Wanneer en hoe introduceer je een deken?

tijd voor een deken?

“Wanneer en hoe introduceer je een deken?” Het is een vraag die vele ouders bezig houdt. “Mag ik mijn baby al toedekken en lekker instoppen onder een dekentje en indien nee, vanaf wanneer en hoe mogen we dit dan zonder zorgen doen?” 🙂

Het antwoord is vrij simpel en stemt ook overeen met de algemene richtlijn van de AAP (American Academy of Pediatrics): in het eerste levensjaar vermijden we het gebruik van een deken in een babybed, aangezien dit nog niet veilig is voor de baby. Na 12 maanden kunnen we ervan uitgaan dat je kindje over genoeg kracht en coördinatie beschikt om een dekentje dat de ademhaling belemmert eventueel te kunnen verplaatsen. Ik ga hier graag dieper op in in deze blog.

Veel leesplezier! 🙂

Saaie bedjes, veilige bedjes

Teddybeertjes, speelgoed, babynestjes, kussentjes, dekentjes… wanneer je soms foto’s ziet van babybedjes vraag je je af waar ze het kind nog kunnen leggen. 😅 Het advies van experten is echter klaar en duidelijk: een stevige matras en een strak laken errond is meer dan voldoende en – vooral – de enige veilige optie voor je baby.

Het grote probleem is dat jonge kindjes nog niet de motoriek hebben om uit een benarde situatie te geraken die kan ontstaan door een los dekentje dat hen dreigt te verstikken. Het dekentje (of eender welk ander los object in het bedje) kan over de mond getrokken worden, of rond het nekje komen vast te zitten, waardoor de baby in ademhalingsmoeilijkheden kan komen.

Het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), bij ons beter gekend als wiegendood, is veel hoger bij kindjes die met een deken (of andere bovengenoemde objecten) slapen. Dit risico neemt echter sterk af na de leeftijd van 6 maanden, maar ook tussen 6 en 12 maanden zijn er nog gevallen van SIDS bekend.

Natuurlijk komt er daarna wel degelijk een dag waarop ook jouw kindje het genot kan ontdekken van een lekker warm en gezellig dekentje, waaronder hij de zaligste nachten en de zoetste dromen kan beleven. 😉 De grens wordt hierbij dus gelegd op 12 maanden. Op die leeftijd heeft je baby zo veel geleerd: hij kan zich nu optrekken, kan dingetjes vastnemen, bestuderen en verplaatsen, en heeft dus nu ook de vaardigheid om – indien nodig – zelf een dekentje dat wat vervelend ligt te gaan verleggen voor zijn eigen comfort.

NOG EVEN WACHTEN met de introductie van een deken

Vanaf 12 maanden is het dan misschien wel veilig om een dekentje te gebruiken, maar jouw kindje beschikt op dat moment nog niet over de motorische vaardigheden om dit zelf (terug) over zich heen te trekken in zijn babybedje. 

Tot en met de leeftijd van 2,5 à 3 jaar heeft het gebruiken van een dekentje dus weinig voordelen. Als het enkel dient om jouw kindje warm te houden, opteren wij eerder om hem warmer aan te kleden en om een slaapzak te blijven gebruiken tot de overgang van een ledikantje naar een groot bed rond de leeftijd van 2,5-3 jaar (wij schreven hier een blog over – zie hieronder). Zo kunnen ze lekker rollen en kunnen ze, zonder dat er een dekentje in de weg ligt, naar hartenlust hun eigen favoriete slaappositie zoeken en vinden.

Net om die reden raad ik ook het gebruik van een verzwaringsdeken of een slaaptunnel af. Online zal je hier en daar zien dat deze soort dekens als een wondermiddel worden voorgesteld om je kind goed te doen slapen. Doordat het deken inderdaad zwaarder is, geeft dit een drukkend gevoel en voor sommige kindjes kan dit een gevoel van rust met zich meebrengen. Maar opgelet, dit soort van dekens verstoren dus de normale ademhaling en beperken de bewegingsvrijheid van je kindje. Wil je ze toch graag testen, dan adviseer ik dit pas na de leeftijd van 5 à 6 jaar en best in samenspraak met jullie arts voor wat betreft het juiste gewicht van het deken en de duurtijd om het uit te testen. 

Wat dan wel ipv een deken?

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je kleine lieverd ’s ochtends klappertandend van de kou wakker wordt. 😅 Er zijn echter veel alternatieven:

– Tot je kindje kan rollen, kan je een inbakerdoek of inbakerslaapzak gebruiken. Let op: dit moet correct gebeuren, het inbakerdoekje mag tijdens de nacht niet loskomen, anders krijg je uiteraard dezelfde risico’s als bij het dekentje. Lees hier de blog over het inbakeren.

– Na het inbakeren is het tijd voor de slaapzak. Deze kan gebruikt worden tot de leeftijd van 2,5 à 3 jaar wanneer de overgang naar een deken kan plaatsvinden. 

– Bekijk ook de TOGwaardes van slaapzakjes en kledij. TOG staat voor Thermal Overall Grade en geeft in essentie een goed beeld van hoe warm de stof is. Hoe hoger de TOG, hoe warmer de stof. In de zomer kies je dus voor een slaapzak met een lage TOG waarde, in de winter voor een hoge.

– Zorg voor een aangename temperatuur op de babykamer, idealiter tussen de 18 en de 20 graden Celsius.

introductie van een deken bij je kleuter

Eens je kindje ouder is dan 2,5 jaar kan je denken aan de introductie van een deken. Ik geef graag enkele tips hoe je dit praktisch kunt aanpakken:

– Kies samen nieuwe lakens uit, een goed idee is om de introductie rond een verjaardag of andere gelegenheid te plannen aangezien dit een leuk cadeau is!

– Kies voor een donsdeken dat geschikt is voor jonge kinderen en ook niet te groot is voor de afmetingen van het bed waarin je kind slaapt. Het Belgische ZZZOO biedt verschillende opties aan, zij zijn gespecialiseerd in het aanbieden van veilige matrassen, dekens en kussen voor baby’s en jonge kinderen.

– Laat je kind de eerste dagen of weken nog een lichte slaapzak dragen onder zijn deken. Je kind zal nog niet meteen zelf z’n deken terug over zich kunnen trekken ‘s nachts wanneer hij het van zich af heeft gewoeld en op die manier voorkom je dat je kind wakker wordt van de kou.

Oefen bij het naar bed gaan met het zelf over zich trekken van de lakens van je kind. Vermijd dus om je kindje zelf in te stoppen zoals je dit instinctief zou willen doen, maar geef je kind de kans om dit dus zelf te gaan oefenen. Je kan dit overdag ook oefenen aan de hand van een rollenspel met bijvoorbeeld een pop of een beer.

– Loopt alles goed? Dan kan de slaapzak weer uit! Alweer een #mijlpaal! 🤩

Conclusie:

Dekentjes mogen er dan wel gezellig uitzien in een babybedje, maar laat het interieurdesign van het kamertje het niet halen van de veiligheid voor je baby. Ook eens een deken veilig is, vanaf de leeftijd van 12 maanden, laat je ze best nog een hele tijd achterwege aangezien je baby nog niet over de motorische vaardigheden beschikt om een deken terug over zich te trekken. Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar is de introductie een goed idee. 

Benieuwd naar wanneer je een hoofdkussen kan introduceren bij je kind? Lees het in deze blogpost.

Zit je toch helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of misschien verkies je eerder een losse consultatie? Een coachingstraject is iets voor jou als je op zoek bent naar een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Wai Lam

    Mijn zoontje van 2 jaar ziet nog alle hoeken van zijn bedje ‘s nachts. 😉 Zal hij er ooit wel klaar voor zijn om onder een dekentje te liggen?

    1. Tessa de Vocht

      Op de leeftijd van 2 jaar is het nog niet nodig om over te gaan op een dekentje! Dit kun je zelfs nog rekken tot de leeftijd van 3 jaar. Vaak zien we dan dat kindjes rustiger gaan slapen.
      Je hebt dus nog even de tijd 🙂

      Lieve groet,
      Tessa #teamsnuggles

  2. Angelie

    Waarom slapen volwassenen in de winter onder een dik dekbed plus deken tegen de kou en mag een baby slechts een slaapzak aan. Veel te koud in de winter.b

    1. Tessa de Vocht

      Hi Angelie, Het ligt er helemaal aan wat voor slaapzak je babytje aankrijgt. Er zijn verschillende diktes met verschillende TOG-waardes te koop. Daarnaast kun je hem daaronder bijvoorbeeld een body met lange mouwen en een dikke pyjama aantrekken, Een dekentje kan je baby namelijk van zich aftrappen en dat heeft hij het nog kouder. Hij is namelijk nog niet in staat om deze zelf over zich heen te trekken, zoals wij dat wel kunnen.
      Lieve groet, Tessa #teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.