Dutjes: Help, mijn peuter weigert! 5 tips

dutje

Op een goede dag, nadat alles al een tijdje vlekkeloos verloopt wat betreft dutjes en inslapen ’s avonds, begint je peuter plots te huilen wanneer je hem voor zijn middagdutje in zijn bedje stopt. Wat zeg ik, je peuter brult en tiert alsof zijn leven ervan afhangt. Waar komt dit plots vandaan? En wat moet je in dat geval doen?

Allereerst, dutjes weigeren is 100% normaal peutergedrag. Elke peuter zal al eens tegenstribbelen wanneer het tijd is voor een dutje. De meesten zullen zich alsnog snel overgeven aan de vermoeidheid in hun bedje, maar er zijn ook peutertjes die wanneer ze besloten hebben niet te willen slapen die dag, zullen brullen totdat ze terug opgehaald worden.

Tot de leeftijd van ongeveer 3 jaar heeft de meerderheid van de peutertjes nood aan een middagslaapje. De kans dat jouw 18 of 24 maandertje zijn dutjes weigert omdat ‘hij er geen nood meer aan heeft’, is dus erg klein. Veelal is het een kwestie van enkele elementen of een combinatie ervan, die het weigeren hebben getriggerd.

Het weigeren van dutjes is een fase die sporadisch eens kan voorvallen of wekenlang dagelijks kan aanslepen. Het kan ook zijn dat je peuter enkel thuis zijn dutjes weigert en op de opvang niet. Weet in ieder geval dat dit gedrag dus normaal is, maar dat het wel belangrijk is dat je het niet in de hand werkt en dus ontmoedigd. De onderstaande tips geef ik als slaapcoach regelmatig mee aan ouders van dutjesweigeraars. Veel succes!

1. Zorg voor de juiste routine

Wanneer je peuter bijvoorbeeld te lang in een routine van 2 dutjes zit of de gehanteerde wakkertijden niet optimaal zijn voor zijn leeftijd, kunnen er al snel dutjes geweigerd worden. Dit is een easy fix!

Simpelweg ervoor zorgen dat je peuter in een goede routine zit, kan ervoor zorgen dat het protest rond de dutjes als sneeuw voor de zon verdwijnt. Heb je geen idee of de routine die je peuter momenteel volgt optimaal is? Schaf mijn routinegids hieronder aan om een overzicht te hebben van routines die ik aanbeveel voor baby’s en peuters van 4 maanden tot 4 jaar.

2. Naar buiten!

Een peuter heeft veel energie en indien hij bijvoorbeeld de hele voormiddag rustig binnenshuis heeft gespeeld, is de kans groot dat hij simpelweg niet echt toe is aan een middagdutje. Echter, om wakker te blijven tot de avond is hij dan ook weer nog te jong waardoor het dutje idealiter toch niet geweigerd wordt.

Probeer dus op dagen dat je peuter thuis is, telkens even naar buiten te gaan in de voormiddag voor een wandeling of om even te ravotten in de tuin! Dit is meteen ook de reden waarom dutjes op de opvang veel minder snel geweigerd zullen worden, omdat peutertjes hier sneller vermoeid geraken door al het spelen met andere kindjes.

3. Meteen na de lunch naar bed

Peutertjes kunnen ’s middags best naar bed gaan meteen na de lunch. De reden hiervoor is dat wanneer peuters nog even mogen spelen na de lunch, ze vaak een nieuwe energieboost krijgen en helemaal geen zin meer hebben om een dutje te doen wanneer het ‘tijd’ is.

Hierdoor ontstaat het protest dat makkelijk vermeden kan worden door de lunch net voor het slaapje aan te bieden. Je peuter heeft net een 20-tal minuten rustig in zijn eetstoel gezeten en zal veel vlotter gaan slapen. Schuif dus de lunch wat later en geef dan bijvoorbeeld een extra tussendoortje in de voormiddag.

4. Pyjama aandoen

Een tip die ook goed zou werken en die ik leerde van een bevriende slaapcoach, is om de pyjama aan te doen voor het dutje. Doordat je peuter al zo lang gewend is om telkens een pyjama aan te krijgen bij bedtijd, vormt dit zo’n positieve slaapassociatie die je peuter kan helpen in de juiste mindset te komen voor zijn dutje.

Zeker het proberen waard indien je een heel koppige dutjesweigeraar hebt! Verder geef ik graag mee dat het slaapzakje aantrekken ook sowieso een must is, net omwille van die positieve slaapassociatie. Dit kan dan aangetrokken worden boven de pyjama of kleertjes.

5. Wees consequent

And last but not least, wees consequent. Een peuter heeft een sterke eigen wil en van zodra hij doorheeft dat hij de touwtjes in handen heeft wat betreft het wel of niet moeten slapen, zal hij zijn grenzen steeds verder willen verleggen, trust me. Laat je dus niet meteen van je melk brengen wanneer je peuter protesteert. Dutjes zijn een basisbehoefte voor jonge kindjes. Net zoals je je peuter geen maaltijd zou ontzeggen, ontzeg je hem beter ook niet zijn dutje.

Mijn regel bij peutertjes is om hen telkens 1 uur de kans te geven om in slaap te vallen. Je probeert dus 1 uur lang om het dutje te laten slagen. Dat is lang bij een koppige peuter, dat weet ik. Maar met een consequente aanpak vallen de meeste peuters al heel snel in slaap wanneer ze merken dat je ze toch niet meteen ophaalt bij het eerste protest.

Indien je peuter aan het zingen of spelen is met een knuffel, laat je hem lekker doen. Is hij aan het huilen? Dan kan je hem telkens even kort gaan troosten, zonder hem dus uit zijn bedje of kamertje te halen. Dit zal frustrerend zijn voor je peuter en de kans is dan ook groot dat hij telkens harder zal huilen. Hoe rustiger en consequent jij dan blijft, hoe sneller je peuter zich zal overgeven aan slaap in zijn bedje.

Extra tip

Is je peuter ouder dan 2 jaar? Dan kan je een slaapwekker gebruiken die dit uur visualiseert (wanneer het wekkertje terug wakker is, komen mama of papa je terug ophalen!). Je leest hier meer over het gebruik van een slaapwekker.

Wil je peuter echt geen dutjes doen?

Lopen de dutjes al een hele tijd erg slecht en heb je geen idee hoe je het tij kan keren? Of lopen de dutjes wel prima, maar zijn de nachten nog erg onderbroken of de ochtenden te vroeg? Wij kunnen helpen! Voor peuters raad ik de online cursus voor peuters aan, maar er zijn ook losse consultaties mogelijk of een persoonlijk traject voor intensieve begeleiding. Als gecertificeerde slaapcoaches hebben we hier veel ervaring mee en helpen we jullie gezin graag verder aan meer slaap!

Liefs,
Nathalie

Dit bericht heeft 12 reacties

  1. lisa

    Zoontje van 22 maanden weigert middagdutjes, blijven het aanbieden maar is meestal een uur een spelletje aan het spelen en lachen. Heeft nooit willen slapen bij de onthaalmoeder maar nu dus ook thuis niet. Hij slaapt ‘s nachts wel goed maar wordt vroeger wakker meestal 6.30 hiervoor een uur later. We steken heb nu om 18.45 in bed maar zie nu dat vanaf 18u ook kan misschien zo proberen, of is dit te vroeg?

    1. Tessa de Vocht

      Hi Lisa, 22 maanden is wat vroeg om geen dutje niet meer te doen. Ik zou het toch blijven aanbieden! Het kan zijn dat hij al door de 24 maanden slaapregressie gaat, zie onze blog daarover voor tips. Als hij de hele dag niet heeft geslapen, zou ik zeker een vroege bedtijd aanbieden. 18u kan, maar liever niet eerder.
      Veel succes! Lieve groet, Tessa #teamsnuggles

  2. Eveline

    Ons zoontje van bijna 3 weigert sinds kort zijn middagdutjes thuis. Overdag op school slaapt hij wel nog (en voor zo ver we weten zonder tegenstrubbelingen) maar bij ons is het krijsen. Hij slaapt al in een groot bed, dus als we hem in zijn kamer alleen laten, kruipt hij er gewoon uit en gaat op de grond zitten/komt naar de trap… Als we ermee gaan wandelen of in de auto zouden rijden ben ik 99% zeker dat hij in slaap zou vallen, maar doordat we nog met een 1-jarige ook thuis zitten kunnen we niet altijd gaan wandelen op het uur van zijn middagdut. Ik voel me zo een onmens door naast hem te zitten en hem te laten krijsen… en met welk nut hij valt toch niet in slaap? Tegelijkertijd voel ik dat hij er nood aan heeft aan efkes slapen.

    1. Tessa de Vocht

      Hi Evelien, op deze leeftijd kan het zeker zo zijn dat hij geen dutjes doet. Ik zou echter wel proberen om hem dan een rustmomentje aan te bieden, bijvoorbeeld even rustig spelen op zijn kamertje. Ook zou ik zorgen voor een vroege bedtijd.
      De dutjes op school zou wel nog laten gebeuren, zolang het geen effect heeft op bedtijd of de nachten.
      Veel succes! Lieve groet, #teamsnuggles

  3. Louise

    Dochter 19 maand wil al één maand geen middag dut meer doen. Vroeger ging ze om 12 uur naar bed en sliep ze gemakkelijk tot 14 uur (zowel bij mij thuis, crèche, (schoon)ouders). Nu weigert ze overal haar middag dut ondanks er niets is veranderd qua patroon. Het gevolg is een peuter die in de late namiddag huilerig/hangerig kan zijn maar niet altijd. Mag je stoppen met het aanbieden van de dutjes of toch nog blijven proberen ondanks de enorme strijd die gepaard gaat met dit? Ze gaat rond 18u slapen omwille van het weigeren van haar dutjes.

    1. Nathalie

      Hi! Ik zou het aan deze leeftijd wel blijven aanbieden want toch nog vrij jong om haar dutjes op te geven. Eens ze in de namiddag “oké” blijft, dan kan je het wel schrappen. Wellicht is dit al een beetje de 2 jarige slaapregressie. We hebben hier een blog en podcast over!

  4. Sarah

    Meisje 19,5maanden, weigert thuis middagdutje. Eenmaal in bed staat ze rechts en gaat ze krijsen. Snachts 1-2x wakker.. Hoelang wakker houden na geen middagdut?

    1. Nathalie

      Hi Sarah, als het middagdutje volledig geweigerd wordt, heb je niet veel andere keuze dan de namiddag te overbruggen. De bedtijd kan je aanbieden vanaf 18u. Wij kunnen altijd met jou meedenken om die dutjes terug op hun plooi te krijgen via een losse consultatie. Liefs, #teamsnuggles

  5. Lisa

    Goedemorgen,

    Mijn zoontje van 19 maanden weigert al 3 dagen om in de middag te slapen en Snachts ook. Hij word hysterisch, kwaad begint te krijsen niks is goed wilt dan niet drinken eten. Vannacht werd hij om het uur wenend wakker en duurde het 20min tegen wanneer hij slaapt. Het begint heel vermoeiend te worden. Ik heb zijn kussen en donsdeken al vervangen door een slaapzak en lakentje en heeft nu 2u aan een stuk doorgeslapen. Normaal slaapt hij van 19u a 19u30 tot 7 a 7u30 door.

  6. Sas

    Dochter doet vanaf 2,5 jaar plots helemaal geen dutjes meer ondanks minimaal 1 uur proberen (zonder aandacht) en bovenstaande tips. Soms lukt het 1x per week wel. Indien geen dut beperken we haar dag tot max 12 uur, maar toch 1 à 2x per nacht kort wakker (negeren we ook). Overgangsfase? Of iemand tips?

    1. Nathalie

      Zou toch proberen dagelijks het rustmomentje te blijven aanbieden, eventueel kan je het inkorten naar 30min. Ze zal al sneller toe zijn aan geen dutje meer 🙂

      1. Sas

        Dank je wel Nathalie! Dat zegt mijn gevoel ook. Het is een vlotte dame. Maar we blijven proberen/rusten!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.