Wanneer is het tijd voor een deken in je babybed?

tijd voor een deken?

“Wanneer is het tijd voor een deken in je babybed?” Het is een vraag die vele ouders bezig houdt. “Mag ik mijn klein wondertje al toedekken en lekker instoppen onder een dekentje en zo nee, vanaf wanneer mogen we dit dan zonder zorgen doen?”

Het antwoord is vrij simpel en stemt ook overeen met de algemene richtlijn van de AAP (American Academy of Pediatrics): in het eerste levensjaar vermijden we het gebruik van een deken in een babybed, aangezien dit nog niet veilig is voor de baby. Na 12 maanden kunnen we ervan uitgaan dat je kindje over genoeg kracht en coördinatie beschikt om een dekentje dat de ademhaling belemmert eventueel te kunnen verplaatsen.

Saaie bedjes, veilige bedjes

Teddybeertjes, speelgoed, babynestjes, kussentjes, dekentjes… wanneer je soms foto’s ziet van babybedjes vraag je je af waar ze het kind nog kunnen leggen. Het advies van experten is echter klaar en duidelijk: een stevige matras en een strak laken errond is meer dan voldoende en – vooral – de enige veilige optie voor je baby.

Het grote probleem is dat jonge kindjes nog niet de motoriek hebben om uit een benarde situatie te geraken die kan ontstaan door een los dekentje dat hen dreigt te verstikken. Het dekentje (of eender welk ander los object in het bedje) kan over de mond getrokken worden, of rond het nekje komen vast te zitten, waardoor de baby in ademhalingsmoeilijkheden kan komen.

Het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), bij ons beter gekend als wiegendood, is veel hoger bij kindjes die met een deken (of andere bovengenoemde objecten) slapen. Dit risico neemt echter sterk af na de leeftijd van 6 maanden, maar ook tussen 6 en 12 maanden zijn er nog gevallen van SIDS bekend.

Natuurlijk komt er daarna wel degelijk een dag waarop ook jouw kindje het genot kan ontdekken van een lekker warm en gezellig dekentje, waaronder hij de zaligste nachten en de zoetste dromen kan beleven. De grens wordt hierbij dus gelegd op 12 maanden. Op die leeftijd heeft je baby zo veel geleerd: hij kan zich nu optrekken, kan dingetjes vastnemen, bestuderen en verplaatsen, en heeft dus nu ook de vaardigheid om – indien nodig – zelf een dekentje dat wat vervelend ligt te gaan verleggen voor zijn eigen comfort.

Maar ook dan, wacht nog een paar jaartjes voor je een dekentje introduceert:

Vanaf 12 maanden is het dan misschien wel veilig om een dekentje te gebruiken, maar jouw kindje beschikt op dat moment nog niet over de motorische vaardigheden om dit zelf (terug) over zich heen te trekken in zijn babybedje. 

Tot en met de leeftijd van 2,5 à 3 jaar heeft het gebruiken van een dekentje dus weinig voordelen. Als het enkel dient om jouw kindje warm te houden, opteren wij eerder om hem warmer aan te kleden of/en om een slaapzakje te blijven gebruiken tot de overgang van een ledikantje naar een groot bed rond de leeftijd van 2,5-3 jaar (wij schreven hier een blog over – zie hieronder). Zo kunnen ze lekker rollen en kunnen ze, zonder dat er een dekentje in de weg ligt, naar hartenlust hun eigen favoriete slaappositie zoeken en vinden.

Net om die reden raad ik ook het gebruik van een verzwaringsdeken of een slaaptunnel af. Online zal je hier en daar zien dat deze soort dekens als een wondermiddel worden voorgesteld om je kind goed te doen slapen. Doordat het deken inderdaad zwaarder is, geeft dit een drukkend gevoel en voor sommige kindjes kan dit een gevoel van rust met zich meebrengen. Maar opgelet, dit soort van dekens verstoren dus de normale ademhaling en beperken de bewegingsvrijheid van je kindje. Wil je ze toch graag testen, dan adviseer ik dit pas na de leeftijd van 5 à 6 jaar en best in samenspraak met jullie arts voor wat betreft het juiste gewicht van het deken en de duurtijd om het uit te testen. 

Wat dan wel?

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je kleine lieverd ’s ochtends klappertandend van de kou wakker wordt. Er zijn echter veel alternatieven:

– Tot je kindje kan rollen, kan je een inbakerdoek of inbakerslaapzak gebruiken. Let op: dit moet correct gebeuren, het inbakerdoekje mag tijdens de nacht niet loskomen, anders krijg je uiteraard dezelfde risico’s als bij het dekentje. Lees hier de blog over het inbakeren.

– Een slaapzakje is een andere oplossing die de eerste levensjaren heel goed werkt. Met een rompertje, pyjama en slaapzakje zal je baby zeker geen kou lijden. Op die manier kan je je kindje op basis van de kamertemperatuur aankleden.

– Bekijk ook de TOGwaardes van slaapzakjes en kledij. TOG staat voor Thermal Overall Grade en geeft in essentie een goed beeld van hoe warm de stof is. Hoe hoger de TOG, hoe warmer de stof. Je vindt hier onze gratis download hierover.

– Zorg voor een aangename temperatuur op de babykamer, idealiter tussen de 18 en de 20 graden Celsius.

Conclusie:

Dekentjes mogen er dan wel fantastisch uitzien in een babybedje, maar laat het interieurdesign van het kamertje het niet halen van de veiligheid voor je baby. Want een veilige slaapomgeving is voor ons nog steeds de mooiste slaapomgeving!

Zit je toch helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Coachingstraject voor een persoonlijk plan en dagelijks begeleiding.

Liefs,
#teamsnuggles

Benieuwd naar wanneer je een hoofdkussen kan introduceren bij je kind? Lees het in deze blogpost.

Bronnen: 

https://www.healthline.com/health/baby/when-can-baby-sleep-with-blanket https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/when-can-baby-sleep-with-blanket https://www.sleep.org/sleep-questions/is-it-safe-for-babies-to-sleep-with-blankets/ https://thepostpartumparty.com/when-can-my-baby-sleep-with-a-blanket/

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Angelie

  Waarom slapen volwassenen in de winter onder een dik dekbed plus deken tegen de kou en mag een baby slechts een slaapzak aan. Veel te koud in de winter.b

  1. Tessa de Vocht

   Hi Angelie, Het ligt er helemaal aan wat voor slaapzak je babytje aankrijgt. Er zijn verschillende diktes met verschillende TOG-waardes te koop. Daarnaast kun je hem daaronder bijvoorbeeld een body met lange mouwen en een dikke pyjama aantrekken, Een dekentje kan je baby namelijk van zich aftrappen en dat heeft hij het nog kouder. Hij is namelijk nog niet in staat om deze zelf over zich heen te trekken, zoals wij dat wel kunnen.
   Lieve groet, Tessa #teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.