeden, kan het volgen van een consistent slaapritueel helpen om de overgang naar een meer gestructureerd slaappatroon te vergemakkelijken.

Hier zijn enkele stappen voor het opzetten van een goede slaaproutine voor je baby:

  1. Tijdschema: Probeer een regelmatig tijdschema te volgen voor de slaap van je baby. Dit betekent dat je probeert om elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zowel overdag voor de dutjes als ‘s nachts. Pasgeboren baby’s hebben echter hun eigen ritme, dus verwacht geen strikte routine in het begin. Na enkele weken zal je echter merken dat je baby steeds beter gebaat zal zijn bij het volgen van een routine.
  2. Bedtijdroutine: Creëer een rustige en consistente bedtijdroutine voor je baby. Dit kan onder meer een warm bad, een verhaaltje voorlezen, een zacht slaapliedje of wat rustige tijd met je baby omvatten. Een routine helpt je baby te begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen.
  3. Slaapomgeving: Zorg ervoor dat de slaapomgeving van je baby veilig en comfortabel is. Zorg voor een donkere en stille kamer, dit stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Houd de kamertemperatuur aangenaam voor je baby. Ik maakte hierover ook een hele interessante podcastaflevering waarin je nog heel wat tips krijgt om de ideale slaapomgeving te creëren voor je kindje.
  4. Inbakeren: Sommige baby’s vinden het prettig om ingebakerd te worden in een deken of een speciale inbakerdoek. Dit kan helpen bij het creëren van een gevoel van veiligheid en comfort. Zelf ben ik fan van de inbakerslaapzakjes van love to dream.
  5. Slaapsignalen: Leer de slaapsignalen van je baby herkennen, zoals gapen, wrijven in de ogen of prikkelbaarheid. Probeer je baby in bed te leggen wanneer je deze signalen opmerkt, voordat hij oververmoeid raakt.

Een goede slaaproutine kan helpen bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten naarmate je baby ouder wordt. Samen met het implementeren van gezonde slaapgewoontes en het veranderen van de voedingsbehoeften van je baby ’s nachts, zullen de nachtvoedingen geleidelijk aan afnemen. Wees geduldig en pas de slaaproutine aan naarmate je baby zich ontwikkelt.

Nachtvoedingen newborns

Help! Mijn newborn is om 5u wakker. Wat nu?

Naarmate je newborn ouder wordt, heeft hij nood aan een steeds vroegere bedtijd. Rond de leeftijd van 2 maanden hebben de meeste baby’s nood aan bedtijd die tussen 19u en 20u valt. Doorheen de nacht hebben ze dan nog nood aan nachvoedingen, waaronder vaak eentje in de vroege ochtend.

 Je zal echter merken dat als je je baby rond 5u ’s ochtends een voeding hebt gegeven, hij om 7u niet meer voldoende honger heeft en dus deze voeding niet volledig opdrinkt. Daarnaast is het vaak moeilijk voor je baby om op dit vroege uur terug in slaap te vallen wat ook erg vervelend kan zijn. Ik krijg deze vraag dan ook regelmatig en geef je graag enkele tips mee hoe je zo snel mogelijk die vroege ochtend wake-up kunt verlaten richting 7u of later. Zelf heb ik dit ook meegemaakt met mijn jongste dochter en vond ik dit ook erg vervelend. Met het toepassen van deze tips, was dit echter gelukkig van korte duur.

  1. Stapsgewijze aanpassing: In plaats van de voeding van 5u abrupt te verschuiven naar bijvoorbeeld 6u, kun je proberen de voedingstijd elke dag met 15 minuten te verschuiven. Dus begin met 5u15, vervolgens 5u30, enzovoort, totdat je bij 6u bent. Dit geeft de baby de kans om aan het nieuwe schema te wennen zonder te veel onderbrekingen in zijn routine.
  2. Overdag vaker voeden: Zorg ervoor dat je baby overdag voldoende voeding krijgt. Als hij overdag vaker en meer eet, is de kans groter dat hij ‘s nachts langer kan slapen voordat hij weer honger heeft.
  3. Zorg voor goede voedingen: Zorg ervoor dat je baby tijdens de voedingen voldoende drinkt en goed aan de borst of de fles zuigt. Een baby die tijdens de voedingen goed verzadigd is, slaapt vaak langer.
  4. Clustervoeden: Overweeg ‘s avonds clustervoeden, waarbij je je baby vaker voedt in de uren voor het slapengaan. Dit kan helpen om de buik van je baby vol te houden en hem een iets langere nachtslaap te geven.
  5. Donkere slaapomgeving: Zeker in de zomer is dit een belangrijk element! Zorg voor een goed verduisterde kamer zodat je baby niet té wakker wordt en vlot weer in slaap kan vallen.
  6. Beschouw alles als nacht: Ga met de voeding om 5u op exact dezelfde manier om als de voeding van 2u ’s nachts. Hou alles donker en rustig, activeer met andere woorden je baby niet te veel om de kans op opnieuw inslapen te vergroten. Wanneer je vervolgens om 7u opstaat, ga je wel écht aan de dag starten, je maakt licht, praat tegen je baby etc
  7. Blijf de ochtendvoeding aanbieden: Ook al heeft je baby geen honger om 7u omdat hij recent nog heeft gegeten, blijf die voeding toch aanbieden, ook al zal je baby hier niet veel van drinken. De dag is gestart dus we geven een voeding. Dit geeft ook het signaal aan het brein van je baby dat er steeds een voeding wordt gegeven wanneer er wordt opgestaan en zal de kans vergroten op later wakker worden dan 5u.
  8. Blijf geduldig: Onthoud dat pasgeboren baby’s hun eigen tempo hebben, en het kan even duren voordat ze zich aanpassen aan een nieuw voedingsschema. Wees geduldig en geef je baby de tijd om aan de veranderingen te wennen.

Hou er rekening mee dat de behoeften en slaappatronen van pasgeborenen variëren, en sommige baby’s kunnen van nature langer slapen dan anderen. Het kan enige tijd duren voordat je baby zijn eigen slaaproutine ontwikkelt. Als je je zorgen maakt over het aanpassen van het voedingsschema van je baby, overleg dan met een kinderarts of een lactatiekundige voor specifiek advies op basis van de behoeften van jouw baby.

Wil je je graag nog meer te weten komen over slaap en voeding bij newborns of je optimaal voorbereiden op deze periode van het ouderschap tijdens de newborn weken? Dan raad ik je van harte mijn boekgids of videocursus aan!

Veel liefs,
Nathalie
Kinderslaapcoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.