In de nieuwsbrief van Kind & Gezin die je krijgt wanneer je oogappel 2 jaar oud wordt, staat dat je peuter nu klaar is voor een peuterbed of een groot bed… Helaas is dit in de praktijk maar zelden het geval en ik vertel je graag waarom.
Wat riskeer je nu juist met een te vroege overgang? Wel, dat je peuter continu uit zijn bedje begint te kruipen en dat je hem met geen mogelijkheid in bed kan houden. Dit is volkomen normaal. Jonge kinderen ontbreken vaak die impulscontrole om niet telkens uit hun bedje te kruipen.
“Maar Nathalie, wij deden de overstap al op 18 maanden en dit verliep vlekkeloos”, “Maar Nathalie, mijn vriendin haar zoontje kreeg een groot bedje op 24 maanden en dit verliep vlekkeloos”, “Maar Nathalie, mijn vriendin haar zoontje kreeg een groot bed op 22 maanden en slaapt sindsdien netjes door”.
Dit is een kleine greep uit de antwoorden die ik wekelijks krijg rond de overgang naar een nieuw bedje. Ik werk dagelijks samen met peutertjes en kleutertjes en ik kan je zeggen dat de kans dat het niet vlekkeloos verloopt, groter is dan de kans dat het wel goed verloopt. Maar hierin moet je vooral goed je eigen kind kennen. Is het een avontuurlijk type? Of eerder een schuchter type?
Het avontuurlijke type zal al sneller op ontdekking gaan, maar ook het schuchtere type zou wel eens uit zijn/haar bedje kunnen komen om te checken of mama/papa wel nog in de buurt is. Het punt is, zelfs al denk je je kind goed te kennen, kan je alsnog voor de grote verrassing komen te staan dat je kind telkens weer uit zijn bedje komt. Misschien verloopt het goed, misschien verloopt het zelfs enorm goed en was dit dé oplossing voor al jullie slaapproblemen. Of misschien beginnen de slaapproblemen nu pas echt. Ik ben van het type “liever voorkomen dan genezen”, waardoor ik ook echt een voorstander ben van te wachten. 🙂
Wanneer peuterbed of groot bed?
Ik raad de overgang naar een peuterbedje of groot bed niet voor de leeftijd van 30 maanden aan en liefst pas rond de leeftijd van 3 jaar. Ik vind het persoonlijk een ideaal verjaardagscadeau gezien het toch allemaal best een investering is; nieuw bed, nieuwe matras, nieuwe lakens etc. Er zijn ook ouders die vanaf de start een “2 in 1” ledikantje kopen waarvan de zijkant eraf kan. Deze ouders hebben vaak de neiging om al op erg jonge leeftijd de overstap te maken.
Echter kan het voor een peuter nog aanlokkelijker zijn om telkens weer uit zijn bedje te kruipen omdat hij een zeer veilig gevoel heeft in zijn ledikantje en de drempel om hieruit te komen zeer klein is. Ga je meteen voor een groot bed, is het veel meer “nieuw” en is die drempel veel hoger. Maar ook hier zijn zeker weer uitzonderingen waar dit allemaal vlekkeloos verloopt.
Opgelet, het is zeker niet zo dat slaapproblemen van de ene dag op de andere starten bij een te vroege overgang, vaak is er een “gewenningsfase” van 2-3 weken en beginnen de slaapproblemen pas nadien, wanneer het ledikantje al lang opgeborgen werd 😊
Vanaf welke leeftijd?
Er zijn ruw gezien 2 categorieën peuters: diegenen die misschien zélf al vragen achter een groot bedje omdat grote broer of zus bijvoorbeeld ook slaapt in een groot bedje en je hebt peuters die nergens om vragen en waar het vooral de ouders zijn die zin hebben in de verandering naar een groot bed. Wij hadden een peutertje van deze 2de categorie 😊 Het zijn vaak de ouders die vooral uitkijken naar de overgang of die de overgang willen maken omdat er een nieuw broertje of zusje op komst is.
Toch raad ik in het geval jouw peuter nog jonger is dan 2,5 jaar aan om dan een 2de ledikantje te kopen. Misschien kan je eentje lenen van een familielid of vrienden? Of misschien zal de nieuwe baby enkele maanden in de co-sleeper slapen waardoor het niet zo dringend is? Het worden van grote broer of zus heeft bij de meeste kindjes een grote impact.
Plots terug ongelukjes overdag of in bed plassen ’s nachts, moeilijk kunnen inslapen of niet willen gaan slapen,… zijn allemaal zaken die makkelijk kunnen voorvallen de eerste weken waarin grote broer/zus opnieuw zijn ‘plaats’ probeert te vinden in de nieuwe gezinsdynamiek. Ook hier weer kan je beter voorkomen dan genezen door nog even te wachten met de overgang naar een groot bed en jouw peuter op dat vlak nog even in zijn ‘comfortzone’ te laten.
Veiligheidsredenen
Soms is het zo dat je niet anders kan dan de overgang te maken wanneer je peuter uit zijn ledikantje klautert. Dit is niet veilig en willen we uiteraard vermijden. Er zijn echter nog een paar tips die je kan proberen om toch een groot bedje uit te stellen. Want guess what… een peuter die al graag uit zijn ledikantje klautert, zal maar al te graag ook uit zijn bedje komen 😊.
- Slaapzakje! Indien jouw peuter zonder slaapzakje slaapt, raad ik aan om dit (opnieuw) te gaan gebruiken en geen te groot model te nemen zodat hij zijn beentjes niet goed kan spreiden. Laat je peuter kiezen tussen 2 exemplaren zodat het ‘zijn’ keuze is en waardoor je hem gemakkelijker weer een slaapzakje zal kunnen aandoen.
- Matras verlagen: leg de matras van het ledikantje helemaal op de grond binnenin het frame van het ledikantje. Je kan hieronder een foto terugvinden van wat ik hiermee juist bedoel. Hiermee verlaag je weer een 15-tal centimeter het matrasje en zal het klauteren zeer moeilijk nog lukken.
- Reisbedje: de meeste peuters vinden het moeilijker om uit een reisbedje te klauteren dus dit kan ook een goede tussentijdse oplossing zijn.
- Geen nachtlampjes! Baby’s en peuters hebben geen nachtlampjes nodig in hun kamertje. Hun verbeeldingsvermogen is nog onvoldoende ontwikkeld om bang te kunnen hebben in het donker. Gebruik je wel een nachtlampje, dan kunnen ze hun omgeving veel beter zien én ook sneller geprikkeld geraken om op ontdekking te gaan. Uitdoen is dus de boodschap.
- Indien niets werkt, dien je vooral erop te letten dat het kamertje van je kind volledig veilig is en hij zich nergens pijn aan kan doen. Zet in dat geval een babyhekje aan zijn deur en beschouw zijn kamertje als 1 groot bed.
Tips bij de overgang
Is het eindelijk zover en maken jullie binnenkort de overgang? Dan kunnen deze tips wellicht van pas komen:
- Betrek je kind hierbij, doe het niet als grote verrassing. Zet eventueel samen het bedje in elkaar of laat je peuter kiezen tussen 2 modellen of tussen 2 sets lakens.
- Breng je peuter niet op ideeën: zeg niet tegen je peuter dat hij niet uit zijn bedje mag kruipen, je zou hem op ideeën kunnen brengen waar hij nog nooit bij had stilgestaan.
- Doe ‘gewoon’ bij het bedtijdritueel, alles verloopt net hetzelfde, buiten dat er nu in een groot bed wordt geslapen.
- Komt je peuter toch meteen uit bed? Neem hem bij de hand en begeleid hem meteen terug naar zijn bedje. Leg uit dat je verwacht dat hij in zijn bedje blijft liggen totdat het tijd is om op te staan, maak je niet boos, dit zou je peuter extra onrustig kunnen maken. Blijf dus zelf kalm. Je kan dit visualiseren aan de hand van een poster en door gebruik te maken van een slaapwekker. Mijn blog over welke slaapwekker ik aanraad en hoe je deze gebruikt kan je hier terugvinden.
- En ik herhaal het nog even: wacht liefst tot de leeftijd van 3 jaar 😊
Lees zeker ook onze blog over de introductie van een deken en een hoofdkussen om de overgang vlot te laten verlopen.
Zo deden wij het
Mijn dochtertje Noélie had een normaal ledikantje vanaf haar geboorte. Hierin konden wel 2 spijltjes weggehaald worden en dit begonnen we te doen wanneer ze 2,5 jaar oud was. Ze kon dan zelf in en uit haar ledikantje klauteren, maar eruit vallen was sowieso niet mogelijk. Echter is onze dochter helemaal geen avontuurlijk type en vroeg ze zèlf elke avond om de 2 spijltjes terug in haar bedje te steken. Voor de dutjes wilde ze gerust zonder slapen, maar de nachten liever niet. Toen wist ik al dat ze niet snel zèlf zou vragen naar een groot bed 😊
Toch kriebelde het bij mij om de overgang te maken en omdat ik het als slaapcoach ook aanraad als 3de verjaardagscadeau, deden we dit ook. Ik sprak erover in de weken voordien dat ze binnenkort een ‘groot bedje’ zou krijgen, wat nooit heel warm onthaald werd 😊 Ik heb héél lang getwijfeld tussen een eenpersoonsbed of een meegroeibedje. Uiteindelijk koos ik toch voor een meegroeibedje omdat dit toch kleiner is in het begin en dus een knusser gevoel geeft aan de peuter, ik wist dat Noélie dit wel ging kunnen waarderen. Zo gezegd zo gedaan, in het weekend dat Noélie 3 werd installeerden we Noélie haar bedje en lieten we haar dit ook weten.
Ze was die dag bij haar grootouders, maar ik raad sowieso aan om dit niet als grote verrassing te doen en echt je peuter hierbij te betrekken, al dan niet op het moment zelf. Toen ze thuis kwam, was ze echt dolenthousiast over haar nieuwe bedje. Met een bang hartje stopte ik haar die avond in bed, maar ze ging slapen alsof ze altijd al in een bedje zonder spijltjes had geslapen. De overgang was dus snel gemaakt! Door het feit dat het een klein meegroeibedje is, hebben we geen bedomranders voorzien en ze is ook nog niet uit haar bedje gerold.
Bij een eenpersoonsbed zou ik zeker wel bedomranders aanraden. Een grappig detail misschien is dat Noélie bij haar grootouders weigert om in een écht groot bed te slapen, langs de ene kant een eenpersoonsbed en langs de andere kant een tweepersoonsbed en ze verkiest om hier nog in haar reisbedje te slapen. Ik denk dus echt dat het meegroeibedje hier een goede zet was voor haar, dat de overstap naar een echt groot bed, voor haar een beetje te groot zou geweest zijn.
Maar ik ken voldoende ouders waar dit wel vlekkeloos verliep, het is nogmaals echt een kwestie van je eigen kind wat te kennen. Het meegroeibedje gaat tot 1,90m mee dus ze kan er nog een hele tijd in slapen en tegen dan zal ze zeker wel klaar zijn voor een groot bed 😉
Veel succes met de overstap! 🙂
Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Wij kunnen helpen! Via onze cursussen of consultaties helpen wij jou graag verder. Zie hieronder voor meer informatie over onze diensten.
Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles
Dit bericht heeft 9 reacties
Fingers crossed, onze dochter van 2 klautert uit haar spijlenbed alsook over het poortje die in haar deur staat :-). Een echte Houdini want ze krijgt ook zelf haar slaapzak los (die nochtans achterstevoren aan is.. echt een raadsel hoe ze dat klaarkrijgt). In elk geval, ten einde raad hier nog eens gezocht en jawel een nieuwe tip gevonden die ik vannacht zal testen: bedje in het bedframe op de grond gelegd. Hopelijk werkt het!
Hi! Onze dochter 3,5 jaar heeft haar nieuwe ‘grote’ bed net gekregen (een eenpersoons bed in een bedstede) maar wilt toch in haar ledikant blijven slapen. Wanneer is het verstandig om haar echt in haar ‘grote’ bed te laten slapen en haar ledikant weg te halen?
Ons meisje heeft sinds 3 dagen een grote meisjes bed met bedomrander (eenpersoons). Eerste twee dagen gingen top, nu opeens drama. Ze wil niet alleen zijn en gaat huilen als we weg gaan en rent dan haar kamer uit. We zitten nu op de gang tot ze slaapt, plots wordt ze ‘s nachts ook terug wakker en moeten we dichtbij blijven. Ze sliep door met 5 weken dus niks gewend haha. Is dit wel een goede aanpak, met straks afbouwen? Of dus beter steeds wel weglopen en dan weer terug leggen in bedje
Ja hoor, lijkt me een prima aanpak om de overgang soepel te laten verlopen, het is duidelijk een grote stap voor haar 🙂
Hoi
Ons dochter is 2.5 jaar.
Ze vroeg zelf om haar grote bed maar ze ligt er nu sinds een 2 tal maanden in en sinds 1.5 maand gaat het echt super slecht. Ze komt tussen de 5 a 10 keer uit haar bed per nacht, ze huilt / tiert, vraagt constant om melk…. uiteindelijk zijn we ten einde raad .. zou het kunnen dat de overstap toch te vroeg was? Zou je van het grote bed terug kunnen overstappen naar het kleine bed?
Hi! Ja hoor, je kan zeker teruggaan. Je kindje lijkt nog te jong om om te kunnen gaan met die plotse vrijheid. Is niet zo leuk, maar is ook voor haar eigen veiligheid belangrijk. Succes!
Hoi hoi,
Ik heb toen mijn zoontje 2.5 was een groter formaat ledikant gekocht ( 70 bij 140) deze kan je uiteindelijk ook ombouwen naar een peuterbedje. Ik heb hem besteld op petit amelie. Inmiddels word hij volgende week 3 en slaapt er nog steeds heerlijk in.
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Heej, ons zoontje is nu 24 maanden maar is te groot voor zijn ledikantje 🙈 altijd al een heel grote jongen geweest. Als hij in zijn ledikantje gaat liggen ligt hij telkens met zijn voeten tegen de achterkant. Wij overwegen nu over te stappen naar een groot bed omdat het niet anders kan :/ heb je tips voor ons? Want mama heeft er wat stress voor 🙈
Hi! Neen niet meteen tips, het kan zijn dat het prima verloopt gezien hij nog jong is. Ik heb eerder ervaring met pas later over te stappen naar een groter bedje. Ledikantjes zijn toch minimaal 120cm dus ze zouden er toch vrij lang moeten kunnen in slapen 🙂 Soms is het maar een idee dat het te klein is, en kunnen ze er best nog even in slapen!